Συμπληρώνονται σήμερα 82 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητής και Κωστή Παλαμά. Ο πρωτοπόρος Μεσολογγίτης λογοτέχνης άνοιξε νέους δρόμους στην λογοτεχνική έκφραση, όχι μόνο στον τομέα της ποίησης αλλά και της πεζογραφίας, ενώ ασχολήθηκε παράλληλα με το θεατρικό κείμενο, την συγγραφή ιστορικών κειμένων και την κριτική, όντας ένας από τους πολυγραφότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του 1880».
Αν και γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1859, οι γονείς του ήταν Μεσολογγίτες, ενώ αφού ο προπάππους του Παναγιώτης Παλαμάς είχε ιδρύσει την περίφημη Παλαμαϊκή Σχολή. Στο Μεσολόγγι πέρασε και ο ίδιος άλλωστε σημαντικό τμήμα της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας.
Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου εγγράφηκε στη Νομική Σχολή, προτού τον απορροφήσει ολοκληρωτικά η συγγραφή, δημοσιεύοντας συνεχώς ποιήματα και φιλολογικά έργα σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, ενώ προτάθηκε συνολικά 14 φορές για το Νόμπελ λογοτεχνίας.
Ένα από τα κορυφαία και παγκοσμίως γνωστά του έργα, πολιτιστικό κτήμα της Ανθρωπότητας, αποτελεί και ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων, τον οποί συνέγραψε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896.
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, λίγο μετά τον θάνατο της συζύγου του, με την κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών να λαμβάνει πάνδημο και αντιστασιακό χαρακτήρα με χιλιάδες ανθρώπους να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο εν μέσω Γερμανικής Κατοχής.
Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου