heros9

Προτάσεις ενόψει της επετείου των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου

ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Θέμα: Προτάσεις όπως επιτάσσει η ιστορία και η τιμή στους Ελεύθερους Πολιορκημένους για την επέτειο των 200 ετών από την ΕΞΟΔΟ

Με αίσθημα υψίστης ευθύνης και σεβασμό στους προγόνους μας καταθέτουμε προτάσεις εν όψει της επετείου των 200 ετών από το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία γεγονός της ΕΞΟΔΟΥ των Ελεύθερων Πολιορκημένων που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη.
Οι προτάσεις μας δεν οριοθετούνται μόνο στην ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων για τα οποία έγιναν προτάσεις αλλά επικεντρώνονται στη μεγάλη και μοναδική προσφορά αυτής της ιστορικής πόλης στην Παιδείας, τη Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό, τα Γράμματα, τη Ναυτιλία, τη Δημοσιογραφία και την Οικονομία, τόσο κατά τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, όσο και κατά τα ελεύθερα χρόνια.

Παράλληλα οι προτάσεις μας κινούνται τόσο στην άμεση αξιοποίηση των μεγάλων και μοναδικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που πλούσια της έδωσε η ιστορία και η φύση, όσο και στην αναβάθμιση της πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ώστε να αποκτήσει το επιβαλλόμενο κύρος στην Ελλάδα και στον κόσμο, το οποίο επαξίως κατέκτησε με την ανεπανάληπτη θυσία της.

1. Παιδεία: Ύστερα από τη διάλυση του ιστορικού ΤΕΙ Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 2019 η Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας, με 4 τμήματα, τα οποία στη συνέχεια, περιέργως έγιναν δύο (2) με αβέβαιο το μέλλον της, αφού δεν υπάρχει ανάλογή υποστήριξη από τους αρμόδιους. Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης της Γεωπονικής Σχολής Μεσολογγίου και με την ίδρυση και άλλων τμημάτων με καλύτερη οργάνωσή της. Είναι όμως και υποχρέωση της πολιτείας και των αρμοδίων να αξιοποιήσουν άμεσα τις μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις και την τεράστια οικοπεδική έκταση που μόνο στην πόλη μας υπάρχουν, με τη, ίδρυση και άλλων σχολών, όπως ενδεικτικά προτείνουμε:
α) Μεταφορά της Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην πόλη, με τη μεγάλη ιστορία και με τις 7 αρχαίες πόλεις και τα 3 αρχαία θέατρα.
β) Ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής την οποία πρότεινε ο Φορέας μας και έγινε αποδεκτή από τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθότι δεν υπάρχει ανάλογη σχολή στη Νότια και Νησιωτική Ελλάδα.
γ) Ίδρυση Σχολής Ξένων Γλωσσών στην πόλη που ενέπνευσε πολλούς Φιλέλληνες και θεωρείται η πόλη των Φιλελλήνων.
δ) Ίδρυση Σχολής Δημοσιογραφίας στην πόλη που ήταν πρωτοπόρος στα χρόνια της σκλαβιάς. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά και η ΕΣΗΕΑ.
ε) Ίδρυση Φιλοσοφικής Σχολής στην πόλη των πολλών και μεγάλων ποιητών, στην πόλη του πολιτισμού και της πολιτικής.
στ) Ίδρυση Ερευνητικών Κέντρων.
Είναι γνωστή η μεγάλη αξία του άλατος στη διατροφή μας, στη βιομηχανία, στη φαρμακευτική και σε χιλιάδες άλλες εφαρμογές, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Είναι δε γνωστό ότι για το σπουδαίο αυτό, για τη ζωή προϊόν, δεν υπάρχουν Πανεπιστημιακές Σχολές. Είναι ευκαιρία και επιστημονικά η ανάγκη να ιδρυθεί στην πόλη μας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες και ιστορικές Αλυκές Μεσολογγίου, μια Σχολή Άλατος που να μελετάει τις πολλές και σπουδαίες ιδιότητες ου «Λευκού Θησαυρού» με προφανή τα νέα επιστημονικά αποτελέσματα και την εφαρμογή νέων δεδομένων στην παραγωγή και ανάπτυξη.

2. Δικαιοσύνη: Η περιφρόνηση που υπέστη η πρωτεύουσα του Νομού και η ιστορία της, είναι πρωτοφανής. Άμεσα να αποκατασταθεί η αδικία και να παραμείνει το ιστορικό και πρώτο Πρωτοδικείο της Ελεύθερης Ελλάδας, Κεντρικό Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα του Νομού και να διορθωθεί το ιστορικό και θεσμικό ατόπημα. Πρέπει δε με τόλμη να ξεκινήσει αγώνας για την επανίδρυση του «Δικαστηρίου των Εκκλήτων» (Εφετείου) που έγραψε μεγάλη ιστορία κατά τα χρόνια της σκλαβιάς.

3. Καλλικράτης: Είναι ακατανόητη και χωρίς λογική η κατάφορη αδικία που έγινε με τον «Καλλικράτη» κατά της ιστορίας και της πόλης μας. Ιστορικές περιοχές συνδεδεμένες άρρηκτα με την ιστορία και την παράδοση της πόλης μας, όπως ο Ζυγός με τα χωριά Άνω Κεράσοβο, Ποταμούλα κ.λπ. και τα χωριά Γαλατάς και Περιθώρι, προσαρτήθηκαν σε άλλους Δήμους. Η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει αυτή την εγκληματική αδικίας μέσα στο 2025 και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσει αγώνας ανυποχώρητος, μέχρι τη δικαίωση.

4. Μουσεία: Δεν υπάρχει αύριο για την επισκευή των Μουσείων Τρικούπη, Παλαμά, Δροσίνη κ.λπ., ώστε να λειτουργήσουν και να γίνουν επισκέψιμα από χιλιάδες επισκέπτες. Είναι όμως ανάγκη να ιδρυθούν και νέα μουσεία όπως Ναυτιλίας, Λαογραφικό, Μουσείο του ψαρά (σε πελάδα). Η λειτουργία και η συντήρηση αυτών των μουσείων επιβάλλει τη θέσπιση εισιτηρίου, όπως γίνεται σε όλα τα μουσεία του κόσμου.

5. Συντήρηση ιστορικών κτηρίων: Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επισκευή και διάθεση σε χρήση ιστορικών κτηρίων όπως Κυριαζή, Βάλβειος Βιβλιοθήκη, Εθνικής Τράπεζας και πολλά άλλα και κυρίως το εμβληματικό κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Υπάρχει η δυνατότητα επισκευής του από κάποιο ίδρυμα, κάτι που γίνεται σε πολλές πόλεις. Αρκεί να γίνει μεθοδική προσπάθεια και επικοινωνία. Επειδή όμως η διαθήκη των ευεργετών είναι δεσμευτική για την χρήση του, που πρέπει να είναι μόνο για ιατρικές υπηρεσίες, προτείνουμε να αναληφθεί πρωτοβουλία επικοινωνίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να αιτηθεί την ίδρυση παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής σε όποια ειδικότητα επιλεχθεί από την Πρυτανεία. Σε διαφορετική περίπτωση να προσκληθούν ξένα Πανεπιστήμια (Αμερική, Αγγλία κ.λπ.) και είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο από αυτά θα δεχθεί και θα προχωρήσει στην ίδρυση παραρτήματος Ιατρικής Σχολής και μάλιστα όταν παραχωρηθεί αυτό το ιστορικό και μεγάλο κτήριο.

6. Δρόμος Εξoδιτών από Κουτσοχέρι – Παραδείσι: Με την κατασκευή αυτού του ιστορικού κομματιού θα συνδεθεί το χωριό Άνω Μακρυνού και εκείθεν η περιοχή Θέρμου, πολύ συντομότερα με την πόλη μας, δεδομένου ότι στο κομμάτι αυτό έχει διανοιχθεί δασικός δρόμος, από το Δασαρχείο Μεσολογγίου, κατόπιν αιτήματος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου.

7. Διάνοιξη ιστορικών μονοπατιών στο ομορφότερο βουνό των Βαλκανίων, τον Αράκυνθο: Είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστεί η επισκεψιμότητα των ξένων και Ελλήνων για να απολαύσουν τις όμορφες διαδρομές.

8. Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας: Ύστερα από αγώνα 40 χρόνων του κ. Γεράσιμου Καζάνα και την εισήγηση και υπογραφή 202 βουλευτών, ιδρύθηκε με το Ν. 3113/2003 και Π.Δ. 108/2006 η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας Ν.Π.Ι.Δ. με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου. Ένα διεθνές ίδρυμα μοναδικό στον κόσμο, για το αγαθό της ελευθερίας που είχε 20 μέλη της Συγκλήτου, 21 Έλληνες και 10 ξένους, όλα προσωπικότητες διεθνούς αναγνώρισης. Δυστυχώς, το 2012 η κυβέρνηση, καταργώντας οργανισμούς και ιδρύματα που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να προσφέρουν έργο, συμπεριέλαβε και τη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας, παρότι δεν είχε λάβει ποτέ καμία κρατική χρηματοδότηση. Το μέγεθος αυτού του Διεθνούς Ιδρύματος και τα τεράστια οφέλη για την Ελλάδα και κυρίως για την ιστορική πόλη μας, γίνεται αντιληπτό από όλους. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να υπάρξει εισηγητική πρόταση και θα ξαναψηφισθεί πιστεύουμε ομόφωνα η ίδρυση αυτού του Διεθνούς Ιδρύματος, με αντικείμενο την Ελευθερία. Στη διάθεσή σας υπάρχει η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με το καταστατικό και όλα τα σχετικά έγγραφα που θα βοηθήσουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

9. Θαλάσσια συγκοινωνία: Ένα έργο με μεγάλη ιστορική και τουριστική σημασία είναι η θαλάσσια συγκοινωνία Μεσολόγγι – Κεφαλλονιά (Πόρος) – Ζάκυνθος, η υλοποίηση του οποίου θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό πυλώνα της πόλης μας αλλά και κατ’ επέκταση του Νομού. Το θέμα αυτό ανέδειξε προ ετών ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος και έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό: α) από Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια της Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, β) από Επιμελητήρια της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, γ) από τουριστικά γραφεία και ΚΤΕΛ και δ) από πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα, με την κατασκευή της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού δημιουργήθηκαν ιδανικές συνθήκες για τη βιώσιμη λειτουργία αυτής της γραμμής. Το λιμάνι Μεσολογγίου είναι το πλησιέστερο προς τη Ζάκυνθο για τις μεγάλες περιφέρειες της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.

10. Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Ανάπτυξη και επάνδρωση του ιστορικού Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με τη λειτουργία όλων των κλινικών με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως οι ευεργέτες όρισαν. Να ονομασθεί Νομαρχιακό, βάσει Προεδρικού Διατάγματος που υπεγράφη προ ετών και η διοίκηση των δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας να μεταφερθεί στην έδρα αυτής.

11. Δημόσιες Υπηρεσίες: Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να υποχρεωθεί να καταλάβει ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία και τους θεσμούς και να επαναφέρει όλες τις υπηρεσίες που έφυγαν ή όσες ιδρυθούν στο μέλλον να έχουν έδρα την πρωτεύουσα του Νομού. Οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες, που μεταφέρθηκαν από την πόλη μας, όπως μηχανολογικός εξοπλισμός – ΣΕΠΕ και άλλες απαξιώνονται όπως η Δ.Ο.Υ., το Πρωτοδικείο, το Νοσοκομείο, ο ΟΤΕ κ.λπ.

Σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία σημαντικό ρόλο δύναται να παίξει για την υλοποίηση πολλών από τις προτάσεις που θα υποβάλλει η Οργανωτική Επιτροπή, η Ακαδημία Αθηνών και η σημαντική Επιτροπή Προσωπικοτήτων. Προϋπόθεση να γίνει σωστή ενημέρωση με τα αδιάσειστα στοιχεία που υπάρχουν ιδιαιτέρως για τις πανεπιστημιακές σχολές, το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, τη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας, την προσάρτηση στο Δήμο μας των ιστορικών περιοχών και την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου.

Ελπίζουμε και πρέπει η επέτειος των 200 ετών να αναδείξει την ανεπανάληπτη ιστορία της πόλης μας σε όλο τον κόσμο, να ανατάξει την οικονομία της, να δημιουργηθούν οι υποδομές που λείπουν σε πολλούς τομείς και να αξιοποιηθούν οι σπάνιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα δώσουν άλλη διάσταση στην Ιερή Πόλη του Έθνους και θα προσφέρουν στην εθνική οικονομία.

Ευχόμαστε καλή δύναμη!

Ι.Π. Μεσολογγίου, Δεκέμβριος 2024

Με τιμή

Η Διοικούσα Επιτροπή

Λάμπρος Φλώρος 6979713044
Σταμάτης Κατσαβός 6944686250
Κώστας Σιάμος 69530644016
e-mail: foreas.mes@gmail.com