https://youtu.be/9jeXtukDwQg
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας, έθεσε κρίσιμα ερωτήματα προς την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, σχετικά με την εκτός αναπτυξιακού νόμου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, η απάντηση που έλαβε θύμιζε περισσότερο προεκλογική διαφήμιση παρά σοβαρό κυβερνητικό λόγο.
Στην Επίκαιρη Ερώτησή του με θέμα «Εκτός Αναπτυξιακού Νόμου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε:
«Τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν με υψηλές βαθμολογίες έμειναν εκτός χρηματοδότησης, λόγω της ανισοκατανομής πόρων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν πόρους για ανάπτυξη. Ζητώ σαφή απάντηση: Θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της περιφέρειας; Πόσα κονδύλια έχουν εγκριθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο για τη Δυτική Ελλάδα;»
Η απάντηση της Υφυπουργού, αντί να παρέχει ουσιαστικές δεσμεύσεις, περιλάμβανε ατέλειωτες αναφορές στον Πρωθυπουργό, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η συζήτηση είχε στόχο περισσότερο να εξυμνήσει το κυβερνητικό έργο παρά να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Μεταξύ γενικόλογων περιγραφών και αναφορών σε επισκέψεις του Πρωθυπουργού ανά τη χώρα, η Υφυπουργός αγνόησε επιδεικτικά την ουσία των ερωτημάτων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι πολίτες της περιοχής άκουσαν για την “Έξυπνη Μεταποίηση” και άλλα προγράμματα, που όμως παραμένουν απρόσιτα για τους ίδιους.
Στη δευτερολογία του, ο Βουλευτής σχολίασε:
«Αντί να λάβουμε σαφείς απαντήσεις, παρακολουθήσαμε μια αποθέωση του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού έργου. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση. Πώς θα μειωθούν οι ανισότητες όταν η περιοχή μένει εκτός αναπτυξιακού νόμου και πόροι κατευθύνονται με αδιαφάνεια σε άλλες περιοχές; Οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η ανάπτυξη παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.»
Η έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αδιαφορίας για τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας. Η Υφυπουργός, αντί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες, χρησιμοποίησε το βήμα της Βουλής για να προσφέρει έναν επικοινωνιακό ύμνο στον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας χρειάζονται έργα, όχι λόγια, και πολιτικές δεσμεύσεις, όχι προεκλογικές εξαγγελίες.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της αξίζουν ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για να διορθώσει αυτή την αδικία,» κατέληξε ο Βουλευτής.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά για την πρωτοφανή αδικία εις βάρος της Δυτικής Ελλάδας εξαιτίας της εξαίρεσης της Περιφέρειας από την κατανομή πόρων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.
Όπως αναφέρει, από τα 224,6 εκ. ευρώ για επιχορηγήσεις επενδύσεων και τα 177,6 εκ. ευρώ για φοροαπαλλαγές του Υπουργείου Ανάπτυξης σε επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια, τριών καθεστώτων του νέου κύκλου του Αναπτυξιακού νόμου (Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων Α’ και Β’ κύκλου και Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα Β’ κύκλου), για τις ανάγκες των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας κατανέμονται μόλις 1,9 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, η Χριστίνα Σταρακά επισημαίνει την εξωφρενική απόφαση του Υπουργείου για μείωση του ύψους των επενδυτικών σχεδίων από τις Περιφέρειες, από 3 εκ. ευρώ που ίσχυε με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4399/2016) στο ποσό του 1 εκ. ευρώ παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί αίτημα από τις περιφέρειες όλης της χώρας για αύξηση του συγκεκριμένου ορίου στα 5 εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις της για το θέμα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε σε μια νύχτα να πετάξει τη Δυτική Ελλάδα έξω από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Η αδικαιολόγητη αυτή στάση του Υπουργείου Ανάπτυξης έρχεται σε σύγκρουση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής είναι έντονα δυσαρεστημένος με αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση γιατί η κυβέρνηση τιμωρεί με τέτοιο τρόπο τη Δυτική Ελλάδα για επενδύσεις σε τομείς που ενισχύουν την τοπική οικονομία, αυξάνουν την απασχόληση, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος. Πώς θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, μετά τα ελάχιστα χρήματα που έδωσε για φορολογική απαλλαγή και μετά τη μείωση του ύψους των επενδυτικών σχεδίων στις Περιφέρειες; Ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να διορθώσει άμεσα αυτή την αδικία εις βάρος της Δυτικής Ελλάδας.»
Με αφορμή τον αποκλεισμό της Δυτικής Ελλάδος από κονδύλια του Αναπτυξιακού Νόμου, η περιφερειακή παράταξη ‘Νέα Δυτική Ελλάδα’ και ο επικεφαλής της, Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Για ακόμη μια φορά το “επιτελικό κράτος” του Μαξίμου αποδεικνύει το πελατειακό και συγκεντρωτικό του πρόσωπο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έμεινε εκτός Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς τα ποσά επιχορήγησης τα οποία αντιστοιχούν σε υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια στον Α’ και Β’ Κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων», όπως επίσης και στον Β’ Κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Ν. 4887/2022 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι μηδενικά.
Παράλληλα, εγκρίθηκε λιγότερο από το 20% των προτάσεων των περιφερειών, συνολικά, για τη χώρα. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το δήθεν επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας συνιστά ασφυκτικό μηχανισμό ελέγχου όλων των αναπτυξιακών πόρων και μηχανισμών, στο βωμό του “όλη η Ελλάδα να βαφτεί μπλε”, όπως υποστήριζε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέων αρχών στις Περιφέρειες της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με την κατασπατάληση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου κατευθύνονται σε λίγους και ισχυρούς, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφαίρεσε με τον αναπτυξιακό νόμο το 2022, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, από τις Περιφέρειες το προνόμιο της έγκρισης επενδυτικών σχεδίων μέχρι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και τους άφηνε μόνο τα μικρά σχέδια με προϋπολογισμό μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
Συνέπεια αυτού είναι τα μηδαμινά ποσοστά έγκρισης προτάσεων των περισσότερων περιφερειών της χώρας, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω όξυνση των ήδη απαράδεκτα υψηλών περιφερειακών ανισοτήτων. Σε αυτό τον κατήφορο, θα πρέπει όλο το αυτοδιοικητικό κίνημα να αντιδράσει, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, γιατί το στρεβλό αυτό αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί βαρίδι για την ανασύνταξη του παραγωγικού και κοινωνικού μετασχηματισμού που έχει ανάγκη η πατρίδα και ο λαός μας».