Ερώτηση για τις εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές από τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ δούλευε ως φύλακας σε επιχείρηση της περιοχής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Νίκος Έξαρχος και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται τα εξής:
«Στην Αιτωλοακαρνανία δεν πρόλαβε να μπει ακόμα ο χειμώνας και με τις τελευταίες βροχές είχαμε για μια ακόμη χρονιά πλημμύρες, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές. Χτυπήθηκαν χωριά και περιοχές. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, αφού παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ δούλευε ως φύλακας σε επιχείρηση της περιοχής.
Στο Στράτο, στο Ρίβιο, σε αρκετά χωριά του Δήμου Ξηρομέρου, όπως και στη Δημοτική Ενότητα Ινάχου, Αμφιλοχίας, υπερχείλισαν χείμαρροι, έσπασαν ρέματα, έκλεισαν δρόμοι ή/και κόπηκαν στα δύο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές, με πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις, στάνες, αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες ακόμα και παρασύρσεις οχημάτων. Ενώ το χωριό Μαλατέικα, στον Ίναχο, αποκλείστηκε αφού έπεσε ο δρόμος.
Αυτές είναι οι επιπτώσεις από τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες με τη λογική “κόστους – οφέλους” δεν εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και σε αυτό το πλαίσιο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, της περιουσίας, αλλά και των δημόσιων υποδομών.
Ακόμα και οι όποιες ενέργειες γίνονται, από το τοπικό κράτος (Περιφέρεια – δήμοι), είναι αποσπασματικές. Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Αντιμετωπίζουν ως κόστος τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, συνολικά την προστασία των κατοίκων για να περισσεύουν δισεκατομμύρια για τους ομίλους και τους πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
– Να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του εργαζομένου εν ώρα εργασίας.
– Να διασφαλιστεί η άμεση και πλήρης αποκατάσταση των προβλημάτων.
– Να γίνει άμεση καταγραφή και η 100% αποζημίωση των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Να γίνουν άμεσα όσα είναι απαραίτητα, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά, ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιες καταστροφές και προβλήματα, να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.
– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της αντιπλημμυρικής προστασίας, με την κατάρτιση μελετών ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και κατασκευή των ανάλογων τεχνικών έργων με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων και συνολικά του λαού στον νομό».