crowdnafpaktos1

H εορτή της Αγίας Παρασκευής στη Ναύπακτο

Στις 25 και 26 Ιουλίου, η Ναυπακτία εόρτασε μία από τις πιο αγαπητές της αγίες, την αγία Οσιοπαρθενομάρτυρα Παρασκευή την αθληφόρο. Πάνω από 30 Ναοί στο όνομά της λειτουργήθηκαν σε ολόκληρη την Ναυπακτία. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο της Ναυπάκτου. Την παραμονή τελέσθηκε ο μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, που αυτήν την περίοδο ευρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ναύπακτο, και συγχοροσταντούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Μητροπόλεως. Εκκλησιάσθηκαν οι Αρχές του τόπου, προεξάρχοντος του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα, και πλήθος πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού λιτανεύθηκε η ιερά εικόνα και λείψανα της Αγίας Παρασκευής. Στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η Αρτοκλασία και ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου. Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, που παρευρέθηκε και εφέτος στον εορτασμό της αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, της αγίας της Ενορίας του, στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ελευθερίας. Έλαβε αφορμή από την επέτειο των πενήντα ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1974-2024) η οποία, δυστυχώς, συνέπεσε με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την κατοχή του 37% της Κύπρου, για να αναφερθή στο θέμα της ελευθερίας. Είναι επέτειος χαρμολύπης. Έπειτα είπε ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας συνδέεται με την ελευθερία, η οποία είναι ελευθερία σκέψεως, εκφράσεως, επιλογής τρόπου ζωής, μέσα, βέβαια, στα συνταγματικά πλαίσια μιάς αστικής δημοκρατίας.

Όμως υπάρχει και η πνευματική ελευθερία. Στην Καινή Διαθήκη και στα Συναξάρια της Εκκλησίας φαίνεται ότι η τότε Ρωμαική Αυτοκρατορία καταπατούσε την πνευματική ελευθερία των Χριστιανών και έτσι εξηγούνται οι διωγμοί που ήταν απάνθρωποι. Αυτό το βλέπουμε και στον βίο της αγίας Παρασκευής. Την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια καταπατώντας το δικαίωμά της να πιστεύη στον αληθινό Θεό. Αλλά οι Μάρτυρες με το αίμα τους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση της πραγματικής πνευματικής δημοκρατίας και κατά την διάρκεια της Χριστιανικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας υπήρξε πνευματική ελευθερία που παρήγαγε έναν θαυμαστό πολιτισμό. Κατέληξε ότι πέρα από την εθνική και την σωματική ελευθερία πρέπει να ζούμε την πραγματική πνευματική ελευθερία, που είναι η απελευθέρωση του νού από την δυναστεία των παθών. Στο ερώτημα που τέθηκε από τον Ντοστογιέφσκυ «ευτυχία ή ελευθερία» ασφαλώς η απάντηση είναι η πραγματική ελευθερία.

Στην συνέχεια η ιερά πομπή πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλεως και κατέληξε στα προπύλαια του Ιερού Ναού, όπου έγινε η απόλυση του Εσπερινού. Την λιτανεία συνόδευσε η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα αγοριών και κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακές στολές του χορευτικού συλλόγου «ΝΑΥΣ», καθώς και παιδιά του κατηχητικού Σχολείου.