epimetol10

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΤΑΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ:

Ο – κατά φαντασίαν μεγάλος μεταρρυθμιστής – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης έχει ξεκινήσει μια περιοδεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας έχοντας ως πρώτο σταθμό χτες το Αγρίνιο, εκεί όπου μας είπε λίγο πολύ ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στον αγροτικό τομέα και παρουσιάζοντας μας μια ειδυλλιακή εικόνα που μηδενική σχέση έχει με τη χώρα. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι σφαλιάρες που δέχεται από τη σκληρή πραγματικότητα είναι συνεχείς. Τελευταία εξέλιξη, η παραίτηση του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με καταγγελίες για κακοδιαχείριση και εντολές του Υπουργού με στόχο απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους. Είχαν προηγηθεί εξάλλου η ντροπιαστική ευρωπαϊκή εποπτεία στην οποία τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η έκθεση κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τη λειτουργία του Οργανισμού αλλά και το πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τα έτη 2020, 2021 και 2022. Όλα αυτά φυσικά ενώ διανύουμε μια χρονιά που όσα χρήματα – ψίχουλα δόθηκαν στους αγρότες ήταν πετσοκομμένα και με μεγάλη καθυστέρηση και με το 2023 να παραμένει σταθερά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ.

Έχει χαθεί η μπάλα με τόσα σκάνδαλα και δυστυχώς το μάρμαρο θα πληρώσουν πάλι οι βιοπαλαιστές εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα. Αφού λοιπόν ο κ. Αυγενάκης δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί ας κοιτάξει να σώσει ό,τι σώζεται από ένα καράβι που ακόμα και οι εποπτευόμενοι του υφιστάμενοι πηδάνε για να σωθούν και ας αφήσει τις επιθέσεις προς το ΠΑΣΟΚ καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο. Γιατί πολύ φοβόμαστε ότι τη μέρα που ευτυχώς θα αποχωρήσει από το ΥπΑΑΤ δεν θα έχει αφήσει απλώς καμένη γη πίσω του, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει καν γη.

Υ.Γ.: Του ευχόμαστε στην επόμενη επίσκεψη του να καταφέρει να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στο ακροατήριο απ’ όσους χωράνε σε ένα ταξί. Έχει τη συμπάθεια μας.


Τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο ΕΛΓΑ με τον νέο Κανονισμό του, ο οποίος αλλάζει ύστερα από 25 χρόνια και σήμερα ξεκίνησε η πρώτη από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης, αλλά και το σύνολο των δράσεων και προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες της χώρας μας, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συζήτηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, με τους οποίους συναντήθηκε, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο.

Όπως είπε ο υπουργός η πρώτη φάση διαβούλευσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι προτάσεις και τα σχόλια της πρώτης φάσης διαβούλευσης θα ενσωματωθούν και το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η Διαβούλευση όπως σημείωσε θα συνεχισθεί πριν έλθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή. «Σας καλώ να μετάσχετε στη διαβούλευση, ώστε να το κάνουμε σωστά. Να συμμετάσχετε στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ», είπε προς τους αγρότες ο ΥΠΑΑΤ

Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους στον πρωτογενή τομέα από ΚΑΠ και ΠΑΑ θα καταβληθούν περί τα 2,2 δις ευρώ.

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι έχουν ήδη καταβληθεί:

· Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» – Σχέδια Βελτίωσης

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 23,9 εκ. €

· Δράση 4.2.1 για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 12,2 εκ. €

· Μέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί»

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 50,8 εκ. €

· Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (LEADER)

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 34,8 εκ. €

· Μέτρο 11 – Βιολογική Γεωργία

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 150,6 εκ. €

· Μέτρο 13 – Εξισωτική Αποζημίωση

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 94,9 εκ. €

· Μέτρο 2 – Παροχή συμβουλών

Συνολικός Προϋπολογισμός 3,95 εκ. €

· Σε εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία 9,8 εκατ.

 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (πριν το Πάσχα): 29,3 εκ. €

 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΛΓΑ 2023-2024

· Πληρωμές ΕΛΓΑ 2023: 8,2 εκ. €

· Πληρωμές ΕΛΓΑ 2024: 2,8 εκ. €

· Πληρωμές Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης (ΚΟΕ) 2023: 33.932 €

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι το 35% του ΑΕΠ προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε «είμαστε εδώ, για να σας μεταφέρουμε την εικόνα ότι έχουν γίνει πολλά αλλά και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο που οφείλουμε να επιτύχουμε»

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Θανάσης Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κωνσταντίνος Ναστούλης, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου (εκ μέρους του Προέδρου του Επιμελητηρίου) ο Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο Γεώργιος Σακκαρέλης, Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλ/νιας και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργο Στρατάκο.