paintschoolagrinio1

Σχολική πινακοθήκη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

Παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων έγιναν τα εγκαίνια της Σχολικής Πινακοθήκης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό.

Ο χώρος φιλοξενεί μόνιμη έκθεση 42 έργων του εικαστικού Χαράλαμπου Ζαχαρόπουλου, ο οποίος ευγενώς παραχώρησε τους πίνακες για τη δημιουργία της πρότυπης Σχολικής Πινακοθήκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαχαρόπουλος : «Νοιώθω μεγάλη χαρά, αυτό το ταξίδι στο χρόνο, να το μοιράζομαι με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες που διψάνε για γνώση».
Στην αξία της δημιουργίας σχολικής πινακοθήκης αναφέρθηκε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νικόλαος Μπρούτας: «Η Σχολική μας Πινακοθήκη αποτέλεσε ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά. Η τέχνη μας ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο».

Συγχαρητήρια στον καλλιτέχνη και τη διεύθυνση του σχολείου για την αξιέπαινη πρωτοβουλία έδωσε ο Αναπληρωτής Δημάρχου Βασίλης Φωτάκης.
Παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Χρ. Ζαρκαβέλης, Γ.Μπόκα, Χρ. Τασολάμπρου, Α.Σκαρτσάρης, η πρ. του ΔΗΠΕΘΕ Μ.Παπαγεωργίου, ο πρ. του Δ.Παρκινγκ Π.Γιαννιώτης,

Οι ώρες επισκέψεων της Σχολικής Πινακοθήκης είναι:
09.00 το πρωί έως 13.00 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του σχολείου.


Τα Εγκαίνια της Σχολικής Πινακοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024. Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Βασιλείου Φωτάκη, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Αγρινίου, Αντιδημάρχων, του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Η μόνιμη έκθεση που θα κοσμεί την Σχολική Πινακοθήκη έχει τίτλο «Ταξίδι στο χρόνο» και είναι προσφορά του εικαστικού κ. Χαραλάμπους Ζαχαροπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων για την πρωτοβουλία τους αυτή, καθώς και τον εξαιρετικό εικαστικό κ. Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο για την προσφορά των έργων τέχνης. Κατόπιν εξέφρασε τη χαρά του για την δημιουργία της Σχολικής Πινακοθήκης, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«είμαι χαρούμενος, γιατί βρίσκομαι σε ένα χώρο προσφοράς παιδείας, γνώσης, ήθους και μεταλαμπάδευσης αξιών. Αυτό είναι το Σχολείο! Και, δόξα τω Θεώ, στην τοπική μας κοινωνία καυχόμαστε για την προσφορά όλης της εκπαιδευτικής κοινότητος.
Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται, ότι αυτό το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Και έτσι πρέπει να λειτουργεί κάθε σχολείο. Νομίζω ότι δεν ωφελεί κανέναν η εσωστρέφεια της εκπαιδευτικής προσπάθειας. Σήμερα, αυτό που απέδειξε αυτή η συνεργασία, είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να τεθεί σε γερές βάσεις συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα και το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα παιδιά μας και για όλες τις γενιές που θα έρθουν, θα μαθητεύσουν και θα φοιτήσουν σε αυτό το Σχολείο.
Το τρίτο που επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι ότι αυτή η Πινακοθήκη για λίγο απεγκλωβίζει τα παιδιά από την εικονική πραγματικότητα και τα φέρνει μπροστά σε έναν χειροποίητο  έργο τέχνης. Αυτό πιστεύω είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δυστυχώς ο σύγχρονος πολιτισμός μαθαίνει ένα παιδί, ακόμα και από τη βρεφική ηλικία, να κινεί τα δάχτυλά του μόνο για να πληκτρολογεί και να έρχεται σε επαφή με κάτι που είναι εντελώς εικονικό, που είναι μία απατηλή πραγματικότητα. Θεωρώ λοιπόν, ότι μία Πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη θα εκπλήξει τα παιδιά και θα μπορέσει να τα διδάξει τί μπορεί πραγματικά ο άνθρωπος να φτιάξει, όταν εμπνευστεί από το φυσικό περιβάλλον, από την ιστορία και την παράδοση του τόπου, από στιγμές της καθημερινότητος που μπορεί να μη βρίσκονται στο προσκήνιο πια, αλλά νομίζω ότι έχουμε ακόμα περιθώρια να τις ανακαλούμε στη μνήμη μας.

Για όλα αυτά λοιπόν είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και νομίζω, ότι αν υπάρχει περιθώριο χωροταξικό θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και κάποιες εικόνες, τις οποίες θα σας εξασφαλίσω από την προσωπική μου συλλογή, γιατί πραγματικά πρέπει να υπάρχει μέσα σε μία Πινακοθήκη και η έκφραση της Βυζαντινής Τέχνης.

Είναι πρωτοποριακό αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαι σίγουρος ότι θα συνοδευθεί η ξενάγηση και με εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και για τους μαθητές και αυτό το όφελος θα είναι πάρα πολύ σπουδαίο και θα έχει μια συνέχεια μέσα στο χρόνο».