neosstchrostoforosagrinio1

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Χριστοφόρο στο Αγρίνιο

Θεία Λειτουργία:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην αναστάσιμη χαρά, το Αγρίνιο τιμά και φέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Τον θείο λόγο κήρυξε θεολογικώτατα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του αγίου Χριστοφόρου και στον τρόπο με τον οποίο υπερέβη τον φόβο του θανάτου.

Κατ’ αρχήν είπε ο Σεβασμιώτατος ότι μετά την προπατορική αμαρτία εισήλθε μέσα στην ύπαρξη του ανθρώπου ο θάνατος και κατ’ επέκταση ο φόβος του θανάτου, ο οποίος εκφράζεται με την συνείδηση ότι είμαστε θνητοί και θα πεθάνουμε∙ με τον φόβο του αποχωρισμού των αγαπητών μας ανθρώπων∙ με την αγωνία του τρόπου του θανάτου, αλλά και με το άγνωστο για το τί υπάρχει μετά τον θάνατο.
Και όμως οι άγιοι μάρτυρες και ο άγιος Χριστοφόρος υπερέβησαν αυτόν τον φόβο του θανάτου και οδηγούντο με μεγάλη χαρά στο μαρτύριο.
Στην συνέχεια ανέλυσε ποιό είναι το ερμηνευτικό κλειδί αυτού του γεγονότος, ότι ούτε εφοβούντο τον θάνατο και το μαρτύριο, αλλά και ούτε πονούσαν από τα φρικτά αυτά βασανιστήρια.
Είπε, ότι στον άνθρωπο υπάρχει το μνημονικό σύστημα του κυττάρου, αφού κάθε κύτταρο έχει μνήμη για την αποστολή του και έτσι διαμορφώνεται το σώμα και τα όργανά του. Το άρρωστο κυτταρικό μνημονικό σύστημα σήμερα μερικές φορές θεραπεύεται με διάφορες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, αλλά μέσα στα κύτταρα υπάρχει και ο βιολογικός θάνατος, το γονίδιο της γηράνσεως και των ασθενειών.
Όμως, εκτός από το κυτταρικό μνημονικό σύστημα, υπάρχει και το μνημονικό σύστημα του νου, η νοερά ενέργεια. Όταν αυτό το μνημονικό σύστημα του νου ενεργοποιηθεί, ο άνθρωπος έχει μνήμη Θεού, νοερά προσευχή, ανιδιοτελή αγάπη, παρουσία του Θεού, θεοφάνεια και χαρά για την συνάντηση με τον Θεό.
Αυτό το μνημονικό σύστημα ήταν ενεργοποιημένο στο άγιο Χριστοφόρο και είδε, κατά την διάρκεια του μαρτυρίου τον Χριστό μέσα στο φως πάνω από την λαμπρότητα του ηλίου. Αυτό συμβαίνει στους μάρτυρες.
Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας, ότι όλοι μας διακατεχόμαστε από τον φόβο και την αγωνία του θανάτου και αυτό δημιουργεί πολλά πάθη. Μόνον με τον Αναστάντα Χριστό που θεάται με την νοερά ενέργεια μπορούμε να νικήσουμε τον φόβο του θανάτου και αυτόν τον θάνατο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην λαμπρά πανήγυρη του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου. Ευχαρίστησε τους Ιερείς που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τις κυρίες της Φιλοπτώχου Διακονίας και όλα τα στελέχη της Ενορίας για την προετοιμασία της πανηγύρεως.

Επίσης προχείρισε σε Πνευματικό τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρ. Ιωάννη Γκιάφη προτρέποντάς τον να διακονεί με πνεύμα αγάπης τους ανθρώπους που θα προστρέχουν σε αυτόν και έχοντας πάντα κατά νου, ότι διαχειρίζεται την αγάπη και το έλεος του Θεού.
Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών της περιοχής του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Παναγιώτη Βίγλα και τον Λαμπαδάριο του Ναού κ. Παναγιώτη Μήτσου.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.
Η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο δασύλλιο του Αγρινίου, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Στον παλαιό Ιερό Ναό μετέβη το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου και του Σωματείου Ραδιοταξί Αγρινίου, οι οποίοι έχουν ως προστάτη τους τον Άγιο Χριστοφόρο.


Εσπερινός:

Με την ακολουθία του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού άρχισαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλεως του Αγρινίου, Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 8 Μαΐου 2024, στον περικαλλή νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.

Την φετινή πανήγυρη λαμπρύνουν με την παρουσία τους, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός καλωσορίζοντας τους Αγίους Αρχιερείς ανέφερε ότι «αν ολόκληρη η Οικουμένη καταυγάζεται από το ανέσπερο φως που πηγάζει από το κενό μνημείο και αν τα πάντα φωτίζονται από το υπέρλαμπρο φως της Αναστάσεως του Χριστού, η πόλη του Αγρινίου διπλά ευφραίνεται και υπερβαλλόντως αγάλλεται, διότι μέσα στην αναστάσιμη αυτή περίοδο εορτάζει και τιμά τον προστάτη Άγιό της, τον πολιούχο και πρεσβευτή της, τον ένδοξο μεγαλομάρτυρα Χριστοφόρο. Και η πανήγυρη αυτή αποτελεί μοναδικό γεγονός για την πόλη του Αγρινίου και συγκεντρώνει τα πλήθη των πιστών, που προσέρχονται για να συμψάλλουν από κοινού τον αναστάσιμο ύμνο “Χριστός Ανέστη”, να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου και να ασπαστούν την θαυματουργό του εικόνα».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τους Αγίους Αρχιερείς, λέγοντας ότι «έχουμε την μεγίστη ευλογία και χαρά να τιμούν με την ευλογητή παρουσία τους την φετινή μας πανήγυρη τρεις εκλεκτοί και διακεκριμένοι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας» και αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον καθένα ξεχωριστά.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος αξιώθηκε να μεταφέρει στους ώμους του τον Ιησού Χριστό και στην συνέχεια να λάβει από τον Επίσκοπο της Αντιοχείας, Βαβύλα το Άγιο Βάπτισμα και το Άγιο Χρίσμα.
Λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα «Χριστοφόρος» παρουσίασε την διδασκαλία της Εκκλησίας για το πρόσωπο του Χριστού, αναφέρθηκε στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας και εξήγησε πώς, δια των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας, ο άνθρωπος εγκεντρίζεται στη ζωή του Χριστού και βιώνει την παρουσία του Θεού στη ζωή του.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι, αν δεν βλέπουμε τον Χριστό και δεν ζούμε τον Χριστό, αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά μας είναι βεβαρυμμένη από τα πάθη. Χρειάζεται η κάθαρση και η άσκηση, μέσω της οποίας καθαίρεται η εσωτέρα καρδία του ανθρώπου. «Όταν καθαρίσουμε την καρδιά μας από τα πάθη θα αφήσουμε χώρο για να έρθει να ενσκηνώσει μέσα μας ο Χριστός, και τότε ο άνθρωπος γίνεται χριστοφόρος» τόνισε ο Σεβασμιώτατος και ολοκλήρωσε το κήρυγμά του λέγοντας, ότι χριστοφόροι είναι όλοι οι πιστοί που ακολούθησαν αυτήν την οδό, που εντάχθηκαν στο σώμα της Εκκλησίας, που απαρνήθηκαν τις μεθοδίες του διαβόλου, που πίστεψαν με όλη την καρδιά τους, ότι ο Χριστός είναι ο Σεσαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σωτήρας και Λυτρωτής και έζησαν με συνέπεια και εντιμότητα τη ζωή της Εκκλησίας.


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Όρθρος και Πανηγυρική Πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ.κ. Ιεροθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, Πολυανής & Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ευχήθηκε για τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Χριστόφορο :
«Χρόνια Πολλά σε όλες τις Αγρινιώτισσες και τους Αγρινιώτες. Σήμερα το Αγρίνιο γιορτάζει με κατάνυξη, υπό τη σκέπη του Πολιούχου Αγίου μας. Ο Άγιος Χριστόφορος, ο «Χριστόν φέρων ένδοξε, εν τη ψυχή σου», είναι σύμβολο πίστης και αγάπης, εγκαρτέρησης και ενότητας. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες. Χρόνια Πολλά στην πόλη μας».