dikasthria21

Πλήγμα για το Μεσολόγγι η απώλεια έδρας του Πρωτοδικείου του

Τραγικές και δυσαναπλήρωτες θα  είναι για την πόλη μας οι συνέπειες της  κατάργησης του ιστορικού Πρωτοδικείου.
Τραγικές , ιστορικές  και ασυγχώρητες είναι και οι ευθύνες όσον ενήργησαν ή παρέλειψαν  να ενεργήσουν, ανέχτηκαν, «έπαιξαν» και έσφαλαν.
Στον απολογισμό αυτό ειλικρινά θλίβομαι γιατί το Μεσολόγγι στη μάχη αυτή τις διεκδίκησης του ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ έχοντας  όλα τα δικιά με το μέρος του, με σύσσωμη την δύναμη της κοινωνίας με  μέρος του,   αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων …
Ηττήθηκε…

Έγιναν σωρεία λαθών στους  χειρισμούς που ήταν μοιραία.

Βροντολαλούσα και επαναλάμβανα   ότι ήταν  ΛΑΘΟΣ  η στόχευση να παρακαλούμε εμείς  για το 2ο Πρωτοδικείο.
Άλλοι έπρεπε να το κάνουν αυτό. Το  Κεντρικό Πρωτοδικείο σε  μας άνηκε .
Και μας το πήρανε. Δεν το διαφύλαξαν. Την  κρίσιμη ώρα «πετούσαν χαρταετό», όταν οι ανταγωνιστές δούλευαν με κάθε μέσο.
Επέτρεψαν  να μας το πάρουν από τα χέρια μας. Δεν διέθεσαν ούτε το πολιτικό ανάστημα, που δεν είχαν, ούτε το χρόνο τους …

Αποδέχθηκαν να είμαστε δεύτεροι και μετά εκλιπαρούσαν για να πετύχουν  την εξαίρεση..

Μάλιστα κύκλοι της Δημοτικής αρχής, που φαίνεται να κάνουν  κουμάντο και να την εκπροσωπούν, αλλά  και η ίδια, όταν έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτοι,   αφήναν παράθυρα ότι  «κάνουμε και χωρίς το Πρωτοδικείο, γιατί εμείς έχουμε θάλασσα» και  εξέπεμπαν εγκληματικά λάθος μηνύματα .

Επέδειξαν χαλαρότητα με χαμογελαστές και αστειευόμενες δημόσιες εμφανίσεις πανελλήνιας εμβέλειας, με αδικαιολόγητη υποχωρητική στάση.

Ενώ το Γραφείο Δημάρχου έσπερνε  την διχόνοια στο μέτωπο την στιγμή που μόνο αυτό δεν έπρεπε να γίνει.
Την ώρα που έπρεπε  να δίνει τον αγώνα με κάθε μέσο έχοντας την σύσσωμη την αγωνία της  κοινωνία της  μαζί του, είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα και  βιάζονταν για να ρίξουν τις ευθύνες αλλού.

Οι ύστατοι λεονταρισμοί το στο πτώμα της χαμένης  υπόθεσης του Πρωτοδικείου  μόνο  και μόνο για ψυχολογικούς λόγους,  δεν ήταν ικανοί να αποκαταστήσουν το χαμένο έδαφος.
Ούτε τις χαμένες ευκαιρίες όπως αυτή της επίσκεψης της υπουργού κας Μενδώνη.
Έθεσαν σε αδράνεια και απαξίωση την συντονιστική επιτροπή του αγώνα, στράφηκαν στα εξαπτέρυγα, τα συνώνυμα της αποτυχίας και της καταστροφής του τόπου. Επένδυσαν σε κινητοποιήσεις εκδρομικού χαρακτήρα…

Τραγικά λάθη που μας στοίχησαν την αξιοπιστία και το κύρος. Κατέληξε  ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ .

Η αγανάκτηση της κοινωνίας είναι απολύτως δίκαιη και δεν θα ξεχάσει ποτέ. Μας πήραν  κομμάτι της ιστορίας μας, μας πήραν αυτό που μας ανήκε και αυτό πονάει κάθε Μεσολογγίτη, κάθε ελεύθερο άνθρωπο!

Οφείλω όμως να πω ότι η ανδρεία  των προγόνων μας, που υπερασπίστηκαν το Μεσολόγγι, αποδείχτηκε στις μάχες και όχι στα μνημόσυνα. Όχι με «γενναίους» επικήδειους και «γενναίες» φωτό.

Στο πρόσφατο παρελθόν και στη θητεία μου  τόσο το κύρος όσο και τα συμφέροντα της πόλης μας τέθηκαν υπό σφοδρή αμφισβήτηση. Χρειάστηκε να δώσω μεγάλες μάχες, έχοντας απέναντι μου εκπεφρασμένα ρητώς δυνατά  συμφέροντα πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά.
Έδωσα όμως τον Ανένδοτο αγώνα  σε κάθε επίπεδο, με άπειρες παραστάσεις, με έγγραφα, με επιστολές,  με διπλωματία , φανερά και κρυφά, δεν απομόνωσα τον τόπο , δεν έριξα άλλου τις ευθύνες , έριξα γέφυρες .

Αδιαπραγμάτευτα υπερασπιζόμουν το τόπο μου. Και τα αποτελέσματα ήρθαν .

–        Η Μητρόπολη δεν διασπάστηκε
–         Το Στρατόπεδο άνοιξε
–        Οι μετανάστες δεν ήρθαν, αντιθέτως έφυγαν
–        Ο ΧΥΤΑ άνοιξε μετά από πολλά χρόνια
–        Το κουβάρι της Μαρίνας ξεμπλέχτηκε.
Και σωρεία άλλων κρίσιμων ζητημάτων. .

Σήμερα,  Μεγάλη Πέμπτη  το Μεσολόγγι πενθεί ,  Σταυρώνεται ….
Το ιστορικό Πρωτοδικείο μας χάθηκε.

Όμως η  ανησυχία της μεγάλης  «σιωπής» είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Οφείλουμε την επιχειρούμενη περαιτέρω  αποσύνθεση της κοινωνίας μας να  μην την επιτρέψουμε.

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δημιουργική Ανατροπή’
Κώστας Λύρος


Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα έντιμο που εδράζεται στο δίκαιο και στην αλήθεια.
Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να απεμπολήσουμε το δίκαιο των αιτημάτων μας, ούτε δευτερόλεπτο δεν περνάει από το μυαλό μας να τα παρατήσουμε και να παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας.

Η ανιστόρητη, πρωτοφανής αδικία να είναι το Μεσολόγγι η μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που στερείται του κεντρικού της πρωτοδικείου μας θίγει ως επαγγελματίες και απλούς πολίτες.
Η Ιερά Πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, από τη θυσία των οποίων δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος έχει δίκαιο παράπονο για την κατάφωρη αυτή αδικία.

Ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου αισθάνομαι υπερήφανος για τον αγώνα που τόσο προσωπικά και θεσμικά, με κάθε ικμάδα της δυνάμεώς μου, όσο και με την αμέριστη συμβολή των συναδέλφων μου και όσων ειλικρινά συμπρατάχθηκαν, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε.
Με καθαρό βλέμμα και πίστη κοιτάζουμε όλους στα μάτια και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Χρήστος Παίσιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου