klarino

Ντοκιμαντέρ για το Ξηρόμερο προβάλλεται στην Μπιενάλε της Βενετίας

Ξηρομέρο/Dryland: Εικόνες και ήχοι βγαλμένοι από την καρδιά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας, από την καρδιά της αυθεντικής ελληνικής επαρχίας. Το ελληνικό περίπτερο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό της 60ης Biennale της Βενετίας!

Με μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση υποδεχόμαστε κοινό και κριτικούς στον πυρήνα της ελληνικής περιφέρειας, ταξιδεύοντάς τους στα άδυτα της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι παραδόσεις μας, τόπος μας, οι ανθρώπινες ιστορίες χαράς και πόνου, το τραγούδι μας, τα καθημερινά εργαλεία μόχθου και επιβίωσης, η πάλη και η συνύπαρξη του ανθρώπου με τη γη, είναι τα πιο εμβληματικά στοιχεία αυτής της παρουσίασης που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα Ελλάδας στα μήκη και τα πλάτη της γης, και μεταφέρει στο κοινό την εμπειρία της συνένωσης των ανθρώπων μέσα από το ελληνικό πανηγύρι. Με επίκεντρο το Ξηρόμερο!

Στο συλλογικό έργο των ταλαντούχων Θανάση Δεληγιάννη, Γιάννη Μιχαλόπουλου και τους συνδημιουργούς τους, Έλια Καλογιάννη, Γιώργο Κυβερνήτη, Κώστα Χαϊκάλη, Φώτη Σαγώνα, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου, δίνουμε θερμά συγχαρητήρια!
Αυτό το έργο αναδεικνύει το Ξηρόμερο, και το τοποθετεί σε θέση που του αρμόζει: εξέχουσα, βιωματική και παγκόσμια. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και τους ευχαριστούμε!

Ειδικές ευχαριστίες οφείλουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Υφυπουργό Χρήστο Δήμα, αλλά και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την αρωγή τους και την άψογη επιμέλεια και τον συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής, και βεβαίως, στον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία κ. Bruno Bernardi για την ευγενική του φιλοξενία.

Δήμος Ξηρομέρου


Στην Βενετία, την πόλη ορόσημο για τον ελληνικό πολιτισμό και διαχρονικό σύμβολο των ελληνοϊταλικών σχέσεων, έδωσε δυναμικό «παρών» το Ξηρόμερο δια της συμμετοχής του Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 60η Μπιενάλε.
Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαντικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Χρήστου Δήμα, του Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας κ. Κουκουσά Βασιλείου και του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Βενετία κ. Bruno Bernandi, ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών και τον Ελληνο-Ορθόδοξο Ναό Αγίου Γεωργίου της Βενετίας.

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου με τίτλο «Ξηρόμερο/Dryland» στην 60η Μπιενάλε, αποτέλεσαν ιδιαίτερη στιγμή υπερηφάνειας και συγκίνησης, ενώ επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της πόλης για την ελληνική παράδοση και ιστορία, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου δήλωσε ότι:

«Η Βενετία, αποτελεί διαχρονική κοιτίδα για τον ελληνικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας εμφατικά τη σπουδαιότητά της για την ελληνική παράδοση και ιστορία. Η ελληνική συμμετοχή στη φετινή Μπιενάλε, αντικατοπτρίζει την πνευματική κληρονομιά της Ελλάδας η οποία παρουσιάζεται μέσα από το πρίσμα των ταλαντούχων δημιουργών του Περιπτέρου σε ένα βιωματικό, οπτικοακουστικό ταξίδι, και αναδεικνύει την ενσωμάτωση της δικής μας τοπικής παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο Δήμος Ξηρομέρου έχει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο κόσμο της τέχνης και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες τις δράσεις που αναδεικνύουν την εμβληματική του παρουσία, κοινωνική και καλλιτεχνική, στην Ελλάδα και διεθνώς. Η παρουσία του Δήμου Ξηρομέρου στη Βενετία αποτελεί ζωντανό δείγμα της ελληνικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο πλαίσιο, και ενισχύει τους δεσμούς της χώρας μας με την παγκόσμια κοινότητα».

Δήμος Ξηρομέρου


Η 60η Μπιενάλε της Βενετίας, το πιο μεγάλο γεγονός της σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δυο χρόνια, ανοίγει τις πόρτες του με καλλιτεχνικό άρωμα Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα με το ντοκιμαντέρ Ξηρόμερο/Dryland.

Το Ξηρόμερο/ Dryland που εκπροσωπεί την χώρα μας είναι ένα διαμεσικό συλλογικό έργο της όντως πρωτότυπης ιδέας των Θανάση Δεληγιάννη και Γιάννη Μιχαλόπουλου με συνδημιουργό την Ελία Καλογιάννη, Γιώργο Κυβερνήτη, Κώστα Χαικάλη, τον Φώτη Σαγώνα και επιμελητή τον Πάνο Γιαννικόπουλο.

Η καινοτομία του ντοκιμαντέρ ενέχει στοιχεία από την εμπειρία ενός πανηγυριού παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως το γεωργικό τοπίο που το περιβάλει.
Έμπνευση των δημιουργών είναι τα πανηγύρια της περιοχής Ξηρομέρου και της Θεσσαλίας γι’ αυτό άλλωστε και ο ομώνυμος τίτλος Ξηρόμερο/Dryland.

Το έργο είναι ένα καλλιτεχνικό μίγμα που διερευνά τις δυνατότητες του ήχου, της Μουσικής και την επίδραση της τεχνολογίας στα αγροτικά τοπία με την πολιτιστική ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία που τα διακρίνει.

Να ευχηθούμε ούριο άνεμο στο όμορφο ταξίδι του στην μεγάλη γιορτή των καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας