monievagelismoutheotokouparavola1

Το Ψυχοσάββατο στην Παραβόλα

Στην γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο προ της Απόκρεω, 9 Μαρτίου 2024, κατά το οποίο «μνήμην ἐπιτελοῦμεν πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος κεκοιμημένων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, πατέρων καὶ ἀδελφῶν ἡμῶν».

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το καθιερωμένο ιερό μνημόσυνο και ευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως «πάντων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών».
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στους κεκοιμημένους αδελφούς μας, λέγοντας ότι «σήμερα με την προσευχή μας ξαναζωντανεύει η μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που συνδέθηκαν μαζί μας και εμείς συνδεθήκαμε μαζί τους, τους κατά σάρκα και πνεύμα συγγενείς μας, τους ευεργέτες και διδασκάλους μας, τους προκατόχους μας και όλα εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία ο Θεός επέτρεψε να έρθουν στη ζωή μας και να μας προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες.
Μέσα στο μυστήριο της πίστης μας και στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας μπορούμε να αντλήσουμε τη βεβαιότητα και την ελπίδα, ότι σωματικά μόνο διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθησαν και επέστρεψαν εις την γην εξ ής ελήφθησαν. Η ψυχή τους ζει και προγεύεται της αιωνίου μακαριότητος. Ζει και διατηρεί αναλλοίωτα όλα όσα χαρακτήρισαν την επίγεια διαδρομή τους ως προτεραιότητες πίστεως και ζωής».

Αναφερόμενος στο μυστήριο του θανάτου τόνισε ότι «ο σωματικός θάνατος δεν είναι ικανός να καταργήσει και να διαγράψει τις εμπειρίες της ζωής. Η ψυχή του ανθρώπου αναχωρεί και ως εφόδια έχει μαζί της την αγάπη προς τον Θεό, προς τον Οποίο κινείται για να αναπαυτεί αιώνια και την αγάπη για τον άνθρωπο, η οποία έχει το στοιχείο της αιωνιότητας. Η αγάπη δεν περιορίζεται στην μέτρηση της επιγείου διαδρομής. Δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, αλλά είναι ένα τόσο δυνατό βίωμα που ούτε ο θάνατος μπορεί να το καταργήσει. Όπως εμείς αγαπούμε τα πρόσωπα που έχουν κοιμηθεί και τα μνημονεύουμε σήμερα, έτσι και εκείνοι μας αγαπούν και εκφράζουν αυτή την αγάπη με την προσευχή τους, με τις πρεσβείες τους και με τη μεσιτεία τους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα δεν αφορά μόνο τους κεκοιμημένους, αλλά αφορά και εμάς τους ζώντες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι αυτό που απευχόμαστε να συμβεί, είναι ένα γεγονός που σίγουρα θα λάβει χώρα στη ζωή μας για να τερματίσει την επίγεια διάσταση της και να ανοίξει την αφετηρία της στην ουράνια προοπτική μας. Όλοι μας θα γευθούμε τον θάνατο στον χρόνο που ο Θεός γνωρίζει και με τον τρόπο που Εκείνος θα ευδοκήσει. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι να νικήσουμε τον θάνατο με τη δύναμη της πίστης που θα μας ενώνει με το Θεό, με τη δύναμη της αγάπης που θα μας ενώνει με τους ανθρώπους, με τη δύναμη της ταπείνωσης που θα μας απελευθερώνει από τον εγωισμό και με τη δύναμη της προσφοράς που θα μας δίδει την ικανοποίηση, ότι κενώσαμε τους εαυτούς μας για να μπορέσουν οι άλλοι να γευτούν τους καρπούς της δικής μας αγάπης».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του προέτρεψε όλους να «να έχουμε στο νου μας, ότι αυτό που θα αποτελέσει τη μέγιστη ευλογία για εμάς είναι: ο σωματικός θάνατος να μας συναντήσει εν μετανοία και εξομολογήσει. Ποτέ δεν θα είμαστε τέλειοι και έτοιμοι γι’ αυτή την αναχώρηση, παρά μόνο θα προσδοκούμε και θα αναμένουμε το έλεος του Θεού, που μας καταδιώκει όλες τις ημέρες της ζωής μας». Τέλος ευχαρίστησε την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Παρασκευή για τους κόπους που καταβάλει να κρατήσει το Μοναστήρι ζωντανό και την Αδελφότητα ενωμένη, αλλά και για την προσευχητική της στήριξη προς τον Επίσκοπο και πνευματικό της Πατέρα, καθώς και τους προσκυνητές για την στήριξη στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.