specialschoolnafpaktos1

Εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου

specialschoolnafpaktos2

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου. Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, οι βουλευτές ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας κ.Κώστας Καραγκούνης και κ.Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ.Χρήστος Παΐσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Άγγελος Σταυρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Παναγιώτης Λουκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.Νίκος Ραυτόπουλος, κ.Ντίνος Τσουκαλάς και κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.Γιώργος Σιαμαντάς και κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος κ.Κώστας Σταυρόπουλος και εκπρόσωποι της Κοινότητας Ναυπάκτου, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ.Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Γιάννα Φαναριώτου, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ.Νίκος Δελέγκος, ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Αιτ/νιας, Ευρυτανίας και Λευκάδος κ.Θάνος Ρισβάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ.Λεωνίδας Κυρίτσης, Διευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων, η Πρόεδρος κ.Βάσω Παναγοπούλου και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη», γονείς και παιδιά.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι αναμφίβολα ξεχωριστή.

Κάθε σχολείο που γίνεται είναι σημαντικό για μία κοινωνία, το συγκεκριμένο όμως σχολείο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και το μυαλό όλων μας, γιατί είναι ένα Ειδικό Σχολείο.

Όλες και όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα του να έχουν όλα τα παιδιά ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα κτήριο, αντάξιό τους.

Εδώ, τα παιδιά δεν θα γίνονται μόνο κοινωνοί της μάθησης, αλλά θα αλληλεπιδρούν ακόμη περισσότερο μεταξύ τους, θα αναπτύσσουν και θα διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, θα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

Εδώ, οι εκπαιδευτικοί μας θα μπορούν να επιτελούν το έργο τους σε ασφαλείς και σύγχρονες συνθήκες.

Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας νιώθω πραγματικά υπερήφανος, καθώς έχουμε το μοναδικό προνόμιο να διαθέτουμε υποδειγματικές δομές για τα Άτομα με Αναπηρία. Τις δομές του Συλλόγου «Αλκυόνη» με τις Στέγες και το Κέντρο Διημέρευσης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (το γνωστό ΕΕΕΕΚ) και το ΚΔΑΠ-μεΑ.

Σε αυτές τις δομές έρχεται να προστεθεί το Ειδικό Σχολείο, που για πολλούς από εσάς, το γνωρίζω και προσωπικά, ήταν όνειρο και στόχος ζωής.

Το Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου, κυρίες και κύριοι είναι ένα έργο σταθμός για την κοινωνία μας.

Και αυτό γιατί, ο τρόπος με τον οποίο ως κοινωνία αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας, δίνει το στίγμα του πολιτισμού μας και του τι θέλουμε να διδάξουμε στις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, να πω ότι, μπορεί τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου να γίνονται στην παρούσα δημοτική θητεία, το έργο όμως έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Παρά τις πολλές δυσκολίες που προέκυψαν, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.

Ένα ευχαριστώ στις δημοτικές αρχές, στην Περιφέρεια, στη Διαχειριστική Αρχή, στις αρμόδιες Υπηρεσίες, ιδιαιτέρως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας, αλλά και σε κάθε έναν που εργάστηκε ώστε σήμερα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας να έχουν στη διάθεσή τους το δικό τους Σχολείο».

Στο Ειδικό Σχολείο Ναυπάκτου σήμερα φοιτούν 21 μαθητές, 15 μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού και 6 μαθητές στο Νηπιαγωγείο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος 2014-2020, Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με κύριο στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση των κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης.


Τα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, καθώς το έργο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 με κύριο στόχο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης των κοινωνικών υποδομών.

«Άλλη μια όμορφη μέρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που περίμεναν καιρό μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και οι οικογένειες τους. Ένα διαχρονικό αίτημα των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων της Ναυπακτίας βρήκε ανταπόκριση. Το νέο, σύγχρονο διδακτήριο είναι έργο σύγχρονο, αλλά και με τεράστιο συμβολισμό, ακριβώς γιατί αποδεικνύει ότι στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα άτομα με αναπηρίες και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους»δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την παράδοση σε χρήση του Ειδικού Σχολείου.

Στην τελετή των εγκαινίων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παϊσιος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ένα έργο πολιτισμού, αξιοπρέπειας όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για την κοινωνία μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος πρωτοστάτησε στη χρηματοδότηση αυτού του έργου είμαστε περήφανοι και πάντα στο πλευρό τέτοιων δράσεων για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η λειτουργία και η επιστημονική κατάρτιση των εκπαιδευτικών μας θα προσφέρουν ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθητών μας, αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Καλή αρχή στους δασκάλους και τους μαθητές μας».