mitsotak2

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με αγρότες στη Βόνιτσα

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αιτωλοακαρνανία και τη συνάντηση του με αγρότες στη Βόνιτσα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αρχικά, ας καλωσορίσουμε τον Πρωθυπουργό στο μάλλον άγνωστο και αφιλόξενο γι’ αυτόν και την κουλτούρα του, αγροτικό περιβάλλον των μπλόκων και των κινητοποιήσεων. Δικό του δημιούργημα είναι ωστόσο. Προφανώς, πρέπει να είναι πολύ άσχημα τα πράγματα για να καταδεχτεί να έρθει ο ίδιος να σώσει τα προσχήματα από την άφαντη ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Δεν μας εξήγησε ωστόσο που ήταν όλον αυτόν τον καιρό, όταν ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος βούλιαζε στα αδιέξοδα από τις καταστροφικές πολιτικές της ανικανότητας και των σκανδάλων του αρμόδιου Υπουργείου και ο πρωτογενής τομέας διαλυόταν μέρα με τη μέρα. Δεν μας εξήγησε γιατί όσα έταξε χθες το πρωί για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο. Παλιό το κόλπο του «καλού» και του «κακού» και δεν πιάνει. Η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη τον ισχυρό αγροτικό τομέα. Έχουν ανάγκη τους νέους αγρότες που παρατούν απογοητευμένοι τις δουλειές τους επιλέγοντας άλλες ασχολίες μακριά από την πρωτογενή παραγωγή. Έχουν ανάγκη την ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουν ανάγκη πολιτικές στήριξης και όχι ευχολόγια και ψίχουλα. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που διαχρονικά βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και τους ανθρώπους της υπαίθρου, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, είναι στο πλευρό τους και εγγυάται ότι με τις προτάσεις του θα βγάλει τα αγροτικά νοικοκυριά από το τέλμα και την ανέχεια που τους βύθισε η Δεξιά.»

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά συμπλήρωσε με νόημα: Στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αφιερώσω μια παραφρασμένη φράση του Μάη του 68. – Η ομορφιά και το δίκιο βρίσκονται στον δρόμο κύριε Πρωθυπουργέ.»


Σήμερα γίναμε μάρτυρες της απογοητευτικής – αν όχι εξοργιστικής – παρουσίας του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στο μπλόκο στον αγροτών σαν να ήταν απλός θεατής στην κατεδάφιση της πρωτογενούς παραγωγής και όχι ως ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας εδώ και πέντε χρόνια. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για την τεράστια ακρίβεια που μαστίζει τόσο το ελληνικό νοικοκυριό ούτε για την αισχροκέρδεια που υπάρχει, όταν η τιμή των αγροτικών προϊόντων είναι από 100% – 400% πάνω από την τιμή που πουλάνε οι αγρότες.

Στα αιτήματα που διατύπωσαν οι αγρότες δεν έδωσε καμία απάντηση παρά μόνο την χιλιοπαιγμένη κασέτα ότι η κρίση είναι εισαγόμενη και αυτός κάνει ό,τι μπορεί. Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που επιχειρεί να παραπλανήσει τον αγροτικό κόσμο για να κάμψει το αγροτικό κίνημα που έχει δημιουργηθεί. Προχωρά σε μία απλή αναστολή πληρωμών χρεών για τους πληγέντες αγρότες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ενώ δεν απαντά στα κύρια προβλήματα των αγροτών όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή.

Ούτε στο κόστος παραγωγής που αφορά όλους τους αγρότες ούτε στην καταβολή των αποζημιώσεων των αγροτών από τις καταστροφές στην παραγωγής τους λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει αποζημιώσει αυτούς τους αγρότες , αλλά ούτε έχει θέσει καν σαφές χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές και κυρίως δεν έχει πει ποιο θα είναι το ύψος αυτών των αποζημιώσεων ώστε να μπορούν οι πληγέντες αγρότες να προγραμματίσουν τις εργασίες τους.

Εμείς ως ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δηλώνουμε ότι τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα και στο Νομό μας είναι όχι μόνο δίκαια αλλά και πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα για να λύσουν τα κατεπείγοντα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και να δώσουν μία ανάσα στην οικονομική ζωή της υπαίθρου.
Για αυτό συνεχίζουμε και δίνουμε τον αγώνα μαζί τους!

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας