dikasthrioagrinio4

Ανησυχία για το μέλλον του Πρωτοδικείου Αγρινίου

Με μαζική συμμετοχή φορέων, συλλόγων και πολιτών πραγματοποιήθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρίνιου συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφαινόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου παρέμειναν κλειστές ενώ πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής της πόλης.

Η επιχειρούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, με τον σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη, έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή . Οι δικηγορικοί σύλλογοι τονίζουν ότι στερείται τεκμηρίωσης και λογικών επιχειρημάτων καθώς το Αγρίνιο διαθέτει ένα σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει διαρκής αγώνας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Αγρινίου:

«Η λογική της μεταρρύθμισης είναι να εκσυγχρονίσουμε και όχι να υποβαθμίσουμε. Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα και κάποιοι φέρουν ευθύνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτός ο αγώνας θα είναι μέχρι τέλους, και θα τον κερδίσουμε. Το κεντρικό Πρωτοδικείο θα είναι στο Αγρίνιο. Καμία αλλαγή στον υπάρχοντα δικαστικό σχηματισμό, καμία απαξίωση των δικαστηρίων στο Αγρίνιο».

Το λόγο έλαβαν ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Νικάκης, οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Θανάσης Τορουνίδης και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Γεράσιμος Μαλούσης. Παρόντες στην κινητοποίηση οι βουλευτές Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ) και Χριστίνα Σταρακά (ΠΑΣΟΚ). Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου στον απόηχο της χθεσινής μεγαλειώδους πανδημοτικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην διαφαινόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που με την φυσική σας παρουσία και με τα ψηφίσματά σας, στηρίζετε τον δίκαιο αγώνα μας για να διατηρήσει η πόλη του Αγρινίου την τιμή, την αξιοπρέπεια και την υπόληψη της. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στους εξής:

-κα Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
-κος Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
– Δήμος Αγρινίου
– Δήμος Θέρμου
– Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου
-Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης-Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου
-Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιτωλ/νίας.
-Χριστιανική Ένωση Αγρινίου
-ΦΙΛΜΑ-Φίλοι Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Αιτωλ/νίας.
-ΠΑΕ Παναιτωλικός
– Αγροτικός Συνεταιρισμός –Ένωση Αγρινίου
-Εμπορικός σύλλογος Αγρινίου
-Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
– Εμπορικό επιμελητήριο Αιτωλ/νίας
-Σύλλογος Εργαζομένων Νομού Αιτωλ/νίας
-Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας
-Σύνδεσμος Γεωπόνων Αιτωλ/νίας
-Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλ/νίας
-Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου
– Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου
– Φαρμακευτικοί επισκέπτες
– Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφάλειας Αγρινίου
– Δικαστικοί Επιμελητές Αγρινίου
– Συμβολαιογράφοι Αγρινίου
-Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλ/νίας
-Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
-Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Αιτωλ/νίας
-Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου
-Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αγρίνιου- Θέρμου

Ο αγώνας μας χαρακτηρίζεται ανένδοτος.
Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δίνεται.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου του νέου δικαστικού χάρτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Προ ημερών προέβην σε δημόσια δήλωση, με την οποία εξέφρασα την άποψη ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το Πρωτοδικείο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Με την παρούσα, πληροφορηθείς ότι στο σχέδιο νόμου του νέου δικαστικού χάρτη προτείνεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, εκφράζω την ίδια έντονη δυσαρέσκειά μου και την πλήρη αντίθεσή μου σε μία τέτοια ενέργεια.

Όπως είναι γνωστό και το Πρωτοδικείο Αγρινίου, εξυπηρετεί μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια, με τεράστιο όγκο υποθέσεων (πολιτικών και ποινικών). Λειτουργεί σε ένα σύγχρονο κτίριο, πρόσφατα ανακαινισμένο, όπου στεγάζεται και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ώστε να κρίνεται και γι’ αυτό επιβεβλημένη η διατήρησή του, με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης και την ομαλή, χωρίς ταλαιπωρία, προσφυγή των πολιτών σε αυτή.

Φρονώ ότι η γεωγραφική ιδιομορφία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας επιβάλλει την διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων, τόσο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όσο και της πόλεως του Αγρινίου, και καλώ τους Φορείς και των δύο αυτών πόλεων και κυρίως τους Δικηγορικούς Συλλόγους τους, να συμβάλλουμε όλοι μαζί ενωμένοι προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή την διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων, γεγονός το οποίο λειτουργεί καταφανώς προς όφελος της δικαιοσύνης.

Δηλώνω και πάλι, ότι θα είμαι παρών και θα συμβάλλω με κάθε τρόπο από το θεσμικό μου ρόλο στην διατήρηση των δύο Πρωτοδικείων του Νομού μας, τόσο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όσο και της πόλεως του Αγρινίου.”


Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου που διεξήχθη χθες 29 Ιανουαρίου 2024 επικαιροποιήθηκε η απόφαση, που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ –Υπερκομματική Συνεργασία» Δημήτρης Τραπεζιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την απάντηση την οποία έδωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Ζαμπάρα είναι ευδιάκριτο ότι επικρέμεται ο κίνδυνος, η δαμόκλειος σπάθη για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου. Διότι ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Εφετείο θα παραμείνει στο Αγρίνιο και επίσης ξεκαθάρισε ότι θα γίνει παρέμβαση στον Α’ Βαθμό Δικαιοσύνης πλην όμως άφησε ανοιχτό το ζήτημα της έδρας του Πρωτοδικείου.

Συνεπώς ο Δήμος Αγρινίου μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου , όλους τους φορείς της πόλης και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να είναι στις επάλξεις για να αποτρέψουμε μια δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα τοπικά -δημοτικά συμφέροντα. Η υπόθεση των δικαστηρίων του Αγρινίου, η υποβάθμιση , περιφερειοποίηση ή και η κατάργησή τους , δεν αποτελούν συντεχνιακό πρόβλημα μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας δηλαδή των δικηγόρων αλλά πρόβλημα που αφορά όλους τους επαγγελματίες , την τοπική οικονομία, το κύρος και την αξιοπρέπεια της πόλης.

Η περιοχή χάνει συνεχώς δυνάμεις. Οι Τράπεζες φεύγουν, τα ταχυδρομεία κλείνουν, η τριτοβάθμια εκπαίδευση φθίνει, χάνεται από τον Ακαδημαϊκό Χάρτη. Υπάρχουν ευθύνες; Προφανώς υπάρχουν και ανήκουν πρωτίστως στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και κυρίως στους κυβερνητικούς Βουλευτές οι οποίοι απουσιάζουν παντελώς και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των μεγάλων διεκδικήσεων και να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. Αλλά δεν είναι η ώρα τώρα να αποδώσουμε ευθύνες , τώρα πρέπει να συντονίσουμε δυνάμεις ατομικές και συλλογικές , να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία για να αποτρέψουμε την ήττα και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και την τιμή της πόλης».


Με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το Πρωτοδικείο Αγρινίου και την κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου και του Δήμου Αγρινίου, η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (με έδρα το Αγρίνιο) κρίνοντας ότι οι όποιες προωθούμενες στο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλαγές, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως το Αγρίνιο. Δηλώνει απερίφραστα τη συμπαράστασή της στις ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου και του Δήμου και θα συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούν το δίκαιο αυτό αίτημα και την αξιοπρέπεια της πόλης του Αγρινίου.


Ο μόνιμος πληθυσμός της Αιτωλοακαρνανίας όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή (2021) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι 192.345 κάτοικοι.
Στον παρακάτω πίνακα είναι η κατανομή του ανά Δήμο καθώς και το ποσοστό κάθε Δήμου επί του συνόλου.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αγρινίου 89.691 46,63%
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 32.048 16,66%
Ναυπακτίας 25.065 13,03%
Αμφιλοχίας 14.979 7,79%
Ακτίου-Βόνιτσας 14.644 7,61%
Ξηρομέρου 10.206 5,31%
Θέρμου 5.712 2,97%

Πιστεύω ότι κάθε νηφάλιος πολίτης που διαθέτει τη στοιχειώδη κοινή λογική, διαβάζοντας αυτό τον πίνακα θεωρεί αυτονόητο ότι ο Δήμος Αγρινίου που συγκεντρώνει το 46,63% δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να είναι η έδρα του πρωτοδικείου.
Μια άποψη που ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Αγρίνιο διαθέτει ένα δικαστικό μέγαρο με όλες τις προδιαγραφές για το σκοπό αυτό.

Δυστυχώς όμως ο πολιτικός παραλογισμός σε αυτή χώρα δεν λέει να σταματήσει και για άλλη μια φορά παλεύουμε για τα αυτονόητα.
Και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα ώστε η άσκηση της πολιτικής όπως και οι πράξεις των πολιτικών, ιδίως όσων κατέχουν την εξουσία, να γίνονται με γνώμονα την βελτίωση της ζωής των πολιτών και όχι για άλλους λόγους που είναι ενάντια στην κοινή λογική και την κοινωνία.
Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Για τη Συμμαχία Πολιτών
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Αναδιατάξεις, συγχωνεύσεις, δικαστικοί χάρτες, Παγκόσμια Τράπεζα. Τι από όλα τα παραπάνω προμηνύουν ότι κάτι καλό θα συνέβαινε για τον τόπο μας; 14 χρόνια μνημόνια, εξαρτήσεις και εντολές από τους δανειστές φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνέπειες αυτών των πολιτικών στις ζωές μας. Η Παγκόσμια Τράπεζα πίστη στις αρχές της δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες υποδομές των δικαστικών δομών της χώρας εφόσον δημιουργηθεί ένας νέος δικαστικός χάρτης που θα συμπεριλαμβάνει αρκετές συγχωνεύσεις.
Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές για κατάργηση κάποιων Εφετείων. Ένα από αυτά φάνηκε ότι θα είναι και του Αγρινίου. Οι παρεμβάσεις όμως του Σαμαρά για τη Καλαμάτα, του Δένδια για την Κέρκυρα και της Μπακογιάννη για τα Χανιά, ανάγκασαν τη κυβέρνηση να αφήσει ανέπαφο τον αριθμό των εφετείων. Από σπόντα λοιπόν, παρέμεινε και το δικό μας, αφού δεν νοείται νέος δικαστικός χάρτης με κατάργηση ενός και μόνο Εφετείου.

Στη συνέχεια όμως ήρθε η σειρά των Πρωτοδικείων και ο εφησυχασμός που είχε δημιουργηθεί με την διατήρηση του εφετείου τινάχτηκε στον αέρα. Τα παζάρια στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσαν και πήραν και η χρυσή λύση δόθηκε αφενός με την εξαίρεση παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, αφετέρου για τις υπόλοιπες περιοχές τη διατήρηση ενός πρωτοδικείου σε κάθε νομό.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο βρέθηκε η περιοχή της Πέλλας να διατηρεί και τα δυο της πρωτοδικεία (Γιαννιτσά και στην Έδεσσα), με το μισό σχεδόν πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας. Ριγμένοι βρέθηκαν δυο μόνον νομοί: η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία με τη Θήβα και Λιβαδειά, Αγρίνιο και Μεσολόγγι αντίστοιχα να σφάζονται μεταξύ τους.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να σκύψει και να αντιμετωπίσει ως οφείλει τα τεράστια προβλήματα που επικρατούν εδώ και χρόνια στις δομές της ελληνικής δικαιοσύνης με τις απαρχαιωμένες, κακοσυντηρημένες κτιριακές δομές, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δικαστικών υπάλληλων και δικαστών, προσπαθεί και εδώ όπως και παντού άλλωστε να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερα μέτρα περικοπών και συγχωνεύσεων με μπόλικη δόση παλαιοκομματισμού για τις εξαιρέσεις, βάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να κανιβαλίζουν η μία με την άλλη.

Η δικαιοσύνη σήμερα στο τόπο μας ήταν, είναι και προβληματική και ακριβή. Η κατάργηση τέτοιων δομών και στη πόλη μας σαν αυτόν του πρωτοδικείου το μόνο που κάνει είναι να αποκλείει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας από το να βρουν το δίκιο τους.

Για όλα τα παραπάνω το Ανυπότακτο Αγρίνιο δεν μπορεί παρά να διατρανώσει την αντίθεση του σε τέτοιες επιλογές και να καλέσει και αυτό με τη σειρά του στη αυριανή συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο στις 10:00 το πρωί με αίτημα όχι μόνο τη διατήρηση του πρωτοδικείου στο Αγρίνιο αλλά και την αναβάθμιση όλων των αναγκαίων δικαστικών δομών σε κάθε πόλη του νομού και της χώρας.

Δημοτική παράταξη ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’


Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου διαφωνεί κάθετα με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των δύο Πρωτοδικείων της Αιτ/νίας. Οι συγχωνεύσεις αυτές ακολουθούν την πεπατημένη που γνωρίσαμε με συγχωνεύσεις στην Υγεία, στα Παν/μια, στους Δήμους, στις Εφορείες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα Ταχυδρομεία, στις Τράπεζες κ. α., τους καρπούς των οποίων γευόμαστε.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλ. του νέου Υπερμνημονίου της ΕΕ. Στόχος της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων είναι η εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη, με την περαιτέρω μείωση προσωπικού στη λογική του κόστους – οφέλους. Μια διαδικασία, η οποία καθιστά την πρόσβαση των απλών ανθρώπων σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή, αφού θα υποχρεώνονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στα δικαστήρια, ενώ σε μεγάλη περιπέτεια και ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι της περιοχής.
Είναι υποκριτικές οι φραστικές αντιδράσεις κομμάτων, τοπικών πολιτικών παραγόντων που :
υπερασπίζονται τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ σαν λυτρωτικά για τα λαϊκά στρώματα αλλά όχι την εφαρμογή τους στα καθ’ ημάς συμφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη αρκεί μην επηρεαστούν τα Δικαστήρια Αγρινίου.
Σ’ αυτή τη ρότα κινούνται και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αγρινίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου στις κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ γίνεται κέρβερος των λεγόμενων εκσυγχρονισμών και μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα «βγαίνει στα κεραμίδια» κατά του κλεισίματος του Πρωτοδικείου Αγρινίου . «Και στον ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι».

Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει και ζητεί :
Να ακυρωθεί τώρα κάθε προσπάθεια αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη που καθιστά τη δικαστική λειτουργία πιο απρόσιτη για το λαό.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με προσλήψεις προσωπικού , εκσυγχρονισμό και βελτίωση υλικοτεχνικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων και θέσπιση μέτρων για γρήγορη και φτηνή απόδοση δικαιοσύνης.
Η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ των πόλεων (εν προκειμένω Αγρινίου – Μεσολογγίου), αλλά εδράζεται μεταξύ κοινωνικού συνόλου, ιδίως λαϊκών στρωμάτων και πολιτικού συστήματος που δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές μας, αλλά για τα κέρδη των λίγων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Τίμος Παπανικολάου, Δημήτρης Μπλέτσας


Η πάγια θέση μας είναι η αντίδραση μας σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας γενικά αλλά και σε κάθε επέμβαση που αφορά συγκεκριμένες περιοχές.
Σύμφωνα με την ανωτέρω πάγια θέση μας είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του δικαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας.
Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου, προκειμένου όλοι να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την παραμονή του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.

Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας


Η κυβέρνηση στη προσπάθεια της να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να αυτοματοποιήσει τις υπηρεσίες, δημιουργεί έναν νέο δικαστικό χάρτη με κεντρικά γραφεία πρωτοδικείων σε πρωτεύουσες νομών ανεξάρτητος πληθυσμού και καταλληλόλητας εγκαταστάσεων .

Η υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου σημαίνει αυτομάτως υποβάθμιση των δικηγορών, των συμπολιτών και γενικά της πόλης μας. Με ποια κριτήρια αποφασίζει η κυβέρνηση να απαξιώσει τη δικαιοσύνη καταργώντας το πρωτοδικείο Αγρινίου;

Τα επιχειρήματα του νομικού κόσμου της πόλης μας είναι ατράνταχτα και τα αιτήματα του πέρα από κάθε αμφιβολία δίκαια.
Σαν ομοσπονδία αντιστεκόμαστε στην οποιαδήποτε υποβάθμιση παροχών προς τους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες και στηρίζουμε τον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Ομοσπονδία επαγγελματιών και βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας


Με αφορμή τις εξελίξεις για το Πρωτοδικείο Αγρινίου, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαφαινόμενη υποβάθμιση της πόλης του Αγρινίου στον σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας είναι άδικη, στερείται τεκμηρίωσης και προφανώς είναι παράλογη.
Τα επιχειρήματα του νομικού κόσμου της πόλης είναι ατράνταχτα και τα αιτήματα του πέρα από κάθε αμφιβολία δίκαια.
Όλοι θα πρέπει να τα υποστηρίξουμε σθεναρά και να στρατευτούμε προασπίζοντας όχι μόνο το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αγρινίου, αλλά πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών, το οποίο εξυπηρετείται από την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα ανταποκρινόμενη στη λογική, αλλά και στην ευαισθησία, ότι για να ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη δικαιοσύνη δεν θα αδικήσει το Αγρίνιο.»


Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά στοιχεία που ισχύουν και τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει όχι μόνο τη νομική κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.

Ο όγκος των υποθέσεων που εκδικάζονται σήμερα στο Πρωτοδικείο της πόλης μας, ο πληθυσμός τον οποίο αυτό καλύπτει, αλλά και οι κτηριακές υποδομές που στεγάζεται, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την υποβάθμισή του σε Περιφερειακό. Επιπλέον δε, σε περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, θα έχουμε και το παράδοξο της ταυτόχρονης λειτουργίας και συνύπαρξης, στον ίδιο μάλιστα χώρο, Εφετείου με Περιφερειακό και όχι Κεντρικό Πρωτοδικείο!

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου, δηλώνοντας ότι στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης μας. Η ίδρυση Κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο είναι επιβεβλημένη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Καλούμε τα μέλη μας, αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής, να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι αρμόδιοι φορείς.


Με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το Πρωτοδικείο και την κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Πιστιόλας, εκφράζοντας την απόλυτη ταύτιση της παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» με τα όσα ο δικηγορικός κόσμος της πόλης υποστηρίζει, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο κ. Δημήτρη Νικάκη:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Οι θέσεις μας ως δημοτική παράταξη είναι σαφείς και ταυτόσημες με αυτές που με τόση σαφήνεια έχετε επανειλημμένως εκφράσει. Στον αγώνα που με τόση συνέπεια δίνετε, θα πρέπει να μας θεωρείτε συμμάχους. Και σε κάθε περίπτωση, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το σύνολο των μελών της παράταξης, είμαστε στη διάθεσή σας, έτοιμοι να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας, όπου, όταν και όπως οι περιστάσεις το απαιτήσουν.
Οι όποιες αλλαγές προωθούνται στο δικαστικό χάρτη της χώρας δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την Αιτωλοακαρνανία και σίγουρα καμία μεταβολή δεν νοείται σε ότι αφορά το Πρωτοδικείο Αγρινίου.

Δεν πρόκειται για κάποιο συντεχνιακό θέμα, αλλά για ένα μείζον κοινωνικό πρωτίστως ζήτημα, το οποίο εκτείνεται από την ίδια τη λειτουργία και την απόδοση της Δικαιοσύνης έως την αξιοπρέπεια της πόλης.
Ως εκ τούτο, είναι αδιανόητο να δεχθούμε τα όσα φαίνεται να αποφασίζουν κάποιοι για λογαριασμό μας, αγνοώντας την ίδια την πραγματικότητα.

Κύριε πρόεδρε,

Εκτιμώ ότι η Επιτροπή (μέτωπο αγώνα) που πρόσφατα, κατόπιν και της δική σας συγκλονιστικής εισήγησης, αποφάσισε να συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου όταν συζήτησε τις διαφαινόμενες τότε εξελίξεις με το Εφετείο, θα πρέπει να συγκροτηθεί και να ενεργοποιηθεί σήμερα για το Πρωτοδικείο, με όσα μέλη πιστεύουν στο δίκαιο του αιτήματος και είναι διατεθειμένα να το αποδείξουν στην πράξη.

Τέλος, σας επισυνάπτω ένα κείμενο που η παράταξη θα δημοσιοποιήσει, όπου γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο Πρωτοδικείο, μέσω της οποίας αναδρομής καταρρίπτεται, θεωρώ, ακόμη και αυτό το επιχείρημα των «ιστορικών λόγων» που επικαλούνται όσοι επιθυμούν την κατάργηση του Πρωτοδικείου.

Παραμένω στη διάθεσή σας

Με τιμή

Για την δημοτική παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου,
Κώστας Πιστιόλας


Όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε την παραμονή του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο

Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία του Αγρινίου και της περιοχής μας παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της παραμονής ή όχι του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στην Πόλη μας.
Επιχειρείται για άλλη μια φορά από την κεντρική κυβέρνηση να υποβαθμίσει την πόλη μας αφαιρώντας της λειτουργίες βασικών θεσμών όπως είναι του Εφετείου και του Πρωτοδικείου οι οποίες θα έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για τον χρόνο της απονομής της δικαιοσύνης ,όσο και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Δεν μπορεί η Πολιτεία να λαμβάνει υπ όψιν τις εισηγήσεις και το πόρισμα των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας και να αγνοεί βασικά αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλλουν την λειτουργία τόσο του Εφετείου ,όσο και του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο.

Η πόλη του Αγρινίου είναι μεταξύ των δέκα πρώτων πόλεων της χώρας, με εμφανή πληθυσμιακή υπεροχή όχι μόνο έναντι των άλλων αστικών κέντρων που βρίσκονται στον μεγαλύτερο νομό της πατρίδας μας ,αλλά και έναντι άλλων πόλεων σε άλλους νομούς και αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αγνοεί και να μην το λαμβάνει υπ όψιν της στις αλλαγές που επιχειρεί η Κυβέρνηση στον τομέα της Δικαιοσύνης .
Η πολιτεία οφείλει να απαντήσει εάν πλέον εξέλειπαν οι λόγοι της λειτουργίας του Εφετείου στο Αγρίνιο, ενός θεσμού ο οποίος ξεκίνησε την λειτουργία του στην Πόλη μας το 2011 μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων.

Το θέμα της παραμονής του Πρωτοδικείου και του Εφετείου στο Αγρίνιο δεν είναι ένα θέμα συντεχνιακό των δικηγόρων και του δικηγορικού συλλόγου, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κορυφαίο θέμα για την Πόλη μας και την περιοχή μας ,για τους πολίτες της και τους επαγγελματίες ,όπως με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα κορυφαία θέματα που έχουν προκύψει κατά καιρούς όπως το Πανεπιστήμιο,Νοσοκομείο και πρέπει όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δείξουμε την αντίθεση μας και την αντίδραση μας σε αυτό που η κεντρική κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει αγνοώντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την τοπική μας κοινωνία .
Δεν πρέπει η Πόλη μας να υποστεί άλλη μια υποβάθμιση, ακόμη μία ήττα.

Όλοι μαζί οφείλουμε να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων για τη παραμονή του Εφετείου και του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, πρωτίστως δε οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ,η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και συνολικά όλοι οι φορείς της Πόλης και της περιοχής μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΟΠΑΝΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ


Η Χριστιανική Ένωσις Αγρινίου αντιτάσσεται στην όποια απόφαση υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Αγρινίου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

Η θέση μας εκκινεί υπό την παντελή αντίθεσή μας στο κριτήριο με το οποίο γίνονται οι προτάσεις για τον ανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη. Δεδομένου ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσκοπεί δε στην εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη στη λογική του κόστους-οφέλους. Μία διαδικασία η οποία καθιστά την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση.
Είναι σαφές ότι το αφήγημα περί «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης» ανατρέπεται από το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά δικαστήρια της χώρας, όπου κατά κανόνα ισχύουν πιο σύντομοι χρόνοι εκδίκασης.
Η πόλη του Αγρινίου δεν παύει να είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας με ότι αυτό συνεπάγεται!

Οποιαδήποτε υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου είναι πέραν πάσης λογικής καθώς μοναδικό κριτήριο λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη.
Η υπόθεση της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη αφορά όλη την κοινωνία καθώς και την εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική σταθερότητα και των δικαστικών υπαλλήλων.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και των άλλων φορέων.

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ πλήρως με την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Χριστιανική Ένωση Αγρινίου


H περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» ανακοινώνει πως βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας του Αγρινίου, υποστηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα της ενάντια στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Στο πλαίσιο αυτό, εκλεγμένοι και μη περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας θα δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.

Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, αναφέρεται πως «η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αγρινίου που εξυπηρετεί περίπου 160.000 πολίτες από Αγρίνιο, Θέρμο και Αμφιλοχία συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος μίας πόλης, η οποία και στο πρόσφατο παρελθόν έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. της στέρησε τα πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ υστερεί σημαντικά και στον τομέα της υγείας, εξαιτίας της συνεχόμενης υποβάθμισης του Νοσοκομείου της. Το Αγρίνιο αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ διαθέτει ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο – από τα καλύτερα της χώρας- στο οποίο έχει την έδρα του και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η ενδεχόμενη υποβάθμιση της δικαστικής δομής αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αποσάθρωση στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής, αφού αφενός οι πολίτες θα επωμιστούν ένα επιπρόσθετο και δυσβάστακτο -λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων- κόστος με αποτέλεσμα αρκετοί να στερηθούν το δικαίωμα της πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της Δικαιοσύνης κι αφετέρου, η μείωση των θέσεων εργασίας θα εντείνει τον οικονομικό μαρασμό. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ατεκμηρίωτος και παράλογος και δεν προσδίδει τίποτε θετικό. Η παράταξή μας, στηρίζει σθεναρά το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αγρινίου και το συμφέρον των πολιτών.

Περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα»