justice

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον νέο δικαστικό χάρτη

Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη και μετά από τις αντιδράσεις που έχουν ήδη ανακύψει σε τοπικό επίπεδο σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του σχεδίου, σημειώνοντας πως «το σχέδιο που κυκλοφορεί και βλέπει το φως της δημοσιότητας, ουδόλως απαντάει στις απαιτήσεις του όρου “μεταρρύθμιση”». Μάλιστα για να τεκμηριώσει αυτήν του την άποψη, ο κ. Φαρμάκης παράθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

• Η ανάγκη συνεννόησης και συμπόρευσης δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά στον δικαστικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνηγορεί δε προς τούτο η ρητή αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η αντίστοιχη ομόθυμη στάση των συλλογικών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Ουδόλως φαίνεται να υπολογίζεται το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα τους να αποταθούν στον φυσικό τους δικαστή.

Παρέπεμψε επίσης στη μελέτη με τίτλο “Μεταρρύθμιση σε Τρεις Κρίσιμους Τομείς του Δικαστικού Συστήματος» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 η διαΝΕΟσις, η οποία προκρίνει την ανάγκη αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη και σε αυτήν γίνεται λόγος για το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. «Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται ότι στην Περιφέρεια μας , η προτεινόμενη αναδιάταξη ΔΕΝ πληροί την ως άνω προϋπόθεση» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας «Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται η δρομολογούμενη αναδιάρθρωση».

Επικαλέστηκε ακόμη τον έγκριτο πρώην δικαστικό και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, ο οποίος στο πλαίσιο συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών (7/11/22)μιλώντας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, είχε υποστηρίξει ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πετύχει όταν προηγουμένως έχει νιώσει την ανάγκη της το σύνολο της κοινωνίας. «Θα προσέθετα ότι χρειάζεται και μία συναίνεση αυτών που θα δεχτούν τη μεταρρύθμιση, δηλαδή κατ’ εξοχήν των δικαστικών λειτουργών και του νομικού κόσμου, διότι μεσολαβεί η έννοια της δικαστικής ανεξαρτησίας η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε για την ανάγκη διατύπωσης μίας διευκρίνησης, μίας επισήμανσης, αλλά και μίας πρότασης. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η διευκρίνιση είναι πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα – ειδικά το ζήτημα της Δικαιοσύνης – δογματικά. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε, να συζητήσουμε. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο και πάντοτε λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Επιζητούμε διάλογο και διαβούλευση, λοιπόν. Και για άλλη μία φορά εκφράζουμε την πάγια άποψη μίας Αυτοδιοίκησης που υπηρετεί την κοινωνία και φωνάζει: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

Η επισήμανση είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – και θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο ή τουλάχιστον την πλειοψηφία του συμβουλίου μας – θα σταθεί στο πλευρό των τοπικών λειτουργών της Δικαιοσύνης, όχι από τοπικό πατριωτισμό, αλλά επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας.

Και η πρόταση είναι, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, αφού ακούσει τις απόψεις των προσκεκλημένων μας και φυσικά, οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις, να καταλήξει σε μία απόφαση, που θα μπορούσε να έχει και τη μορφή έγγραφου ψηφίσματος, που θα αποκρυσταλλώνει την άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου ως συνηγορία στις θέσεις των τοπικών φορέων».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων εκπροσώπων φορέων και των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη επί σειρά ετών νομαρχιακού συμβούλου, υποψηφίου Νομάρχη και πρώην βουλευτή.


Την πρόθεσή της να υπερασπιστεί το «κράτος δικαίου» και να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» της «μάχης» ώστε να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο τροποποίησης του δικαστικού χάρτη που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις δικαστικές δομές της Δυτικής Ελλάδος με αλυσιδωτές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, διεμήνυσε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα».

Ο κ. Σκιαδαρέσης αφού υπενθύμισε πως η παράταξη κατέθεσε από τις 8 Ιανουαρίου σχετική επερώτηση προκαλώντας τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έδωσε το λόγο στον εισηγητή εκ μέρους της «Νέας Δυτικής Ελλάδος», Φάνη Αδαμόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προκάλεσε αναίτια αναταραχή στο χώρο της Δικαιοσύνης, προτείνοντας την κατάργηση 5 Εφετείων και 11 Πρωτοδικείων, με αποτέλεσμα να προοιωνίζονται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

«Η Περιφέρειά μας πλήττεται καίρια από μια τέτοια μεταρρύθμιση, αφού κινδυνεύουν να καταργηθούν τόσο το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όσο και μια σειρά Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Αιγίου, Καλαβρύτων, Αμαλιάδας), αλλά και πλήθος Ειρηνοδικείων (Βάλτου, Ναυπάκτου, Ακράτας, Δύμης, Αρήνης, Γαστούνης, Ολυμπίων, κλπ.). Η Παράταξή μας συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες και το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να απαιτούνται εμπόδια και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις. Εκφράζουμε την κατηγορηματική και κάθετη αντίθεσή μας στην κατάργηση των υφιστάμενων Δικαστηρίων της Περιφέρειάς μας και δηλώνουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επέλθει καμία έκπτωση σε ένα τόσο σοβαρότατο ζήτημα. Όταν τίθενται στο ζυγό από τη μια τα πρόσκαιρα και ελαχιστότατα οικονομικά πλεονάσματα και από την άλλη η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φυσικό τους δικαστή, τότε η πλάστιγγα θα πρέπει να γέρνει αυτονόητα υπέρ της δεύτερης. Η εφαρμογή ενός «Δικαστικού Καλλικράτη» δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης ή ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων, αντίθετα θα οδηγήσει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και θα απαλλοτριώσει ουσιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» κάλεσε την περιφερειακή Αρχή να αναλάβει άμεσα κοινωνικές πρωτοβουλίες και να μην αρκεστεί σ’ ένα ψήφισμα, ενώ ο κ. Αδαμόπουλος πρότεινε να παραμείνουν όλα τα Πρωτοδικεία ως έχουν, χωρίς να αποκαλούνται περιφερειακά, από τα Ειρηνοδικεία που θα καταργηθούν να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία όσα λειτουργούν σε περιοχές εκτός έδρας Πρωτοδικείου.

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης λίγο πριν την εισήγηση ζήτησε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος εκτός των άλλων, είχε υπηρετήσει και την αυτοδιοίκηση, ως νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας επί επτά χρόνια, αλλά και ως υποψήφιος Νομάρχης. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και το Σώμα τίμησε τη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη.


Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το θέμα του νέου δικαστικό χάρτη της χώρας, ανέφερε τα εξής:

«Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση. Δεν επιλύονται με διοικητικά μέτρα κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών, αλλά με τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση των δικονομικών κανόνων, την αύξηση της χρηματοδότησης, τη δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών, τη ψηφιοποίηση και τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας για κάθε δικαστικό σχηματισμό.

Η θέση της παράταξης μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου, ενώ ως προς την συγχώνευση Ειρηνοδικείων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και την λυσιτελή άσκηση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία.

Η Κυβέρνηση, ως εκτελεστική εξουσία, αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως «φτωχό συγγενή» και είναι αναγκαίο στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να θεσπιστεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης και ένας αυτοτελής οικονομικός προϋπολογισμός.

Η Περιφερειακή Αρχή, η οποία επαίρεται για την προνομιακή σχέση της με τα κέντρα εξουσίας, ενόψει των κρίσιμων αυτών εξελίξεων, οφείλει να απαγκιστρωθεί από την αντίληψη υποταγής της αυτοδιοίκησης σε κυβερνητικές και κομματικές σκοπιμότητες και να διεκδικήσει ουσιαστικά, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα και λογική δημοσίων σχέσεων, γόνιμες λύσεις για τους δικαστικούς σχηματισμούς της περιφέρειάς μας, που είναι από τις πλέον πληττόμενες πανελλαδικά από τον νέο δικαστικό χάρτη. Δυστυχώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Στην πανδημία συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη και την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της περιφέρειας, όπου χάσαμε παταγωδώς. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα έκλεισαν στην Ηλεία, υποβαθμίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία και έκλεισε το Τμήμα του Αιγίου. Το ίδιο θα συμβεί, δυστυχώς, και με την επερχόμενη αλλαγή του υγειονομικού χάρτη, που προβλέπει το κλείσιμο νοσοκομείων και άλλων δομών δημόσιας Υγείας, σε βάρος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».


Σε μια τεταμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες το μεσημέρι, σχετικά με την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας και συγκεκριμένα των δικαστηρίων Αιτωλοακαρνανίας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (η μόνη βουλευτής απο τη Δυτική Ελλάδα που παρέστη στη συνεδρίαση), επισήμανε ότι τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της είναι πλήρως αντίθετοι στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί εξάλλου η παρέμβαση της για το θέμα αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, την Κυριακή 21/01.

Ειδικότερα, η βουλευτής του Κινήματος επισήμανε ότι «είμαστε δίπλα σε όλους τους φορείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη στην εξυπηρέτηση σε δικαστικές υποθέσεις και αντίθετοι στην κατάργηση κάθε δικαστηριακής δομής στον νομό μας. Θεωρούμε ότι οι υπάρχουσες δομές είναι όχι απλώς απαραίτητες, αλλά και η ενίσχυσή τους με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και πόρους αποτελεί ζητούμενο για την έγκαιρη και απρόσκοπτη απονομή Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες τους.»

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως «Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, που συμμετείχαν σε σύσκεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα στην οποία η αντιπολίτευση δεν καλέστηκε, έβγαιναν και μας έλεγαν ότι διατηρούνται τα δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας, και μετά διαβάζαμε από διαρροές στον Τύπο ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Είτε λοιπόν το ένα θα ισχύει, είτε το άλλο. Είτε ψεύδονται οι βουλευτές, είτε το Υπουργείο. Εκτός αν και δύο μαζί λένε ψέμματα σε όλους μας, που αν κρίνω από τις εξελίξεις, είναι και αυτό που ισχύει.»
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να θυσιάσει, ως Ιφιγένεια του δικαστικού χάρτη, μεταξύ άλλων, και τις δικαστικές δομές του νομού μας, για να φυσήξει δήθεν ούριος άνεμος στη Δικαιοσύνη» σημείωσε.
«Εδώ όμως δεν μιλάμε για αναβάθμιση όπως μας λένε, αλλά για συνολική υποβάθμιση της ποιότητας και του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, των κατοίκων της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας. Γι’ αυτό η μάχη μας, είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια και το δίκιο, και μας αφορά όλους.»

Η Χριστίνα Σταρακά έκλεισε την παρέμβαση της χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «Ακόμη και αν προχωρήσουν σε αυτό το έγκλημα, όπως λέει και ο στίχος του γνωστού τραγουδιού, συνένοχους στον φόνο δεν θα μας έχουν».