dhmarxeiomessolonghi5

Ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου

Ερωτήσεις προς το Δήμαρχο στο Δ.Σ. της 23/2/2023

1. Στις 31/1/23 σας αποστείλαμε αίτημα για να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.
Μας αγνοείτε προκλητικά. Ενώ η παράταξη του δημάρχου φέρνει κατά συρροή και την τελευταία στιγμή, θέματα προ ημερήσιας διάταξης, πολλές φορές χωρίς ούτε καν εισήγηση, αρνείται να θέσει θέματα της αντιπολίτευσης στην ημερήσια διάταξη.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας, αν δεν αντιδράσουμε τώρα, πολύ σύντομα θα δούμε και την λιμνοθάλασσα να γεμίζει ανεμογεννήτριες.
Το θέμα επείγει διότι η διαδικασία διαβούλευσης λήγει εντός του Μαρτίου και θα πρέπει άμεσα να εκφρασθούν οι αντιρρήσεις του δήμου μας.
Επειδή δεν θέλουμε να δούμε έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης να καταστρέφεται, σας ρωτάμε :
Έχετε σκοπό να θέσετε το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. ; γιατί αν δεν έχετε, θα σας αναγκάσουμε εμείς να το θέσετε είτε το θέλετε είτε όχι.

2. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, έχει εκδώσει πρόσκληση για την «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας».
Η πρόσκληση αφορά την χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού για την δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, Διαδρομών Πεζοπορίας και Ποδηλασίας. Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 800.000 ευρώ ανά δημοτική ενότητα και αφορά :
– Τη δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.
– Τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, των υπό ένταξη περιοχών.
– Τη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών των υπό ένταξη περιοχών.
Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την χάραξη και κατασκευή του Μονοπατιού των Εξοδιτών, που αποτελεί πάγιο αίτημα της πόλης μας, ενόψει και των εορτών για τα 200 χρόνια από την Έξοδο, με πολλαπλά οφέλη.
Επειδή αναφερόμαστε για δεύτερη φορά στο θέμα και δεδομένου ότι οι προτάσεις υποβάλλονται μέχρι την 31.03.23 ρωτάμε : Σκοπεύετε να μπείτε στο πρόγραμμα ; και αν ναι, τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα ;

3. Τα προβλήματα με τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν έχουν τελειωμό. Ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφή του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμία προσπάθεια ανακατασκευής και λειτουργίας του.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε ως παράτυπη την διαγωνιστική διαδικασία που δρομολόγησε ο δήμος και σαν να μην έφτανε αυτό, είχαμε και την απόφαση του ΧΥΤΑ Παλαίρου που μας απαγορεύει πλέον να στέλνουμε εκεί απορρίμματα.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες γιατί χειρίστηκε το όλο θέμα με λάθος τρόπο και το ερώτημα είναι : Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να μην πλημυρίσει ο δήμος στα σκουπίδια ;

4. Έχουμε πληροφορηθεί, όπως και εσείς φαντάζομαι, ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών αρνείται να διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ περίπου για την μεταφορά του θερμοκηπίου υδροπονικής καλλιέργειας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι, που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι.
Έχει μάλιστα προταθεί το ποσό της μεταφοράς να πληρωθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου. Θα θέλαμε την άποψή σας επί του θέματος.
Θα πιέσετε τον πρύτανη να κάνει το καθήκον του ή θα δώσει τα χρήματα ο Dήμος ;

Μεσολόγγι 23/2/2023

Δημοτική παράταξη I.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»