nosokmes

Σχεδιασμός κινητοποιήσεων για το νοσοκομείο Μεσολογγίου

Όλοι ελπίζω έχουμε κατανοήσει ότι η υποβάθμιση της πόλης του Μεσολογγίου αλλά και του δήμου γενικότερα έχει φτάσει στο μη περεταίρω.
Το Μεσολόγγι έχει αποψιλωθεί από κάθε δημόσια υπηρεσία, το ΤΕΙ διαλύθηκε και τα τμήματα της Γεωπονικής βάλλονται από παντού με μεσοπρόθεσμο στόχο το κλείσιμο, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ό τελευταίος πυλώνας που μας έχει απομείνει και δυστυχώς και αυτό, προσπαθούν να το κλείσουν.

Σαν να μην φτάνουν αυτά κάποιοι αμετανόητοι, κάποιοι άνθρωποι μειωμένης διανοητικής ικανότητας και κάποιοι αχυράνθρωποι συμφερόντων, χωρίς να ντρέπονται διαδίδουν την άποψη ότι «έτσι που κατάντησε το νοσοκομείο καλύτερα να κλείσει»!

Είναι γνωστή η συνταγή. Αφήνουν το νοσοκομείο χωρίς, χρηματοδότηση και χωρίς προσωπικό για να στρέψουν την «λαϊκή οργή» των μη εξυπηρετούμενων, κατά του δημόσιου συστήματος υγείας και να βρουν το άλλοθι που ψάχνουν εναγωνίως για να δικαιολογήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία που έχουν κατά νου.

Σε αυτούς που εκφράζονται έτσι, έχουμε να πούμε : Κύριοι είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί διότι, με την ψήφο σας στηρίξατε αυτούς που στο πρόγραμμά τους είχαν την διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Σκεφτήκατε ποτέ αλήθεια πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να νοσηλευθείτε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο αν σας συμβεί κάτι ;
Σκεφθήκατε ποτέ εσείς οι διαμαρτυρόμενοι πως είναι δυνατόν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου να σας εξυπηρετήσει όταν από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις των 48 ιατρών υπάρχουν μόνο 22, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού ;
Σκεφτήκατε ποτέ ότι η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Αγρινίου, που έχει και αυτό τα ίδια προβλήματα λειτουργεί εις βάρος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, αρπάζοντας με διαδικασίες fast track γιατρούς και νοσηλευτές για να επιβιώσει το ίδιο ;
Σκεφτήκατε ποτέ τον τιτάνιο αγώνα που κάνουν οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, δουλεύοντας άπειρες ώρες, πολλές φορές πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, για ελάχιστα χρήματα και με το φόβο του λάθους λόγω υπερκόπωσης, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα ;

Στις 15 Φεβρουαρίου έχει αποφασισθεί μια παλλαϊκή εκδήλωση για την στήριξη του Νοσοκομείου μας. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα της οργής και της αγανάκτησης, σε αυτούς που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, σε αυτούς που αποφασίζουν για την ζωή και την τσέπη μας, χωρίς να μας ρωτούν.

Κάνουμε έκκληση στον δήμαρχο κυριο Λύρο και του θυμίζουμε ότι έχει υποχρέωση να είναι επικεφαλής στην προσπάθεια διάσωσης του Νοσοκομείου, αν χρειασθεί και με πιο δυναμικά μέσα.

Κύριε δήμαρχε να σας θυμίσω ότι για τους ελάχιστους μετανάστες που ήρθαν για λίγο στην πόλη μας ξεσηκώσατε τους δημότες, κλείσατε την Πύλη με απορριμματοφόρα, κάνατε δηλώσεις στα κανάλια κλπ. και θέλουμε να σας ρωτήσουμε αξίζει ή όχι να κάνετε τα ίδια και περισσότερα για την διάσωση του Νοσοκομείου ;
Θα αποδεχτείτε να γραφτεί στην ιστορία ότι επί δημαρχίας σας έκλεισε το Νοσοκομείο της πόλης μας ;
Πιστεύουμε ότι δεν το θέλετε, αποδείξτε το όμως με τον καλύτερο τρόπο.

Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη κύριο Φαρμάκη, του θυμίζουμε ότι το Μεσολόγγι και το Νοσοκομείο του, ανήκουν στην περιφέρεια της οποίας προΐσταται και του ζητάμε κάθε δυνατή στήριξη της περιφέρειας ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο μας.

Κάνουμε έκκληση στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό, οποίος προς τιμή του δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στην προσπάθεια διάσωσης του Νοσοκομείου, να βοηθήσει στην ενημέρωση ακόμα και με κωδωνοκρουσίες και να παροτρύνει μέσω των ιερέων των ναών τους πιστούς, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Κάνουμε έκκληση στους δημάρχους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούν ενεργά στην προσπάθεια, διότι οι δύο αυτοί δήμοι εξυπηρετούνται επίσης από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους βουλευτές του νομού και σε όλους τους υποψήφιους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, τόσο στην περιφέρεια όσο και στους τρείς δήμους, όχι μόνο να στηρίξουν με την παρουσία τους την προσπάθεια διάσωσης, αλλά να βοηθήσουν και στο να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι εκλογές είναι κοντά και μόνο όσοι στηρίξουν θα στηριχθούν.

Θεωρούμε ότι για την επιτυχία της εκδήλωσης, όλοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και δομές, οι επαγγελματίες τις πόλης και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει κηρύξουν στάση εργασίας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, με την μαζική κινητοποίηση και συμμετοχή των μαθητών τουλάχιστον των μεγάλων τάξεων.

Το Νοσοκομείο εκτός των άλλων στηρίζει άμεσα και το Γηροκομείο της πόλης μας, αν κλείσει το ένα κινδυνεύει με κλείσιμο και το άλλο.
Πρέπει κανένας δημότης να μην λείψει από την προσπάθεια διάσωσης του Νοσοκομείου μας, πρέπει να διατρανώσουμε όλοι μαζί την απαίτησή μας για διαχωρισμό των δύο Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, πρέπει να ζητήσουμε επιτακτικά την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αν την χάσουμε θα είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας και κανείς δεν θα δικαιούται να διαμαρτυρηθεί εκ των υστέρων.
Η κρίσιμη ώρα, είναι τώρα.
Ας στηρίξουμε μαζικά την εκδήλωση, ας στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε το κλείσιμο του νοσοκομείου μας.

4-2-2023

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και διακρίνουμε πλέον τα δείγματα γραφής και τα αποτελέσματά της στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα απέναντι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί θυμίζει μέρες του 2012, όταν οι ίδιοι άνθρωποι και
υπηρέτες της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της υγείας, είχαν βάλει τη “σφραγίδα” τους.

Σήμερα – Ιανουάριος 2023 – μετά από επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των εργαζομένων, που κατά κοινή ομολογία το Νοσοκομείο απέκτησε τη θέση που του αξίζει στην τοπική κοινωνία, η κατάσταση είναι ΤΡΑΓΙΚΗ και θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες και αγώνας για να αποφευχθεί η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ! Συγκεκριμένα:

• Η Παθολογική Κλινική δοκιμάζεται σκληρά. Μετά την αποχώρηση του επί επτά (7) έτη επικουρικού ιατρού, ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ και η μόνιμη Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ! Η λειτουργία της με τρεις (3) μονίμους και 2-3 ειδικευόμενους ιατρούς είναι πλήρως ανασφαλής και είναι ΟΡΑΤΟΣ ο κίνδυνος να κλείσει! Και αν κλείσει η Παθολογική Κλινική, κλείνει και το Νοσοκομείο! Ας γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση.

• Ο χειρουργικός τομέας, το αναισθησιολογικό τμήμα και το ακτινοδιαγνωστικό υπολειτουργούν.

• Οι γυναικολόγοι μεταφέρονται – κατ’ αρχήν μία φορά την εβδομάδα – στο Αγρίνιο για κάλυψη των εκεί αναγκών.

• Η μονήρεις ειδικότητες Νευρολόγου, ΩΡΛ και Οφθαλμιάτρου δεν αντικαταστάθηκαν.

• Οι αποχωρήσεις, σε συνδυασμό με την μη αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτήθηκαν, οδηγούν στον ξαφνικό ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ θάνατο.

• Καμιά θέση μονίμου και επικουρικού ιατρού δεν έχει δοθεί στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δύο (2) χρόνια τώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

• Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της 6 ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας είναι εγκληματικά αδιάφορες σε όσα
συμβαίνουν, γιατί προφανώς έχουν λάβει τις αποφάσεις τους: Το μεγάλο ψάρι (Αγρίνιο) θα φάει το μικρό (Μεσολόγγι) και το Νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Νομού θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου!

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ

Όλοι μας, Δήμος, Φορείς, παραγωγικές τάξεις, εργαζόμενοι, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να ξεπεράσουμε τις όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν! Η υγεία είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ. Αν χαθεί οριστικά και αυτό είμαστε ΟΛΟΙ συνυπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει. Πρέπει να μας “νοιώσουνε”. Και άλλος τρόπος δεν υπάρχει και με τον αγώνα στους δρόμους και με την καταδίκη με την ψήφο μας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Δεν πρέπει να προλάβουν να “επιτελέσουν” το έργο τους. Ο αγώνας της ανάταξης θα είναι δύσκολος, αλλά νικηφόρος!

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου


Στο ίδιο έργο θεατές για το Νοσοκομείο της πόλης μας. Περίπου δύο (2) χρόνια τώρα, μετά τις μεγάλες προσπάθειες “ανάστασής” του και στήριξης με πάσης φύσεως προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, και διοικητικό), εξοπλισμό, χρηματοδότηση και ό,τι ήταν αναγκαίο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο, από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την θετική συνέργεια διοίκησης και εργαζομένων, ήρθε η ώρα της κατεδάφισής του από το Υπουργείο Υγείας, της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την 6η ΥΠΕ.

Τα γεγονότα “μιλούν” από μόνα τους:

– Οι κλινικές σε οριακό σημείο λειτουργίας και ασφαλούς εφημέρευσης (Παθολογική – Χειρουργική).
– Καμία πρόσληψη μονίμων και επικουρικών ιατρών, με αποτέλεσμα οι οργανικές θέσεις να καλύπτονται σε ποσοστό μικρότερο του 50%.
– Καμία αντικατάσταση θέσεων ιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν (ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος).
– Αναστολή προσλήψεων επικουρικού προσωπικού.
– Στοχευμένη μεθόδευση για δημιουργία κύματος αποχωρήσεων ή μετακινήσεων ιατρών προς το “μεγάλο” Νοσοκομείο του Αγρινίου.
– Διαρκής αποψίλωση κλινικών, εργαστηρίων και τμημάτων με πραξικοπηματικές αποφάσεις μετακίνησης προς το Αγρίνιο, με ευθύνη του διοικητή του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας κ. Σερασκέρη.

Κοντά σε όλα αυτά η συνεχιζόμενη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει αφ’ ενός μεν να καταλογιστούν, αφ’ ετέρου δε οι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα να δεχθούν τα “βέλη” μας το επόμενο χρονικό διάστημα, είτε στους δρόμους, είτε με την ψήφο μας!

Τώρα λοιπόν, πριν είναι ΑΡΓΑ, προτείνουμε:
– Άμεση σύγκλιση εκ νέου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
– Συγκρότηση επιτροπής αγώνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη συμμετοχή και των Δημάρχων Ναυπακτίας και Ξηρομέρου.
– Μεγάλη κινητοποίηση εντός του Ιανουαρίου στην κεντρική πλατεία για το Νοσοκομείο.
– Επίσκεψη της επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αποτελέσματα.

Το Νοσοκομείο προστατεύει τη ΖΩΗ μας, την ΥΓΕΙΑ μας, την ΥΠΑΡΞΗ μας.
Πρέπει και εμείς να το προστατεύσουμε. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

11-1-2023

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»


Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», το οποίο με ανακοίνωσή του περιγράφει με τα μελανότερα σημεία τα προβλήματα του Νοσοκομείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η λειτουργία του Νοσοκομείου με τους εργαζόμενους να κρούουν με όλο και περισσότερη ένταση τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές.

Μόνο ντροπή αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση των Νοσοκομείων Μεσολογγίου, όπως και Αγρίνιου που εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης που το έχει βάλει σε εφαρμογή εδώ και χρόνια για την υπονόμευση και διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, κάνοντάς την εμπόρευμα, χαρίζοντάς την στους ιδιώτες και στήνοντας χορό δισεκατομμυρίων πάνω στον πόνο του λαού.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας, τους δημάρχους και τους φορείς να στηρίξουν το Σωματείο Εργαζομένων και όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση για την οργάνωση κινητοποιήσεων για την διάσωση του Νοσοκομείου.

Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Σωματείου που θα γίνουν και να δηλώσουν με κάθε τρόπο ότι απαιτούμε: Νοσοκομεία στελεχωμένα με υποδομές για το Νομό μας, τα οποία θα προσφέρουν τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ γιατί η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αιτωλοακαρνανίας


Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κρούει για ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχόμενη υποβάθμιση του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.

Είναι εμφανής πια η συνειδητή ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή να μετατραπεί σε ένα Κέντρο Υγείας.

Ως πότε θα πρέπει να ζούμε με την αγωνία αν θα βρούμε γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό για να μην υποχρεωθούμε να καταφύγουμε σε γειτονικές πόλεις;
Ήδη ζούμε με το άγχος αν θα βρούμε τα πιο απλά φάρμακα.

Εμείς ως Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου εδώ και δύο χρόνια που το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, ήμασταν από τη πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους και θα συνεχίσουμε να είμαστε.

Ως Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου απευθύνουμε ΈΚΚΛΗΣΗ στον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου να συγκαλέσει ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΚΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία των Δημάρχων Ναυπακτίας και Ξηρόμερου καθώς και όλων των φορέων με μοναδικό θέμα την κατάδειξη των υπευθύνων με ονοματεπώνυμα και προτάσεις για κινητοποιήσεις ως μόνη λύση για την βιωσιμότητα του Νοσοκομείου.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ι. Π. Μεσολογγίου