ete

Κατάργηση καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Αγρίνιο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Απαραίτητη η παραμονή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Αγρίνιο.

Κύριε Υπουργέ,

Η στρατηγική συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών συνεχίζεται, πλήττοντας, κατά κύριο λόγο, τους κατοίκους της επαρχίας. Στο βωμό της μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων, οι τράπεζες προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν είναι διαδεδομένες.

Κεραυνό εν αιθρία απετέλεσε αυτή τη φορά για τους κατοίκους του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, η απόφαση για κατάργηση του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργεί στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Το κατάστημα αυτό, εκτός από τους πολίτες του Αγρινίου, εξυπηρετεί πολίτες του Θέρμου, όλων των παρατριχώνιων περιοχών, της ορεινής Ναυπακτίας, αλλά και της Ευρυτανίας, όταν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο Καρπενήσι. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, εξαρχής με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες συναλλαγών των πολιτών αυτών που διαμένουν στην περιφέρεια του δήμου, αποτελώντας κόμβο εισόδου και εξόδου της πόλης.

Η αναστολή λοιπόν της λειτουργίας του καταστήματος αυτού, θα προκαλέσει, κατ’ ουσίαν, τον αποκλεισμό κατοίκων και επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής από τις τραπεζικές υπηρεσίες. Τούτο δε γίνεται σαφές, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον ένα μόνο τραπεζικό κατάστημα, δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει ούτε καν τις ανάγκες των 100.000 περίπου κατοίκων του Δήμου Αγρίνιου!

Άμεσα πληττόμενοι οι ηλικιωμένοι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες, οι οποίοι οδηγούνται σε αδιέξοδο, με την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής να υπονομεύεται ευθέως. Επιπροσθέτως, η μείωση της προσέλευσης πολιτών από άλλους Δήμους και κοινότητες στο Αγρίνιο, θα οδηγήσει σε μαρασμό και την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Όλα τα ανωτέρω έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι απαιτούν η Πολιτεία να αναλάβει δράση ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες για τραπεζικές συναλλαγές.

Άλλωστε, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μεγάλος μέτοχος των συστημικών τραπεζών, μπορεί και πρέπει να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την προστασία της καθημερινότητας των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Υπάρχει ενημέρωση του Υπουργείου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του εν λόγω υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Αγρίνιο;

2. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα στις τραπεζικές συναλλαγές τους, χωρίς να υποχρεώνονται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων προκειμένου να μεταβούν σε τραπεζικά καταστήματα άλλων Δήμων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Προς: Διοικητικό Συμβούλιο Εθνικής Τράπεζας

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αποτελεί εμπαιγμό για το Αγρίνιο και τους όμορους Δήμους η απόφαση για κατάργηση ενός εκ των δύο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργούν στην πόλη.
Είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη η οποία θα υποβάλλει σε ταλαιπωρία τους κατοίκους μιας μεγάλης περιοχής.
Είναι γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τον παλαιότερο Τραπεζικό Όμιλο της Χώρας καλύπτοντας πληθώρα συναλλαγών ενός πολύ μεγάλου πελατολογίου. Αυτό ισχύει και στον Δήμο Αγρίνιου όπου για την εξυπηρέτηση πληθυσμού περίπου 100.000 κατοίκων λειτουργούν, μέχρι σήμερα, δύο καταστήματα.

Εκτός από τους Αγρινιώτες εξυπηρετούνται ακόμη πολίτες του Θέρμου, όλων των παρατριχώνιων περιοχών, της ορεινής Ναυπακτίας αλλά και της Ευρυτανίας όταν, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο Καρπενήσι.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο κατάστημα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως δημιουργήθηκε ακριβώς για να καλύψει αυτές τις επιπλέον ανάγκες και να είναι προσβάσιμο σε πολίτες που διαμένουν στην περιφέρεια του δήμου καθώς αποτελεί κόμβο εισόδου και εξόδου της πόλης.

Η βούληση του Ομίλου να προχωρήσει στην παύση της λειτουργίας του 2ου καταστήματος κατακεραύνωσε τους πολίτες και προβλημάτισε επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς διαταράσσεται ευθέως η οικονομική τους δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως , έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το σκοπό της ύπαρξής του που είναι η αυτονόητη εξυπηρέτηση των πελατών και η εύρυθμη λειτουργία των δύο καταστημάτων.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή, απόρροια της στρατηγικής των Τραπεζών για διατήρηση όσο το δυνατό λιγότερων τραπεζικών καταστημάτων, στηριζόμενη αυστηρά και μόνο σε οικονομικά κριτήρια, παραβλέπει τις ανάγκες των κατοίκων μιας μεγάλης περιοχής που εκτείνεται πέρα από τα όρια του Δήμου Αγρινίου.

Ελπίζω ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη το αίτημα της Δημοτικής Αρχής αλλά και των κατοίκων και θα επανεξετάσετε όποια πρόθεση για αναστολή λειτουργίας του καταστήματος στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου

Παπαναστασίου Γεώργιος


Ένα από τα δύο καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Αγρίνιο οδηγείται σε κλείσιμο. Πρόκειται για εκείνο στην Εθνικής Αντιστάσεως (Καρπενησίου), το οποίο τυγχάνει να βρίσκεται κοντά στην περιμετρική Αγρίνιου και πανώ στον οδικό άξονα προς το Θέρμο και την ορεινή Ναυπακτία και μέρος της Ευρυτανίας. Στο σημείο αυτό, η πρόσβαση και το πάρκινγκ είναι προσιτά στους κατοίκους των ως άνω περιοχών και όχι μόνο. Αν κλείσει και αυτό το κατάστημα, θα μείνει μόνο το κεντρικό, το οποίο ήδη φυτοζωεί από έλλειψη προσωπικού και με ένα προβληματικό ΑΤΜ, του οποίου η αντικατάσταση έχει ζητηθεί εδώ και δύο χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Αν για ραντεβού στο κεντρικό κατάστημα χρειάζονται σήμερα 45 ημέρες, στην περίπτωση που μείνει το μοναδικό στην πόλη θα φθάσουμε στις 65 ημέρες και βάλε.

Όσοι σχεδιάζουν το κλείσιμο καταστημάτων από τα γραφεία τους στην Αθήνα, δεν φαίνεται να παίρνουν υπ’ όψη την ταλαιπωρία των πελατών στο κεντρικό κατάστημα, που πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια της αγανάκτησης. Μάλλον τους έχουν γραμμένους στα παληά τους παπούτσια, με το εξής σκεπτικό: αφού τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες, πού θα πάνε οι πελάτες;
Ως πότε όμως;

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Η Χριστίνα Σταρακά, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου με δήλωσή της χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη να μην κλείσει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ένα εκ των δυο καταστημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο. Επισημαίνει, επίσης, τα προβλήματα για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και την ταλαιπωρία των νοικοκυριών.
Αναλυτικά η δήλωση της:

Η απόφαση για κατάργηση ενός εκ των δυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργούν στο Αγρίνιο είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη.
Εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, έχει προκαλέσει αναστάτωση, αγανάκτηση και προβληματισμό στην κοινωνία μας και στους χιλιάδες συναλλασσόμενους με το εν λόγω κατάστημα. Είναι σαφές ότι η απόφαση γεννά σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων.
Μπορεί η τεχνολογική εξέλιξη να προσφέρει δυνατότητες εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως, ωστόσο πολλοί συμπολίτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά με τις επισκέψεις στο εκάστοτε κατάστημα.
Αυτό που για τη διοίκηση της Τράπεζας είναι εκσυγχρονισμός, για ένα μεγάλο αριθμό συνδημοτών είναι αποκλεισμός από τη δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους ακόμα και στοιχειώδεις συναλλαγές.

Δυστυχώς, αυτή η απόφαση δεν συμπορεύεται με το πνεύμα και την ουσία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων χρόνων λειτουργίας του το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είχε επιλεγεί και είχε στηριχθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, θέτοντας την ανάπτυξή του στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας συνεργασίας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την παράταξη μας.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της και το κατάστημά της στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως να παραμείνει σε λειτουργία.

Χριστίνα Σταρακά, Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’