mhtropolh1

Περί διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ:

Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, 28/9/22

Πριν από μερικές εβδομάδες αντιληφθήκαμε, ότι η Κυβέρνηση είχε λάβει αρνητική απόφαση για την επιχειρηθείσα διάσπαση και ότι η Εκκλησία είχε αποδεχθεί αυτή την απόφαση και γι’ αυτό ανακοίνωσε την εκλογή Μητροπολίτου της ενιαίας Μητροπόλεως την 4-5/10/22.

Πριν από μερικές όμως ημέρες εμφανίστηκαν οψίμως δύο από τους επτά βουλευτές του Νομού μας (δύο από τους τρεις κυβερνητικούς), οι οποίοι δήλωσαν , ότι υποστηρίζουν την επιχειρηθείσα διάσπαση της Μητροπόλεως και αυτή τους η κίνηση έλαβε ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ.
Εξ άλλου διαβάσαμε σε πολλές εφημερίδες, ότι ο Αρχιεπίσκοπος επανέφερε το θέμα με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Επανερχόμαστε λοιπόν και δηλώνουμε με ιερή αγανάκτηση την έντονη αντίθεσή μας προς τις όποιες προσπάθειες για επαναφορά του θέματος της διάσπασης, η οποία υποστηρίζεται μόνο από τους εμπνευστές της λιγοστούς πολιτικούς και ιερωμένους . Εξ άλλου κανείς τους δεν μιλά πλέον για την ανάγκη καλύτερης διαποιμάνσεως των πιστών.

Θυμίζουμε , ότι υπέρ της διασπάσεως μιλούν ουσιαστικά μόνο:

• ένας δήμαρχος, της γειτονικής μας πόλεως , μόνος του χωρίς απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, χωρίς κανένα σύλλογο και χωρίς κανένα επιχείρημα, πέραν του ότι η πόλη του είναι μεγάλη και τα θέλει όλα και

• ένας Μητροπολίτης, της γειτονικής μας Μητροπόλεως , για να προσαρτήσει στην Μητρόπολή του τμήματα της δικής μας Μητροπόλεως , χωρίς κανένα επιχείρημα, πέραν του ότι η Μητρόπολή του είναι μικρή και χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.

• Σε αυτούς ας προσθέσουμε 3 από τους 7 δημάρχους του Νομού ως άτομα , χωρίς αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και χωρίς υποστήριξη από κανένα σύλλογο

• Κι ακόμη 2 από τους 7 βουλευτές χωρίς καμιά συζήτηση με οποιονδήποτε .

Θυμίζουμε επίσης, ότι την ίδια προσπάθεια οι ίδιοι είχαν κάνει το 2005 χωρίς αποτέλεσμα λόγω της αντιδράσεως και της τότε Υπουργού Παιδείας, κας Γιαννάκου, και του τότε Αρχιεπισκόπου , του μακαριστού Χριστοδούλου.

Στην αντίθετη πλευρά βρισκόμαστε με επιχειρήματα ουσιαστικά, κοινωνικά- ιστορικά ,και θρησκευτικά :

• όλοι οι (36000) πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου μέσω όλων σχεδόν των συλλόγων μας

• ο Δήμαρχος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

• τα ΜΜΕ

χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τους χιλιάδες πολίτες των άλλων δήμων, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την διάσπαση και μας το λένε καθημερινά.

Εάν λοιπόν μιλήσουμε με αριθμούς , έχουμε 7 άτομα υπέρ της διασπάσεως και τουλάχιστον 36.000 κατά.

Σημειώνουμε εξ άλλου , ότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας από πολλούς μήνες έχει αποδείξει , ότι είναι δυνατή ακόμη και η στενή- καθημερινή σχεδόν-επαφή με όλους τους πιστούς καιι τους ιερείς και τις αρχές. Επομένως οι προβαλλόμενες δυσκολίες διαποιμάνσεως είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΕΣ.

Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, ότι :

• Η ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υπάρχει από πάρα πολλά χρόνια και έχει ισχυρό και γνωστό όνομα. Και τα ονόματα τα διατηρούμε και τα ενισχύουμε.

• Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχει ισχυρότατο και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο όνομα ως Σύμβολο Ελευθερίας , όπως φάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και την αντίδραση της εκπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα σύμβολα τα σεβόμαστε και τα ενισχύουμε.

Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνησή να παραμείνει σταθερή, ακολουθώντας την απαίτηση των πολλών χιλιάδων πολιτών και το κυριότερο δρώντας σύμφωνα με το δίκαιο και αποδεικνύοντας τον σεβασμό, τον οποίο έχει , ΚΑΙ ΟΦΕΊΛΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ, προς την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Είμαστε βέβαιοι , ότι θα εισακουστούμε.

Με εκτίμηση

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ 47 ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Κωνστ. Καρκανιάς, 6932747577
Ιωαν. Ατσαλάκης, 6977336476
Λάμπρος Φλώρος, 6979713044
Ιωάν. Μακρής , 6945294837
Γεωργ. Αντύπας, 6942033932
Ελ. Χολέβα, 6978870622
(ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κ.Καρκανιάς, 6932747577, Ελ. Χολέβα, 6978870622)


Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

6-9-2022

Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη χαρά τη διαφαινόμενη ματαίωση των σχεδίων που απεργάζονται παρασκηνιακά με στόχο τη διαίρεση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εκκλησία της Ελλάδας, ανάμεσα στα θέματα της τακτικής σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου τον προσεχή Οκτώβριο είναι η εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σύλλογός μας έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της επιχειρούμενης διάσπασης αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στον Πρωθυπουργό της χώρας και στον Υπουργό Εσωτερικών, ενώ επίσης συμμετέχει στην κίνηση των 47 φορέων που αποτελούν την Επιτροπή κατά της διάσπασης της Ιεράς Μητρόπολης.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις δύο βουλευτών του νομού – και μάλιστα κυβερνητικών –, με τις οποίες τάχθηκαν υπέρ της διάσπασης, η διοίκηση εκφράζει την ικανοποίησή της που, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αντιπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας στο κοινοβούλιο πήραν δημόσια θέση επί ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, ασχέτως αν διαφωνεί με την άποψή τους.

Βρισκόμαστε σε αναμονή να μάθουμε την άποψη και των υπολοίπων βουλευτών του νομού αν συμφωνούν ή όχι με τη διαίρεση της Μητρόπολης μέσω δημοσίων τοποθετήσεών τους, χωρίς να κρύβονται πίσω από «τηλεφωνικές επικοινωνίες» και «δελτία Τύπου κατόπιν ενεργειών τους», όπως κακώς συνηθίζεται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Ευελπιστούμε, δε, το παράδειγμα των δύο βουλευτών που πήραν ξεκάθαρη θέση να ακολουθηθεί και σε άλλα φλέγοντα θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Κλείνοντας, μιας και το τρέχον ζήτημα είναι εκκλησιαστικό, να υπενθυμίσουμε σε όλους την λατινική φράσης «Vox populi, vox Dei».


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ:

Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, 1/9/22

Σήμερα εισήλθαμε στο νέο εκκλησιαστικό έτος και θεωρούμε καλό να επαναλάβουμε το που βρισκόμαστε σε σχέση με την επιχειρηθείσα διάσπαση.

Κατά την κατάθεση πριν από μερικές εβδομάδες στην Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την Εκπαίδευση δεν περιλήφθηκε καμία διάταξη για την διάσπαση της Μητροπόλεώς μας, όπως ανέμεναν και διαφήμιζαν οι υποστηρικτές αυτού του ανιστορήτου και ιεροσύλου Σχεδίου
Εξ άλλου την 9η Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2022.
Ένα από τα ανακοινωθέντα θέματα είναι η εκλογή Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Με αυτό τον απλό τρόπο έθεσε τέλος στις συζητήσεις περί διασπάσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Είναι φανερό, ότι ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και το Υπουργείο Παιδείας , άκουσαν την ήρεμη φωνή μας, φωνή της πίστης προς την Εκκλησία , του σεβασμού προς την Ιστορία και της λογικής και τους έχουμε ήδη ευχαριστήσει.
Δεν πρέπει να ξεχνιέται, ότι την προσπάθειά μας στηρίζουν μέσω των 47 συλλόγων μας όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως ενώ από την άλλη πλευρά , τουλάχιστον φανερά, υπάρχει ένας γείτονας Δήμαρχος και ένας γείτονας Μητροπολίτης χωρίς κανένα επιχείρημα.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ματαίωση της αποσχίσεως περιοχών της Μητροπόλεως για να ενισχυθεί οικονομικά γειτονική Μητρόπολη.

Εμείς βεβαίως παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι και τον Οκτώβριο χωρίς να φωνασκούμε και χωρίς να απειλούμε και χωρίς να εξυπηρετούμε προσωπικά ή τοπικιστικά συμφέροντα.
Με αυτή την ευκαιρία σημειώνουμε, ότι δεν πανηγυρίζουμε για δική μας τοπικιστική νίκη αλλά για την επικράτηση του σωστού και του δικαίου για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας.

Και καλούμε όσους αγωνίστηκαν για την διάσπαση και για την δημιουργία Μητροπόλεων με τα ονόματα των πόλεών τους να σκεφτούν , ότι στην περιοχή μας έχουμε μεγάλα κοινά ονόματα που πρέπει να μας κάνουν όλους υπερήφανους :
• αυτό του μεγάλου Νομού μας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και
• αυτό της έδρας μας, της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν μεγαλύτερα !

Είναι τεράστιο σφάλμα η όποια προσπάθεια υποβαθμίσεώς τους και ελπίζουμε ότι το κατανόησαν.

Φιλικά,

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ 47 ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Κωνστ. Καρκανιάς, 6932747577
Ιωαν. Ατσαλάκης, 6977336476
Λάμπρος Φλώρος, 6979713044
Ιωάν. Μακρής , 6945294837
Γεωργ. Αντύπας, 6942033932
Ελένη Χολέβα , 6978870622
(ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κ.Καρκανιάς, 6932747577 )


Ομάδα δεκάδων συλλόγων:

12-7-2022

Μετά από πολλούς μήνες αγώνων και ανακοινώσεων και επικοινωνιών πληροφορούμαστε, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν περιέλαβε την διάσπαση της Μητροπόλεως στο Σχέδιο Νόμου , το οποίο κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή.
Αυτό ήταν που προσπαθούσαν και ανακοίνωναν ως βέβαιο οι υποστηρικτές της διάσπασης πολλές ημέρες τώρα αλλά δεν τους βγήκε.
Αυτή η εξέλιξη μας έχει χαροποιήσει και δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή μας που να έχει δυσαρεστηθεί.

Αρκετοί από την αντίπερα όχθη όμως προσδοκούν και ελπίζουν ακόμη , ότι κάποιος βουλευτής θα καταθέσει σχετική ευνοϊκή για τα σχέδιά τους τροπολογία, όταν θα συζητείται το κεφάλαιο , που αφορά την Εκκλησία. Ελπίζουμε όμως , ότι οι βουλευτές του Νομού δεν θα θελήσουν να μετάσχουν σε αυτήν την ιερόσυλη και πατριδοκτόνο προσπάθεια όχι για να μας κάνουν χάρη αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Εμείς άλλωστε δεν προβάλουμε τον αριθμό μας αλλά τα επιχειρήματά μας.

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να θυμίσουμε, ότι :

1. Το θέμα για εμάς δεν είναι τοπικιστικό.
Εμείς αγωνιζόμαστε για την διατήρηση της παράδοσης, η οποία είναι σημαντική και για την εκκλησία και για την πατρίδα.

2. Εμείς δεν θέλουμε Μητρόπολη Μεσολογγίου αλλά διατήρηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με έδρα την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

3. Εμείς σκανδαλιζόμαστε, όταν ακούμε για τις ανταλλαγές και αποσπάσεις ενοριών προς την Μητρόπολη Ναυπάκτου για λόγους οικονομικής της ενίσχυσης.

4. Εμείς δεν θέλουμε και δεν προωθούμε «δικό» μας Μητροπολίτη και η προσφάτως διακινούμενη φήμη, ότι θα αλλάζαμε γνώμη αν προωθείτο για Μητροπολίτης Μεσολογγίου ο τωρινός πρωτοσύγγελος δεν έρχεται από εμάς.

5. Το όλο θέμα δεν είναι θρησκευτικό. Τα όσα προβάλλονται περί δυσκολίας διαποιμάνσεως είναι αστεία. Τέτοια δυσκολία δεν υπήρχε όταν οι Μητροπολίτες εκινούντο επί ημιόνων και υπάρχει τώρα όταν κινούνται με ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ επί εθνικών οδών ;

6. Η διάσπαση και αναδιάταξη του εκκλησιαστικού χάρτη προωθείται μόνο από δύο άτομα και τους ακολούθους τους :
– τον δήμαρχο Αγρινίου για να αποκτήσει και Μητρόπολη ως μεγάλη πόλη, όπως συνεχώς δηλώνει και όπως είναι η σταθερά επιδίωξη του Δήμου του από χρόνια.
– τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου για να αυξήσει τα έσοδα της Μητροπόλεώς του. Άλλωστε αυτός ήταν πάντα ο στόχος του, τον οποίο επιδίωξε και το 2005 πάλι ανεπιτυχώς λόγω και της τότε δικής μας αντιδράσεως.

7. Τις προηγούμενες όμως ημέρες κυκλοφόρησε μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με υπογραφή 4 δημάρχων, Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας υπέρ της διασπάσεως. Σε αυτήν οι υπογράφοντες λένε, ότι υποστηρίζουν την απόφαση της Εκκλησίας και είναι υπέρ της διασπάσεως . Αυτή η επιστολή δημιουργεί στους μη γνωρίζοντες την εντύπωση , ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Νομού στηρίζουν την διάσπαση . Αυτή όμως η επιστολή επί του επιστολοχάρτου του Δήμου Αγρινίου αντιπροσωπεύει μόνο τους 4 υπογράφοντες, γιατί , από όσο γνωρίζουμε, δεν προήλθε από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους. Τώρα πως είναι δυνατόν οι τρεις δήμαρχοι να υποστηρίζουν με αυτόν τον τρόπο την διάσπαση θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

8. Με αυτή την ευκαιρία και σε αντιδιαστολή με τους ανωτέρω θυμίζουμε, ότι ο Δήμαρχος Μεσολογγίου έφερε το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της διασπάσεως. Ένας σύμβουλος ψήφισε κατά της προτάσεως του Δημάρχου, ένας λευκό και δύο παρών και οι τέσσερίς τους επειδή είναι υπέρ του χωρισμού της Εκκλησίας από την Πολιτεία και όχι επειδή υποστηρίζουν την διάσπαση.

Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα και ελπίζουμε, ότι , όπως και το 2005 θα επικρατήσει το δίκαιο για το καλό και της Εκκλησίας και του Νομού.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κωνστ. Καρκανιάς, 6932747577
Ιωαν. Ατσαλάκης, 6977336476
Λάμπρος Φλώρος, 6979713044
Ιωάν. Μακρής , 6945294837
Γεωργ. Αντύπας, 6942033932
Ελ. Χολέβα, 6978870622
(ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Κ.Καρκανιάς, 6932747577, Ελ. Χολέβα, 6978870622)

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ :
• Αδελφότητα των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, Ιωαν. Μακρής
• Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, Αθ. Σπυρόπουλος
• Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Κωνστ. Πασιόπουλος
• Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Κωνστ. Καρκανιάς
• Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ρόζα Φλώρου
• Σύλλογος Φίλων του Ραδιοφωνικού Σταθμού, Ιωαν. Ατσαλάκης
• Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Θεοδ. Μυλωνάς
• Σύλλογος Πανηγυριστών ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, Ασ. Βίλλιος
• Αερολέσχη Μεσολογγίου, Βασ. Πρεβεζάνος
• Φίλοι της Λιμνοθάλασσας, Νικ.Κιρκινέζος
• Κίνηση Πολιτών Μεσολογγίου, Λάμπρος Φλώρος
• Σύλλογος Γυναικών Η ΘΥΣΙΑ, Σοφία Μπακή
• Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσολογγίου ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ, Βασ. Μαύρος
• Κυνηγετικός Σύλλογος Μεσολογγίου, Νικ. Καρπούζης
• Φίλοι του Πανεπιστημίου, Ιωαν.Ατσαλάκης
• Σύλλογος Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού Ο ΛΙΑΡΟΣ, Νικ.Βλαχόπουλος
• Φιλαρμονική ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Τάκης Φωλιάς
• Φιλαρμονική ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ, Δημ. Μανωλάτος
• ΜΟΤΟΛΕΣΧΗ Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γεώργιος Ντίνιας
• Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, Γεώ . Αντύπας
• Σύλλογος Αιτωλικιωτών Αττικής Ο ΛΙΑΚΑΤΑΣ, Μάγδα Βελτσίστα
• Σύλλογος Νεοχωριανών Αττικής ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, Σοφία Γιακοπούλου
• Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Χρ.Νασόπουλος
• Σύλλογος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗΚΟΤΣΙΚΑΣ, Θεοφ. Μπούτης
• Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Θωμά Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΛΙΚΥΡΝΑ, Φιλιώ Κατσαρού
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ, Διον. Φούντας
• Σύλλογος ΕΝ ΕΞΟΔΩ 1826, Δημ. Μακρής
• Σύλλογος Γυναικών Γαλατά Η ΑΡΜΟΝΙΑ, Θεοδώρα Σταμπουλοπούλου
• Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά, Χρ. Κακολύρης
• ΑΙΤΩΛΙΚΟ ΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ, Δημοσθ. Μπούρος
• Κινηματογραφική και Φωτογραφική Λέσχη Γουριάς, Σπ. Κοτσάφτης
• Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης , Διον. Τσιρόγλου
• Όμιλος “ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ” (Αιτωλικού),    Στράτος Γ. Τρικαλινός
• Α.Γ.Ο. «ΓΡ. ΛΙΑΚΑΤΑΣ» (Αιτωλικού) , Σουλές Νίκος
• Λαογραφικός Όμιλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ρόμπολας Κώστας
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου- Ναυπάκτου Η ΕΝΩΣΗ, Π. Γραμμένος
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιτωλικού, Φώτης Ακρίδας
• Αγροτικός Σύλλογος Κατοχής, Γεώργιος Κόγκολης
• Λαογραφικός Όμιλος Κατοχής Η ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Παν. Ρόμπολας
• Σύλλογος Νεολαίας Κατοχής, Κωνστ. Λαγούδης
• Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου, Ξανθή Ζαπάντη
• Σκακιστικός Όμιλος Νεοχωρίου, Ιωάννης Ζαπάντης
• Σύλλογος Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, Δημ. Καραδήμας
• Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Βασ. Μπαρμπετάκης
• Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Αιτωλο-Ακαρνανίας, Γιώργος Καλογεράκης


Π. Σκαρμούτσος
Επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»

8-6-2022

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7/6/2022, η δημοτική αρχή έφερε προ ημερησίας διάταξης το θέμα της διάσπασης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Σε ανακοίνωση του δήμου δηλώνεται ότι «Καθολική ήταν η εναντίωση του δημοτικού συμβουλίου στη διάσπαση της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας».
Διαψεύδουμε την ανωτέρω δήλωση, διότι η εναντίωση ούτε καθολική ούτε ομόφωνη ήταν.

Οι σύμβουλοι της παράταξής μας Π. Σκαρμούτσος και Π. Παπαδόπουλος δηλώσαμε ότι είμαστε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας Κράτους και Εκκλησίας.
Ως εκ τούτου η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η μόνη αρμόδια να καθορίσει τα του οίκου της, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.
Παρόμοια στάση κράτησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Το θέμα κατά την γνώμη μας, δεν αφορά ούτε εμάς, ούτε τον δήμο, ούτε το κράτος και για τον λόγο αυτό δεν υπερψηφίσαμε το «Ψήφισμα» και δηλώσαμε απλώς παρόντες στην όλη διαδικασία.


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

7-6-2022

Καθολική ήταν η εναντίωση του δημοτικού συμβουλίου στη διάσπασης της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Τόσο οι φορείς που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Ιουνίου 2022 όσο και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι η επιχειρούμενη διάσπαση της Μητρόπολης δεν έχει κανένα απολύτως όφελος για την κοινωνία αντιθέτως για το ποίμνιο, για την ιστορία και για τις αξίες που το Μεσολόγγι συμβολίζει οποιοδήποτε διαίρεση ή κατακερματισμός συνιστά ράπισμα.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος δήλωσε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε διαίρεση αναφέροντας μεταξύ άλλων «Σε εποχές που η κοινωνία ψάχνει το δρόμο της μετά από τις αναταράξεις της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων που διατηρούν και καλλιεργούν αστάθεια , ακόμη και στις ψυχές των ανθρώπων, οποιοδήποτε τέτοιο θέμα κρίνεται επιεικώς άκαιρο. Σας καλώ ανοικτά και δημόσια να πάρετε θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα . Οφείλουμε να έχουμε άποψη για τα θέματα του τόπου μας. Και έχουμε χρέος αυτήν την άποψη να την εκφράζουμε δημόσια ώστε να είμαστε εμείς, όσο αυτό είναι εφικτό, οι διαμορφωτές των εξελίξεων που μας αφορούν και όχι ο οποιοσδήποτε άλλος»


Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 11/04/2022

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό Ελληνικής Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

ΘΕΜΑ: «ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόπιν αιτήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σχεδιάζεται ο θρησκευτικός διαχωρισμός της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας στις ήδη υπάρχουσες Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Ι.Μ. Ναυπακτίας και Αγ. Βλασίου με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου αντίστοιχα, ετοιμάζεται να προστεθεί και τρίτη Μητρόπολη, με δικό της Μητροπολίτη και έδρα το Αγρίνιο.

Με μία απλή αναζήτηση στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώσαμε ότι περιφερειακές ενότητες αντίστοιχης έκταση, αλλά μεγαλύτερου πληθυσμού από την Αιτωλοακαρνανία, διαθέτουν λιγότερες από τρεις Ιερές Μητροπόλεις. Για παράδειγμα, η π.ε. Αχαΐας με πληθυσμό 309.694 κατοίκους (σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011) έχει δύο Μητροπόλεις, ενώ η π.ε. Λάρισας των 284.325 κατοίκων έχει μία Μητρόπολη.

Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το εξής: ποια ακριβώς ανάγκη εξυπηρετεί η Αιτωλοακαρνανία των 210.802 κατοίκων να διαθέτει τρεις ξεχωριστές Μητροπόλεις και ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτή την υποτιθέμενη ανάγκη;

Επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο σχεδιαζόμενος αυτός διαχωρισμός γίνεται με αποκλειστικό σκοπό το Αγρίνιο να αποκτήσει τη δική του Μητρόπολη και παράλληλα η Ι.Μ. Ναυπακτίας να αυξήσει τη δύναμή της σε μέγεθος ποιμνίου και εσόδων, θεωρούμε ότι στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη θρησκευτική τριχοτόμηση της π.ε. Αιτωλοακαρνανίας, τότε θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί και το αίτημα των φορέων της Ι.Π. Μεσολογγίου για τον άμεσο διαχωρισμό της Αιτωλοακαρνανίας και σε διοικητικό επίπεδο, σε δυο περιφερειακές ενότητες, καθότι, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό:

Εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει την οικονομική ευμάρεια προκειμένου να πληρώνει τις μισθοδοσίες τριών Μητροπολιτών και των διοικητικών υπαλλήλων τριών Μητροπόλεων, τότε εκ των πραγμάτων υπάρχει η δυνατότητα να πράξει αντίστοιχα για τις διοικήσεις δύο ξεχωριστών περιφερειακών ενοτήτων.

Από τη στιγμή που η Πολιτεία κρίνει απαραίτητη την παρουσία τριών Μητροπολιτών για την κάλυψη των αναγκών του ποιμνίου λόγω μεγάλων αποστάσεων, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί φύσει αδύνατη η αποτελεσματική διοίκηση της γεωγραφικής περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας ως μία και μοναδική περιφερειακή ενότητα, για τους ιδίους λόγους.


Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου:

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
(Απόφαση 3/2022_04-03-2022, Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου)

Τους δύο τελευταίους μήνες και μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με πρότασή της στην πολιτική ηγεσία της χώρας θέτει θέμα διχοτόμησης της υπάρχουσας Μητροπόλεως και τη δημιουργία ΤΡΙΩΝ μητροπόλεων μέσα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ζώντας σε μια περίοδο που με πρόφαση την οικονομική κρίση και πρόσχημα το «συμμάζεμα» των εξόδων του Κράτους, συγχωνεύονται νοσοκομεία και καταργούνται σχολικές μονάδες είναι εντελώς αντιφατικό η ίδια Πολιτεία να εγκρίνει τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για το Κράτος.

Η μισθοδοσία και οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιπλέον μητρόπολης επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο. Το θέμα της καλύτερης διοίκησης μιας μεγάλης Μητρόπολης, όπως αυτή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα μπορούσε πιθανά να ξεπεραστεί με την εκλογή ενός βοηθού επισκόπου. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη και σε άλλες Μητροπόλεις όπως αυτή της γειτονικής Αχαΐας. Ο βοηθός επίσκοπος δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος αφού ο μισθός του είναι όπως ενός ιερέα και βοηθά σημαντικά στη διοίκηση της μητρόπολης.

Τέλος, ο προτεινόμενος διαχωρισμός δεν έχει καμία κοινωνική, οικονομική, γεωγραφική και ιστορική βάση συντελώντας για το Μεσολόγγι το ίδιο έγκλημα που έγινε με τον νόμο «Καλλικράτη» αφαιρώντας του ζωτικό χώρο και περιοχές με ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς αιώνων.


Κώστας Λύρος, Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου:

«Με έκπληξη, προβληματισμό και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες απόψεις και δημοσιεύματα για αλλαγές στα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα και ο νομός μας πλήττονται και βάλλονται από τεράστια θέματα επιβίωσης, έρχονται κάποιοι, αμέσως μετά την εκδημία του Μητροπολίτη μας να ανακινήσουν θέμα ορίων των Μητροπόλεων και των εδρών!
Αναρωτιέμαι : Αυτό είναι το πρόβλημά τους; Αυτές είναι οι προτεραιότητες τους;
Η Ιερά Μητρόπολη μας έχει έδρα, με σαφή όρια και αυτή η έδρα την τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της .
Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο και ιδέα πάνω και πέρα από κάθε μέτρο.
Μετουσιώνει με τον πιο δυνατό τρόπο τα μηνύματα της εκκλησίας και της πίστης μας.
Ας σταματήσει εδώ κάθε κουβέντα που κινείται εκτός αρμοδιοτήτων και ας επικεντρωθεί ο καθένας στα μείζονα».