xyta1

Προβληματική η λειτουργία στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

13-11-2021

Μήνυμα του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου:

«Το πρόβλημα των σκουπιδιών θα λυθεί οριστικά», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Κώστας Λύρος με ανοιχτό μήνυμά του προς τους πολίτες .

«Πρόκειται για μια «καυτή πατάτα» που κληρονόμησε η δημοτική αρχή και που δυστυχώς για πολλά χρόνια άφηναν το πρόβλημα να διογκώνεται, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, τους πολίτες και για το περιβάλλον που επλήγη ανεπανόρθωτα. Σήμερα, ο χρόνος έχει εξαντληθεί και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν» ανέφερε ο Κώστας Λύρος και δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες που τον εμπιστεύτηκαν.

«Δυστυχώς στις πρώτες προσπάθειες μας συναντήσαμε αδικαιολόγητη και ανήκουστη αντίδραση. Πρωτοφανής άρνηση και πόλεμο και μάλιστα από τους υπηρετούντες δήθεν το σκοπό. Από αυτούς οι οποίοι τόσα χρόνια με τις δικές τους υπογραφές, τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν το ΧΥΤΑ στο κλείσιμο. Οι κραυγές που εκτοξεύονται για δήθεν παράνομες κινήσεις μας είναι αναληθείς, είναι εκτός νόμου και εκτός νομιμοποίησης. Μόνο στόχο έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση, να ασκήσουν αθέμιτη πίεση και κλίμα εκβιασμού. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αντιληφθούμε πως οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις των οργάνων του κράτους. Ο Δήμος δεν είναι μαγαζί κανενός. Και όποιος θέλει να αμφισβητήσει τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του κράτους, μπορεί να τις προσβάλει, αλλά πάλι μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. ΟΧΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ. Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι κάτοικοι του δήμου Ι.Π Μεσολογγίου με την διαχείριση των σκουπιδιών και ενώ η δημοτική αρχή πασχίζει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να «ανασάνει» ο δήμος από τα σκουπίδια ορισμένοι που δήθεν κόπτονται για την επίλυση του προβλήματος συνεχίζουν την προσφιλή τους τακτική, να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Συμμαχούν με δυνάμεις που θέλουν να κρατούν το δήμο σε «ομηρία» για τους δικούς τους λόγους» ανέφερε με νόημα ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην δημοτική αρχή, είπε πως κατανοεί απόλυτα την δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ και αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος

«To κλείσιμο ήρθε μεν από την καταστροφική φωτιά, άλλα όμως ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου όλοι γνωρίζουμε ότι δεν λειτούργησε σχεδόν ποτέ όπως έπρεπε. Τα χρόνια που πέρασαν κρατούσαν το μεγάλο αυτό πρόβλημα κρυμμένο κάτω από το χαλί. Μια ένοχη σιωπή, την οποία εμείς δεν θελήσαμε να κουκουλώσουμε και τρέξαμε όλες εκείνες τις δυνατές ενέργειες, ώστε να θέσουμε τον ΧΥΤΑ σε κανόνες σύννομης λειτουργίας. Η φωτιά όμως, η περίεργη φωτιά ξέσπασε στην ολοκλήρωση του έργου της επέκτασής του και ενώ παράλληλα έτρεχε και συνεχίζει να τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς έργο ύψους 1εκ. με το οποίο θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την πλήρη νομιμοποίηση της λειτουργίας του» κατέληξε


13-11-2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Σας είχαμε ενημερώσει με ανάρτησή μας στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το βράδυ της πέμπτης, ότι στο φως της ημέρας όλα θα φαινόταν ξεκάθαρα. Όπερ και εγένετο. Στο φως της ημέρας φάνηκε η ένδεια των επιχειρημάτων της δημοτικής αρχής. Φάνηκε η εμμονή του δημάρχου στην παράνομη εναπόθεση και διαχείριση των απορριμμάτων. Φάνηκε η εμμονή των αντιδημάρχων του τομέα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας στην παράνομη εναπόθεση και διαχείριση των απορριμμάτων. Φάνηκε η εμμονή της δημοτικής αρχής να μην θέλει να Συνεργαστεί με κανέναν για το καλό του Δήμου. Φάνηκε η εμμονή της δημοτικής αρχής στο να στοχοποιεί με παλαιάς κοπής προπαγάνδα, μέσα από «παπαγαλάκια» και την τοπική «πράβντα» τους Εργαζομένους του Δήμου, για να καλύψει τις ανικανότητές της, η οποία φυσικά στο φώς της ημέρας δεν άντεξε, κατέρρευσε, καθώς τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Επίσης φάνηκε ότι όλοι οι Εργαζόμενοι είναι μια γροθιά. Ότι η Αντιπολίτευση στηρίζει τους Εργαζομένους και προσφέρει την Συνεργασία της για το καλό του Δήμου. Φάνηκε ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός».

Χθες και προχθές γίναμε μαρτυρες όχι μίας ακόμη πράξης ενός κακοπαιγμένου έργου, αλλά μιας ολόκληρης παράστασης, μίας κακοπαιγμένης φαρσοκωμωδίας, μιας ιλαροτραγωδίας. Η δημοτική αρχή κατώτερη κατά πολύ των περιστάσεων που αρμόζει στην «Ιερή Πόλη», κατώτερη κατά πολύ των περιστάσεων που επιβάλει η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, επιχείρησε μέσω εκφοβισμών και εκβιασμών να επιβάλει τις εμμονές της και να συσκοτίσει την αλήθεια μέσω προπαγάνδας. Αγνοώντας τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών. Παρόλο που της προσφέρθηκε η βοήθεια και Συνεργασία, από τους Εργαζομένους, σχεδόν σύσσωμη την Αντιπολίτευση και τους Προέδρους Αγίου Θωμά και Μεσολογγίου, αυτή εμμονικά και χωρίς λογική προσπάθησε να κάνει το άσπρο – μαύρο, για να δικαιολογήσει τις αδυναμίες της. Ο μόνος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ήταν ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ που παρέδωσε την παραίτηση του. Όλοι οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Ν.Π. , παρέστησαν σχεδόν όλοι στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και φάνηκαν κατά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων, άβουλοι και άτολμοι. Η μόνη έντιμη απόφαση μετά τα έκνομα γεγονότα στα οποία συμμετείχατε και στηρίξατε δια της σιωπής σας, είναι η παραίτηση και ο διαχωρισμός της θέσης σας από τις εμμονές του δημάρχου, και των αρμόδιων αντιδημάρχων καθαριότητας και πολιτικής προστασίας. Οποιαδήποτε άλλη πράξη σημαίνει συνενοχή και συνυπευθυνότητα. Οι έκνομες πράξης που έλαβαν χώρα θα πάρουν φυσικά την οδό της δικαιοσύνης και θα ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και εργατικές ενώσεις.

Αλλά τι έγινε τις δύο τελευταίες ημέρες; τι ακριβώς επιχειρήθηκε; Χωρίς ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να έχει οποιασδήποτε μορφής άδειας νόμιμης λειτουργίας και χωρίς να υπάρχει ούτε καν σύμβαση με τον ιδιώτη, που θα πραγματοποιούσε, υποτίθεται, την μεταφόρτωση των απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, κι ενώ η δημοτική αρχή έχοντας ένα ασαφές χαρτί από αναρμόδια τελείως αρχή (και σε αυτό η Αποκεντρωμένη Δυτικής Ελλάδας Φέρει την ευθύνη της, η οποία και θα αναζητηθεί) το οποίο δεν ήταν απόφαση, δεν ήταν άδεια, ήταν μόνο μια ασαφής απάντηση, σε μια πιο ασαφή προφανώς ερώτηση, επιχείρησε να εμπλέξει τους εργαζομένους του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, εκφοβίζοντας τους και εκβιάζοντας τους σε προδήλως παράνομες πράξεις. Μάλιστα δεν είχε ούτε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας «εντέλλεστε» στους εργαζομένους και απαλλάσσοντας τους από κάθε ευθύνη, αφού ευαγγελιζόταν ότι ήταν καθόλα νόμιμα. Βέβαια αυτό θα σήμαινε ότι στο κρατητήριο θα οδηγούταν ο δήμαρχος ή οι αντιδήμαρχοι και όχι οι εργαζόμενοι, που προφανώς ήταν και ο στόχος της δημοτικής αρχής. Φυσικά όλο αυτό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μπροστά στα Αστυνομικά Όργανα που εκτέλεσαν άψογα το καθήκον τους και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε δημόσια για την στάση τους. Τα υποτιθέμενα χαρτιά του δημάρχου και των δύο αντιδημάρχων φυσικά αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία νομική ισχύ και απλά δεν εφαρμόστηκαν σε αντίθεση με τα έγγραφα που είχαν οι Εργαζόμενοι και η Αντιπολίτευση. Η νομιμότητα έλαμψε στο φώς και οι όποιες εμμονές έμειναν στο σκοτάδι.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τα παπαγαλάκια, από τους μυστικοσυμβούλους και της τοπικής «πράβντα» ακόμη και σε μία τέτοια ξεκάθαρη αποτυχία της δημοτικής αρχής, να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να προσπαθεί με γκεμπελικές μεθόδους να διαστρεβλώσει την αλήθεια μέσω μαύρης προπαγάνδας. Ένα έχουμε να σας πούμε γρήγορα στις τρύπες σας, στις σκιές σας, το φώς τυφλώνει.

Κλείνοντας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους φορείς της Αντιπολίτευσης για την παρουσία, την συμπαράσταση και πολύτιμη βοήθεια τους , η οποία ήταν καταλυτική. Συγκεκριμένα:
Τον Δημοτικό Συνδυασμό «Δήμος για τα Παιδία μας»
Τον Δημοτικό Συνδυασμό «Συμμαχία για το μέλλον»
Τον Δημοτικό Συνδυασμό «Φόρουμ ενεργών Πολιτών»
Την Κοινοτικό Συνδυασμό «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου»
Τους Ανεξάρτητους Συμβούλους
Τέγα Χρήστο
Βασιλείου Σπύρο
Την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου
Τον Πρόεδρο την Τοπικής κοινότητας Αγίου Θωμά

Και όσον αφορά την «πράβντα» και τις υπόλοιπες Κασσάνδρες, άμεσα θα κοινοποιήσουμε και τις προτάσεις μας (όπως έχουν κατατεθεί κατά καιρούς και στην δημοτική αρχή), που όπως θα δείτε και εφαρμόσιμες είναι και άμεσες και ολοκληρωμένες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ. Ενδεικτικά. Αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνο 3 απορριμματοφόρα ενώ ο Δήμος για να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων χρειάζεται τουλάχιστον 6 απορριμματοφόρα. Εάν ο Δήμος προμηθευτεί άλλα 3 (ενοικίαση, leasing, παραχώρηση κ.λ.π – άμεσες διαδικασίες) ή εάν φροντίσει να συνάψει συμφωνία με τους δύο ΧΥΤΑ που συνεργαζόμαστε, Ναυπάκτου και Παλαίρου να δέχονται τα απορρίμματα του Δήμου και μετά τις 13:00, εμείς ως εργαζόμενοι, όπως κάνουμε πάντα δεσμευόμαστε να υπερβάλουμε για μία ακόμη φορά εαυτόν και να εργαστούμε ακόμη και διπλοβάρδιες χωρίς καταβολή υπερωριών, έτσι ώστε το πολύ μέσα σε 4 ημέρες, όλος ο Δήμος να έχει καθαρίσει και να επανέλθει η κανονικότητα. Απλές λύσεις που έχουν προταθεί αλλά δεν έχουν βρει ευήκοα ώτα.


13-11-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’:

Καταδικάζουμε τις θλιβερές εικόνες που εξελίχθηκαν σήμερα στο αμαξοστάσιο του Δήμου και στο χώρο του ΧΥΤΑ. Ακόμα και στο σημείο που φτάσαμε σήμερα κε Δήμαρχε, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη η κατάσταση μπορούσε να εξομαλυνθεί με μία υπογραφή δική σας και την παρουσία σας στον εισαγγελέα να εξηγήσετε ότι για λόγους δημόσιας υγείας δώσατε τη συγκεκριμένη εντολή. Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δε φταίνε σε απολύτως τίποτα για τη σημερινή κατάσταση.

Η καρέκλα του Δημάρχου έχει βαριές ευθύνες και αυτός που κάθεται σε αυτή πρέπει να μπορεί να τις αναλάβει.

Σήμερα 12-11-2021 ο κ. Δήμαρχος με μεγάλη καθυστέρηση παρά τις διαβεβαιώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχει έτοιμες λύσεις για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, αποφάσισε να υιοθετήσει μερικώς την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσκεψη επικεφαλείς παρατάξεων καλώντας μόνο τους επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αποκλείοντας ανεξήγητα τις υπόλοιπες παρατάξεις. Παρά το ότι θεωρούσαμε την συνάντηση προσχηματική συμμετείχαμε σε αυτή καταθέτοντας και προτάσεις ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της αποκομιδής.

Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να δώσει εντολή στο προσωπικό του Δήμου για την μεταφορά των απορριμμάτων στον κλειστό ΧΥΤΑ με σκοπό την μεταφόρτωσή τους και την μεταφορά τους σε άλλους ΧΥΤΑ λειτουργώντας τον ως ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).

Επικαλέστηκε για αυτό διαβεβαιώσεις διαφόρων φορέων ως προς το νόμιμο των πράξεων του. Η άποψή μας είναι ότι ερμηνεύει λανθασμένα έγγραφα που είδαν το φώς της δημοσιότητας και ως εκ τούτου η παράταξή μας δεν μπορεί να συναινέσει σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες που βρίσκουν αντίθετους και τους εργαζόμενους του Δήμου στο σύνολό τους. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για το θέμα του νέου έργου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ, παρά του ότι ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ διαβεβαίωσαν δημόσια (Δημοτικό Συμβούλιο και στον Απολογισμό τους) ότι όχι απλά έχει κατατεθεί σχετική πρόταση περί ολοκλήρωσης της επέκτασης του ΧΥΤΑ αλλά και έχει εγκριθεί η σχετική χρηματοδότηση. Υπάρχουν άραγε αυτά κ. Δήμαρχε;

Γνωρίζετε ότι το ΥΜΕΠΕΡΑΑ εξέδωσε την 2894/30-03-2021 πρόσκληση με καταληκτική ημερομηνία 30-06-2021 προς τους Δήμους της Χώρας για κατασκευή ΣΜΑ; Έχετε υποβάλλει σχετική πρόταση, ή για άλλη μια φορά ακολουθείτε τα γεγονότα αφήνοντας τον Δήμο εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων;

Στη σημερινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαμε, σας προτείναμε και διάφορες λύσεις προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα όπως:

1. Άμεση ενοικίαση 3 τριών απορριμματοφόρων και συγχρόνως να ξεκινήσετε ενέργειες για αγορά καινούριων .

2. Επισκευή των τριών 3 απορριμματοφόρων που βρίσκονται ανεξήγητα παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο και σε διάφορα συνεργεία.

3. Δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) είτε σε χώρο Δημοτικό είτε σε ιδιωτικό χώρο έπειτα από αναζήτηση.

κ. Δήμαρχε έχετε μπει στον τρίτο χρόνο της δημοτικής σας θητείας. Έστω και την ύστατη στιγμή προχωρήστε στις ενέργειες που απαιτούνται με βάση το συμφέρον των δημοτών προκειμένου να δοθεί λύση στο φλέγων θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Να είστε βέβαιος ότι θα επικροτήσουμε κάθε θετική σας ενέργεια που θα είναι προς το συμφέρον των δημοτών.


11-11-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Πληροφορούμαστε ότι ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε να μετατρέψει τον ΧΥΤΑ, σε Κέντρο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ήδη δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν άμεσα την εναπόθεση των απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα αδειάζουν στο χώρο του ΧΥΤΑ και ακολούθως τα απορρίμματα θα μεταφορτώνονται για άλλους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα έχουν εγκρίνει την παραλαβή τους.
Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις :
1. Θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη τροποποίησης της ισχύουσας ΑΕΠΟ, που θα προβλέπει την λειτουργία ΣΜΑ εντός του χώρου, του ΧΥΤΑ του Δήμου μας.

2. Η μεταφόρτωση των απορριμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ, είναι νόμιμη εφόσον ο χώρος του ΧΥΤΑ είναι αδειοδοτημένος.
Εξ όσων γνωρίζουμε και αν κάνουμε λάθος προκαλούμε τον Δήμο να μας διαψεύσει με στοιχεία, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρούται.
Εάν με το πρόσχημα της δημιουργίας ΣΜΑ, επιχειρείτε να συνεχίσετε κρυφά, την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι θα εναποτίθενται 16.000 τόνοι το χρόνο και θα μεταφορτώνονται μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς, τότε θα βρείτε και εμάς και την κοινωνία απέναντι.
Σε επιτόπια επίσκεψη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας, διαπιστώσαμε την πλήρη καταστροφή και την φωτιά να σιγοκαίει ακόμη. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει νόμιμα ό ΧΥΤΑ.
Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε την συνέχιση της παρανομίας, ούτε την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
Ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Συμεών και οι γύρω περιοχές, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος του δήμου.
Πριν επιχειρήσετε λοιπόν κύριε Δήμαρχε να πιέσετε ξανά τους εργαζόμενους να παρανομήσουν, μεταφέροντας τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ, ή να τους φορτώσετε με ευθύνες που δεν τους αναλογούν, σκεφτείτε το καλά. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέτρο για να αποτρέψουμε το έγκλημα.

Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος και με το δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, τοπικών κοινοτήτων, εργαζομένων και κάθε άλλου εμπλεκόμενου ώστε όλοι μαζί, αφενός να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να βρούμε την άμεση, νόμιμη προσωρινή λύση, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί τις ευθύνες.


25-9-2021

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου – «Συμμαχία για το μέλλον»:

Για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος κατά τη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και υπηρεσιακούς παράγοντες την 24/9, επιτέθηκε με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο κατά των εργαζομένων. Η στοχοποίησή τους δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των δημοτικών αρχών που έχουν διαχειριστεί το έργο του ΧΥΤΑ τα τελευταία χρόνια. Οι απειλές ότι πρέπει να είμαστε «χρήσιμοι και αρεστοί» και ότι «όλοι κρινόμαστε», αγγίζουν τα όρια της αστειότητας. Η επίκληση συγνώμης για ό,τι έγινε στο παρελθόν, ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες.

Πριν πάμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο – στο οποίο αμφιβάλω αν και πως θα απαντήσετε – σας ερωτώ ευθέως:

1. Τι κάνατε για την λειτουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ; Τίποτα!

2. Τι κάνατε για την εξεύρεση χώρου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ); Τίποτα!

3. Τι κάνατε για την βελτίωση και αντικατάσταση του γερασμένου στόλου οχημάτων; Ένα όχημα και δανεισμό από Αγρίνιο και Αστακό;

4. Τι κάνατε για την ασφαλτόστρωση (30 μέτρα!) της εισόδου του αμαξοστασίου των οχημάτων του Δήμου που τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά καθημερινά κινδυνεύουν; Τίποτα!

5. Γιατί δεν απαντάτε για ποιο λόγο έξι (6) χρόνια τώρα δεν ολοκληρώθηκε το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ;

6. Γιατί πιέζετε να ανοίξει παράνομα ο ΧΥΤΑ χωρίς άδειες, αγνοώντας τη θαρραλέα στάση του Προέδρου του ΧΥΤΑ και των εργαζομένων;

7. Θα δημοσιοποιήσετε ΑΜΕΣΑ την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της Δ/νσης Δασών για το ΧΥΤΑ, ναι ή όχι; Αν όχι, σας πληροφορώ ότι θα το πράξουμε εμείς! Και τότε θα δούμε ποιοι είναι οι αρεστοί και ποιοι οι χρήσιμοι…

Τέλος, μια τελευταία επισήμανση: Σταματήστε ΤΩΡΑ τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων, γιατί το κλίμα στο Δήμο μυρίζει μπαρούτι. Και να γνωρίζετε ότι όταν ξεμένεις από επιτελείς και στρατιώτες, κυρίως με δική σου ευθύνη, από στρατηγός στο τέλος δεν κάνεις ούτε για δεκανέας…


25-9-2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ:

Άλλη μία πράξη του δράματος διαχείριση απορριμμάτων – ΧΥΤΑ παίχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο. Δράματος για να μην πούμε φαρσοκωμωδία με τέτοιου είδους συμπεριφορές από την δημοτική αρχή. Δυστυχώς όμως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για μία ακόμη φορά δεν συζητήθηκε και δε δόθηκε λύση.

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου παρευρέθηκε την Παρασκευή 24 – 9- 2021 σε προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για να εκθέσει στο Δήμαρχο προβλήματα στους χώρους εργασίας, την διαχείριση απορριμμάτων, την κατάσταση με το ΧΥΤΑ και την εναπόθεση των απορριμμάτων και να βοηθήσει να βρεθούν λύσεις. Αντ’ αυτού το σωματείο βρέθηκε αντιμέτωπο με μία όχι απλά στημένη αλλά κακοστημένη πολύπλευρη επίθεση από τους Αντιδημάρχους κ. Καραπάνο και κ. Αλετρά αρχικά, και στη συνέχεια από τον ίδιο το Δήμαρχο, ο οποίος δε δίστασε μπροστά σε υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες και μάλιστα σε συνομιλία που καταγραφόταν – κατ΄εντολή του, να μας δώσει εντολή και ουσιαστικά να προσπαθήσει να μας επιβάλει να συνεχιστεί η παράνομη απόρριψη απορριμμάτων εντός του ΧΥΤΑ αλλά χωρίς ο ίδιος να υπογράψει οποιαδήποτε εντολή. Δηλαδή αποφεύγοντας τις ευθύνες του για μία ακόμη φορά, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει την εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, καθώς αφενός κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αφετέρου υπάρχουν επιπλέον και δύο εκθέσεις επιθεωρητών Περιβάλλοντος που λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον Πρόεδρο του ΧΥΤΑ. Άρα;

Στη συνέχεια απαίτησε σε έντονο ύφος από το Διευθυντή της υπηρεσίας όπου υπάγονται τα οχήματα, να υπογράφει αυτός τις κινήσεις – εντολές των οχημάτων για να εναποτεθούν τα απορρίμματα στον κλειστό ΧΥΤΑ. Στην άρνησή του φυσικά να υπογράψει τις παράνομες αυτές κινήσεις εξαπέλυσε αήθη και συκοφαντική επίθεση εναντίον του. Αιδώς Αργείοι.

Όπως ήταν φυσικό η μόνη επιλογή που μας άφησε η ενορχηστρωμένη καλοπαιγμένη παράσταση της δημοτικής αρχής, ήταν να αποχωρήσουμε από αυτόν τον προσχηματικό «διάλογο», σεβόμενη τον ρόλο μας και το σύνολο των συναδέλφους μας, τους οποίους κατασυκοφάντησε, λοιδόρησε και απαξίωσε .

Καταδικάζουμε έντονα τη συμπεριφορά του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων και προειδοποιούμε ότι ο Δήμος και οι εργαζόμενοι δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Τέτοιες συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου θα μας βρίσκουν πάντα δυναμικά απέναντι, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τους κλακαδόρους και τους ηθοποιούς της συνάντησης (παίρνουν και κακή κριτική) τους αποδίδουμε στην χλεύη του κοινού.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν πάντα για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και όχι με φαντάσματα. Δυστυχώς δεν εισακούονται. Ακόμη χειρότερα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από τη Δημοτική αρχή να βρεθεί οποιαδήποτε λύση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η στοχοποίηση, η εξόντωση, η εξουθένωση.

κ. Δήμαρχε εμείς είμαστε εδώ, πάντα ήμασταν . Εσείς δυστυχώς απέχετε έτη φωτός. Καλή τύχη σε όλους μας, θα την χρειαστούμε.

Πάντως εάν τελικά θεωρήσετε ότι μας χρειάζεστε τότε ξέρετε που θα μας βρείτε. Στην πλευρά της συνεργασίας, του διαλόγου και της πραγματικότητας και όχι της φαντασίας. Αλλά χωρίς στημένες, προγραμματισμένες και ανοίκειες επιθέσεις από όλους σας. Με διάλογο και διάλογο ουσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ.1 Ελπίζουμε να μην αρχίσει ξανά επικοινωνιακή καταιγίδα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αν και …

Υ.Γ.2 Και πραγματικά βλέποντας το δελτίου τύπου του Δήμου θα κρατήσουμε μόνο μια φράση που απάντησε ο Δήμαρχος ερωτώμενος από τον εαυτό του (αφού το δελτίο τύπου το εξέδωσε ο ίδιος – χαρακτηριστικό της διοίκησης) και θα του την επιστρέψουμε προσθέτοντας μόνο την λέξη «επικοινωνιακά» που δείχνει την πραγματικότητα που βιώνουμε «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να φερθούν με υπευθυνότητα και να είναι αρωγοί, όχι τυφλά επικριτικοί, χρήσιμοι και όχι επικοινωνιακά αρεστοί. Αμφότεροι κρινόμαστε…»


24-9-2021

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο είχε το Σωματείο Εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Αντ. Αλετράς, Περσ. Μελαχρή, Νίκος Καραπάνος, Μέμη Γούργαρη, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Γιώργος Παλιούρας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.
Την συνάντηση απασχόλησαν, για μια ακόμη φορά, τα διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα-διαχείριση απορριμμάτων καθώς και η κατάσταση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου.

Ο κ. Λύρος αμέσως μετά την σύσκεψη και ερωτώμενος ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς προσπαθούμε να διαχειριστούμε έναν προβληματικό ΧΥΤΑ και ένα γηρασμένο στόλο. Αυτή την κληρονομιά μας άφησαν και αυτά είναι μερικά απ’ τα μεγάλα αγκάθια του Δήμου μας. Κάποιοι οφείλουν να ζητήσουν μια, έστω και καθυστερημένη, αλλά ηθικά και πολιτικά επιβαλλόμενη, συγνώμη, για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των δημοτών.
Ο Δήμος μας δουλεύει σκληρά και ακατάπαυστα για να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρά το ότι έχουμε πολλές φορές ενημερώσει το Σώμα θα γίνει πλήρης αναφορά ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις λύσεις που προωθούμε.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως στόχο και υπηρετούμε ακατάπαυστα κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος, νομιμοποίησης και διασφάλισης των λειτουργιών του Δήμου έχοντας για τις χρόνιες αρρυθμίες την ελάχιστη αντικειμενική και μόνο ευθύνη, την στιγμή που καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να φερθούν με υπευθυνότητα και να είναι αρωγοί, όχι τυφλά επικριτικοί, χρήσιμοι και όχι αρεστοί”. Αμφότεροι κρινόμαστε…


20/9/2021

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Το «Γεφύρι της Άρτας» που ακούει στο όνομα «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΥΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Β΄ ΦΑΣΗ» καλά κρατεί… και να ήταν και πέτρινο!
Το ιστορικό είναι το εξής:

1. Δημοπρασία την 29-3-2016
2. Επικύρωση δημοπρασίας και υπογραφή σύμβασης 488.755,73 ευρώ με ΦΠΑ την 15-6-2017
3. Προθεσμία – ολοκλήρωση εκτέλεσης του έργου 16 μήνες ήτοι την 15-10-2018
4. 1η παράταση μέχρι 30-7-2019
5. 2η παράταση μέχρι 31-10-2019
6. 3 παράταση μέχρι 30-6-2020
7. 4η παράταση μέχρι 31-3-2021

Και τέλος σύμφωνα με την αριθ. 343/10-9-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, 5η παράταση μέχρι 31-5-2022!

Ό,τι και αν πει κανείς περιττεύει. Η ανευθυνότητα όλων των Δημοτικών Αρχών δεν έχει προηγούμενο. Η δημόσια υγεία απειλείται διότι:

α) Ο Δήμος από τα πέντε (5) απορριμματοφόρα, λειτουργεί τα τέσσερα (4) και αυτά με σημαντικές βλάβες.

β) Η υποβοήθηση από το Δήμο Αγρινίου με ένα (1) ακόμα απορριμματοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έλαβε τέλος.

γ) Τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, ο οποίος επειδή λειτουργεί από 07:00 το πρωί μέχρι 12:30 το μεσημέρι, μόνο μία εναπόθεση μπορεί χρονικά να εξυπηρετήσει και έτσι τα σκουπίδια παραμένουν μέσα στα απορριμματοφόρα από την 2η αποκομιδή! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, το περιβάλλον και την αισθητική του Δήμου συνολικότερα.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, αλλά κυρίως βαραίνουν τη Δημοτική Αρχή. Το “κακό” δεν ξορκίζεται με απόδοση ευθυνών στο παρελθόν, ούτε με κουβέντες που παραπέμπουν στο αόρατο μέλλον. Έχουμε να κάνουμε με μία βραδυφλεγή βόμβα και ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις. Και βέβαια η Εισαγγελική Αρχή έχει πλέον κάθε λόγο για την άμεση διερεύνηση του θέματος και την ταχεία απόδοση ευθυνών…

ΥΓ. Καιρός είναι να αντιληφθείτε ότι η σοβαρότητα του όλου θέματος σας ξεπερνάει καθότι κατά κύριο λόγο ασχολείσθε με τις επόμενες δημοτικές εκλογές και τας εορτάς ανά την χωρική αρμοδιότητα του Δήμου…


7-9-2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Από συστάσεως του Καλλικρατικού Δήμου, διαχρονικά, «ενοχλούμε» ζητώντας, διάλογο και συνεργασία για τα προβλήματα του ΧΥΤΑ . Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί και «ενοχληθεί» εξαρχής για τα προβλήματα του ΧΥΤΑ (μάλιστα πριν ακόμη αναλάβει-προεκλογικά). Επιπλέον μετά την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος «ενοχλούμε» συνέχεια και ζητάμε διευρυμένη συνάντηση ουσίας για το ΧΥΤΑ. Επανειλημμένα επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο όσο αφήνεται, θα «σκάσει», δεν υπάρχει χρόνος.

Προσπαθώντας να λειτουργήσουμε ως συνθετικός κρίκος (όπως πάντα), ζητήσαμε συνάντηση επανειλημμένως με όλους τους εμπλεκόμενους (Επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι, ΧΥΤΑ, Δημοτικής και τοπικής κοινότητας, υπηρεσιακοί παράγοντες, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, κ.λ.π).
• Καμία απόκριση,
• καμία απάντηση,
• καμία πρόταση,
εις μάτην. Και τελικά;

Τελικά μας ξεπέρασαν τα γεγονότα. Ένα υπό κατασκευή κύτταρο (πάνω από 4 χρόνια; Το γεφύρι της Άρτας!), ανυπαρξία οποιασδήποτε υποδομής στο ΧΥΤΑ, ανυπαρξία προσωπικού, μηχανημάτων, καυσίμων κτλ. Και φυσικά ήρθε και η πυρκαγιά (για μία ακόμη φορά) και αποτελείωσε τα πάντα.

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Ναύπακτο; ο καταταλαιπωρημένος στόλος απορριμματοφόρων στον οποίο θα προστεθεί μία ακόμη διαδρομή 130 χιλιομέτρων ημερησίως, για λίγο καιρό; Και μετά;
Κύριοι ο χρόνος δεν τελειώνει – τελείωσε.

Δεν έγινε τίποτα. Και σύντομα φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε στην επόμενη δύσκολη κατάσταση, στην επόμενη δύσκολη συγκυρία. Και τότε; Θα ψάχνετε πάλι ευθύνες στους εργαζόμενους, όπως στο πρόσφατο παρελθόν; (Όπως έγινε αντιληπτό και την τελευταία φορά αλλού θα πρέπει αναζητηθούν). Θα προσπαθήσουμε επιτέλους όλοι μαζί να βρούμε μια ουσιαστική λύση; Εμείς είμαστε εδώ. Ας καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μαζί στο τραπέζι, για την ουσία. ΠΡΙΝ η κατάσταση γίνει εντελώς μη αναστρέψιμη. Λύσεις υπάρχουν. Αλλά ξαναλέμε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ, όχι άλλα πυροτεχνήματα ένθεν και κακείθεν, όχι άλλα επικοινωνιακά σόου.


1-9-2021
Μιχαήλ Β. Μπιλάλης, Επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος για τα Παιδιά μας”:

rema4

Κύριε ΛΥΡΟ αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, σταματήστε να κάνετε αντιπολίτευση στο δικό σας έργο, πέρασαν δύο χρόνια και λειτουργείτε σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς. Σταματήστε να κρύβετε μια περιβαλλοντική βόμβα και συγκαλέστε έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο (δια ζώσης σύμφωνα με την υπ αριθμ. 59 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ) με αποκλειστικό θέμα το Χ.Υ.Τ.Α. Σημειώστε Κύριε ΛΥΡΟ : Έκλυση ρυπογόνων ουσιών, διευκόλυνση διαφυγής αερίων, ρύπων και οσμών, διαφυγή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω του εδάφους, διαφυγή βιοαερίου με αποτέλεσμα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, κ.α. Απαντήστε κύριε ΛΥΡΟ και ενημερώστε τους Δημότες:

1 Υπάρχει άδεια λειτουργίας στο Χ.Υ.Τ.Α. και αν ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ εξακολουθείτε να επιτρέπετε την εναπόθεση των απορριμμάτων. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σε ισχύ.

2 Η περιβόητη αύξηση στα δημοτικά τέλη την οποία επιβάλατε, καταβάλλεται στο σύνδεσμο Χ.Υ.Τ.Α. και ποια η διαχείριση αυτών.

3 Ποιες είναι οι ενέργειές σας στα επανειλημμένα και ποιο συγκεκριμένα στο υπ΄ αρίθμ. 36 από 20/04/2021 έγγραφο της κοινότητας Αγίου Θωμά η οποία σας γνωστοποιούσε ότι συνεχίζεται η παράνομη ρίψη απορριμμάτων και σας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

4. Ποιες οι ενέργειες σας στα κατ΄ επανάληψη έγγραφα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με αίτημα συνάντησης για εύρεση λύσης στο πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων.

5 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει αντιπυρική προστασία στον Χ.Υ.Τ.Α.

6 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει φύλαξη ελέγχου.

7 Είναι αλήθεια ότι δεν λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης-κάμερες.

8 Είναι αλήθεια ότι δεν λειτουργεί το σύστημα βιοαερίου.

9 Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει διαχείριση στραγγισμάτων με αποτέλεσμα την διαφυγή στον υδροφόρο ορίζοντα.

10 Είναι αλήθεια ότι εντός του υπαίθριου χώρου του Χ.Υ.Τ.Α. επιτρέπατε την εναπόθεση ποσοτήτων λοιπών αποβλήτων, όπως μεταλλικούς και πλαστικούς κάδους, ελαστικά οχημάτων, κατά παράβαση περιβαλλοντικών όρων.

11 Είναι αλήθεια ότι τα απορρίμματα δεν καλύπτονταν με εδαφικό υλικό με αποτέλεσμα την έκλυση ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

12 Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει κληθεί σε απολογία από την Δικαιοσύνη κατόπιν πορίσματος ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες αφορούν υδατορέματα στην κοινότητα Αγίου Θωμά τα οποία γειτνιάζουν του Χ.Υ.Τ.Α. στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δηλητηριάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας από στραγγίσματα των απορριμμάτων λόγο έλλειψης επεξεργασίας τους!


31-8-2021

Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»:

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο τεράστιο θέμα που λέγεται ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και δεν είναι η πρώτη φορά που τρέχουμε να σβήσουμε πυρκαγιές, που οφείλονται στην παράνομη λειτουργία του και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.
Προειδοποιήσαμε την δημοτική αρχή πολλές φορές αλλά δυστυχώς κώφευσε.

Στις 9/2/2020 σε ανακοίνωσή μας, που είναι επίκαιρη όσο ποτέ, προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους, και λέγαμε :

« Κύριε δήμαρχε,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ο οποίος δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Λειτουργεί χωρίς άδεια και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην γύρω περιοχή, με την κοινότητα Αγίου Θωμά να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Είναι επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στο χώρο και των κατοίκων της περιοχής, εκθέτει την διοίκησή του σε νομικούς κινδύνους, αποτελεί εστία ανάφλεξης λόγω των εκλυόμενων εύφλεκτων αερίων, μολύνει αέρα, έδαφος και υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας περιβαλλοντική βόμβα.

Το 2020 αυξήσατε τα δημοτικά τέλη κατά 18% για να πληρώνετε όπως είπατε τον υπό ίδρυση ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας στον οποίο θα στέλνατε τα απορρίμματα. Σας είχαμε επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ να γίνει διότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ενδέχεται να μην είναι έτοιμος ούτε εντός του 2021, αλλά εσείς επιμένατε στην αύξηση.
Σε ερώτηση κατοίκου της περιοχής προς τον δήμο Αγρινίου που είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Παπαναστασίου απάντησε :

«Σας ενημερώνω ότι, ο Ενιαίος Φορέας Στερεών Αποβλήτων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τελεί υπό διαδικασία σύστασης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Κατά συνέπεια, έως την σύσταση του, λειτουργούν κανονικά οι τέσσερις ΦΟΔΣΑ των τεσσάρων γεωγραφικών ενοτήτων της Αιτ/νίας ως οφείλουν, έχοντας την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία των ΧΥΤΑ τους.
Τέλος και προκειμένου να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι τρείς άλλοι ΦΟΔΣΑ του νομού, σε αντίθεση με τον ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου, προχωρούν, υλοποιώντας έργα και δράσεις βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΟΔΣΑ Μεσολογγίου και κατά συνέπεια ο δήμος Μεσολογγίου φέρουν στην παρούσα φάση την αποκλειστική ευθύνη συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.»

Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς, αλλά ως δήμαρχος καλείστε να το διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Θα έπρεπε λοιπόν, τα χρήματα που εισπράττετε και δεν αποδίδετε, στον ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας, τα οποία ανέρχονται για τα έτη 2020-21 στις 600.000 ευρώ, να χρησιμοποιηθούν, για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ, την ολοκλήρωση του νέου κυττάρου και την αδειοδότηση του, ώστε να λειτουργεί κανονικά και νόμιμα, έως ότου λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.

Περιμένουμε επίσης την απάντησή σας, στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία στην πρόσφατη επιθεώρηση του ΧΥΤΑ από τους ελεγκτές περιβάλλοντος, μας προέκυψε μεγάλο πρόστιμο.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, περιμένοντας την σύσταση του «από μηχανής θεού» που λέγεται ΦΟΔΣΑ Αιτωλ/νίας.
Όσο για την ανακύκλωση, τον διαχωρισμό στην πηγή κλπ. καλύτερα να μην μιλήσουμε γιατί φαντάζει ανέκδοτο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»
Μεσολόγγι 9/2/2020 »

Αντί λοιπόν η δημοτική αρχή να σκύψει στο πρόβλημα και ενώ με επιστολή της προς τους εργαζόμενους αναγνώριζε ότι ο ΧΥΤΑ είναι παράνομος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της χρήσης του, στους εργαζόμενους.

Όταν δε τα απορριμματοφόρα γέμισαν και σας ρώτησαν που θα εναποθέσουμε τα απορρίμματα ; ξεχάσατε ότι λέγατε και δείξατε και πάλι τον ΧΥΤΑ !

Μάλιστα είχατε και την ….. φαεινή ιδέα να προτείνετε στον κ. Παντελή Σκαρμούτσο να αναλάβει την προεδρία ενός παράνομου νομικού προσώπου, για το οποίο δεν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ για την αναβάθμιση, την ορθή και νόμιμη λειτουργία του !
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν έχετε επιδείξει τον δέουσα σοβαρότητα για ένα τόσο κρίσιμο θέμα και αντί για την επίλυσή του, προτιμάτε να κρύβετε το πρόβλημα σαν να μην υπάρχει !

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και όσο και αν την κρύβετε, επανέρχεται στο προσκήνιο, κάθε φορά με χειρότερη μορφή.
Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης, από κοινού συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με ανοιχτά χαρτιά και όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.
Ζητάμε επίσης την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα, για να διερευνηθούν οι ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου.
Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε μια περιβαλλοντική βόμβα να σέρνεται χρόνια τώρα δίπλα στα σπίτια μας, να εισπνέουμε καρκινογόνες ουσίες, να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η λιμνοθάλασσα, να μην γίνεται τίποτα, και να ανεχόμαστε την κατάσταση.