xyta10

Σχετικά με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Ανακοίνωση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεδομένης της μη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου εξαιτίας της πρόσφατης πυρκαγιάς:

Τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σήμερα παρατηρείται αύξηση των απορριμμάτων πέριξ των κάδων της πόλης αλλά και των οικισμών σε όλο το Δήμο.

Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους συνδημότες μας ότι η μείωση της συχνότητας της αποκομιδής οφείλεται στο ότι τα απορρίμματα του Δήμου μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ναυπακτίας του οποίου το ωράριο, οι μέρες λειτουργίας αλλά και η απόσταση δε βοηθούν στην πλήρη αποκομιδή στο Δήμο μας.
Ήδη εξετάζονται εναλλακτικές μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, ενώ το πλυντήριο του Δήμου πλένει καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία όπου παρατηρήθηκε μεγάλη συγκέντρωση σκουπιδιών.
Στο διάστημα αυτό ζητάμε την κατανόησή σας προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα απόρριψης για να μη δημιουργούνται σωροί γύρω από τους κάδους, διαβεβαιώνοντάς σας ότι το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα θα επιλυθεί και η αποκομιδή θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

28-9-2021

Εκ μέρους της διεύθυνσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Η αντιδήμαρχος, Περσεφόνη Μελαχρή


 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής
Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή της Ιεράς
Πόλης του Μεσολογγίου για προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και του
Σωματείου Εργαζομένων και απόπειρα επιβολής παράνομων ενεργειών οι οποίες
την «εξυπηρετούν» χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης από αυτήν.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος χωρίς να σέβεται το δικαίωμα των Δημοτών για
μια καθαρή πόλη, αγνοεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το
Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) και την εναπόθεση
των απορριμμάτων. Αγνοεί τις εκκλήσεις του Σωματείου Εργαζομένων για
συνεννόηση και τις λύσεις που προτείνονται, επιλέγοντας να επιτεθεί και να
απειλήσει αρχικά τον Πρόεδρο του Σωματείου και στη συνέχεια τον Αντιπρόεδρο
και Διευθυντή Καθαριότητας, ζητώντας του επιτακτικά να υπογράψει τις
παράνομες κινήσεις απορριμματοφόρων προς τον κλειστό Χ.Υ.Τ.Α.

Με πρόσχημα δήθεν την υγεία και την ασφάλεια των Δημοτών, κρύβει
τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», αποφεύγει ο ίδιος να δώσει λύσεις και
ζητά από τους εργαζόμενους να επιδοθούν σε παράνομες πρακτικές οι οποίες θα
εξυπηρετήσουν το προσωπικό του πολιτικό όφελος, «νίπτοντας» ταυτόχρονα τα
χέρια του στην ανάληψη ευθυνών.

Κανένας προγραμματισμός για τη σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης
Απορριμμάτων, κανένα σχέδιο για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καμία
ενέργεια για νέα οχήματα και ουσιαστική ανανέωση και εκσυγχρονισμό του
μηχανολογικού εξοπλισμού. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η πόρτα για
έλευση ιδιωτών ανοίγει κάθε μέρα όλο και περισσότερο, κάτι άλλωστε που όπως
φαίνεται ήταν και το ιδεολόγημα του από την πρώτη στιγμή ανάληψης των
καθηκόντων του.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή της Ιεράς Πόλης του
Μεσολογγίου για υπονόμευση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της
Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την έλευση ιδιωτών στον τομέα της
Καθαριότητας και την προσπάθεια εκφοβισμού των υπαλλήλων και δηλώνει
την αμέριστη συμπαράστασή της στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου της
Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου. Ξεκαθαρίζει πώς θα βρίσκεται στο πλευρό των
εργαζομένων και θα στηρίξει τις όποιες αποφάσεις και δράσεις τους
προκειμένου να αποτρέψουν την μετατροπή του Δήμου σε χωματερή με
αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου όπως επίσης και την είσοδο ιδιωτών στον
τομέα της Καθαριότητας.

Ο Δήμος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου οφείλει να αναβαθμίσει τις
υπηρεσίες του και να προσλάβει άμεσα προσωπικό με μόνιμη και σταθερή
σχέση εργασίας. Οι εκφοβισμοί των συναδέλφων δεν οδηγούν πουθενά και θα
μας βρουν κάθετα απέναντί τους.

28-9-2021

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Αγαπητοί συνδημότες,

κ. Δήμαρχε,

κ.κ Δημοτικοί σύμβουλοι,

Η κατάσταση στην πόλη του Μεσολογγίου και στην πλειονότητα των Κοινοτήτων του Δήμου, είναι έκρυθμη όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά, τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα μέρος τους να διασκορπίζεται στο έδαφος από τον αέρα ή τα αδέσποτα ζώα. Παράλληλα, μετά την καθυστερημένη αποκομιδή δεν γίνεται η απαραίτητη τακτική πλύση των κάδων, με αποτέλεσμα η χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά να διαχέεται στο χώρο. Είναι κατανοητό ότι η αργοπορία της αποκομιδής εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία όλων μας.

Μια βόλτα στην πόλη ή τις Κοινότητες θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι μόνον στη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου αλλά και στην έλλειψη σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο.

Ζητάμε για ακόμη μία φορά, να ορίσετε ως προτεραιότητά σας την οργάνωση του τομέα καθαριότητας, αφού λάβετε υπόψη σας, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

Η άμεση μείωση του όγκου των απορριμμάτων μας, τώρα αλλά και μετά την επείγουσα και ταχεία ολοκλήρωση των Κυττάρων 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, είναι η επιβεβλημένη λύση για το αδιέξοδο της μεταφοράς τους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν μπορεί να δεχτεί άλλο όγκο απορριμμάτων, αν δεν ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων που θα τον καταστήσουν κατάλληλο προς χρήση. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή ενέργεια για συνέχιση της μεταφοράς σκουπιδιών εκεί είναι εγκληματική. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι πλέον εξόφθαλμη και ταυτόχρονα, οι εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος καταπέλτες. Η μεταφορά των σκουπιδιών μας σε Ναύπακτο ή Αγρίνιο, είναι για την ώρα, μονόδρομος και οφείλουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας για να ανταπεξέλθουμε στο κόστος της μεταφοράς.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλιώς, παρά μονάχα με τη συνεργασία δημοτικής αρχής, υπηρεσίας καθαριότητας και πολιτών. Χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και στοχοθεσία. Υπάρχουν καλές πρακτικές, που εάν δράσουμε έξυπνα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα, όλα τα οργανικά απόβλητα να μην πετάγονται στους πράσινους ή μπλε κάδους. Μείωση όγκου των απορριμμάτων, προκύπτει άμεσα, εάν ενημερώσουμε και ενθαρρύνουμε τους πολίτες να διαχειρίζονται τα οργανικά τους απορρίμματα κουζίνας και κήπου. Από τη στιγμή που είμαστε αγροτικός δήμος, μερικοί τρόποι είναι να ταΐζονται με αυτά τα οικόσιτα ζώα. Να τοποθετούνται τα φυτικά απορρίμματα σε επιλεγμένα αγροτεμάχια τηρώντας τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις εναπόθεσης. Να τοποθετηθούν καφέ κάδοι και να βοηθήσουμε κατοίκους και επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Εάν επιτευχθεί ο στόχος, θα υπάρξει μεγάλο όφελος με τη μείωση του βάρους και του όγκου των απορριμμάτων. Παράλληλα, το γυαλί, τα πλαστικά και τα χαρτιά, είναι δυνατόν να διατίθενται σε εταιρείες ανακύκλωσης, με το σχετικό οικονομικό κέρδος.

Ενώ θα υλοποιούνται τα παραπάνω, να συνεχίζονται οι εργασίες για την εξυγίανση του 1ου και 2ου κυττάρου και για την ορθή και νόμιμη λειτουργία του 3ου και 4ου. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να δώσουμε στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου 7,7 χρόνια ζωής. Μάλιστα, επειδή το ετήσιο φορτίο λειτουργίας σε αστικά απόβλητα είναι 16.000 τόνοι ανά έτος, αν μέχρι την λειτουργία του 3ου και 4ου κυττάρου έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που φτάνουν στο ΧΥΤΑ, στο μισό, τότε ο χρόνος ζωής του θα είναι διπλάσιος.

Το πως φτάσαμε ως εδώ είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Οι κακές αποφάσεις ετών που βαρύνουν όλες τις διοικήσεις του Δήμου από την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι και σήμερα, όπως και η κακή διοίκηση του διαχρονικά, είναι οι κύριες αιτίες. Η απόδοση ευθυνών όμως, είναι μια διαδικασία ξέχωρη η οποία πρέπει να κινείται παράλληλα και να μην επισκιάζει την προσπάθεια για ανεύρεση βιώσιμης λύσης για το σήμερα και το μέλλον. Είναι απορίας άξιο πραγματικά, πώς ακόμα δεν γίνεται αντιληπτό, τόσο από τη νυν όσο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το γεγονός ότι φτάσαμε έως εδώ εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένου σχεδίου και πολιτικής βούλησης για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Κι όμως, όλοι οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, εκτός από εμάς!

Η λύση για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η συνεργασία και η λήψη ορθών και νόμιμων αποφάσεων. Το να κρύβουμε το πρόβλημα “κάτω από το χαλί” και να συνεχίζουμε τα λάθη των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν είναι ανατροπή αλλά σοβαρή εκτροπή.

Μεταφέρετε την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα και ασχοληθείτε δημιουργικά, με ανάληψη πρωτοβουλιών για την λύση του προβλήματος. Πράγματι, η προηγούμενη δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων.

Όμως παράλληλα προκύπτουν και τα ερωτήματα: τι έγινε δύο χρόνια τώρα; Ποιός είναι ο σχεδιασμός; Πως δρούμε από τώρα και στο εξής;

Επειδή δεν είμαστε “μετά Χριστόν προφήτες”, παραθέτουμε τις απόψεις του Συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”, τόσο τις προεκλογικές, όσο και αυτές μετά την εκλογή μας.

Καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το θέμα:

https://koinotitamessolonghi.gr/ti-tha-kanoyme-me-ta-skoypidia-mas-protaseis-pros-ton-dimo-ieras-poleos-mesologgioy/

https://koinotitamessolonghi.gr/diacheirisi-aporrimmaton/

https://koinotitamessolonghi.gr/diacheirisi-aporrimmaton-pote-tha-mpei/

(Απόφαση 26/2020 Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου)

Πηγή για τα αριθμητικά στοιχεία του κειμένου, είναι η υπ’ αριθμόν 1647/73122/6-11-2014 αναθεώρηση-τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

28-9-2021

Εκ μέρους του συνδυασμού
“Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”


Δημοσιοποιούμε σήμερα, 27/9, τα πειστήρια του διαχρονικού εγκλήματος που διαπράττεται στο ΧΥΤΑ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, από τα οποία προκύπτουν ότι:

– Δέκα (10) καραμπινάτες παραβάσεις, σύμφωνα με το πρακτικό του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) Π.Ε. Αιτωλ/νίας την 2/9/2021.
– Άμεση διακοπή της απόρριψης στερεών αποβλήτων στο χώρο.
– Μη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών από το Φορέα Διαχείρισης για το συμβάν της πυρκαγιάς στην 30/8/2021!
– Απαγόρευση από το Δασαρχείο Μεσολογγίου της εξόρυξης χώματος από παρακείμενες δασικές εκτάσεις (10/9/2021), με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ενέργειες του Δήμου, γιατί κάποτε οι γιορτές και τα πανηγύρια τελειώνουν…

27-9-2021

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ‘Συμμαχία για το μέλλον’

c1100-2

c1101-2

c1102-2

c1103-1