eknd1

Συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Συνάντηση με τα Εργατικά Κέντρα Ναυπάκτου και Μεσολογγίου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αιτ/νίας αποτελούμενη από τον αναπληρωτή συντονιστή Αλέκο Φαφούτη, την τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής Ρία Μάργαρη και τον τομεάρχη Οργανωτικού Γιώργο Ξενάκη ενόψει της ψήφισης του Εργασιακού Νομοσχεδίου.
Συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη ταλαιπωρημένο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις και προγραμματίστηκαν πολιτικές και δράσεις αντεπίθεσης στην βαρβαρότητα γιατί ο πιστεύουμε ως ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κορυφώνει την επίθεση της στον κόσμο της εργασίας μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα φτηνού και ελαστικού εργατικού δυναμικού, γυρίζοντας το ρολόι δεκαετίες πίσω.
Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εργαλοιοποίησε» την πανδημία ώστε να δημιουργήσει τους εργαζόμενους σε «δούλους», χωρίς μισθό αλλά με μπόλικα…ρεπό!

Το Εργασιακό Νομοσχέδιο νομοθετείτε υπέρ του κεφαλαίου και του πλούτου καταστρατηγώντας τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματα της εργατιάς και φέρνει μεταξύ άλλων:

• Κατάργηση του 8ωρου
• Διεύρυνση της εργασίας και τις Κυριακές
• Διπλασιασμό των φτηνών υπερωριών
• Ανεξέλεγκτες απολύσεις
• Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε όφελος της ατομικής διαπραγμάτευσης
• Περιορισμό των δικαιωμάτων στην ανεργία
• Περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Είναι ένα νομοσχέδιο κατά της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι.
Μόνη λύση η απόσυρση του νομοσχεδίου!

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες του με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την συμμετοχή του στην 4ωρη στάση εργασίας, 13:00 με 17:00 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ , την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:
– Στην κατάργηση του 8ώρου
– Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
– Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
– Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
– Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
– Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
– Στην ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα

Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 συνάντηση του ΕΚΝΔ με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλ/νίας στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου με τον Αναπληρωτή Συντονιστή Ν. Ε. Φαφούτη Αλέκο, την Τομεάρχη Εργατικής Πολιτικής Ρία Μάργαρη και με τον Τομεάρχη Οργανωτικού Ξενάκη Γεώργιο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει εισάγει προς ψήφιση η Κυβέρνηση.

Το ΕΚΝΔ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά από τη Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη λήψη και εφαρμογή αντεργατικών μέτρων και ειδικότερα να μην αποδεχθεί τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των τραπεζιτών, υποκύπτοντας σ’ αυτές.
Επίσης, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν σαφή και υπεύθυνη θέση απέναντι στο διεκδικητικό πλαίσιο και στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε., των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικαλιστικών σωματείων με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρεί αντεργατικό και άδικο και θα επιδιώξει να καταψηφιστεί στη Βουλή και στη συνείδηση των εργαζομένων.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας