papaharalabios2

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή νεότητας της Μητρόπολης Ναυπάκτου

cc43-1

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα της Ναυπάκτου η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Εορτή του Τμήματος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου με γενικό τίτλο «Τίμια Δώρα».

Το πρόγραμμα της εορτής περιελάμβανε δύο μέρη, το μουσικό και το θεατρικό.

Στο πρώτο μέρος η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεως, με χοράρχη της Κατερίνα Αναστασοπούλου και με συνοδεία μουσικής ορχήστρας αποτελούμενης από τους μουσικούς Παντελή Αναστασόπουλο, κανονάκι, Παναγιώτη Μήτσο, νέι και ποντιακή λύρα, Γιώργο Αγγελόπουλο, λαούτο, και Γιάννη Αναστασόπουλο, κρουστά, απέδωσε τα παραδοσιακά κάλαντα: Άναρχος Θεός (Πόντου), Και τι τραγούδι (Θράκης), Χριστός Γενέθεν (Πόντου), Τα κάλαντα καλός καιρός (Κοτυώρων), Καλημέρα πάντες, ω αδελφοί (Πάτμου), Αυτή είναι η ημέρα (λόγια Δωδεκανήσων).

Στο δεύτερο μέρος παιδιά των κατηχητικών παρουσίασαν το θεατρικό την τριλογία «Τίμια Δώρα – Σ’ ευχαριστώ». Υπόθεση του έργου, το οποίο συνέγραψε για τις ανάγκες της εορτής ο Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργάτος, είναι η θεολογία του δώρου και ο ευχαριστιακός τρόπος ζωής, σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, όπως την διδάσκει και την εμπνέει στο ποίμνιό του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Το θεατρικό περιελάμβανε την εισαγωγή και τρεις πράξεις, που διαδραματίζονταν η πρώτη στην Βηθλεέμ κατά την Γέννηση του Χριστού, η δεύτερη σε ένα κρυφό σχολειό την εποχή της Τουρκοκρατίας, και η τρίτη σε ένα σύγχρονο σπίτι. Η διήκουσα έννοια ήταν ο ευχαριστιακός τρόπος ζωής που είναι βασίζεται στην θεολογία της Εκκλησίας μας και βιώνεται σε κάθε εποχή, και αποτελεί την πρόταση της Εκκλησίας και στον σύγχρονο συγχυσμένο και πονεμένο κόσμο.

Στο θεατρικό συμμετείχαν πάνω από τριάντα παιδιά. Την Επιμέλεια θεατρικού είχε η κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, με βοηθούς τις κ. Μαρία Κουτούση-Σύψα, Δώρα Τούρκα-Σιαμπαλή, Βάσω Λαουρδέκη, Ελένη Καραγιάννη, Κατερίνα Καρανικόλα, Αγγελική Λαουρδέκη, την σκηνική επιμέλεια η κ. Ελένη Κορωναίου-Καρβέλη, την επιμέλεια της ενδυμασίας η κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά. Την παρουσίαση της εορτής η Αγγελική Λαουρδέκη και τον γενικό συντονισμό η κ. Αναστασία Πανταζοπούλου. Στον ήχο και το φως ήταν ο Δημήτρης Ιωάννου και ο Κώστας Βακάλογλου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, τονίζοντας ότι είναι μια γιορτή που έχει πράγματι κέντρο τον Χριστό και συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο για την προσφορά της και στον τομέα αυτό.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εορτή ευχαρίστησε τους συντελεστές, και είπε πόσο σημαντική για τον σημερινό άνθρωπο και τις σύγχρονες κοινωνίες είναι η αγαπητή σε αυτόν «θεολογία του δώρου», από την οποία ήταν εμπνευσμένο το θεατρικό και η όλη εκδήλωση. Τέλος χαρακτήρισε την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου, την οποία ποιμαίνει επί 25 έτη, τους Χριστιανούς και τα παιδιά της, ως ένα δώρο του Θεού σε αυτόν, για το οποίο και δοξολογεί τον Θεό.