cheeseagrinio1

Τα δωρεάν σεμινάρια τυροκομίας στο Αγρίνιο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το σεμινάριο τυροκομίας που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, τα οποία παρακολούθησαν 53 συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο διεξήχθει 20/12/2019 και 21/12/2019 και προσφέρθηκε δωρεάν σε ανέργους, νέους αγρότες και σε όσους αδελφούς μας επιθυμούν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, αναπτύχθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου με χρήση εποπτικών μέσων, ενώ η πρακτική εξάσκηση και επίδειξη στο κτήμα Ταξιαρχών στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου, στο τυροκομείο που έχει δημιουργήσει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν, οι εκπρόσωποι της Ιταλικής εταιρίας VERONESI, κ. Καραμήτρου Αποστολία (κτηνίατρος) για το θεωρητικό κομμάτι και ο κ. Δημήτριος Ρέστας (κτηνοτρόφος-τυροκόμος-κάτοχος πτυχίου marketing) για την πρακτική εξάσκηση.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα του σεμιναρίου από την κ. Καραμήτρου Αποστολία ήταν:
ο κτηνοτρόφος και οι αγορές σήμερα
προτάσεις ενίσχυσης της κτηνοτροφίας
τι ορίζεται γάλα, τι περιέχει, ποια τα είδη του
η σημασία και διαχείριση του πρώτο γάλακτος
νομοθεσία και αγορανομικές διατάξεις για το γάλα
πως παράγουμε ποιοτικό γάλα :αρχές Γενετικής, Ευζωίας, Διατροφής
οι 5 ελευθερίες των ζώων και η αντανάκλαση αυτών στους παραγωγικούς δείκτες
παράδειγμα καθετοποίησης μονάδας
δείκτες ποιότητας και τιμολόγησης του γάλακτος
πηγές μόλυνσης του γάλακτος
θερμική επεξεργασία
διάκριση μικρό οργανισμών γάλακτος
καλλιέργειες εκκίνησης και ζυμώσεις
Φέτα :από τον Όμηρο στην Οδύσσεια της Φέτας
Γιαούρτι :η τέχνη του γάλακτος να αυτό-συγκεντρώνεται σε γιαούρτι.
Αντιβιοτική αντίσταση :ο κρίκος κτηνοτρόφος.
παραπομπές υλικού προς μελέτη

Την δεύτερη ημέρα έγινε η πρακτική εξάσκηση στο τυροκομείο του Ναού, με εισηγητή τον Δημήτριο Ρέστα.
Πρακτική εξάσκηση και επίδειξη παραγωγής φέτας και γιαουρτιού

Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γ. Λεχουρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας κος Λάμπρος Δημητρογιάννης που επαίνεσε και αυτόν τον κύκλο σεμιναρίων και τόνισε πως σε τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες η ΠΔΕ είναι δίπλα σε αυτούς που έχουν την θέληση και το υποδεικνύουν έμπρακτα.
Το σεμινάριο τυροκομίας, αποτελεί τον δεύτερο κύκλο των δωρεάν σεμιναρίων που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας στους συμμετέχοντες ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και να μπορέσουν να αποκομίζουν τα προς το ζην. Θα ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια όπως, μελισσοκομίας, δενδροκομίας (εσπεριδοειδών), καλλιέργειας κηπευτικών και προϊόντων θερμοκηπίου, κατόπιν σχετικών ανακοινώσεων που θα δημοσιευθούν. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή ενός ενδιαφερόμενου στα σεμινάρια ενός κλάδου δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε όλα τα υπόλοιπα σεμινάρια αφού κάποιος που ενδιαφέρεται, θα μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα δωρεάν σεμινάρια που θα διοργανώσει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, στην πατρίδα μας και ειδικότερα στον τόπο μας, η γη έχει παραμεληθεί, η τιμή του γάλακτος διολισθαίνει και η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία κάνουν βήματα πίσω, αντί να προχωρούν. Για το λόγο αυτό, τονίσθηκε στα σεμινάρια ότι η γη είναι το μέλλον της πατρίδας μας, ωστόσο όποιος νέος αποφασίσει εφεξής να ασχοληθεί με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, θα πρέπει να το πράξει με την προσέγγιση και τα δεδομένα του επιχειρηματία αγρότη ή κτηνοτρόφου. Ο κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να παράγει δική του τροφή για τα ζώα του και από το γάλα τους να παράγει δικό του τυρί, γιαούρτι και τα υπόλοιπα προϊόντα του γάλακτος.

Θεωρούμε ότι η επιχειρηματικότητα με κέντρο τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αποτελούν ειδικά για τους νέους του τόπου μας αφενός τη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης και αφετέρου είναι ικανές να προσφέρουν ποιότητα ζωής σε αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί τους. Αυτό που λείπει δεν είναι η γνώση και η ειδικότερη τεχνογνωσία αλλά η διάθεση για εργασία και δημιουργία. Το μέλλον των αδελφών μας και ειδικά των νέων, που θα αποφασίσουν να ενασχοληθούν με την ελληνική γη θα είναι καλό και ευλογημένο.