venetsana1

Αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή έναρξης λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και Επιστημών Φυσικής Αγωγής – Αθλητισμού στον Πύργο.

Ο κ. Φαρμάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στη διάρκεια της οποίας η Υπουργός αποσαφήνισε ότι ο κύριος λόγος που τα δύο τμήματα σε Αγρίνιο και Πάτρα οδηγούνται σε αναστολή έναρξης λειτουργίας είναι ότι δεν είχε προηγηθεί έκφραση γνώμης από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται περί «κατάργησης» των τμημάτων και υπογράμμισε ότι εφόσον τηρηθούν οι σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας τους.

Κατόπιν αυτών, σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Φαρμάκης συναντήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Η Πρύτανις μετέφερε την πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών να προχωρήσει άμεσα σε επαρκή τεκμηρίωση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των Τμημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε τη στήριξη στην λειτουργία και στο έργο του Πανεπιστημίου Πατρών, επαναβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συντρέξει με κάθε τρόπο την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του κορυφαίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δυτικής Ελλάδας.


ΣΥΡΙΖΑ – Οργάνωση μελών Ι.Π.Μεσολογγίου:

Η πολιτική αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς συνεχίζεται. Με ομπρέλα τη μείωση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 200 εκατομμύρια, κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται περικοπές και καταργήσεις όπως π.χ. Νομική σχολή Πατρών.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας μετά την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών της Πανεπιστημιακής Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, σειρά έχει το πανεπιστημιακό τμήμα του Αγρινίου, Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.

Η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως, με προσωπικές της κινήσεις και αποφάσεις, χωρίς καμία μελέτη ή συζήτηση με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καταργεί σχολές και τμήματα στην περιοχή μας.

Και σε αυτή τη φουρνιά των λουκέτων οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας Σαλμάς, Καραγκούνης, Λιβανός απλοί τσιλιαδόροι στο κυβερνητικό νεοφιλελεύθερο ρεσάλτο του. Αποδεικνύουν ότι τίποτα μα τίποτα δεν είναι διαφορετικό και όλα γύρισαν στην κανονικότητα του 2012 που τμήματα ξηλώνονταν και μετακόμιζαν μέσα σε μια νύχτα.


‘Αγρίνιο Μπορείς’, Χριστίνα Σταρακά:

Με αφορμή την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο, η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς», Χριστίνα Σταρακά, δήλωσε τα εξής :

«Δυστυχώς οι εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκουν για ακόμη μια φορά απροετοίμαστο το Αγρίνιο. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την αναστολή λειτουργίας του ιδρυθέντος Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής, αποτελεί ξεκάθαρα μια περίπτωση εξαπάτησης από την κυβέρνηση.
Αντί η κυβέρνηση και η Υπουργός να εξασφαλίσουν τα μέσα και τους πόρους για την λειτουργία του Τμήματος προχωρούν εν κρυπτώ σε ενέργειες που υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην περιοχή.
Η κοινωνία του Αγρινίου δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τέτοιες συμπεριφορές.
Έχει κουραστεί από το «ράβε – ξήλωνε» της κεντρικής εξουσίας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, έχει κουραστεί να είναι πάντα το Αγρίνιο μέσα σε κάθε υποτιθέμενη «μεταρρύθμιση» που καταλήγει σε καταργήσεις και απομακρύνσεις τμημάτων. Ποιος ξεχνά ότι μόνο ένα Πανεπιστήμιο υπήρξε άμεσο θύμα της περιβόητης «μεταρρύθμισης» Αρβανιτόπουλου κι αυτό ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας;
Ως Δημοτική παράταξη, θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου δυο φορές το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, προκειμένου από κοινού να χαράξουμε μια στρατηγική για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και γίναμε ακροατές καθησυχαστικών δηλώσεων από την πλευρά του δημάρχου και θεατές της γνωστής παράστασης, της γεμάτης αισιοδοξία, που συνοψίζεται στο «είμαστε σε επαφές, κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έχουμε καλή συνεργασία με το υπουργείο, θα έχουμε θετικές εξελίξεις».


Κώστας Καραγκούνης – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Καραγκούνης μετά από επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου ενημερώθηκε αναλυτικά σχετικά με το πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Αγρινίου στα προς κατάργηση νεοσυσταθέντα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Βουλευτής επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως η οποία βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου της έθεσε το θέμα της αναστολής λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων. Ο κ. Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στο τμήμα του Αγρινίου τόνισε ότι το εν λόγω τμήμα πληρεί κάθε κριτήριο σκοπιμότητας της λειτουργίας του και διαθέτει την απαιτούμενη βιωσιμότητα ,ανταποκρινόμενη πλήρως στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει το Υπουργείο Παιδείας. Για αυτούς τους λόγους η παραμονή του είναι αναγκαία.

Η Υπουργός απάντησε ξεκάθαρα ότι το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται η λειτουργία του για να ακολουθηθεί και να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του. Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε τόσο από τον κ. Κώστα Καραγκούνη όσο και από την κ. Νίκη Κεραμέως να ορισθεί αρχές της εβδομάδος συνάντηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα.


ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:

Εμβρόντητη η τοπική κοινωνία παρατηρεί τις τελευταίες δύο ημέρες τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για δύο μείζονα θέματα της περιοχής: την αφαίμαξη της χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου και την αναστολή έναρξης λειτουργίας της Πανεπιστημιακής σχολής του Αγρινίου!

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα: ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μειώνει το ποσό για την αναμόρφωση των κτιρίων του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου από 1.000.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ! Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αναμόρφωση του Παλαιού Νοσοκομείου και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής , υπήρξε αίτημα χρόνων και χρειάστηκε η κινητοποίηση φορέων, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και κυρίως της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης την οποία εν μια νυκτί και ελαφρά τη καρδία καταργεί στην πράξη ο σημερινός Υπουργός Υγείας.

Το δεύτερο μεγάλο αίτημα πολλών χρόνων και ο διακαής πόθος του συνόλου της κοινωνίας του νομού για τη λειτουργία Πανεπιστημιακής σχολής στο Αγρίνιο, είδαμε να ικανοποιείται μόλις πέρυσι μετά από πρόταση Πανεπιστημιακών αρχών και φορέων της περιοχής και διαβούλευση στο Περιφερειακό συνέδριο. Η κ. Κεραμέως δηλώνει ανερυθρίαστα πως η ίδρυση του τμήματος αυτού, μαζί με άλλα 37 της χώρας, έγινε «προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση» (!) απαξιώνοντας τις προσπάθειες και τις μελέτες χρόνων και ματαιώνοντας με απίστευτο κυνισμό τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας για μια ακτίδα ανάπτυξης σ’ αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη περιοχής της χώρας.

Ήρθε η στιγμή η άτυπη «περίοδος χάριτος» στην ανεκδιήγητη κυβέρνηση και στους υπουργούς της να λήξει εδώ. Το σύνολο της κοινωνίας δεν θα αφήσει τους κόπους και τις ελπίδες χρόνων για αναβάθμιση της περιοχής μας να θυσιαστούν στο βωμό της ανικανότητας και του ρεβανσισμού μιας κυβέρνησης που πήρε την εξουσία -πόσο ειρωνικό- με σημαία την ανάπτυξη…
Θα τους σταματήσει πριν τα γκρεμίσουν όλα!


Θάνος Μωραϊτης  – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Μέσα σε δύο μόλις ημέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιφέρει διπλό χτύπημα απαξίωσης στον τόπο μας .

Δύο δυσάρεστες κυβερνητικές εκπλήξεις για τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.
Η πρώτη, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, σχετικά με τη μείωση των πιστώσεων για το έργο που αφορά την αναδιαμόρφωση μέρους του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Εκεί προβλέπεται να στεγαστούν υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΕΚΑΒ κι ένας ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ». Το έργο αυτό θα αναζωογονήσει, θα τονώσει και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση προκαλεί εύλογη ανησυχία ότι μπορεί να είναι προάγγελος απένταξης του σημαντικού αυτού έργου. Ο Υπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του στο λαό του Αγρινίου και να δεσμευτεί ότι το έργο θα λάβει χρηματοδότηση, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης κι αναμένεται η παράδοση των σχετικών μελετών.
Δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την απόφαση του κ. Κικίλια και ήρθε η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη:

Πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση του νέο-ιδρυθέντος Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο έχει έδρα το Αγρίνιο.
Συνιστά ένα τμήμα που, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με στόχους -μεταξύ άλλων- να προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, να εξελιχθούν οι μέθοδοι της πρωτογενούς παραγωγής και να αναβαθμιστεί ο τόπος μας, που προσφέρεται για τη γεωπονική επιστήμη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ περιθωριοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση στον τόπο μας και δείχνει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε ό,τι μπορεί να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη.


Ένωση Αγρινίου:

Η επαφή και η εξοικείωση των φοιτητών με τα γνωστικά αντικείμενα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας με έμφαση σε θέματα φυτικής παραγωγής και τροφίμων ⇒ Η εκμάθηση των νέων τεχνικών και τεχνολογιών και των εφαρμογών τους στη γεωργία ⇒ Η κατανόηση των δυνατοτήτων που παρέχει η βιοτεχνολογία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της φυτικής παραγωγής και των παραγόμενων τροφίμων ⇒ Η κατανόηση της αναγκαιότητας αξιολόγησης κινδύνων και θέσπισης νομοθετικών κανονισμών για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τρόφιμα.

Τα παραπάνω συνθέτουν το βασικό γνωστικό αντικείμενο ενός Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Και για όσους γνωρίζουν, αυτό θα ήταν, υποτίθεται, το «δυνατό» Τμήμα στο Αγρίνιο. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε εκείνο που μόλις χθες επεσήμανε το «Αγροτοδικείο», σε άσχετο θέμα, όταν με άλλο σημείο αναφοράς γράψαμε ότι «…με το Πανεπιστήμιο κάνουμε μονίμως ένα βήμα μπροστά και τέσσερα πίσω». Ποιος να μας τό ’λεγε!

Όχι ότι έχει άδικο στις επισημάνσεις και στην επιχειρηματολογία η Κεραμέως. Πράγματι, αυτό και άλλα πολλά Τμήματα έγιναν απ’ το πουθενά, χωρίς τίποτα και…για το τίποτα. Χωρίς μελέτη, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς σχεδιασμό. Ωστόσο, αν κάτι έχει κενά…τα συμπληρώνεις. Αν έχει λάθη….τα διορθώνεις. Αν υπάρχουν προβλήματα…τα λύνεις. ΔΕΝ καταργείς ένα Τμήμα σε μια νέα Σχολή, πριν ακόμη ξεκινήσει.

Κι αν πρέπει ντε και καλά να το κάνεις, στη δήλωση κατάργησης, έστω «αναστολής», καταθέτεις και τη δική σου πρόταση. Αυτή που θα έρθει να καλύψει το κενό που εσύ δημιουργείς.

Το έχουμε ξαναδεί το όνειρο, βέβαια. Χιλιοπαιγμένο είναι το εργάκι. Και μας έχει κουράσει πολύ.

Υποτίθεται ότι θέλουμε τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό χώρο. Μιλάμε πλέον για καινοτομία, για ευφυή συστήματα, για ειδίκευση. Και ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ανθρώπους που να είναι σε θέση να κατανοούν θέματα μοριακής βιολογίας φυτών, γονιδιακής έκφρασης και διαχείρισης γενετικού υλικού.

Χρειάζεται ανθρώπους που να γνωρίζουν τις νέες τεχνικές της βιοτεχνολογίας και τις εφαρμογές τους, να γνωρίζουν τις κυριότερες εφαρμογές της ιστοκαλλιέργειας και της γενετικής μηχανικής στη φυτική παραγωγή και στα τρόφιμα.

Αν, επομένως, περισσεύουν Τμήματα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, σίγουρα το Γεωργικής Βιοτεχνολογίας δεν είναι ανάμεσα σε αυτά. Κρίμα…


Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ένα νέο σχέδιο «Αθηνά», με την ίδια μεθοδολογία του αιφνιδιασμού, εν μία νυχτί δηλαδή, αποτελεί η κατάργηση 37 πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και του αντίστοιχου της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο. Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος προσθέτοντας ότι η ισοπεδωτική απόφαση της υπουργού Παιδείας, δύσκολα μπορεί να κρύψει την εκδικητικότητα προς την ίδια την ελληνική περιφέρεια και όχι απλά προς την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας.

Επικαλείται η υπουργός Παιδείας θέμα συνεκτικότητας, όταν πρέπει να γνωρίζει (εκτός και αν δεν χρειάζεται καν να γνωρίζει προκειμένου να πάρει παρόμοιες αποφάσεις) ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για τη δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα των τμημάτων αλλά και η εναρμόνισή τους στις παραγωγικές ανάγκες της περιοχής. Είναι να σταυροκοπιέται κανείς μπροστά στον ισοπεδωτικό οίστρο της κατά τα άλλα θεοσεβούμενης κα. Κεραμέως.