oldagriniohospital

Η αναμόρφωση του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου

‘Αγρίνιο Μπορείς’, Χριστίνα Σταρακά:

Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ακυρώσει, επί της ουσίας, την χρηματοδότηση του παλιού Νοσοκομείου από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς», Χριστίνα Σταρακά, έκανε την εξής δήλωση:
«Η αξιοποίηση των χώρων του παλιού Νοσοκομείου, συνιστά αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή στις 6 Μαΐου του 2019 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 6ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου η οποία προβλέπει την αναδιαμόρφωση τμημάτων του κτηρίου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο στόχευε σε ένα κτήριο λειτουργικό το οποίο θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή. Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά, αντί να δρομολογηθεί η δημοπράτηση του, το έργο φαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες.

Μόνο ως απαράδεκτη και επικίνδυνη, μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια του Υπουργού Υγείας να περικόψει το ποσό των 950.000 € από το αρχικό ποσό του 1.000.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων! Επί της ουσίας δηλαδή να διαθέσει 50.000 ευρώ για το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου! Η παράταξη μας καταγγέλλει την ενέργεια αυτή η οποία αποτελεί εμπαιγμό προς την τοπική κοινωνία και τους αγώνες που έχει κάνει ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλιού Νοσοκομείου και να πάψει να είναι ένα κενό μέσα στον αστικό ιστό.
Καλούμε τον Υπουργό να πάρει πίσω την απόφαση του και την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγρινίου να δράσουν προς όφελος των πολιτών πέρα από κομματικές τοποθετήσεις και σκοπιμότητες».


Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Σταύρος Καμμένος:

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στους κατοίκους του Δήμου Αγρινίου η χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να αφαιρέσει από τη ΣΑΕ 09 του Εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 950.000 € από το συνολικό ποσό των 1.000.000 €. Ποσό που είχε δεσμευτεί για την αναδιαμόρφωση και την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου. Οι ΑΡΙΣΤΟΙ και οι ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ , αφού άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν επί τρείς μήνες το Γενικό Νοσοκομείο Αιτ/νιας χωρίς διοικητικό συμβούλιο, διότι φιλονικούν για ποια πεθερά , συμπεθέρα ή αδελφή θα πρέπει να διορίσουν εκεί αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αφού εγκατέλειψαν το καλοκαίρι του 2013 το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου στην λεηλασία , επανέρχονται τώρα, και αδιαφορώντας πλήρως για το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Δήμου για αξιοποίηση των χώρων παλαιού νοσοκομείου, με τη συγκεκριμένη ενέργεια του συγκεκριμένου υπουργού , να βάλουν ταφόπλακα στην προσπάθεια αυτή.

Η παράταξή μας , που πρώτη και μοναδική , ανέδειξε το ζήτημα αυτό, και σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής πάλεψαν για τη λύση του, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού , ΚΑΛΕΙ τους δημότες σε εγρήγορση και ζητά τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την Περιφέρεια , να πάρουν θέση συγκαλώντας άμεσα τα αντίστοιχα Συμβούλια για λήψη αποφάσεων.

 


Δημήτρης Τραπεζιώτης , Δικηγόρος , π. Δήμαρχος Θεστιέων & Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου:

Θα αφήσουν κάποτε στην ακρη οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας τις στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλουπονομεύσεις για να υπερασπιστούν ενωμένοι τα συμφέροντα της περιοχής μας και ευρύτερα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;

Είναι γνωστό ότι τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της 6ης ΥΠΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) για την προώθηση του έργου της αναδιαμόρφωσης τμημάτων των κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου (κτίρια Α,Β και Γ) σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΠΥ, του ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, του Ξενώνα ατόμων με ψυχικές νόσους στο πλαίσιο αποασυλοποίησης και του ΕΚΑΒ αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτου και αφού εγκρίθηκε η ανωτέρω Προγραμματική Σύμβαση η ΠΔΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου, ανέλαβε να προωθήσει τη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, ενταγμένου και με εγκεκριμένη πίστωση 1.000.000 ευρώ (ΣΑΕ 091) στο Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πλην όμως το έργο αυτό ουδέποτε δημοπρατήθηκε. Το ερώτημα που ανακύπτει εύλογα είναι για ποιον λόγο δεν δημοπρατήθηκε; Νομίζω ότι ο π. Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας και η π. Αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νιας κα. Σταρακά οφείλουν να απαντήσουν και να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες του Δήμου Αγρινίου.

Σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας με την από 06/11/2019 και με ΓΠ Β3β/73791 Απόφασή του, με θέμα «Ανακατανομή πιστώσεων έργων της ΣΑΕ 091 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2019», αποφάσισε την μείωση της πίστωσης του ανωτέρω έργου για την αναδιαμόρφωση τμημάτων των κτιρίων Α Β και Γ του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου κατά το ποσό των 950.000ευρώ ήτοι από 1.000.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

Το ερώτημα που ανακύπτει εύλογα είναι για ποιο λόγο ο Υπουργός Υγείας μείωσε το ποσόν για το έργο στο παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου; Ο κ Κικίλιας οφείλει να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες του Δήμου Αγρινίου.
Θα εξασφαλισθεί η πίστωση στο νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2020 για τη χρηματοδότηση του έργου ώστε επιτέλους, το συντομότερο δυνατόν, να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί;

Τέλος και ανεξάρτητα από τις τυχόν εξηγήσεις, που θα δοθούν, θα πρέπει όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και οι φορείς της περιοχής μας να αφήσουν στην άκρη τις στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλουπονομεύσεις και ενωμένοι, από κοινού και σε συνεργασία, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της περιοχής μας και ευρύτερα της Π.Ε. Αιτ/νιας.
Δεν είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα (ο μεγαλύτερος πρώην νομός της χώρας μας) με επτά βουλευτές και με πρόσωπα σε υπουργικές θέσεις σχεδόν πάντα στην εκάστοτε Κυβέρνηση να χάνει συνεχώς δυνάμεις και να βυθίζεται στην υστέρηση και στην υποβάθμιση.
Προς το παρόν η μόνη αντίδραση για το εν λόγω θέμα αντιστοιχεί στον βουλευτή Γ. Βαρεμένο.

Ο Δήμος Αγρινίου, ο νέος Περιφερειάρχης, οι Δημοτικές Παρατάξεις, οι βουλευτές του νομού και όλοι οι φορείς του τόπου μας οφείλουν ενωμένοι να κάνουν το επόμενο βήμα.

Αγρίνιο, 07/11/2019

 


Γιώργος Βαρεμένος – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Ανακοίνωση 1η:

Διαβάζουμε στη Διαύγεια και αδυνατούμε να το πιστέψουμε, ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας μειώνει το ποσό για την αναμόρφωση των κτιρίων του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου από 1.000.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ!

Πέραν της γαλαντομίας του κ. Κικίλια να αφήσει τις 50.000 ευρώ, το ερώτημα είναι πόθεν αντλεί το σθένος ο Υπουργός, ο οποίος ως αντιπολιτευόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει περάσει από το Αγρίνιο και γνωρίζει τη σημασία του έργου της αναμόρφωσης του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου, όχι μόνο για την πόλη αλλά και για την περιοχή, να προβαίνει σε παρόμοια ενέργεια;

Ας ασχοληθεί ο κ. Κικίλιας με ζητήματα.. μεγάλης σημασίας όπως οι σόμπες των καταστημάτων για τους καπνίζοντες και να αφήσει τα χρήματα που προορίζονται για τον σημαντικό σκοπό της αναμόρφωσης του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Οι φορείς και κυρίως ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας, οφείλουν να αναγκάσουν τον Υπουργό να το εμπεδώσει για τα καλά.

 

Ανακοίνωση 2η:

Διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου προσλαμβάνει η απόσπαση των χρημάτων (950.000 ευρώ) για την αναμόρφωση του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας, οι οποίες υπήρχαν και σε προηγούμενα έτη που καλύπτονταν από το κράτος.

Ο αρμόδιος υπουργός αποφεύγει τη δημόσια τοποθέτηση διαρρέοντας ψευδείς δικαιολογίες, ενώ ο περιφερειάρχης δεν κάνει γνωστό, αν συναίνεσε σε αυτή την υπουργική πρωτοβουλία. Τη στιγμή που στη φάκα προστίθεται και το τυρί ότι το όλο σχέδιο θα το βάλουν στον προϋπολογισμό του ΄20, ενώ καταργούν στην ουσία τώρα ένα συγκεκριμένο έργο για να καλύψουν ανάγκες μισθοδοσίας! Γνωρίζουν οι άπαντες ότι έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση περί εγκατάλειψης του κτιρίου του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου; Γνωρίζουν επίσης ότι ορισμένα κτίρια του Παλαιού Νοσοκομείου είχαν ανεγερθεί χωρίς να υπάρχει καν οικοδομική άδεια;

Το ποιοι φέρουν τις ευθύνες γι’ αυτό, θα μπορούσε να είναι αντικείμενο επιπρόσθετης έρευνας. Το γεγονός είναι ότι χρειάστηκε προσπάθεια για να θεραπευθούν οι παρανομίες αυτές και να γίνει δυνατή η αναμόρφωση των κτιρίων. Και πάνω απ’ όλα χρειάστηκε αγώνας για να ενταχθεί το project της αναμόρφωσης στο Π.Δ.Ε. Έρχεται τώρα ο αρμόδιος υπουργός κ. Κικίλιας να το καταργήσει εν μία νυχτί, ενώ την ίδια στιγμή οικοδομείται ένα τείχος σιωπής γύρω από την υπόθεση. Το τείχος αυτό πρέπει να γκρεμισθεί και να πάρουν όλοι ανοιχτά θέση.