theoharis1

Ο Υπουργός Τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα τοπ τουριστικό προορισμό! Και να το κάνουμε με σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον μας. Να το κάνουμε με ποιότητα! Προσελκύοντας υψηλού επιπέδου τουρίστες από όλο τον κόσμο», είπε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, από κοινού με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Φαρμάκης μίλησε για την ανάγκη τομών, τονίζοντας: «Δεν ήρθαμε για να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια», ενώ αναφέρθηκε σε «ανεκμετάλλευτους θησαυρούς» που διαθέτει η περιοχή, μιλώντας μεταξύ άλλων για την Αρχαία Ολυμπία ως το κορυφαίο «brand» της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και την αξιοποίηση των λιμνών και ποταμών, τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα, το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, τις ιαματικές πηγές, τους ορεινούς όγκους, κλπ.

«Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα καλό δωμάτιο και μία καλή ξαπλώστρα στην παραλία» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως «τουρισμός είναι η συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης», μιλώντας για τη λειτουργία των πόλεων και των χωριών, τη γαστριμαργία και την ανάδειξη των εξαιρετικών και, σε κάποιες περιπτώσεις, μοναδικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
«Η τουριστική ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης σύνθεσης, ανθρώπων, ειδικοτήτων και δεξιοτήτων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κατέληξε στη χρονιά ορόσημο 2021: «Η επέτειος των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, μπορεί να μην αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός, αλλά μία εξαιρετική αφετηρία να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Εδώ βρίσκεται η γενέτειρα της επανάστασης. Τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιστορικό τόπο της πρώτης σπίθας. Το Μεσολόγγι, το αιώνιο σύμβολο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». Ο άξονας Καλάβρυτα – Μεσολόγγι, πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών και των εκδηλώσεων που θα γίνουν, δένοντας μάλιστα με τη γη της Ολυμπίας» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό, τον οποίο και καλωσόρισε στη… Γη της Φλόγας!

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στην ανάγκη για μακροχρόνιο σχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει αναπτυξιακά ο τουρισμός για κάθε περιοχή και για τη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ο υπουργός μετέφερε τη βούληση που υπάρχει για τακτική, εποικοδομητική επικοινωνία και στήριξη των τοπικών αποφάσεων, ενώ αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, στόχο έχει:
– να εξαλείψει τους ανταγωνισμούς και τις σπατάλες, προκειμένου να λειτουργήσει συνδετικά μεταξύ υπουργείου-ΕΟΤ- Περιφερειών και Δήμων.
– να υιοθετήσει και να μεταφέρει καλές πρακτικές από πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες σε άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν.
– να λειτουργήσει με διαφάνεια και να διαμορφώσει σταθερούς κανόνες που θα επιτρέψουν σε κάθε περιφέρεια να αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν με τον δικό της τρόπο.
«Θέλουμε να αφήσουμε την τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει. Έχουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε κάθε Περιφέρεια να οργανωθεί σωστά» επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.
Αναφερόμενος γενικότερα στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι αντάξιο των προσδοκιών που μια μεγάλη τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να περιμένει», αποσαφηνίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες που μπορούν να δημιουργήσουν αναπτυξιακές προοπτικές.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την κυβερνητική πρωτοβουλία για «δημιουργία ενός συμβουλίου που θα χαράζει στρατηγική με βάση τη «φωνή» των Περιφερειών» και τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «είναι η πρώτη που δημιούργησε Αντιπεριφέρεια Τουρισμού με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη έμφαση δίνει η νέα περιφερειακή Αρχή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε επιμέρους ζητήματα, όπως η αναγκαιότητα για βελτίωση των υποδομών.
«Η προτεραιότητα για τον οδικό άξονα της Πατρών – Πύργου, είναι δεδομένη και ήδη έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Εμείς, ως Υπουργείο θα έρθουμε να επιβεβαιώσουμε τη σημασία της υλοποίησης των υποδομών, ώστε να υπάρξει πραγματική τουριστική ανάπτυξη», δήλωσε o κ. Θεοχάρης.

Σχετικά με την τουριστική ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας, ο ίδιος πρόσθεσε:
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά να την υποβοηθήσουμε, προς την κατεύθυνση των σωστών επιλογών τουριστικής προβολής και ανάδειξης περιοχών και προϊόντων», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.
Επιπλέον, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, θέλει στρατηγική και επιμονή ετών για να γίνει μια περιοχή τουριστικός προορισμός και να αποκτήσει συγκεκριμένη τουριστική ταυτότητα, χρειάζεται χρόνος».
Σχετικά με την αναδιοργάνωση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ο υπουργός, τόνισε: «Από τη στιγμή που έχουμε τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπορούμε να προχωρήσουμε στις μελέτες των κενών και να προωθήσουμε στα συναρμόδια υπουργεία τις υποδομές που απαιτούνται, ώστε να υλοποιηθούν. Δεν αποκλείουμε την αυτενέργεια. Ζητούμενο είναι ο συντονισμός των ενεργειών και πρωτοβουλιών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό.»
Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, ακολούθησε συνάντηση με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Τουρισμού έθεσαν όμως και ζητήματα που τους απασχολούν.

-Αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου στον σύνδεσμο: