ampelakio hgoum

Ενθρόνιση Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσε Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης – Άγιος Πολύκαρπος, στην Ορεινή Ναυπακτία.

Αν και στο ελατόδασος, μέσα από το οποίο περνά ο δρόμος για την Ιερά Μονή, επικρατούσε χιονόπτωση, και καθ’ όλη την διάρκεια της θείας Λειτουργίας μικρή χιονοθύελλα, όλα έγιναν κατά το καλύτερο τρόπο στο καθολικό της Ιεράς Μονής: Αρχιερατική θεία Λειτουργία, χειροτονία Πρεσβυτέρου από τους αδελφούς της Μονής, ενθρόνιση Ηγουμένου, λόγοι, αρτοκλασία.

Ο Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς είναι από το έτος 2003 Ηγούμενος της Ιεράς Μονής. Στην αρχή, όταν οι μοναχοί ήταν λιγότεροι από πέντε, ήταν διορισμένος από τον Σεβ. Μητροπολίτη, ενώ από το έτος 2013 κατόπιν κανονικής εκλογής είναι εκλεγμένος Ηγούμενος. Σήμερα στην Ιερά Μονή εγκαταβιούν μόνιμα τέσσερεις μοναχοί και ένας δόκιμος και είναι εγεγραμμένοι δεκατέσσερεις Ιερομόναχοι και μοναχοί. Έτσι, την ημέρα του αγίου Πολυκάρπου τελέσθηκε και η ιερά τελετή ενθρονίσεως.

Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε, μετά από δόκιμη διακονία δύο ετών, ο Ιεροδιάκονος της Μονής π. Νικόδημος Σαράκης, με καταγωγή από τα Αμπέλια του Αγίου Βλασίου.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του, με αφορμή το Μυστήριο της Χειροτονίας του νέου Πρεσβυτέρου και το γεγονός ότι ο άγιος Πολύκαρπος ήταν Επίσκοπος Σμύρνης, και χειροτονήθηκε από τον άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, αναφέρθηκε στην αξία της Ιερωσύνης. Ανέλυσε ένα λόγο του αγίου Επιφανίου Κύπρου, ότι η αρχιερωσύνη τυγχάνει «η πατέρων γεννητική τάξις∙ πατέρας γαρ γεννά τη Εκκλησία», η δε των Πρεσβυτέρων τάξις «πατέρας μη δυναμένη γεννάν, διά του λουτρού της παλιγγενησίας τέκνα γεννά» και ότι «η των ιερέων τάξις φωτιστική τε και μυσταγωγική» είναι.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον μεν Ηγούμενο π. Πολύκαρπο να διαβάζη την Κλίμακα του Ιωάννου και ιδίως να «μάθη απ’ έξω» τον λόγο «Προς τον Ποιμένα», ενώ τον νέο Πρεσβύτερο π. Νικόδημο προέτρεψε να διαβάζη τα έργα του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και ιδίως το «Συμβουλευτικόν Εγχειρίδιον».

Ήταν μια ευλογημένη ημέρα για την Ιερά Μονή και την Ιερά Μητρόπολη, την οποία ευλογία αισθάνθηκαν όσοι προσκυνητές αψήφισαν την κακοκαιρία «Ωκεανίδα» και ανέβηκαν μέσα από χιονόπτωση στην Ορεινή Ναυπακτία και στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης.