oiniades

Ημερίδα για κάστρα και ακροπόλεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, συμμετέχοντας για έκτη συνεχή χρονιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Ημερίδα με θέμα «Οδοιπορικό σε κάστρα, πόλεις κι ακροπόλεις», το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στο Διοικητήριο Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1984 και από τότε πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, με στόχο να προβάλουν την εκπαιδευτική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσουν τρόπους διαχείρισής της, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.
Το θέμα που επιλέχτηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στην/στις «πόλ(ε)ις». Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία για την μεταμόρφωσή τους στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους στο μέλλον. Καστροπολιτείες, πόλεις και ακροπόλεις της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, με ιδιαίτερα πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της ημερίδας μας, με σκοπό την προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα της ημερίδας διαμορφώνεται ως εξής:

18:00 Προσέλευση

18:15-18:30 Χαιρετισμοί

18:30 Βικάτου Ολ., Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΕΦΑΑΙΤ, «Η Καστροπολιτεία της Ναυπάκτου διαχρονικά»

18:40 Μακραδήμα Λ., Αρχαιολόγος ΕΦΑΑΙΤ , «Πόλεις κι ακροπόλεις γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα»

18:50 Παρράς Δ., Αρχαιολόγος ΕΦΑΑΙΤ, «Το κάστρο της Αμφιλοχίας»

19:00 Τσαντήλα Β., Αρχαιολόγος ΕΦΑΑΙΤ, «Κάστρα και πόλεις και η σημασία τους στο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών των δήμων Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας

19:10 Στάικου Β., Αρχαιολόγος ΕΦΑΑΙΤ «Οχυρώσεις της Λευκάδας στο πέρασμα του χρόνου»

19:20 Κολώνας Χρ., Πολιτικός Μηχανικός ΥΝΜΤΕΔΕΠΝΙ «Σεισμική συμπεριφορά εναπομεινάντων τειχών στο κάστρο Οινιάδων»

19:30 Μπουτόπουλος Στ., Πολιτικός Μηχανικός ΥΝΜΤΕΔΕΠΝΙ «Νεώτερα Μνημεία- Εκπαιδευτήρια στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας»

19:40 Γαβρίνα Δ., Μουσειοπαιδαγωγός ΕΦΑΑΙΤ «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν σε κάστρα, πόλεις κι ακροπόλεις… μουσειοπαιδαγωγικά»

19:50 Σταμάτης Γ., Αρχαιολόγος ΕΦΑΑΙΤ «Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί της Αιτωλοακαρνανίας: Μνήμες του χθες στο σήμερα…»

20:00 Κλείσιμο ημερίδας

Είσοδος ελεύθερη

Το Σαββατοκύριακο 29 και 30/9 η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.