nafpaktos

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, η δεύτερη σε μέγεθος στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πόλη με μεγάλη ιστορία. Λέγεται ότι πήρε τα όνομα της από τη λέξη «ναυς» και «πήγνυμι», που σημαίνει «κατασκευή πλοίων».
Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδο τους χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» μας έμεινε κληρονομιά. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων, γνώρισε ακμή λόγω και της σημαντικής της θέσης, ακριβώς απέναντι από την Πελοπόννησο, και το 553 καταστράφηκε από σεισμό. Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου και αργότερα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας προτού πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1449, αλλά το 1687 καταλήφθηκε ξανά από τους Ενετούς για 12 χρόνια. Στις 18 Απριλίου 1829 απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στον λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη. Το παραδοσιακό ενετικό λιμάνι. Τα πολλά παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης και τα πλακόστρωτο καλντερίμια της. Το παλιό σπίτι της οικογένειες Μπότσαρη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Οι δυο παράλιες της πόλης. Η κοντινή Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Υπάρχουν δυο παραλίες στην πόλη (Ψανή και Γρίμποβο), μια στο ανατολικό και μια στο δυτικό άκρο της, και οι δυο πεντακάθαρες και με πολλούς ντόπιους και επισκέπτες που επιλέγουν τη Ναύπακτο για να περάσουν τις διακοπές τους, καθώς και οι κοντινές παραλίες των χωριών της Φωκίδας.

ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Αποτελεί το ξεχωριστό κόσμημα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Οι κάτοικοι του το αποκαλούν και Μικρή Βενετία. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τον επιτάφιο της, που είναι ένα έργο τέχνης, αλλά και την εκκλησία των Ταξιαρχών. Στην αυλή της βρίσκεται ο τάφος της κυρα-Βασιλικής, της γυναίκας που είχε ερωτευτεί με πάθος ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Για μπάνιο πηγαίνετε έως την περιοχή Σταμνά ή στα Ρεμπάκια. Η περιοχή Σταμνά έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επιπλέον εκεί, στο μοναστήρι της Αγίας Αγάθης, γίνεται από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πανηγύρια της Ελλάδας.
ΦΥΣΙΚΕΣ 0Μ0ΡΦΙΕΣ:
Προχωρώντας προς το Λεσίνι, κοντά στις εκβολές του Αχελώου, θα βρείτε το υπέροχο δάσος του Φράξου. Παρότι η περιοχή έπαθε μεγάλη ζημιά ύστερα από την αποξήρανση της αρχαίας λίμνης Μελίτης, οι προσπάθειες των κατοίκων να τη διασώσουν καρποφόρησαν τα τελευταία χρονιά και η ζωή έχει αρχίσει να επιστρέφει στο μοναδικό αυτό τοπίο. Το δάσος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Βιότοπους της Ευρώπης. Η περιοχή των Οινιάδων οφείλει το όνομά της στον Βασιλιά Οινέα και στον οίνο που παρήγαγαν τα αμπέλια του. Εκτός από το αρχαίο τείχος, μήκους επτά χιλιομέτρων, με τις δώδεκα πύλες του, θα επισκεφτείτε και ένα θαυμάσιο αρχαίο θέατρο, σκαλισμένο στον βράχο. Πηγαίνοντας πιο ψηλά στο γραφικό Αστακό, 50 χλμ. από το Μεσολόγγι, θα επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και το σπήλαιο του Κύκλωπα, ενώ θα κολυμπήσετε στις θαυμάσιες παραλίες Ασπρογυάλι, Βελά και Άγιος Γεώργιος. Ακόμη πιο Βόρεια, ο Μύτικας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η Πάλαιρος, εκτός από την εκπληκτική θάλασσα, θα σας κάνει εντύπωση και για τα πολλά νεοκλασικά σπίτια της. Πολύ κοντά της, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου -μιας κλειστής θαλάσσιας έκτασης 405 τ.μ., θα ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου. Εδώ, αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε τη χελώνα καρέτα – καρέτα ή τα χαριτωμένα ρινοδελφίνα να επιδίδονται στα συνηθισμένα παιχνίδια τους. Η Βόνιτσα στο στόμιο του κόλπου και η Αμφιλοχία (μπάνιο στον Αι-Γιώργη και στην Μπούκα) μπορεί να είναι δύο ακόμη σταθμοί του πολύ ενδιαφέροντος οδοιπορικού σας. Στην περιοχή της Βόνιτσας, κοντά στο χωριό Μοναστηράκι, θα βρείτε τις περίφημες ιαματικές πηγές της Κορπής. Το νερό τους έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις ψαμμιάσεις και τις νεφρολιθιάσεις.

ΑΣΤΑΚΟΣ
Η κωμόπολη του Αστακού (2.542 κάτ.) απλώνεται στην πανέμορφη αγκαλιά που σχηματίζουν το Ιόνιο και οι πρόποδες της απότομης Βελούτσας. Η πόλη κοσμείται με πολλά νεοκλασικά κτίσματα, μοναδικά στον χώρο, απομεινάρια μιας εποχής ακμής. Πολύ γνωστές είναι οι ψαροταβέρνες του, με εκλεκτό, φρέσκα ψάρια, που φέρνουν τα ψαροκάικα καθημερινά στο λιμάνι. Η πιο όμορφη και σε μικρή απόσταση (3 χλμ. από τον Αστακό) είναι η παραλία «Μαραθιάς», ένας υπέροχος, απάνεμος και ήσυχος όρμος, με μικρό αρχικό βάθος, που τον κάνει κατάλληλο για μικρά παιδιά. Πολύ ικανοποιημένοι θα μείνουν και οι φίλοι της ιστιοπλοΐας. Ο Κόλπος του Αστακού και οι Εχινάδες προσφέρουν της κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες, θα ανακαλύψετε τα πολλά μικρά νησάκια των Εχινάδων και τις καταπληκτικές απρόσιτες από στεριά παραλίες. Ξεκινήστε για να φτάσετε και να «ανακαλύψετε» τους κόλπους στο Πλατυγιάλι, τη Δραγονάρα και το πιο απομακρυσμένο νησάκι, την Άτοκο. Πιο βόρεια, η επίσκεψη στα νησιά Καστός και Κάλαμος θα σας μείνει αξέχαστη, όπως αξέχαστες θα σας μείνουν η καθαρότητα και η διαύγεια των νερών του Ιονίου Πελάγους, θα ανακαλύψετε τη μαγεία του Ιονίου και θα μείνετε ενθουσιασμένοι τόσο, που δεν θα υπάρχει ευκαιρία που να μη θέλετε να το επισκεφθείτε ξανά.

ΜΥΤΙΚΑΣ
Ο Μύτικας είναι μια γραφική κωμόπολη των ακαρνανικών ακτών, που φημίζεται για το δροσερό του καλοκαίρι. Η καθαρή θάλασσα, το φρέσκο ψάρι και η θαλάσσια αύρα ανέδειξαν την πόλη αυτή σε θέρετρο. Ο Μύτικας απέχει 85 χλμ. ΒΔ του Μεσολογγίου και είναι χτισμένος στο βάθος του ομώνυμου κόλπου στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Μύτικας έχει ωραίες και καθαρές παραλίες και πολύ πράσινο.
Αν έχετε σκάφος, ακόμα κι ένα μικρό φουσκωτό, ο Μύτικας είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για αξέχαστες εκδρομές. Το νησί Κάλαμος είναι απέναντι από τον Μύτικα σε απόσταση 1 χλμ. είναι γραφικό και πολύ ήσυχο και στην Οδύσσεια αναφέρεται ως «καταπράσινη Κόρνος».
Έχει παραλίες με κρυσταλλένια νερά και το πευκοδάσος φθάνει έως τη θάλασσα. Ο περίπατος από το χωριό Επισκοπή στο χωριό Κάλαμος θα είναι από τους ωραιότερους που έχετε κάνει. Διαρκεί μιάμιση ώρα και ο δρόμος είναι άσφαλτος. Θα επισκεφθείτε το Βυζαντινό Κάστρο στον ομώνυμο οικισμό που διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Σε όλη τη διαδρομή θα απολαμβάνετε τις μυρωδιές από τα φυτά και τα βότανα που κατακλύζουν το νησί: φασκόμηλο, θυμάρι, μυρτιά, δάφνη, ρίγανη.
Η παραλία του Μύτικα, που έχει μήκος 4 χλμ., προσφέρεται για ήρεμο περίπατο με το ηλιοβασίλεμα.
Ένας άλλος περίπατος στο βουνό είναι στην Αγία Ελεούσα, μια σπηλιά που πριν από πολλά χρόνια «μετατράπηκε» σε εκκλησία.
Έχει αγιογραφίες στον βράχο και χτιστό τον θόλο του Ιερού.
Από εκεί υπάρχει η μοναδική θέα του Μύτικα, της πεδιάδας με τις χιλιάδες ελαιόδεντρο και του Καλάμου απέναντι.