Με τους βραβευμένους φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στο Αγρίνιο θα συναντηθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις 10.00 π.μ., ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
«Με ιδιαίτερη χαρά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους φοιτητές και τους καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) για την σπουδαία διάκρισή τους. Η 3η θέση στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής δεν τιμά μόνο τους ίδιους και την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά αντανακλά και το υψηλό επίπεδο του συγκεκριμένου Τμήματος. Είναι η απάντηση της δυναμικής παρουσίας της Σχολής του Αγρινίου. Έχει επιστημονικό προσωπικό και φοιτητές που μπορούν να στηρίξουν την εξέλιξή του. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση. Η βράβευσή τους αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, δημιουργικότητας και αφοσίωσης, αλλά και έμπνευση για όλους μας. Εύχομαι ακόμα περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον!», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.
Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ-ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ» Δημήτρης Τραπεζιώτης με αφορμή την κατάκτηση της 3ης θέσης στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αγρινίου δήλωσε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους φοιτητές και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ), για τη σημαντική τους διάκριση. Η κατάκτηση της 3ης θέσης στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025, που επικεντρώνεται στην καινοτομία στον τομέα των τροφίμων, αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών τους και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών και ερευνητικής δραστηριότητας του Τμήματος. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που τιμά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αγρινίου. Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απογοητευτική, διαχρονική έλλειψη πολιτικής στήριξης προς το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Παρά την απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης και την υποβάθμιση που βιώνει η ακαδημαϊκή παρουσία στην περιοχή, φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό αποδεικνύουν στην πράξη ότι διαθέτουν τη γνώση, την ποιότητα και την αποφασιστικότητα να διαπρέπουν».
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησε την 3η θέση στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 15η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στη φετινή διαγωνιστική διαδικασία με τα καινοτόμα προϊόντα Beerscuits, Carob Crunchies και HaruPella, με το προϊόν Carob Crunchies να καταλαμβάνει την 3η θέση και να δίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο του βραβείο στο διαγωνισμό Ecotrophelia μετά από την τέταρτη συνεχή παρουσία του Τμήματος ΕΤΤ στο διαγωνισμό!
Τα «Beerscuits» είναι μια καινοτόμος σειρά μαλακών μπισκότων που συνδυάζει το υγιεινό σνακ με τις τάσεις της κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας. Με επίκεντρο την αξιοποίηση των υποπροϊόντων ζυθοποίησης (BSG) – ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υποπροϊόν που συχνά απορρίπτεται – το προϊόν μας προσφέρει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βήτα-γλυκάνες σε δύο γευστικές ποικιλίες: πορτοκάλι και σοκολάτα. Η καινοτομία δεν περιορίζεται στο ίδιο το μπισκότο. Τα Beerscuits διαθέτουν ένα διπλό σύστημα συσκευασίας: ένα εξωτερικό ανακυκλώσιμο κουτί από χαρτόνι και μια βρώσιμη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη εσωτερική μεμβράνη από BSG, ζελατίνη, γλυκερόλη και σκόνη γαρίφαλο. Tα Beerscuits επαναπροσδιορίζουν το σύγχρονο σνακ μέσω της κυκλικής οικονομίας και της πρακτικής καινοτομίας στα τρόφιμα. Η ομάδα των Beerscuits αποτελείται από τις Ταρσηζία Αγγελάρη, Ευαγγελία Μπαλτζή, Ζωή Νταρή και τους Φλόρεντς Χότζα, Οδυσσέα Κεχαγιά, Λέανδρο Μπρέγκασι Κωνσταντίνο Νάκο και Σταύρο Βλαχογιάννη με επιβλέποντες τους Άρη Γιαννακά, Αν. Καθηγητή και Κωνσταντίνο Ζαχαριουδάκη, Υποψ. Διδάκτορα.
Τα «Carob Crunchies» είναι τραγανά vegan σνακ που αποτελούνται κυρίως από πολτό χαρουπιού. Συνδυάζει την παράδοση του χαρουπιού με σύγχρονες γεύσεις και οικολογική συνείδηση. Χωρίς πρόσθετα και με 100% βιοδιασπώμενη συσκευασία NatureFlex, αποτελούν την ιδανική επιλογή για τον σύγχρονο, υγιεινό τρόπο ζωής. Διατίθενται σε τρεις μοναδικές γεύσεις: θυμάρι, βασιλικός+κουρκουμάς και καυτερή πάπαρικα, καλύπτοντας κάθε γευστική προτίμηση. Το προϊόν σχεδιάστηκε και παράγεται στην Ελλάδα, με έμφαση στην τοπικότητα και τη βιωσιμότητα. Στόχος μας: να μετατρέψουμε το καθημερινό σνακ σε μια πράξη ευθύνης και απόλαυσης.
Η ομάδα των Carob Crunchies αποτελείται από τις Μαρία Τόφια, Αικατερίνη Βασιλείου, Μαρία Βενιτσανοπούλου, Αικατερίνη Σπυροπούλου, Αικατερίνη Πάλλη και τον Ανδρέα Αποστολάκη, με επιβλέπουσες την Δρ. Κατερινοπούλου Αικατερίνη, ΕΔΙΠ και την Επίκ. Καθ. Μαλισόβα Όλγα.
Η «HaruPella» είναι μια υγιεινή πραλίνα από χαρούπι με λειτουργικές ιδιότητες που επαναπροσδιορίζει τη γλυκύτητα. Ιδανική για κατανάλωση από vegans και άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, η HaruPella έρχεται και με τη μορφή μπισκότου και μπουκίτσας (σνακ) για να μπορείτε να ανακαλύψετε τη γλυκύτητα της φύσης κάθε ώρα της ημέρας. Η φοιτητική ομάδα HaruPella αποτελείται από τις Μ.Ε. Γιαννούλου, Μ.Α. Καπράνου, Μ. Λυμπεροπούλου (συντονιστής ομάδας), Μ.Α. Στεφάνογλου, Δ. Τσουμάνη και τον Δ.Γ. Λαζαρίδη (Υποψ. Διδάκτορα), με επιβλέποντες τον Επίκ. Καθηγητή Ν. Ανδρίτσο και τον Δρ. Α. Βαρδάκα της εταιρείας GAEA Products S.M. S.A.*
Το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού αποτυπώθηκε και φέτος, με τη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2025 να περιλαμβάνει 14 προϊόντα από 7 διαφορετικά Πανεπιστήμια και να διεξάγεται το διήμερο 17-18 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Η συμμετοχή με τρία προϊόντα καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο έρευνας και καινοτομίας που συντελείται στο Τμήμα ΕΤΤ, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και τα τρία προϊόντα απέσπασαν τα θετικότατα σχόλια των παρευρισκόμενων στην ανοικτή για το κοινό έκθεση των διαγωνιζόμενων προϊόντων.
Εκ μέρους όλων των μελών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών και προσωπικά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητή κ. Χρήστο Μπούρα για την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των φοιτητών μας κατά το διήμερο διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Επίσης, ευχαριστούμε την εταιρεία GAEA Products S.M. S.A. για την υποστήριξη που πρόσφερε στην ανάπτυξη του προϊόντος HaruPella.
Συγχαρητήρια στους φοιτητές μας και σε όλους τους συμμετέχοντες!