Συντονιστική Επιτροπή Aγώνα για την υπεράσπιση & σωτηρια της Τριχωνίδας:
Με πρωτοβουλία της «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για την υπεράσπιση – σωτηρια της λίμνης Τριχωνίδας» πραγματοποιήθηκε στις 17/03/2025, σύσκεψη Προέδρων παραλίμνιων Κοινοτήτων και ενεργών πολιτών που έχουν εκδηλώσει αυτοβούλως συνεχές ενδιαφέρον για τη λίμνη Τριχωνίδα. Στη σύσκεψη παρευρέθη και ο πρωτοπόρος του αγώνα κατά των πετροχημικών το 1999 Δήμος Κανούτας ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό. Συζητήθηκε το θέμα του σχεδιαζόμενου εγκληματικού έργου της αντλησιοταμίευσης στη θέση ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 1 από την εταιρία «TERNA», καθώς επίσης και το νέο εγκληματικό έργο αντλησιοταμίευσης στη θέση «Σκαλούλα Τριχωνίδας» μεταξύ Βαρειάς και Κάτω Μυρτιάς η μελέτη του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στο Δήμο Αγρινίου από την εταιρεία Aqua Resistance.
Επισημάνθηκαν οι αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της λίμνης Τριχωνίδας από τα ως άνω έργα, ο κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή της Τριχωνίδας σε Βιομηχανική περιοχή και να ακυρωθεί έτσι κάθε άλλη δυνατότητα και προοπτική για τον τόπο αυτό των απέραντων δυνατοτήτων με βάση το φυσικό του πλεονέκτημα.
Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ανυποχώρητη βούληση όλων για την προστασία της Τριχωνίδας, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής με βάση τον κανόνα της Βιωσιμότητας, καθώς επίσης και η αναγκαιότητα διατύπωσης θετικής αναπτυξιακής πρότασης.
Τέλος αποφασίστηκε:
• Η διεύρυνση της ήδη υφιστάμενης Επιτροπής Αγώνα των ενεργών πολιτών για την Υπεράσπιση της Λίμνης Τριχωνίδας. Έτσι στην επιτροπή συμμετέχουν πλέον των ενεργών πολιτών και οι Πρόεδροι των παραλίμνιων Κοινοτήτων και συγκεκριμένα οι πρόεδροι των κοινοτήτων: Παναιτωλίου, Καινουργίου, Παραβόλας, Παντάνασσας, Καλλιθέας, Σιταραλώνων, Καψοράχης, Παμφίου, Κάτω Μακρυνούς, Γαβαλούς, Αγίου Ανδρέα, Γραμματικούς, Ματαράγκας, Παπαδατών, Ζευγαρακίου και Κερασόβου. Συμμετέχουν επίσης και εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής και έτσι δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας για την Τριχωνίδα και σε θεσμικό επίπεδο.
• Η ανάπτυξη πολυεπίπεδης δράσης και μεταξύ άλλων:
Η οργάνωση άμεσα Συνεδρίου για τη λίμνη Τριχωνίδα με θέμα την επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση των κινδύνων και των αρνητικών συνεπειών από τα άνω σχεδιαζόμενα έργα, την διατύπωση προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής ώστε το Συνέδριο να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα – πορίσματα για το όραμα, την κατεύθυνση, τις δράσεις και τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων για την περιοχή, δεσμευτικό για όλους.
• Η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, για το σχεδιασμό και την προώθηση των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων, τα μέλη του οποίου αποφασίστηκε, με συναινετική διαδικασία, ότι θα είναι για το πρώτο εξάμηνο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, Δικηγόρος π. Δήμαρχος Θεστιεών, η Ανθή Παπαθανασίου, Ιστορικός με εμπειρία στα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Παναγιώτης Μπεσίνης, Επιχειρηματίας π. Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο Δήμος Κολιώνης, Πρόεδρος Δ.Κ. Καλλιθέας Δήμου Αγρινίου, ο Επαμεινώνδας Γιαννέλος, Πολιτικός Μηχανικός πρόεδρος ΤΟΕΒ Παμφίας, ο Φώτης Πυλαρινός, Αγρότης, η Μαρία Σωτηροπούλου Πρόεδρος Σωματείου Κατ/ρχων Κουρέων Κομμωτών Αγρινίου και ο Κωνσταντίνος Μπόκας Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και της Acheloos Media S.A.
Συνεργασία συλλόγων Δήμου Θέρμου έναντι των επιπτώσεων από ΑΠΕ:
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου συναντηθήκαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Αντιπεριπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριο Στυλιανό Μπλέτσα. Τον ενημερώσαμε για το σκοπό της Συνεργασίας των Συλλόγων και Φορέων, τις έως τώρα αλλά και τις προσεχείς ενέργειές μας. Βασιζόμενος στην επιστημονική του εμπειρία μας εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο έργο αντλησιοταμίευσης. Η δικηγόρος μας κα. Παυλάκη του εξέθεσε όλες τις νόμικές παρατυπίες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Του εκφράσαμε τις τεκμηριωμένες ανησυχείες όλων των κατοίκων και την απαίτηση όλων μας για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις περιβαλλοντικές δράσεις μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σκοπό τη στήριξη και ανάδειξη του σημαντικού για όλη τη χώρα οικοσυστήματος της Τριχωνίδας.
Α.Μ.Κ.Ε. «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»:
Η Α.Μ.Κ.Ε. «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα της Επιτροπής και τη διεύρυνση του μετώπου για την υπεράσπιση της Λίμνης Τριχωνίδας.
Για το λόγο αυτό υιοθετούμε στο σύνολό του το παρακάτω κείμενο της Επιτροπής:
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ – Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΚΑΝΕΝΟΣ
Θέλουμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία με 100% καθαρή ενέργεια μηδενικών ρύπων, κοινωνικά δίκαιη και φιλικά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μια ενεργειακή μετάβαση. Δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματα των ξέφρενων ενεργειακών επενδύσεων, για την αισχροκέρδεια των λίγων, πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ενέργεια.
Ο αέρας, ο ήλιος, το νερό, ενίοτε και τα έγκατα της γης με τη γεωθερμία τους είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να ανήκουν ως πηγές ενέργειας στην αποκλειστική εκμετάλλευση από τους λίγους αλλά να αποτελούν δικαίωμα των πολλών, των ιδίων των καταναλωτών διότι όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παραγωγή ενέργειας (με αυτοπαραγωγή και σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων).
Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ένα συλλογικό – κοινωνικό δικαίωμα που γεννιέται στις μέρες μας, το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην «Ενεργειακή Δημοκρατία».
Είναι γνωστό πια σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώνεται ένα πολύ αυξημένο επενδυτικό -επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μια υπερεκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα στο τομέα της ενέργειας που αποτελεί σήμερα ένα πεδίο άγριας κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πολύμετοχικών και καφαλαιουχικών εταιρειών.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, έρμαιη μιας κερδοσκοπικής βουλιμίας ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.
Στο στόχαστρο και τα νερά της περιοχής μας.
Μια άλλη περιήγηση στο πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ: https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw , επιβεβαιώνει την απειλή αφού υπάρχουν προς το παρόν αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
• 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
• 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
• 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
• 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
• Και σε όλες τις λίμνες του Αχελώου έγκριση μελετών σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών.
Και τώρα ήρθε και η σειρά της Τριχωνίδας
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα, έργο κατηγορίας Α (Α -Α1 ή Α2-κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ή πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!
Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA 2000 «Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία» GR2310009 θα γίνουν τα κάτωθι τμήματα του έργου:
• Κάτω υδροληψία..
• Δύο πυλώνες.
• Χώρος διασύνδεσης.
• Τμήμα του συστήματος προσαγωγής νερού (υπόγειο).
• Είσοδοι των σηράγγων πρόσβασης (κύρια και βοηθητική) του Σταθμού Άντλησης/Παραγωγής που θα χωροθετούνται στα όρια των ΕΖΔ.( Ειδικές Ζώνες Διατήρησης)
Σημειωτέον ότι ο προβλεπόμενος αγωγός για την άντληση του νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα θα έχει διάμετρο 7,5μ και θα πρέπει να εισχωρήσει στη λίμνη μέχρι του σημείου που το βάθος θα εγγίζει τα 18μ. Επίσης θα πρέπει να γίνουν έργα εξυγίανσης (έργα εκσκαφής και αποψίλωσης του πυθμένα) και έργα πρόσβασης στον αγωγό. Συνεπώς πρόκειται για δραστική επέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης κατά τα άλλα Τριχωνίδας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΔΙΟΤΙ:
• Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
• Στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE nature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladium mariscus και Carex davalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
• Δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία που έχει αναλάβει την μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του επίμαχου έργου είναι η ίδια που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ΕΜΠ σε όλη την Ελλάδα!
• Από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
• Από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
• Το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α και Β βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού. Θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
• Εντύπωση μας προκαλεί η απόφαση του Δήμου Θέρμου να παραχωρήσει, την Τετάρτη 5/2/2025, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εκπροσώπους μιας ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα επενδυτικά ιδιωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή, ενώπιον πολιτών και φορέων. Πλην όμως όταν καλούνται οι πολίτες όπως εδώ και μάλιστα για ζήτημα που άπτεται της ζωής τους και του τόπου τους, η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κ.Δ.Κ και δεν μπορεί να είναι μονομερής. Η ενημέρωση και ο διάλογος ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται από και με πρόσωπα θεσμικά και ΟΧΙ με ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό κλονίζει την αξιοπιστία των προσώπων που το αποφασίζουν.
Δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται ΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η σπουδή και η μέριμνα για την υποδοχή της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή του προτεινόμενου έργου και συγκεκριμένα στο Δήμο Θέρμου προκειμένου να «ενημερώσει» κατοίκους και φορείς, στην ουσία όμως να προλάβει να «διαφημίσει» και πλαγίως να επιβάλει την προώθηση του έργου αντλισιοταμίευσης πριν ακόμα τελειώσει η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 21/2/25 και χωρίς την επίσημη πρόσκληση ειδικευμένων στο θέμα επιστημονικών ομάδων (όπως τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Πανεπιστήμιο κ.α.) προκειμένου να αποφανθούν και να γνωμοδοτήσουν έγκυρα αλλά και χωρίς την επίσημη παρουσία στην «εκδήλωση» επιστημόνων και φορέων που έχουν ήδη διατυπώσει την αντίθεσή τους στο έργο δεν διασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια της διαδικασίας, ούτε την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση της Τοπικής Κοινωνίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
Και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει…. Και ότι ο αγώνας θα είναι ανένδοτος δεδομένης μάλιστα και της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη ΖΩΗ στον πλανήτη».
Υπογράφουμε και Υποστηρίζουμε:
Α.Μ.Κ.Ε. ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Συνεδρίαση λογοδοσίας Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας:
Κατά του έργου κατασκευής αντλησιοταμιευτικού σταθμού στη Λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία τάχθηκε η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», η οποία έφερε το θέμα προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) Σάββας Αυγέρης και Δημήτρης Μασούρας.
Στην εισήγησή του για το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καρπέτας τόνισε ότι η προτεινόμενη κατασκευή αντλησιοταμιευτικού σταθμού στη Λίμνη Τριχωνίδα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική η άμεση απόρριψη του σχεδίου, όχι μόνο για λόγους οικολογικής προστασίας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρπέτας κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να δεσμευτεί ότι θα προσφύγει νομικά κατά οποιασδήποτε απόφασης επιτρέπει την κατασκευή του έργου.
Κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης εξέφρασε την έντονη αντίθεση της παράταξης στην κατασκευή του αντλησιοταμιευτικού σταθμού, επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει.
Όπως σημείωσε ο κ. Καρπέτας, το έργο απειλεί το οικοσύστημα της λίμνης, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού θα προκαλέσουν καταστροφή της υδρόβιας ζωής και πιθανή εξαφάνιση σπάνιων ενδημικών ειδών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το έργο θα επηρεάσει τη γεωργική παραγωγή, τον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομία της περιοχής, ενώ η ρύπανση του νερού με βαρέα μέταλλα μπορεί να καταστήσει την υδροδότηση ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρπέτας στον σεισμικό κίνδυνο, καθώς η περιοχή βρίσκεται πάνω σε ενεργά ρήγματα. Επικαλούμενος τις δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη, υπενθύμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς, όπως δήλωσε ο καθηγητής, «με τον πρώτο σεισμό, το φράγμα θα σπάσει».
Τέλος, ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι η κατασκευή του έργου παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς η λίμνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
Συζήτηση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ:
Λάμπρος Τσούνης, περιβαλλοντολόγος:
ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας:
Η Διοικούσα Επιτροπή του TEE Αιτωλοακαρνανίας λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Μ.Ε. Περιβάλλοντος, Υδάτινου Δυναμικού και Κλιματικής Αλλαγής του Τμήματος εκφράζει την αρνητική της γνώμη επι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα στην θέση ”Τριχωνίδα Ι” (μέγιστης ισχύος έγχυσης 685 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716 MW), εντός της Δ.Ε. Θέρμου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας υποβλήθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο στα πλαίσια διαβούλευσης επι της ως άνω ΜΠΕ και είναι οι παρακάτω:
Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ‘ο Ερμής’:
Το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. παρακολουθώντας την επικαιρότητα και τις εξελίξεις σχετικά με:
1) την πρόθεση μιας ιδιωτικής εταιρείας ( ΤΕΡΝΑ) να συνεχίσει την “επενδυτική” της προέλαση στον νομό μας τοποθετώντας όπου μπορεί μπαταρίες ενέργειας ( όχι μόνο στην Τριχωνίδα)
και
2) την απόλυτη πολιτικά σε κεντρικό επίπεδο προθυμία να της προσφέρουν απλόχερα και κυριολεκτικά Γη και Ύδωρ
Δηλώνει ότι:
– Σε συνδυασμό με την ελλειμματική ενημέρωση και πληροφόρηση, που βεβαίως δεν μπορεί να την παρέχει η κερδοσκόπος εταιρεία, συμμερίζεται απόλυτα την ανησυχία και τις αντιδράσεις συμπολιτών του για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους υλοποίησης ενός τέτοιου φαραωνικού σχεδιασμού στην περιοχή μας
και
-Δημόσια και ρητορικά διερωτάται:
– σε ποιον ανήκουν τελικά; οι λίμνες, οι θάλασσες και τα βουνά
– ποιους εξυπηρετεί το γάζωμα των βουνοκορφών με έλικες, οι καθρέφτες σε αγροχώραφα, τα πλωτά φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες σε θαλάσσιους όγκους;
– γιατί αφού η επέλαση των ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα από τους “εθνικούς ευεργέτες” συνεχίζεται ακάθεκτη, η εξόφληση του λογαριασμού ρεύματος για το μέσο νοικοκυριό – μικρομάγαζο αποτελεί μηνιαίο δυσεπίλυτο γρίφο ;
– ποιοι και πόσο θησαυρίζουν απ’ το χρηματιστήριο ενέργειας;
– τον κίνδυνο που επεσήμανε o καθηγητής γεωλογίας και αποκλειστικά αρμόδιος επιστημονικά, προσκεκλημένος στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου από το Δήμο Θέρμου , για την υλοποίηση ενός τέτοιου τιτάνιου πρότζεκτ πάνω σε 3πλο ενεργό ρήγμα της Τριχωνίδας ποιος μπορεί να τον αγνοήσει και να αδιαφορήσει;
– το αφήγημα των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών για τουριστική και όλο το χρόνο ανάπτυξη στην περιοχή της Τριχωνίδας το εξυπηρετεί άραγε ένα τέτοιο έργο;
Καλό θα ήταν να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να μην γίνονται και θεωρούνται κανονικότητα τα διάφορα Τέμπη.
Κώστας Κούστας
συντ/χος εκπαιδευτικός, Πρώην περιφ. σύμβουλος και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος Ενέργειας κ΄Φ.πόρων της περιφέρειας δυτ. Ελλάδας με την ΄΄Αντίσταση πολιτών δυτικής Ελλάδας΄΄:
H Μπαταρία και η Τριχωνίδα
Eίναι φανερό ότι στo πλαίσιo της δέσμευσης Μητσοτάκη να αποτελέσει η χώρα ΄΄Μπαταρία της Ευρώπης΄΄και μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία Π. Ενότητα Αιολικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση των υπαλλήλων της Ε.Ε. αποτελεί ύψιστο καθήκον και βασική προτεραιότητα. Έτσι εξηγείται η πρεμούρα αλλαγής περιβαλλοντικών νόμων, υποβάθμιση και κατάργηση αρμοδιοτήτων ΟΦΥΠΕΚΑ. Είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός απουσιάζει ή αποτελεί σε νομικό επίπεδο πολυδιάστατη εκδοχή αφού βολεύει να γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Η έλλειψη αρχικής καταγραφής των οικοσυστημάτων, της υπάρχουσας βιοποικιλότητας στην χώρα έχει ως αποτέλεσμα να μας πνίγουν τα ευρωπαϊκά πρόστιμα. Η μη ύπαρξη χωροταξικού για Α.Π.Ε. σε συσχετισμό με άλλα χωροταξικά και η άρνηση ικανής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί τον κανόνα του κυβερνητικού έργου.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν υπογραφεί επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου 2013 αλλά και ΣΥΡΙΖΑ το 2016 συμφωνίες, για μεταφορά ενέργειας στην Κ.Ευρώπη, με γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία-Τουρκία-Βόρεια Μακεδονία. Έτσι δικαιολογείτε η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραγωγή στη χώρα μας και μεταφορά 9GW σε Γερμανία και Αυστρία στο πλαίσιο ενδυνάμωσης ενεργειακά των αφεντικών του.
Εκτός από πλείστες προκλητικές -διάτρητες Μ.Π.Ε για ΑΠΕ που καταθέτουν <<οι επενδυτές>> στις υπηρεσίες περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης για αδειοδότηση , για ΑΣΠΗΕ-φωτοβολταϊκά, Βιορρευστά, μικρά καταστροφικά υδροηλεκτρικά σε παρθένες εκτάσεις, προέκυψαν και τα πλωτά πλέον αιολικά και φωτοβολταϊκά. Οι νέες τεχνικές, όπως η αντλησιοταμίευση (αναρρόφηση τεράστιας ποσότητας νερού από λίμνες -ποτάμια συστήματα και επιστροφή στο φορέα του) αποτελούν ΄΄το κερασάκι της κερδοσκοπικής μανίας΄΄.
Ο υπαινιγμός ότι το αντλούμενο νερό επιστρέφει στο φορέα του, αποκρύπτει ότι υπάρχει παρέμβαση στην ποιότητα αφού οποιαδήποτε παρέμβαση μεταβάλλει την σύσταση αλλά και τα περιέχοντα στοιχεία που υπηρετούν το οικοσύστημα και τον τοπικό οικότοπο! Όταν μάλιστα αυτό γίνεται με βιαιότητα με την μορφή της βίαιης άντλησης-βίαιης υδατόπτωσης τότε έχει μεταβάλλει όλα τα χαρακτηριστικά του αλλά και της περιοχής που πέφτει με ορμή!
Επίσης η αδειοδοτούσσα αρχή (η κυβέρνηση ) όφειλε να λάβει σοβαρά υπόψη της το αθροιστικό αποτέλεσμα των επιπτώσεων στην Τριχωνίδα όλων των αντίστοιχων αντλησιοταμιευτήρων, έργων που έχει αδειοδοτηθεί για να λειτουργήσουν και όχι κάθε ένα ξεχωριστά.
Η παρέμβαση αυτής της μορφής σε ευαίσθητα υδάτινα οικοσυστήματα είναι εμφανής στην συνολική δυναμική του οικοσυστήματος της μεγαλύτερης λίμνης της χώρας που τροφοδοτείται υπόγεια από τον Εύηνο ποταμό. Είναι αδύνατο να αρνηθεί ο οποιοσδήποτε ότι η αποξήλωση δεκάδων στρεμμάτων δασικής γης ώστε να κατασκευαστεί η δεξαμενή συλλογής του νερού στο υψηλότερο σημείο κατά την ώρα περίσσειας ενέργειας δεν αποτελεί σημαντική παρέμβαση με επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον του χώρου συλλογής.
Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει τίποτε να κερδίσει από την υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας του νερού που έχει τα καλύτερα βιοχημικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με άλλες λίμνες της χώρας. Και μόνο που υπάρχει παρέμβαση στη Τριχωνίδα και θα έχουμε αλλαγή χρήσης γης για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρίας και προς όφελός της. Από την άλλη τα υδροηλεκρικά φράγματα όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου για την υδροδότηση της Αθήνας στον Εύηνο, όπως το φράγμα που αδειοδοτήθηκε στα όρια Natura και του εθνικού πάρκου για λογαριασμό της ΄΄ΤΕΡΝΑ ενεργειακή΄΄στην θέση ΄΄Μακρινό΄΄συλλογής 5,5 εκατ. κυβικά που θα παράγει 10,5MW θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα (πιθανά και πλημμυρικά ) , μεταβάλλει το μικροκλίμα της περιοχής με επιπτώσεις στην έλλειψη φερτών υλικών (υλίς, τροφή ψαριών κ.ά.) που αποτελούν κρίσιμο υλικό για την επανατοποθέτηση από το θαλάσσιο κυματισμό και την αποφυγή διάσπασης-διάβρωσης των αμμοθινικών συστημάτων που οριοθετούν και υπερασπίζονται την λιμνοθάλασσα που ήδη διασπάται.
Η περιφερειακή αρχή από την αρχή της θητείας της στο πλαίσιο υπηρέτησης των ΄΄επενδυτών-κερδοσκόπων΄΄ φρόντισε να υπηρετήσει διακριτικά το ίδιο σχέδιο ΄΄Μπαταρία της Ευρώπης΄΄, ενώ οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης με ευκολία έκανε νομικές υπερβάσεις και ακροβασίες που ξεπερνούσαν δικαιοδοσίες όσο αφορούσαν τις ΜΠΕ –αδειοδοτήσεις. Είναι φανερό ότι στο όνομα της κερδοσκοπίας και της εφαρμογής του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψήφησε η Ν.Δ. στις δύο θητείες της με τροποποιήσεις που βόλευαν τους «επενδυτές»-καταστροφείς του περιβάλλοντος, πορευόμαστε μέχρι που να ολοκληρωθεί η αυθαιρεσία και στη συνέχεια θα φέρουν ειδικό χωροταξικό που θα την νομιμοποιεί! Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και οι ευθύνες του συστήματος διαπλοκής τεράστιες…Δυστυχώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν την χώρα δωσίλογο και φέουδο που τους την χάρισαν τα Εγγλεζάκια …. Αποτελεί ντροπή της Ελληνικής κοινωνίας να τους επιβραβεύει με την ψήφο της. Δυστυχώς πορευόμαστε με αυτούς!
Δήμος Αγρινίου:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση εξέφρασε την αρνητική του γνώμη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αντλησιοταμίευσης στην θέση «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ι» στην Δ.Ε. Θέρμου του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), μέγιστης ισχύος έγχυσης 685,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716,00 MW)».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Απόφασης το οποίο θα υποβληθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
—
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της 1ης/2025 κατεπείγουσας συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου
Αριθμός Απόφασης 12/2025
ΘΕΜΑ: Έκφραση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αντλησιοταμίευσης στην θέση «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ι» στην Δ.Ε. Θέρμου του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), μέγιστης ισχύος έγχυσης 685,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716,00 MW)». (ΠΕΤ 2409004518).
Στο Αγρίνιο σήμερα την 18η του μηνός ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ του έτους 2025, ημέρα της εβδομάδας ΤΡΙΤΗ, διεξήχθη ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/2023, ύστερα από την υπ’ αριθμ. πρωτ. 6663/18-2-2025 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Ζώη, που επιδόθηκε στον Δήμαρχο Αγρινίου, σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, καθώς και στους Προέδρους Κοινοτήτων Δήμου Αγρινίου και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν με τηλεφωνική ψηφοφορία (έως τις 13:00) άπαντες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ
1.Κωνσταντίνος Ζώης (Πρόεδρος Δ.Σ.)
2.Βαμβακάς Νικόλαος
3.Βασιλείου Ιωάννης
4.Βραχωρίτης Κων/νος
5.Γιαννιώτης Παναγιώτης
6.Γούλας Χρήστος
7.Γρίβας Ευθύμιος
8.Ζαρκαβέλης Χρήστος
9.Καλαντζής Κων/νος
10.Κιτσοπάνος Κων/νος
11.Κολοβός Σωτήριος
12.Κουμπουλής Κων/νος
13.Μαρνέζος Παναγιώτης
14.Μπόκα Γεωργία
15.Παπαγεωργίου Μαρία
16.Παπαδημητρίου Χριστ.
17.Σαράκης Κων/νος
18.Σκαρτσάρης Ανδρέας
19.Σκορδόπουλος Δημητ.
20.Σκουφής Λάμπρος
21.Τασολάμπρου Χρυσ.
22.Φαρμάκης Ιωάννης
23.Φωτάκης Βασίλειος
24.Αραχωβίτης Ελευθ.
25.Γκρίζης Νικόλαος
26.Γρίνος Σπυρίδων
27.Καλλίμορφος Ιωάννης
28.Καψάλης Παναγιώτης
29.Κουτσουπιά Αικατερ.
30.Μελιάδης Γεώργιος
31.Παρμάκης Γεώργιος
32.Πιστιόλας Κων/νος
33.Σακαρέλος Νικόλαος
34.Ψιλογιαννοπούλου Β.
35.Κουρουμπλής Δημητ.
36.Μυζήθρας Παναγιώτης
37.Τραπεζιώτης Δημήτ.
38.Μπλέτσας Δημήτριος
39.Παπανικολάου Τιμολ.
ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ουδείς
Ο Πρόεδρος επικύρωσε τη νομιμότητα της συνεδρίασης αφού συμμετείχαν σε αυτή με τηλεφωνική ψήφο όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (απαρτία άνω των 2/3 που απαιτεί η νομοθεσία).
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΠΑΜΨΗΦΕΙ δέχτηκε το κατεπείγον της υπ’ αριθμ. πρωτ. 6663/18-12-2025 έγγραφης πρόσκλησης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπώς δέχτηκε ότι το μοναδικό θέμα που εισάγει προς συζήτηση δικαιολογεί την κατεπείγουσα πρόσκληση – συνεδρίαση.
Μαζί με την πρόσκληση διαβιβάστηκε και η υπ’ αριθμ. πρωτ. 6650/18-12-2025 εισήγηση του Γενικού Γραμματέα κ. Δημητρίου Τζιώλη, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Γενικά στοιχεία του έργου από την υπό διαβούλευση ΜΠΕ
Με βάση τα στοιχεία του φακέλου της ΜΠΕ, το υπό μελέτη έργο Αντλησιοταμίευσης προβλέπεται να χρησιμοποιήσει ως κάτω ταμιευτήρα την υφιστάμενη φυσική λίμνη Τριχωνίδας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή άνω ταμιευτήρα (άνω δεξαμενή) σε θέση περίπου 2,6 km νοτιοανατολικά της λίμνης, η κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής/άντλησης και υποσταθμού σε απόσταση περί τα 1,1 km από την νοτιοανατολική όχθη της λίμνης και τέλος η κατασκευή υπόγειου συστήματος μεταφοράς νερού από τη λίμνη στην άνω δεξαμενή.
Το έργο αντλησιοταμίευσης βρίσκεται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Θέρμου, του Δήμου Θέρμου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Εκτός από την ΜΠΕ, έχει εκπονηθεί Προκαταρκτική Γεωλογική Μελέτη, μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και Μελέτη Θραύσης Φράγματος & Διέλευσης Πλημμυρικού Κύματος.
Η διαβούλευση του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ λήγει στις 21/02.2025
Παράθεση στοιχείων αναγκαιότητας άμεσης σύγκλησης Έκτακτου Δημοτικού Συμβούλιου
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Δεν έχει επικαιροποιηθεί ακόμα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και η στρατηγική μελέτη των καταλλήλων περιοχών για χωροθέτηση των μονάδων αντλησιοταμίευσης, ώστε να προσδιοριστεί εκ των προτέρων η φέρουσα ικανότητα κάθε υδάτινου σώματος και η γεωλογική αξιοπιστία της περιοχής κατασκευής του άνω ταμιευτήρα και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως η συσσώρευση συνεργιστικών επιπτώσεων.
Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός
Δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ο Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας και όπως προαναφέρθηκε το Αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ – ΑΠΕ) στα οποία θα εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν στη συνέργεια του ΕΧΠ ΑΠΕ με τα υπόλοιπα ειδικά χωροταξικά πλαίσια τα οποία βρίσκονται υπό εκπόνηση και έγκριση.
Ειδικότερα, για την λίμνη Τριχωνίδα υπάρχει σε εξέλιξη η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ», που προτείνει ως στόχο την δημιουργία ΠΕΡΙΟΧΩΝ με πράσινη και μπλε υποδομή (ΠΜΥ), δηλαδή δίκτυο φυσικών και ημιφυσικών περιοχών και χώρων πρασίνου σε αγροτικές και αστικές, χερσαίες, γλυκού νερού, παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες ταυτόχρονα ενισχύουν την υγεία και την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος, συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ωφελούν τον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Το υπό μελέτη έργο χωροθετείται σε τέτοια περιοχή.
Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000
Τμήμα του έργου εντάσσεται στην NATURA 2000 (GR: GR2310009 – Λίμνη Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία). Το έργο αυτό, λόγω της έκτασης του, αναμένεται να επιφέρει κερματισμό στους σημαντικούς τύπους Οικοτόπων (3150: Ευτροφικές φυσικές λίμνες», 92Α0: «Δάση στοές»). Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) της περιοχής NATURA 2000 (GR: GR2310009 – Λίμνη Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. τις Ζώνες Προστασίας, τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές, αλλά και τις απαγορεύσεις της παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023), ως προς την χωροθέτηση έργων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας έχει πραγματοποιηθεί η Μελέτη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE ΦΥΣΗ 99 – Δράσεις προστασίας των ασβεστούχων βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας» με στόχο:
Την ανάλυση του υδρολογικού καθεστώς της περιοχής
Την ελαχιστοποίηση της παρατηρούμενης διακύμανσης της στάθμης της λίμνης, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να προστατευτούν οι παραλίμνιοι ασβεστούχοι βάλτοι και οι σημαντικής οικολογικής αξίας υγρότοποι
Την συμβολή στην εξασφάλισης επάρκειας νερού στα κατάντη και ανάντη για τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής
Την συμβολή στην δημιουργία σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων
Η επίδραση του έργου στην ΜΗ επίτευξη των πιο πάνω στόχων θεωρούμε ότι είναι σημαντική. Ειδικότερα η διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια, θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές, διότι ενώ το ισοζύγιο νερού μπορεί να είναι σταθερό (ισοσκέλιση με την διαδικασία άντλησης), η προκαλούμενη ρευματολογία τόσο οριζόντια όσο και κάθετα στην υδάτινη στήλη, που αφορά στην προκαλούμενη από το έργο παράμετρο (μη φυσική) για το σύστημα, θα έχει δυνητικές επιπτώσεις.
Γεωλογία περιοχής
Στην περιοχή μελέτης, σύμφωνα με τον Νεοτεκτονικό χάρτη της Αιτ/νιας, εντοπίζονται ορισμένες σημαντικές ενεργές ρηξιγενείς ζώνες – ρήγματα και μια τέτοια ρηξιγενής ζώνη αποτελεί το Τεκτονικό βύθισμα Τριχωνίδας, στην οποία ο ενεργός χαρακτήρας των ρηγμάτων τονίζεται από την έντονη σεισμικότητα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή συνθήκες αστάθειας.
Επειδή από την υπό διαβούλευση μελέτη, τα γεωλογικά μοντέλα έδρασης του έργου που εφαρμόζονται σε αυτή έχουν εξαχθεί «.. χωρίς καμία σε βάθος πηγή πληροφοριών όπως γεωτρήσεις, υφιστάμενες σήραγγες κ.λπ.…» και χωρίς να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ενεργή τεκτονική, υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας του γεωλογικού υποβάθρου και γενικότερα του κατά πόσο είναι πιθανή η αστοχία του έργου με επακόλουθες συνέπειες.».
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε διεξοδικώς κατά την διάρκεια της 1ης/2025 τακτικής συνεδρίασης (στάδιο ερωτήσεων – ανακοινώσεων) που διεξήχθη την Δευτέρα 27-1-2025.
Κατά την συγκεκριμένη διαδικασία ο Δήμαρχος και άπαντες οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν και επιχειρηματολόγησαν σχετικώς με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην περίπτωση υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Κατόπιν συζήτησης υπήρξε απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κείμενη νομοθεσία, όλα τα ανωτέρω και το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής ψηφοφορίας (39 ΝΑΙ):
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Εκφράζει την αρνητική του άποψη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αντλησιοταμίευσης στην θέση «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ι» στην Δ.Ε. Θέρμου του Δήμου Θέρμου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), μέγιστης ισχύος έγχυσης 685,00 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716,00 MW)». (ΠΕΤ 2409004518), για τους ανωτέρω αναλυτικώς αναφερομένους και περιγραφομένους στην εισήγηση λόγους.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 12/2025
Γι΄ αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΖΩΗΣ
Γιώργος Παληγεωργος:
Για μια άλλη φορά αποδείχτηκε ότι ο δρόμος της νίκης της δημοκρατίας και του δίκιου είναι ο δρόμος του προσανατολισμένου κι ανυποχώρητου κοινωνικού αγώνα. Αυτό συνέβη τον τελευταίο καιρό στις πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας κοινωνίες, αυτό συνέβη και χθες 17/2/2025 στο ΘΕΡΜΟ όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ευθυγραμμισμένο με την κοινωνία αποδοκίμασε κι απομόνωσε την αντιδημοκρατική και αυταρχική θέση και συμπεριφορά του Δημάρχου και με ψήφους 18 – 1 αρνήθηκε να σώσει συγκατάθεση για τη δημιουργία της καταστροφικής αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Τριχωνίδα.
Η δημοκρατική νίκη του Δ.Σ. Θέρμου είναι νίκη ενάντια στους ακόρεστους του πλούτου των Βιομηχανικών Α.Π.Ε. που έρχονται ως επικυρίαρχοι να λεηλατήσουν τον τόπο μας και την τοπική οικονομία. Είναι νίκη της κοινωνίας του Θέρμου και των Δημοτικών κοινοτήτων του. Είναι νίκη του κινήματος Αιτωλοακαρνάνων-Ευρυτάνων ενάντια στις βιομηχανικές Α.Π.Ε. και την ερημοποίηση των δύο νομών. Είναι νίκη της λογικής όλων των ενεργών δημοκρατικών πολιτών.
Ο αγώνας θα απλωθεί σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, σ’ ολόκληρη την Ευρυτανία!
Ο αγώνας θα συνεχιστεί στην Τριχωνίδα, στο Ξηρόμερο, στο Βάλτο, στα Άγραφα και όπου αλλού επιβάλλεται.
Η βουλιμία των ακόρεστων του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού που ορέγονται λίμνες, ποτάμια και θάλασσες κι ακόμα πεδιάδες και βουνοκορφές για καταστροφικές Βιομηχανικές Α.Π.Ε.(μαζικά φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες και Αντλησιοταμιεύσεις), ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία δε θα επιβληθεί! Ως Εδώ!
Οι άνθρωποι δεν είναι άβουλα όντα. Η περιοχή μας δεν είναι αποικία των ολιγαρχών της ενέργειας. Οι Αιτωλοακαρνάνες και οι Ευρυτάνες δεν θα ανεχτούν να αντιμετωπίζονται ως Ιθαγενείς σκοτεινών αιώνων. Σκέφτονται, αποφασίζουν, οργανώνονται, αγωνίζονται, νικάνε!
Ο φυσικός πλούτος της περιοχής θα μείνει στη θέση του για να τον απολαμβάνουν οι γενιές διαχρονικά, κάτοικοι κι επισκέπτες του τόπου μας!
Οι παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής ανήκουν στους κατοίκους για δραστηριότητες φιλικές προς τη φύση, που την αφήνουν να δίνει τα δώρα της στο διηνεκές.
Η Άνοιξη θ’ ανθίσει και φέτος!
Δημοτική συνεδρίαση Θέρμου 17-2-2025:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Θέρμου (17-2-2025) εξέφρασε ξεκάθαρη αντίθεση στην επένδυση της ΤΕΡΝΑ για την Αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα, ύστερα από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε γενικά θετικό κλίμα, παρά τις προηγούμενες εντάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φάνηκε ότι και η συμπολίτευση είχε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την επένδυση. Πολλοί συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η συζήτηση βασίστηκε σε μια προμελέτη, αν και το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Επιπλέον, εκφράστηκαν απορίες σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται ένα έργο που δεν προσφέρει πραγματικά οφέλη για μια περιοχή υπό καθεστώς Natura και εν μέρει Ramsar, ειδικά όταν ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ζεληλίδης, που είχε αναλάβει την έρευνα, είχε τονίσει ότι το έργο θα υλοποιηθεί πάνω σε τρία ενεργά σεισμικά ρήγματα.
Από τη συζήτηση έγινε επίσης σαφές ότι όλοι οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ακόμα και αυτοί που αρχικά είχαν θετική στάση, πλέον θεωρούν ότι η βιωσιμότητα της Τριχωνίδας δεν είναι εξασφαλισμένη και ψηφίζουν αρνητικά.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές του Λυκείου Θέρμου εξέφρασαν αντίθεση στην επένδυση μέσω ανακοίνωσης προς το Συμβούλιο, ενώ και διάφοροι σύλλογοι που παρενέβησαν ή κατέθεσαν γραπτές θέσεις, τάχθηκαν κατά του έργου.
Απόψεις κατά του έργου ακούστηκαν και από πολίτες, όπως πρώην αυτοδιοικητικούς και εκπαιδευτικούς.
Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο – Πάμε ψηλά’:
«Δεν είμαστε πάντα το αποτέλεσμα των αποφάσεών μας, διότι για να διαμορφωθεί το όποιο αποτέλεσμα, θα πρέπει αυτές οι αποφάσεις να έχουν όντως ισχύ. Απόφαση χωρίς τις συνεπακόλουθες ενέργειες υλοποίησής της, δεν παράγει αποτέλεσμα…».
Τα παραπάνω είχε σχεδόν προφητικά δηλώσει και δημοσιοποιήσει σε ανακοίνωση της παράταξης «Αγρίνιο -Πάμε Ψηλά» ο επικεφαλής της, Κώστας Πιστιόλας, ένα χρόνο πριν, όταν κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου 2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου είχε αναδείξει το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών, ύστερα από σειρά άλλων πρωτοβουλιών που είχαν προηγηθεί. Σε εκείνη τη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, για νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες.
«Με λόγο περιεκτικό και χωρίς την παραμικρή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ο κ. Πιστιόλας, επιμένοντας στο να είναι ουσιαστικός στις παρεμβάσεις του και έχοντας ως δεδομένο ότι η έκφραση αρνητικής γνώμης απ’ το Συμβούλιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, ζήτησε γρήγορα αντανακλαστικά απ’ το Δήμο, με την ενεργοποίηση της νομικής του υπηρεσίας για τις προκαταρτικές νομικές ενέργειες και την άμεση συγκρότηση της Επιτροπής, στην οποία τόνισε τη σημασία συμμετοχής της Περιφέρειας Δ. Ε., ώστε να ακολουθήσουν οι όποιες νομικές και πολιτικές ενέργειες κριθεί ότι θα χρειαστούν.
Η σκέψη πίσω από την πρόταση είναι πως μια τέτοια Επιτροπή, πέραν του αποτελέσματος που μπορεί να παράξει για το συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσε να επεκτείνει τη διεκδικητική της παρέμβαση σε μια σειρά άλλων, ζωτικής σημασίας για το Δήμο Αγρινίου και την τοπική κοινωνία θεμάτων».
Η συγκρότηση της Επιτροπής ξανά-αποφασίστηκε σε επόμενη συνεδρίαση, πάλι κατόπιν παρέμβασης της μείζονος μειοψηφίας. Ένα χρόνο μετά, η Δημοτική Αρχή Αγρινίου βρίσκετε μπροστά στα αδιέξοδα της δικής της αδράνειας, αφού ποτέ δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ποτέ δεν ενεργοποίησε τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία και θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ή έστω να έχει παράξει έργο ικανό να αποτρέψει τη νέα λεηλασία που σχεδιάζουν για την Αιτωλοακαρνανία, αυτή τη φορά με την αντλησιοταμίευση στην Τριχωνίδα.
Θέμα που, υπενθυμίζουμε, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έθεσε έγκαιρα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον μήνα Ιανουάριο, με τον Κώστα Πιστιόλα να εκφράζει την πλήρη αντίθεση της παράταξης με τα όσα για μια ακόμη φορά ερήμην της τοπικής κοινωνίας και σε ευθεία αντίθεση με τις δικές τις προσδοκίες, αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό της, άποψη που ακολούθως «συνυπέγραψαν» όλες οι παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφούσας. Αίσθηση μάλιστα είχε προκαλέσει η αναφορά του στην σχεδόν δεκαπενταετή προσπάθεια του ναυταθλητικού συλλόγου «Τρίτων» προκειμένου να τοποθετήσει μια ξύλινη, μεταφερόμενη μικρή εξέδρα στην προστατευόμενη λίμνη, …για την οποία φαίνεται ότι κανένα καθεστώς προστασίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για φαραωνικά έργα αποικιοκρατικών συμφερόντων, που θα καταστρέψουν οριστικά το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Με αυτά τα δεδομένα, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» επιμένει στην άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής και επισημαίνει την ανάγκη ισχυρής προετοιμασίας συνολικά για το υδάτινο δυναμικό, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Επιπλέον, ζητά θεσμικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η οποία και αγωνιστικά πιθανώς θα χρειαστεί να ακυρώσει τα σχέδια των ξένων προς των τόπο συμφερόντων, κάτι που, δυστυχώς, η εμπειρία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί από μόνη της να κάνει καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όσο σωστή και τεκμηριωμένη κι αν είναι.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ
• Περιφερεια Δυτικης Ελλαδας
• Βουλευτες Αιτωλοακαρνανιας
• ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ
• ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
• ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
• ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
• ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
• ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
• Τ.Ε.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
• Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανιας
• Εμπορικο συλλογο Αγρινιου
• Σύλλογο Εμπόρων και Επιχειρηματιών δήμου Αγρινίου
• Εργατικο κεντρο Αγρινιου
• Γυμναστικη εταιρεια Αγρινιου
• Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
• Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας
• Σύλλογο Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου “ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ”
• Ομοσπονδια αγροτικων συλλογων Αιτωλοακαρνανιας
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
______
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,
Είναι γνωστό πια σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώνεται ένα πολύ αυξημένο επενδυτικό -επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μια υπερεκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα στο τομέα της ενέργειας που αποτελεί σήμερα ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών, πολύμετοχικών και καφαλαιουχικών εταιρειών.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.
Στο στόχαστρο και τα νερά της περιοχής μας.
Μια άλλη περιήγηση στο πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ: https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw , επιβεβαιώνει την απειλή αφού υπάρχουν προς το παρόν αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
• 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
• 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
• 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
• 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
• Επίσης μόλις πριν λίγες ημέρες, έλαβε Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 402 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 350 MW στη θέση «Σκαλούλα» Τριχωνίδας (μεταξύ Βαρειάς και Κάτω Μυρτιάς).,
• Και σε όλες τις λίμνες του Αχελώου έγκριση μελετών σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών.
Και τώρα ήρθε και η σειρά της Τριχωνίδας.
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα, έργο κατηγορίας Α1 ( -Α1 ή Α2-κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ή πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!
Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA θα γίνουν τα κάτωθι τμήματα του έργου:
• Κάτω υδροληψία..
• Δύο πυλώνες.
• Χώρος διασύνδεσης.
• Τμήμα του συστήματος προσαγωγής νερού (υπόγειο).
• Είσοδοι των σηράγγων πρόσβασης (κύρια και βοηθητική) του Σταθμού Άντλησης/Παραγωγής που θα χωροθετούνται στα όρια των ΕΖΔ.( Ειδικές Ζώνες Διατήρησης)
Σημειωτέον ότι ο προβλεπόμενος αγωγός για την άντληση του νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα θα έχει διάμετρο 7,5μ και θα πρέπει να εισχωρήσει στη λίμνη μέχρι του σημείου που το βάθος θα εγγίζει τα 18μ. Επίσης θα πρέπει να γίνουν έργα εξυγίανσης (έργα εκσκαφής και αποψίλωσης του πυθμένα) και έργα πρόσβασης στον αγωγό. Συνεπώς πρόκειται για δραστική επέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης κατά τα άλλα Τριχωνίδας.
Επειδή οι Τοπικές Κοινότητες, πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, με αγωνία για το μέλλον του τόπου μας, έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους απέναντι στο καταστροφικό αυτό έργο για τη βιοποικιλότητα και το υδατικό ισοζύγιο της λίμνης.
Επειδή η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
Επειδή στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα life nature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladium mariscus και Carex davalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
Επειδή δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Επειδή δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ο Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός για την περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας.
Επειδή από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
Επειδή από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
Επειδή το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α και Β βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού.
Επειδή θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με καθαρό περιβάλλον και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Επειδή δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται να βιομηχανοποιηθεί μια για πάντα και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
1. Να μεριμνήσετε ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις δια των αρμοδίων οργάνων σας με τις οποίες να αποτραπεί η επικείμενη και μη αναστρέψιμη βλάβη των οικοσυστημάτων της λίμνης Τριχωνίδας από το ως άνω σχεδιαζόμενο και επίμαχο έργο.
2. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αγώνα που διεξάγουμε και τη διεύρυνση του ΜΕΤΩΠΟΥ που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να υπερασπισθούμε τη λίμνη Τριχωνίδα που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και το «Κεφάλαιο» της περιοχής μας.
Αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας
Αγρίνιο, 11/2/2025
Για την Επιτροπή αγώνα για την υπεράσπιση της ΛΙΜΝΗΣ Τριχωνίδας
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος
π. Δήμαρχος Θεστιέων
Ανοικτή επιστολή Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα προς τον Δήμαρχο Θέρμου:
Δήμαρχε,
Φαίνεται πως έχεις χάσει την ψυχραιμία σου. Η ένταση στα λόγια και η επιλογή να επιτεθείς χωρίς ουσία δείχνουν αμηχανία. Όλοι μας αναρωτιόμαστε: γιατί τόσος εκνευρισμός; Τι σε φοβίζει τόσο; Τα ερωτήματα που θέτω ή η αλήθεια που δεν μπορείς να διαχειριστείς; Μήπως τελικά τα ερωτήματα που θέτουμε σε φέρνουν αντιμέτωπο με αλήθειες που δεν βολεύουν;
Σε ότι με αφορά, κάνω αυτό που εδώ και καιρό έχω ταχθεί. Να υπερασπίζομαι τον τόπο μου.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ αυτόν τον τόπο. Ξέρω τη μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή, τον ήχο του αέρα που περνάει μέσα από τα πλατάνια, τον μόχθο των ανθρώπων, το πείσμα και την αγάπη τους για τη γη που τους γέννησε. Δεν είμαι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι ένας ενεργός πολίτης που εκλέχθηκε Βουλευτής από την Αιτωλοακαρνανία — για την Αιτωλοακαρνανία. Ένας άνθρωπος που κουβαλά μέσα του τα ίδια βιώματα, τις ίδιες ανησυχίες, την ίδια δίψα για προκοπή.
Αλήθεια, μας ζητάς να σωπάσουμε;
Σου απαντώ: Δεν κάνω πίσω. Γιατί μπροστά στέκεται η ευθύνη που νιώθω απέναντι στον τόπο μας.
Η απώλεια της ψυχραιμίας σου είναι εμφανής. Απάντησε λοιπόν στα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Άφησε τις μικρότητες, τη λάσπη και το φθηνό ύφος. Δεν ταιριάζουν στον θεσμικό σου ρόλο. Αντιθέτως, τον ευτελίζουν.
Όποτε θες, είμαι εδώ για μια ανοιχτή συζήτηση στην κοινωνία, για το μέλλον του τόπου μας.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 27/01/25 συζητήθηκε, στο στάδιο των ερωτήσεων δηλαδή πριν την έναρξη της Η/Δ , το θέμα του σχεδιαζόμενου έργου της αντλησιοταμίευσης στη θέση ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ1. Μετά τη δική σας τοποθέτηση και αφού τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων καθώς επίσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά του έργου αυτού αναγνωρίζοντας ότι συνιστά δραστική παρέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της λίμνης Τριχωνίδας.
Επειδή βρίσκεται σε διαβούλευση η ΜΠΕ της εταιρείας που προωθεί το εν λόγω έργο και η οποία διαβούλευση λήγει στις 21/02.2025
Επειδή το σχεδιαζόμενο έργο της άντλησης νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα, ανεξάρτητα εάν χωροθετείται εντός της Διοικητικής Περιφέρειας του Δήμου Θέρμου, η υλοποίησή του και η λειτουργία του αφορά την περιοχή Νatura 2000 και το υδάτινο οικοσύστημα το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καθώς επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία των Τοπικών Κοινοτήτων πέριξ της λίμνης υπάγονται στο Δήμο Αγρινίου.
Επειδή η Τοπικές Κοινότητες, πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, με αγωνία για το μέλλον του τόπου μας, έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους απέναντι στο καταστροφικό αυτό έργο για τη βιοποικιλότητα και το υδατικό ισοζύγιο της λίμνης.
Επειδή η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
Επειδή στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα life nature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladium mariscus και Carex davalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
Επειδή δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Επειδή δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ο Ειδικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός για την περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας.
Επειδή από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
Επειδή από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
Επειδή το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α και Β βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού.
Επειδή θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με καθαρό περιβάλλον και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Επειδή δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται να βιομηχανοποιηθεί μια για πάντα και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ
1. Να συγκληθεί άμεσα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε, η ομόφωνα εκφρασθείσα ήδη αντίρρηση του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα, να εξοπλιστεί με σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αγώνα που διεξάγουμε και τη διεύρυνση του ΜΕΤΩΠΟΥ που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να υπερασπισθούμε τη λίμνη Τριχωνίδα που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και το «Κεφάλαιο» της περιοχής μας.
Αγρίνιο, 9/2/2025
Για την Επιτροπή αγώνα για την υπεράσπιση της Τριχωνίδας
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος
π. Δήμαρχος Θεστιέων
Σύσκεψη στη Γαβαλού απο την Επιτροπή Υπεράσπισης της Λίμνης Τριχωνίδας:
‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’:
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Θέρμου να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής για το φαραωνικό έργο της αντλησιοταμίευσης που προτίθεται να κατασκευάσει η «εθνική μας εταιρεία» στη λίμνη Τριχωνίδα (περιοχή NATURA για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Ενημέρωση λοιπόν, από ένα ολόκληρο επιτελείο ειδικών μιας εταιρείας που είναι μέρος του καρτέλ ενέργειας και που κάθε μήνα μας απομυζά μέσω των υπέρογκων λογαριασμών μας, για την (δήθεν) χρησιμότητα του έργου. Μια χρησιμότητα που κατά την εκτίμηση μας αφορά στην αύξηση κερδοφορία της μόνο. Ένα έργο που κυοφορείται από το 2021 αλλά κανένας από τους τοπικούς άρχοντες της περιοχής δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει όλα αυτά τα χρόνια τους πολίτες ή να απευθυνθεί σε επιστημονικούς φορείς όπως τα πανεπιστήμια ή το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ προκειμένου να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την αναγκαιότητα ή μη του έργου αυτού. Έτσι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και με την πίεση του κόσμου αναγκάστηκαν να αποταθούν στον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζεληλίδη Αβραάμ.
Η παρουσία λοιπόν του φιλόδοξου αυτού έργου ξεκίνησε από τη μεριά των εκπροσώπων της ΤΕΡΝΑ, αφού η Δημοτική αρχή αποφάσισε να τους νομιμοποιήσει για να μας πούνε ότι θα γίνουμε Ελβετία ή κάτι τέτοιο και πόσα πολλά χρήματα θα πέσουν στη περιοχή υπονοώντας ότι οι ντόπιοι θα ξεχάσουν τη φτώχεια τους αλλά και αν παρόλα αυτά αρνηθεί το έργο αυτό η τοπική κοινωνία, «δεν πειράζει θα πάνε αλλού που τους παρακαλάνε». Τέτοια ξεστόμισαν στη εκδήλωση! Τι ντροπή για όσους τους έφεραν εκεί!
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο καθηγητής Γεωλογίας και μέσα σε 5 λεπτά αποδόμησε με επιστημονικό τρόπο όλη τους τη προσπάθεια, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ένας φοιτητής γεωλογίας θα ντρεπόταν να παρουσιάσει τέτοια κείμενα ως δήθεν γεωλογικές μελέτες. Κείμενα που δεν έχουν καμιά βιβλιογραφική αναφορά, καμιά παραπομπή για τα δεδομένα που παρουσιάζουν, ανύπαρκτες γεωλογικές έννοιες, υδρολογικά δεδομένα που αφορούν τη δεκαετία του 50, σε μια εποχή που λέμε το νερό νεράκι και άλλα πολλά.
Η αριστεία τους σε όλο τους το μεγαλείο. Εξάλλου την έννοια αυτή την έχουμε εμπεδώσει για τα καλά στο πετσί μας σαν κοινωνία από τους πρώτους διδάξαντες, τους κυβερνώντες μας που διαπρέπουν κατά καιρούς σε όλα τα πεδία της ζωής μας.
Όμως αυτό που έμεινε εν τέλει, είναι ότι τέτοια τιτάνια έργα δεν μπορεί να γίνονται στο πόδι, όταν μάλιστα, πέρα από το τεράστιο οικολογικό τους αποτύπωμα, μπαίνει σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας από τους σεισμούς. «Προτίθεστε λοιπόν να υλοποιήσετε ένα τέτοιο έργο σε σεισμογενή περιοχή, πάνω σε τρία ενεργά ρήγματα, ρισκάροντας την ασφάλεια όλης της περιοχής», αναρωτήθηκε ο κ. Ζεληλίδης.
Αποκαλυπτική τον προθέσεων όμως ήταν και η απάντηση της εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ ότι «όλη η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή». Αν μετά από όσα έγιναν χθες, με το δήμαρχο Θέρμου να υπόσχεται ότι θα διεκδικήσει τζάμπα ρεύμα για όλους τους κάτοικους της περιοχής αλλά και δρόμους που θα φτιάξει η ΤΕΡΝΑ και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακούσουμε, δεν ξεσηκωθούμε για να αποτρέψουμε το έγκλημα αυτό, δεν θα μας φταίει κανείς.
ΥΓ Επειδή οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουμε πως λειτουργούν εταιρίες σαν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το αμέσως επόμενο έργο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί (το έργο «Τριχωνίδα 2» αφού της αντλησιοταμίευσης έχει ονομασία «Τριχωνιδα 1» , γιατί άραγε;) θα ήταν η υδροδότηση του Ευήνου μέσω του Άνω Ταμιευτήρα. Με 5 εκατομμύρια κυβικά νερού, παράγεται ρεύμα και σε ώρες αιχμής πουλιέται ενώ παράλληλα, μεταφέρεται νερό στον Εύηνο, που είναι δίπλα, και λύνεται το θέμα της λειψυδρίας των Αθηνών.
Ομοσπονδία Συλλόγων Τριχωνίδας:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριχωνίδας (ΟΣΥΤ ) συνεδρίασε
εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 στα γραφεία της με μοναδικό
θέμα : «Αντλησιοταμίευση στη Λίμνη Τριχωνίδας».
Μετά από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της επαρχίας Τριχωνίδας του Νομού
Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και της Επιτροπής Αγώνα που συστήθηκε για την
αποτροπή του εν λόγω έργου,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΨΗΦΙΣΜΑ :
Ένας σταθμός αντλησιοταμίευσης έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση στο
Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο(ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος &
Ενέργειας , η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21/02/2025 και αφορά τιςκοινότητες
Αβαρικίου , Σιταραλώνων και Πετροχωρίου του Δήμου Θερμού.
Η δημόσια διαβούλευση αναρτημένη στο ΥΠΕΝ: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2051
Ο συγκεκριμένος σταθμός αντλησιοταμίευσης δεν αποτελεί το μοναδικό έργοτο οποίο
είναι αναρτημένο στην ΡΑΑΕΥ. Συγκεκριμένα υπάρχουν σχέδια για τα εξής επιπλέον έργα
στην περιοχή μας:
1. Έναν ακόμη σταθμό αντλησιοταμίευσης ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο
αξιολόγησης.
2. Ενώ υπάρχουν βεβαιώσεις παραγωγού για :
13 ανεμογεννήτριες (οι 8 από αυτές είναι σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, 3 με έγκριση
ΠΠΔ σε Διασελλάκι-Κόνισκα και 5 με ΑΕΠΟ στην κορυφή Ψώριαρης) 6 μικρά
υδροηλεκτρικά (1 σε τελικό στάδιο αδειοδότησης, δηλ ΑΕΠΟ, στον ποταμό Εύηνο και
εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου)
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και την περιβαλλοντική, οικονομική καταστροφή που
θα επιφέρει η υλοποίηση του προαναφερθέντα σταθμού αντλησιοταμίευσης που έχει
υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση αλλά και των υπολοίπων έργων για το Δήμο Θέρμου
καθώς επίσης και την σωρεία έργων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που
σχεδιάζονται και αναρτιούνται συνεχώς στην ΡΑΕΕΥ και αφορούν σε ολόκληρο το νόμο
Αιτωλοακαρνανίας,
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
να καταψηφίσετε την υλοποίηση του έργου αυτού με γνώμονα την άρνηση να
μετατραπεί η περιοχή της Τριχωνίδας σε βιομηχανική ζώνη
Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση της Λίμνης Τριχωνίδας:
Θέλουμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία με 100% καθαρή ενέργεια μηδενικών ρύπων, κοινωνικά δίκαιη και φιλικά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μια ενεργειακή μετάβαση. Δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματα των ξέφρενων ενεργειακών επενδύσεων, για την αισχροκέρδεια των λίγων, πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ενέργεια.
Ο αέρας, ο ήλιος, το νερό, ενίοτε και τα έγκατα της γης με τη γεωθερμία τους είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να ανήκουν ως πηγές ενέργειας στην αποκλειστική εκμετάλλευση από τους λίγους αλλά να αποτελούν δικαίωμα των πολλών, των ιδίων των καταναλωτών διότι όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παραγωγή ενέργειας (με αυτοπαραγωγή και σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων).
Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ένα συλλογικό – κοινωνικό δικαίωμα που γεννιέται στις μέρες μας, το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην «Ενεργειακή Δημοκρατία».
Είναι γνωστό πια σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώνεται ένα πολύ αυξημένο επενδυτικό -επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μια υπερεκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα στο τομέα της ενέργειας που αποτελεί σήμερα ένα πεδίο άγριας κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πολύμετοχικών και καφαλαιουχικών εταιρειών.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, έρμαιη μιας κερδοσκοπικής βουλιμίας ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.
Στο στόχαστρο και τα νερά της περιοχής μας.
Μια άλλη περιήγηση στο πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ: https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw , επιβεβαιώνει την απειλή αφού υπάρχουν προς το παρόν αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
• 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
• 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
• 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
• 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
• Και σε όλες τις λίμνες του Αχελώου έγκριση μελετών σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών.
Και τώρα ήρθε και η σειρά της Τριχωνίδας.
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα, έργο κατηγορίας Α (Α -Α1 ή Α2-κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ή πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!
Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA 2000 «Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία» GR2310009 θα γίνουν τα κάτωθι τμήματα του έργου:
• Κάτω υδροληψία.
• Δύο πυλώνες.
• Χώρος διασύνδεσης.
• Τμήμα του συστήματος προσαγωγής νερού (υπόγειο).
• Είσοδοι των σηράγγων πρόσβασης (κύρια και βοηθητική) του Σταθμού Άντλησης/Παραγωγής που θα χωροθετούνται στα όρια των ΕΖΔ.( Ειδικές Ζώνες Διατήρησης)
Σημειωτέον ότι ο προβλεπόμενος αγωγός για την άντληση του νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα θα έχει διάμετρο 7,5μ και θα πρέπει να εισχωρήσει στη λίμνη μέχρι του σημείου που το βάθος θα εγγίζει τα 18μ. Επίσης θα πρέπει να γίνουν έργα εξυγίανσης (έργα εκσκαφής και αποψίλωσης του πυθμένα) και έργα πρόσβασης στον αγωγό. Συνεπώς πρόκειται για δραστική επέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης κατά τα άλλα Τριχωνίδας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΔΙΟΤΙ:
• Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
• Στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE nature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladium mariscus και Carex davalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
• Δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία που έχει αναλάβει την μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του επίμαχου έργου είναι η ίδια που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ΕΜΠ σε όλη την Ελλάδα!
• Από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
• Από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
• Το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού. Θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
• Εντύπωση μας προκαλεί η απόφαση του Δήμου Θέρμου να παραχωρήσει, την Τετάρτη 5/2/2025, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εκπροσώπους μιας ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα επενδυτικά ιδιωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή, ενώπιον πολιτών και φορέων. Πλην όμως όταν καλούνται οι πολίτες όπως εδώ και μάλιστα για ζήτημα που άπτεται της ζωής τους και του τόπου τους, η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κ.Δ.Κ και δεν μπορεί να είναι μονομερής. Η ενημέρωση και ο διάλογος ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται από και με πρόσωπα θεσμικά και ΟΧΙ με ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό κλονίζει την αξιοπιστία των προσώπων που το αποφασίζουν.
Δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται ΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Η σπουδή και η μέριμνα για την υποδοχή της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή του προτεινόμενου έργου και συγκεκριμένα στο Δήμο Θέρμου προκειμένου να «ενημερώσει» κατοίκους και φορείς, στην ουσία όμως να προλάβει να «διαφημίσει» και πλαγίως να επιβάλει την προώθηση του έργου αντλισιοταμίευσης πριν ακόμα τελειώσει η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 21/2/25 και χωρίς την επίσημη πρόσκληση ειδικευμένων στο θέμα επιστημονικών ομάδων (όπως τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Πανεπιστήμιο κ.α.) προκειμένου να αποφανθούν και να γνωμοδοτήσουν έγκυρα αλλά και χωρίς την επίσημη παρουσία στην «εκδήλωση» επιστημόνων και φορέων που έχουν ήδη διατυπώσει την αντίθεσή τους στο έργο δεν διασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια της διαδικασίας, ούτε την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση της Τοπικής Κοινωνίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
Και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει…. Και ότι ο αγώνας θα είναι ανένδοτος δεδομένης μάλιστα και της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη ΖΩΗ στον πλανήτη
Υπογράφουμε:
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων
Παναγιώτης Μυζήθρας, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Αγρινίου
Δημήτρης Κουρουμπλής, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Αγρινίου
Κωνσταντίνος Παπανίκος, Πρόεδρος Τ.Κ Νέας Αβόρανης
Δήμος Κολιώνης, Πρόεδρος Τ.Κ Καλλιθέας
Γεώργιος Νούλας, Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Αγρινίου
Χρήστος Κουμάσης Πρόεδρος Τ.Κ. Παντάνασσας
Κωνσταντία Τραμπάζαλη, συνταξιούχος (Εθνολόγος- Naturalist)
Θεώνη Λειβαδίτη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Μαρία Χαραλάμπους-Παπαδοπούλου, π. Αντιδήμαρχος Αρακύνθου
Μαρίνος Ψειμάδας, π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Νικόλαος Σώκος, δημόσιος υπάλληλος
Νικόλαος Τσάτσος, δημόσιος υπάλληλος Παν/μίου Πατρών
Ανδρέας Τσώλης, π. Διοικητής Νοσοκομείου Αγρινίου
Ευθύμιος Κόσσυφας, Kοινωνικός Ανθρωπολόγος
Αθανάσιος Κατσιμάρδος, εκπαιδευτικός
Ανδρέας Ιωνάς, Bιολόγος
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ
Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών’
Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή:
Ερώτηση του συνδυασμού μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου (29/01) για το σημαντικό θέμα του υπό σχεδιασμού έργου αντλησοταμίευσης στους γειτονικούς μας Δήμους (Θέρμου και Αγρινίου), με πιθανές συνέπειες στην άρδευση του κάμπου των Οινιαδών.
Κύριε Δήμαρχε,
Έχοντας ενημερωθεί για το υπό σχεδιασμό έργο αντλησοταμίευσης που πρόκειται να υλοποιηθεί σε όμορους Δήμους και δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον της λίμνης Τριχωνίδας – η οποία μαζί με τη Λυσιμαχία συνδέεται οικολογικά με τον ποταμό Αχελώο – θα θέλαμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή:
1. Έχετε επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις στη λίμνη Τριχωνίδα και το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής (μην ξεχνάμε ότι η περιοχή ήταν παλαιότερα Επαρχία Μεσολογγίου και παρά τις διοικητικές μεταβολές, το οικοσύστημα παραμένει ενιαίο).
2. Πώς προτίθεται να τοποθετηθεί ο Δήμος μας απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι άλλοι Δήμοι σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν υποβάλει τεκμηριωμένες ενστάσεις και προτάσεις τροποποίησης ή απόρριψης;
3. Έχει εξεταστεί αν το έργο θα επηρεάσει τις υποδομές άρδευσης, όπως το αντλιοστάσιο και η διώρυγα που συνδέονται με τον κάμπο των Οινιαδών;
4. Έχει υπάρξει επικοινωνία με τις Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων όπου προβλέπεται η υλοποίηση του έργου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή στάση και να εξεταστεί μια ενδεχόμενη συντονισμένη παρέμβαση;
5. Έχει λάβει ο Δήμος μας κάποια σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή έχει αναλάβει πρωτοβουλία να ζητήσει επίσημη ενημέρωση;
6. Δεσμεύεται η Δημοτική Αρχή να εισαγάγει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά και να ληφθεί απόφαση για την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο να κατατεθεί αρμοδίως στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο πριν τη λήξη της διαβούλευσης στα μέσα Φεβρουαρίου;
Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του ζητήματος και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο του έργου στην περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής μας, θεωρούμε ότι η έγκαιρη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Δήμου είναι κρίσιμη.
ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο έργο Αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα, το οποίο απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα της λίμνης και τις τοπικές κοινότητες. Παρά τις υποσχέσεις για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων από τους εργολάβους, παρά τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό για την προστασία και ανάδειξή της από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει μέτρα προστασίας έως την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, το έργο εγείρει σοβαρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Η λίμνη Τριχωνίδα είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και για αυτό προστατεύεται από την συνθήκη NATURA 2000.Το έργο αντλησιοταμίευσης κινδυνεύει να διαταράξει την οικολογική ισορροπία και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην βιοποικιλότητα και να επηρεάσει τα υδρόβια οικοσυστήματα της περιοχής. Η τοπική κοινωνία δεν έχει ερωτηθεί, πόσο μάλλον ενημερωθεί, για τις επιπτώσεις του έργου ενώ λείπουν ανεξάρτητες μελέτες αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τομεάρχης Περιβάλλοντος Μίλτος Ζαμπάρας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα σχεδιαζόμενα έργα στη Τριχωνίδα και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό τον καλεί να σταματήσει τις αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έργων αποθήκευσης, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, που αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη αυτών των έργων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας απαιτεί την άμεση διακοπή των διαδικασιών για την αντλησιοταμίευση στη λίμνη Τριχωνίδα έως ότου πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη και διαφανής αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Ντάης δήλωσε: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι ένας θησαυρός για την περιοχή μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα έργο που απειλεί το περιβάλλον και τις ζωές μας χωρίς να γίνει σοβαρή διαβούλευση. Ζητάμε από τις αρχές να σταματήσουν όποιες εργασίες – διαδικασίες σχεδιάζονται στη περιοχή μας και ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να να ακουστούν οι φωνές των κατοίκων.»
Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο’:
Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ» Δημήτρης Τραπεζιώτης , απευθύνθηκε προς το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και προς το Πανεπιστήμιο Πατρών με αίτημα τη διατύπωση γνώμης των δυο ως ανω επιστημονικών φορέων σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας από την κατασκευή και λειτουργία του έργου αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα.
Μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα εξής :
«Πρόσφατα έγιναν αναφορές στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την δημοσίευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα στην θέση ”Τριχωνίδα Ι” (μέγιστης ισχύος έγχυσης 685 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716 MW), εντός της Δ.Ε. Θέρμου, και στις Τοπικές Κοινότητες Αβαρίκου, Σιταραλώνων και Πετροχωρίου, του Δήμου Θέρμου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία τίθενται προς δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 21-2-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/2051
Παρακαλούμε για την επιστημονική σας άποψη ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας από την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, προκειμένου να διατυπώσουμε τη γνώμη μας εμπεριστατωμένα και με επιστημονική επάρκεια στα αρμόδια όργανα, όπου καλούμεθα να τοποθετηθούμε σχετικά με το ζήτημα αυτό.»
Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μίλτος Ζαμπάρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναδεικνύοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον σχεδιασμό έργων αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα.
Η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΝ, συνεχίζει να προχωρά σε αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έργων αποθήκευσης, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον απαραίτητο Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, που αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη αυτών των έργων.
Αυτή τη φορά, η λίμνη Τριχωνίδα και το μοναδικό οικοσύστημά της τίθενται στο επίκεντρο. Παρά τον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό για την προστασία και ανάδειξή της, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έχει προτείνει μέτρα προστασίας έως την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που καθυστερεί εδώ και έξι χρόνια από το Υπουργείο (γιατί άραγε;), το ΥΠΕΝ παρακάμπτει διαδικασίες και εγκρίνει έργα αντλησιοταμίευσης χωρίς επαρκή διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες.
Η λίμνη Τριχωνίδα, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία. Οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το οικοσύστημα της λίμνης φιλοξενεί περισσότερα από 20 είδη ψαριών και 200 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα.
Σήμερα η κυβέρνηση, σε όλη τη χώρα, χωρίς ολοκληρωμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ και χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπικές κοινωνίες, προχωρά σε αδειοδοτήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον και την ισορροπία της κάθε περιοχής.
Ο Βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει να αποφασίζει ερήμην των πολιτών, προστατεύοντας τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.
Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου:
Την Δευτέρα 3/2/2025, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των μελών ΔΣ του ΙΔΕΑΠ Θέρμου, με θέμα
την λήψη απόφασης για την στάση του συλλόγου απέναντι στο έργο της αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα.
Ύστερα και από τη συμμετοχή μελών του ΔΣ σε διαδικτυακές συναντήσεις με έγκριτους επιστήμονες,
όπως ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αβραάμ Ζελιλίδη και η νομικός με εξειδίκευση σε νομικά θέματα εγκαταστάσεων Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Παυλάκη Σοφία,
μένοντας συνεπείς στις καταστατικές αρχές μας για την προστασία της Φύσης και του Ανθρώπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αρνητική στάση του Συλλόγου απέναντι στο έργο της αντλησιοταμίευσης.
Λαϊκή Συσπείρωση Αιτωλοακαρνανίας:
Το έργο για την δημιουργία σταθμού αντλησιοταμίευσης και των συνοδών έργων στην λίμνη Τριχωνίδας, αποτελεί ακόμα μια «επιδότηση» της κυβέρνησης με τις ευχές της ΕΕ, για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια σειρά κλάδους και κύρια στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους.
Επενδύσεις που ο λαός πληρώνει ξανά και ξανά, στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» και της «απελευθέρωσής» της, με το ρεύμα να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα.
Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη μετατρέπεται σε ενεργειακή αποθήκη της Ευρώπης, απόφαση που στηρίζει όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κυβέρνησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα μιας χρήσης, που γεννιούνται και πεθαίνουν στηρίζοντας για όσο χρειαστεί τις αποφάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.
Είναι οι ίδιοι μεγάλοι πολιτικοί ένοχοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτή η πολιτική μετατρέπει την Ενέργεια και το νερό σε πανάκριβα εμπορεύματα. Επιτρέπει τις “πράσινες επενδύσεις” όπου, όταν και όπως θέλει ο επενδυτής. Καταστρέφει δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, γεωργική γη.
Όλοι μαζί μιλούν για το περιβάλλον και την «πράσινη ενέργεια», ενώ είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Μολύνουν το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα, με συνοπτικές διαδικασίες αποχαρακτηρίζουν περιοχές Natura, όταν πρόκειται για μεγαλοεπενδυτές αλλά όταν πρόκειται για αγρότες, ψαράδες κλπ τότε τους πιάνουν όλες οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και τηρούν απαρέγκλιτα την νομοθεσία.
Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία και στην αιματοκυλισμένη Παλαιστίνη από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, δολοφονώντας τους λαούς, λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους, καταστρέφοντας παράλληλα λαϊκές περιουσίες, δάση, θάλασσες και παραγωγική γη.
Η ανάπτυξή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και καταστρέφοντας το περιβάλλον. H Αιτωλοακαρνανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία απέραντη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφού βουνά πεδιάδες και θάλασσες έχουν κατακλιστεί ή προγραμματίζεται η δημιουργία νέων ΑΠΕ.
Η ανάπτυξη που υπηρετούν οι κυβερνήσεις, δεν χωράει στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας. Μόνο ο σχεδιασμός με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση τα κέρδη των επιχειρηματιών μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες. Μόνο όταν, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Είμαστε αντίθετοι με το έργο της αντλησιοταμίευσης στο Θέρμο, σε σεισμογενή περιοχή, και μάλιστα πάνω σε ρήγμα, περιοχή Natura κτλ, όπως είμαστε αντίθετοι και στη λογική των αντισταθμιστικών γιατί γνωρίζουμε καλά ποιος θα τα πληρώσει και δεν είναι άλλος παρά ο καταναλωτής.
-Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
-Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
-Ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Περιφερειακός σύμβουλος
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ Δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου
ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου
ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΒΑΝΑ Δημοτική σύμβουλος Μεσολογγίου
ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δημοτικός σύμβουλος Δ. Ξηρομέρου
ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Δημοτική σύμβουλος Δ . Αμφιλοχίας
ΜΠΟΥΓΑΣ ΛΑΚΗΣ Επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης στο Δ. Θέρμου
ΝΩΝΤΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ. Ακτίου-Βόνιτσας
ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΜΠΑΣ Επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης στο Δ. Ναυπάκτου
Όλοι οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή συσπείρωση .