xiromero5

Προτάσεις συμμετοχής του Δήμου Ξηρομέρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Η κατάθεση της πρότασης INNOSUSTOUR αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας του Δήμου Ξηρομέρου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το 2024.

Τη φορά αυτή ο Δήμος δεν αρκέστηκε στην αναζήτηση και συμμετοχή σε συνεργασίες, αλλά ανέλαβε την πρωτοβουλία κινητοποίησης δυνάμεων που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή.
Με αφετηρία το κοινό αναπτυξιακό πλαίσιο της ΟΧΕ – ΒΑΑ των Δήμων Ξηρομέρου και Ι. Π. Μεσολογγίου, η πρωτοβουλία στοχεύει την εισαγωγή καινοτομίας και την ωρίμαση έργων που θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο:
Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται ο Μαραθιάς, το Βελανιδοδάσος, το Ionian Big Blue, τα αναρριχητικά πεδία, η παραποτάμια περιοχή του Αχελώου, το Μουσείο Αλατιού, ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Γύρος των 2 Δήμων.
Όμως τα εμβληματικά αυτά έργα δεν αντιμετωπίζονται σκόρπια και ασύνδετα. Θα προηγηθεί η συγκρότηση με την κατάλληλη μορφή των δομών εκείνων, που θα εξασφαλίσουν την επιστημονική υποστήριξη και τη βιωσιμότητα του σχεδιασμού:

1. Ομάδα Συντονισμού του Τουριστικού Τομέα
2. Τοπικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος και Ανθεκτικότητας.
3. Κέντρο Καινοτομίας και Βιωσιμότητας του Αγροτοδιατροφικού τομέα.

Ο τελικός όμως στόχος περιλαμβάνει και την άμεση ενίσχυση του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα της περιοχής.

Αναλυτικότερα προβλέπονται:

υποστήριξη για την ανάπτυξη business plans και την πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις για 2 επιπλέον χρόνια πέρα από τη διάρκεια του έργου
κατάρτιση των επιχειρηματιών και των στελεχών των επιχειρήσεων σε προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές
εκπαιδευτικές επισκέψεις εκτός Ελλάδας
δράσεις επαναπατρισμού των επιστημόνων μας

Το ισχυρό αναπτυξιακό όραμα του Δήμου και η έντονη παρουσία της καινοτομίας στον πυρήνα του δεν άφησε ασυγκίνητους τους απαραίτητους περιφερειακούς φορείς για την υλοποίησή του:

η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε

και ακολούθησαν με την επίσημη υποστήριξή τους

το Ομοσπονδιακό Κρατίδιο της Βαυαρίας
η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ιρλανδίας και
η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στους τέσσερις περιφερειακούς φορείς προστίθενται το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης με το τελευταίο, πέρα από την διεπιστημονική υποστήριξη, να έχει αναλάβει γενναία καθοριστικό ρόλο στην υποβολή της πρότασης και το βάρος του μελλοντικού συντονισμού του έργου όταν εγκριθεί. Για το λόγο αυτό η πρωτοβουλία του οφείλει ιδιαίτερες ευχαριστίες.
Η συνεργασία όμως δεν εξαντλείται στους παραπάνω. Οι Δήμοι Ξηρομέρου και Ι. Π. Μεσολογγίου μαζί με άλλους τοπικούς ελληνικούς φορείς και επιχειρήσεις (Agrifood West, Tourism Makers, Data Consultants), θα συνεργαστούν με δύο από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά συστήματα καινοτομίας, το γερμανικό DEEP Ecosystems και το South East Technical University της Ιρλανδίας με αποκλειστικούς αποδέκτες τις τοπικές επιχειρήσεις.
Η ιδέα ήταν απλή: η απάντηση στην ερήμωση της περιοχής βρίσκεται στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού και αγροτοδιατροφικού τομέα. Η βιωσιμότητα εξασφαλίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία. Η καινοτομία είναι ένα ταξίδι σε ανοιχτές θάλασσες. Και αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον άνεμο, ας κουμαντάρουμε τα πανιά. Στο καράβι αυτό είμαστε όλοι πλήρωμα.
Η πραγματοποίηση είναι δύσκολη: Το πρώτο βήμα έγινε με την κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα. Και τώρα αντιμετωπίζουμε τα κύματα του ανταγωνισμού για την έγκρισή της για να δέσουμε στο λιμάνι της υλοποίησης.


Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν παρέχουν μόνο οικονομικούς πόρους ή τεχνολογία σε ένα Δήμο. Τελικό τους αποτέλεσμα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε κοινωνικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ξηρομέρου μετείχε στην κατάθεση δύο προτάσεων που η κάθε μία με τον τρόπο της αγγίζουν τον παραπάνω στόχο:

Η πρώτη, με τίτλο: «Ξεκίνημα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» (HUMAN AT THE CENTER KICKSTART – HACK) έχει σαν στόχους τον έλεγχο και την αξιολόγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε θεμελιώδη δικαιώματα και σε μια σειρά τομέων της καθημερινής ζωής του δημότη όπως η ψηφιακή δημοκρατία, η εκπαίδευση, η γεωργία και η κατανάλωση.
Είμαστε πραγματικά περήφανοι που ο Δήμος Ξηρομέρου είναι ο μοναδικός ΟΤΑ που μετέχει στο εταιρικό σχήμα όπου περιλαμβάνονται 10 φορείς από 6 χώρες και συμπορεύεται με οργανισμούς όπως τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για την Τοπική Δημοκρατία, το Πανευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON.

Η δεύτερη με τίτλο: «Συμπεριληπτικές ενεργειακές κοινότητες» (Inclusive Renewable Energy Communities I-REC) έχει σα στόχο την οικονομική ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, με την αξιοποίηση του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων.

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν βασικό στοιχείο για τη μείωση του κόστους των ενεργειακών λογαριασμών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ενεργειακών καταναλώσεων των πολιτών.
Οι ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν επίσης για να διαδώσουν την ιδέα ότι η ενέργεια -στην προκειμένη περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- δεν είναι απλώς ένα καταναλωτικό αγαθό, αλλά ένα κοινό αγαθό στο οποίο μπορούν να στηριχθούν νέες τοπικές δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Κατά συνέπεια, η βασική ιδέα πίσω από μια ενεργειακή κοινότητα είναι επίσης αυτή του εκδημοκρατισμού της ενέργειας για μια πιο συνειδητή και συνυπεύθυνη ενεργειακή ιδιότητα του πολίτη.
Ωστόσο, για τους ασθενέστερους πολίτες, υπάρχουν σημαντικά διοικητικά αλλά και οικονομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να γίνουν μέρος μιας ενεργειακής κοινότητας

Το έργο Inclusive Renewable Energy Communities (I-REC) στοχεύει να ξεπεράσει και τα δύο αυτά εμπόδια σε ορισμένες πιλοτικές περιοχές, παρέχοντας:

α) τεχνική βοήθεια στους πολίτες ορισμένων ιδιαίτερα μειονεκτικών περιοχών με ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης

β) χρηματοδοτικό πρόγραμμα στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθορίζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι και ευάλωτοι πολίτες να ενταχθούν σε μια ενεργειακή κοινότητα.

Ο γενικός στόχος της πρότασης I-REC είναι να αυξήσει την ενεργειακή βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή σε μειονεκτούσες κοινότητες, αναπτύσσοντας υπηρεσίες υποστήριξης για την κοινότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φορείς από Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Ελλάδα αθροίζουν της δυνάμεις τους υπό το συντονισμό της Ιταλικής Περιφέρειας της PUGLIA με το Δήμο μας ως μοναδική συμμετοχή από τη χώρα μας. Γιατί παρ’ όλες τις γνωστές δυσκαμψίες που αντιμετωπίζουμε δεν το βάζουμε κάτω.