Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα συζήτησης τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ, έκανε ο βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας.
Ο Βουλευτής, στην ομιλία του, έκανε αναφορά στις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης που δεν είναι πια, μια θεωρητική απειλή αλλά την βιώνουμε όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια τονίζοντας: «Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζουν καθημερινά τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Από τις παρατεταμένες ξηρασίες περνάμε σε έντονες χαλαζοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες. Η παραγωγή, οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Οι αγρότες βρίσκονται στο έλεος της φύσης, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας, χωρίς άμεση βοήθεια, χωρίς ελπίδα».
Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε ο βουλευτής, για παράδειγμα, η φετινή παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου θα έχει μείωση κατά 80% κυρίως λόγω της ξηρασίας. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να υπάρξει στήριξη από το κράτος απέναντι στις τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί άμεσων καταγραφών των ζημιών και άμεσων αποζημιώσεων με ποσά που θα καλύπτουν ολόκληρες τις ζημιές που θα έχουν προκληθεί.
Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Εάν δεν δράσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να δούμε την ελληνική ύπαιθρο να ερημοποιείται. Πολλοί παραγωγοί ήδη εγκαταλείπουν το επάγγελμα, και η διατροφική μας αυτάρκεια υπονομεύεται. Αν δεν ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή, ποιος θα καλλιεργήσει τα χωράφια μας; Ποιος θα συνεχίσει την παράδοση που στήριξε την ελληνική κοινωνία για αιώνες;»
Για να ενισχυθεί όμως ο αγροτικός χώρος χρειάζονται και μέτρα προσέλκυσης νέων αγροτών στο επάγγελμα και αλλαγή στρατηγικής για ενίσχυση του πρωτογε-νούς τομέα παραγωγής ως βασικού πυλώνα της οικονομίας μας. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε την ελληνική ύπαιθρο να σιγήσει. Ας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) ενημερώνει το κοινό και τους αρμόδιους φορείς για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη ανομβρία στην παραγωγή ελαιολάδου για το έτος 2024.
Μετά από διαδοχική αλληλογραφία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στις 22/5/2024 με Α.Π 149832/6359, 6/6/2024 με Α.Π 148483/7064 και 2/9/2024 με Α.Π 274396/8832, έγινε γνωστή η εκτίμηση παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών για την περίοδο 2024/25.
Οι ελάχιστες χειμερινές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους παρατεταμένους θερινούς καύσωνες και τη συνεχιζόμενη ανομβρία, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου. Το ποσοστό των ξηρικών ελαιώνων στην ΠΔΕ υπολογίζεται στο 80-85%. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και των τριών περιφερειακών ενοτήτων, σε συνεργασία με γεωτεχνικούς, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες αυτοψίες στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και διαπίστωσαν το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που έχει προκαλέσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, καρπόπτωση και εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών.
Οι ζημιές από την έως σήμερα ανομβρία είναι τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές:
Ποσοτικές Ζημιές:
• ΠΕ Αχαΐας: Με περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 12.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 8.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
• ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Με περίπου 6.200.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 25.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 16.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 36%.
• ΠΕ Ηλείας: Με περίπου 11.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 30.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 20.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
Συνολικά, αναμένεται απώλεια πάνω από 23.000 τόνων ελαιολάδου (35%) για το έτος 2024.
Ποιοτικές Ζημιές: Η συγκομιδή αφυδατωμένων καρπών θα προσδώσει αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, επηρεάζοντας την ποιότητά του και τον χαρακτηρισμό του ως παρθένου ή έξτρα παρθένου.
Για το έτος 2025, προβλέπονται μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου, καθώς η καταπόνηση των βλαστών από την τρέχουσα ανομβρία θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Οι βλαστοί που υπέστησαν έντονο στρες ή ξήρανση φέτος, θα παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Κατόπιν των ανωτέρω και όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η ΠΔΕ μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της παρακολουθεί στενά και από την αρχή την εξέλιξη του προβλήματος.
Όπως σημειώνει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας: «Καταλήγουμε επομένως στην ανάγκη για Άμεσα Μέτρα Στήριξης. Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί της ΠΔΕ πρέπει να στηριχτούν οικονομικά από την πολιτεία, διότι διαφορετικά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Ζητούμε άμεση οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη των παραγωγών, καθώς και υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών άρδευσης για την πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συζήτηση κριθεί απαραίτητη.»
Τέλος, προκειμένου το εν λόγω πρόβλημα να αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, των παραγωγών και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τη θλιβερή κατάσταση που έχει γονατίσει τους ελαιοπαραγωγούς τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και σε όλη την επικράτεια, λόγω της ανομβρίας, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Οι ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις των έκτακτων κλιματικών μεταβολών έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Ενώ συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους διαρκείς και ασυνήθιστους καύσωνες έχουν προκαλέσει αφυδάτωση των καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία στις ελιές, με τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ειδικά στην Αιτωλοκαρνανία, η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την περίοδο 2023/2024 έχει σπάσει ρεκόρ 20ετίας. Η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Χριστίνα Σταρακά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτάνε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πότε και με ποιόν τρόπο σκοπεύει να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από τη μείωση της παραγωγής ελιάς λόγω της ανομβρίας, καθώς και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει ασφαλιστικά την ακαρπία αλλά και το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την αύξηση της βασικής ενίσχυσης στην ελαιοκαλλιέργεια και την προστασία του εθνικού μας προϊόντος.
Σε δήλωση της, η βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ελαιόδεντρα στην ελληνική επικράτεια καταλαμβάνουν έκταση περίπου 8 εκ. στρεμμάτων, μακράν τα περισσότερα στρέμματα από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Παράλληλα, τα ελαιοκομικά προϊόντα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι εξαγωγές ελαιόλαδου εισφέρουν έσοδα στο κράτος πάνω από ένα 1δις.€ ενώ τα έσοδα από τις βρώσιμες ελιές ανέρχονται περίπου στα 600 εκ.ευρώ. Μιλάμε για ολική καταστροφή.»