Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, για έβδομη φορά μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια, φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αφορμή το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου.
Με την προσφυγή τους, οι φορείς ζητούν την ακύρωση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, στο μέτρο που αυτή επιχειρεί τη νεκρανάσταση του μυθολογικών διαστάσεων φαραωνικού σχεδίου της εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τον Πηνειό, μέσω σήραγγας που διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου.
Οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται στην αίτηση αφορούν ουσιαστικές παραβιάσεις άρθρων των ευρωπαϊκών οδηγιών 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και 2001/42/ΕΚ για τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων.
Συγκεκριμένα, τα δυο σχέδια, των οποίων η ολοκλήρωση αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, επαναφέρουν ένα φάντασμα του παρελθόντος που θεωρούσαμε πως είχε εξαφανιστεί μετά από έξι ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μια του Δικαστηρίου της ΕΕ: την εκτροπή του Αχελώου.
Η μυθολογία της εκτροπής του Αχελώου έχει εδώ και δεκαετίες βυθίσει τη Θεσσαλία σε επικίνδυνη πολιτική απραξία, καθυστερώντας την υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων βελτίωσης των δικτύων άρδευσης, πρόσθετων έργων ταμίευσης στη λεκάνη του Πηνειού, μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, τεχνητού εμπλουτισμού των υδροφορέων, και υλοποίησης έργων ταμίευσης μέσω λιμνοδεξαμενών σε πεδινές ή λοφώδεις περιοχές.
Το προτεινόμενο με τα προσβαλλόμενα σχέδια περίπλοκο τεχνικό σύστημα εκτροπής υδάτων του Αχελώου προϋποθέτει τουλάχιστον την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Συκιάς, την λειτουργία της σήραγγας προσαγωγής (Πετρωτό – Δρακότρυπα), καθώς και νέων δικτύων διοχέτευσης του νερού αυτού, δηλαδή έργων με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, εγκαθιδρύοντας μία πανάκριβη υπηρεσία ύδατος για αγροτική χρήση.
Σε εποχή ιδιαίτερα έντονων και ολοένα και συχνότερων κλιματικών καταστροφών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στη γεωργική δραστηριότητα της Θεσσαλίας, η επαναφορά στην πολιτική σκηνή ενός εντυπωσιοθηρικού έργου, αποτελεί άλλη μια θλιβερή απόδειξη πως η Ελλάδα βαδίζει προς το αβέβαιο κλιματικό μέλλον με τα μάτια προσκολλημένα στο παρελθόν.
Η εκτροπή του Αχελώου μόνο να συσκοτίσει μπορεί το αβέβαιο μέλλον μιας Θεσσαλίας που παραμένει παραμελημένη ενώ αγνοούνται αδικαιολόγητα σημαντικά έργα για την ανασυγκρότηση και θωράκιση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα.
Επίκεντρο και επείγουσες προτεραιότητες πρέπει να αποτελέσουν η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροσυστημάτων και η αποκατάσταση υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που μπορούν να αποτελέσουν την πλέον αποδοτική λύση για την εξασφάλιση επάρκειας ύδατος για άρδευση και τη θωράκιση της Θεσσαλίας απέναντι στις εντεινόμενες κλιματικές καταστροφές.
Την προσφυγή υπογράφουν:
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου,
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας,
Δήμος Αγρινίου,
Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου,
Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,
Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας,
WWF Ελλάς,
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Ένωση Αγρινίου
Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου:
«Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή μέσω των Νομικών της Παραστατών κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 23 Οκτώβριου 2024 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), αίτηση ακύρωσης της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία.
Ουσιαστικά η 2η αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ σηματοδοτεί μια αρνητική εξέλιξη, απόρροια των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και εμμονών, προκειμένου να παρακαμφτούν οι έξι προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και να ξεκινήσει εκ νέου το καταστροφικό εγχείρημα της εκτροπής.
Να τονιστεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή στο χρονικό διάστημα της διαβούλευσης και παρά την σθεναρή της στάση με προτάσεις και επιχειρήματα, δεν κατέστη δυνατόν να κάμψει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις που συναινούσαν στην επανάληψη του σεναρίου της εκτροπής.
Η Συντονιστική Επιτροπή έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη πιστεύει ότι θα δικαιωθεί για μια φορά ακόμη και σε αυτόν τον δικαστικό της αγώνα, έτσι ώστε η εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία να αποτελέσει οριστικά παρελθόν.
Επιπρόσθετα στην σημερινή συγκυρία και δεδομένης της ανησυχητικά χαμηλής στάθμης των υδάτων στον Αχελώο, μάλλον σαν ανέκδοτο ακούγεται η υπόθεση της εκτροπής.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας (Σ.Ε) κατά της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία αποτελείται, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Ελλάδος, τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Μεσολογγίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την ΕΑΣ Αγρινίου».