Δήμος Πατρέων:
Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η προώθηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο θα έχει σοβαρές αντιδράσεις, εξέπεμψαν στις 3 Νοεμβρίου 2024 το πρωί, μέσω μιας μεγάλης συγκέντρωσης στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας.
Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Όχι αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό – Φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό». Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στη θαλάσσια περιοχή και τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να πληρώνουν ακριβά τιμολόγια για το ρεύμα και για τα βασικά αγαθά.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση και την καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Επανέλαβε μάλιστα ότι η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αντιπαραθέσεις.
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας:
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα τόσο η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) όσο και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) υπερψήφισαν το ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας που τάσσεται ενάντια στην ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου.
Τα δύο ανώτερα αυτοδιοικητικά όργανα, όπως επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και οι Μητροπόλεις βρίσκονται στο πλευρό των Δημάρχων και των φορέων που εντείνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στο δρομολογούμενο σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων προβλέποντας, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση περισσότερων από 50 ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό Κόλπο από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ.
Αναλυτικότερα το ψήφισμα:
«Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προβλέποντας τη δημιουργία 25 Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 km2. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 km2 στον Πατραϊκό Κόλπο.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες, που έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εξόχως επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τις πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα.
Ως εκ τούτου, η προοπτική εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα οδηγήσει άμεσα σε υπέρβαση της τοπικής φέρουσας ικανότητας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:
Η υφιστάμενη πυκνότητα των αιολικών πάρκων υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια για εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών.
Δεν νοείται να κάνουμε λόγο για τουριστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει ανεξέλεγκτη, αλόγιστη και χωρίς σχέδιο χωροθέτηση και εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας, χωρίς μάλιστα τη συγκατάθεση ή γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών.
Η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο εφάπτεται με:
· 15 θεσμοθετημένες ακτές κολύμβησης
· 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές, όπως 7 περιοχές Natura 2000, 2 Ramsar (Παγκόσμια συνθήκη για τη διατήρηση και την βιώσιμη χρήση των υγροτόπων) 2 Σημαντικών Περιοχών για Πουλιά (ΣΠΠ) και 2 Εθνικά Πάρκα και ιδιαιτέρως με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού (Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων), το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο μωσαϊκό ψηφίων χέρσου, ακτών, γλυκών και αλμυρών υδάτων τεράστιας βιολογικής, οικολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και περιβαλλοντικής αξίας. Πρόκειται δε για τον μεγαλύτερο υγρότοπο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου.
Και ειδικότερα ότι, για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σοβαρότατες επιπτώσεις, όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο τομέας της αλιείας, ένας από τους βασικότερους κλάδους απασχόλησης και πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κινδυνεύει σοβαρά ακόμη και να εκλείψει, λόγω των σημαντικότατων επιπτώσεων που δύνανται να επιφέρουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο οικοσύστημα, τα ιχθυοποθέματα και τη βιοποικιλότητα.
Η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι «κλειστή» και εξαιρετικά «πιεσμένη» λόγω της μεγάλης διέλευσης επιβατικών πλοίων, των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, της έρευνας και εκμετάλλευσης χερσαίων υδρογονανθράκων, της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου της EastMed, τον οποίο μάλιστα τέμνει στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας προς παραλιακή περιοχή Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που συγκρούεται με τα αναφερόμενα στην υπό εξέταση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που προβλέπει ότι, οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) χωροθετούνται εκτός όδευσης υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων έργων μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΑΠ).
Και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ οποιασδήποτε σχεδιαζόμενης ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.
Την άμεση διαμόρφωση και ολοκλήρωση ενός νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, η ολοκλήρωσή του παίρνει διαρκώς παράταση με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης για τους μελετητές να έχει οριστεί πλέον η 27η Δεκεμβρίου 2024) σε συσχέτιση με τον υποκείμενο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας. Το προηγούμενο Ειδικό Χωροταξικό του 2009 είχε λάβει υπ’ όψιν δεδομένα της δεκαετίας του 2000 και έχει κλείσει τον κύκλο του, οπότε θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα και σύγχρονα δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έως τώρα εμπειρία στην πράξη.
Το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ να συσχετίζεται με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού), σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ειδικές προβλέψεις που βασίζονται στη χωρική διάρθρωση του εθνικού χώρου βάσει του τουριστικού φαινομένου.
Η οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικό-οικονομικής φύσεως.
Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται με την αιτιολογημένη και υποχρεωτική έκφραση συγκατάθεσης των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των Συμβουλίων της Περιφέρειας και των Δήμων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, οι τοπικές κοινωνίες και οι επόμενες γενιές των είναι αυτές που επωμίζονται τις σοβαρές επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών.
Να υπάρξει ειδικότερη μελέτη αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ των στον Πατραϊκό Κόλπο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα, εξασφαλίζοντας πάντα την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Να ΜΗΝ προχωρούν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ σε περιοχές υψηλής αισθητικής, τουριστικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας απειλώντας την τοπική οικονομία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ιδιαιτέρως δε, και όσον αφορά στην ανάπτυξη των πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων Δυτικής Ελλάδας που προβλέπεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις και στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.»
Δήμαρχοι και φορείς στέκονται απέναντι στην ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Ευρύτατη συμμετοχή στη συνάντηση στην Ναύπακτο:
Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα, σε συνεργασία με τους Δημάρχους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ.Σπύρο Διαμαντόπουλο και Δωρίδας κ.Δημήτρη Γιαννόπουλο, πραγματοποιήθηκε, με ευρύτατη συμμετοχή, συνάντηση με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Δωρίδας στην Ναύπακτο, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κοινές δράσεις κατά του σχεδιασμού εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο. Σημειώνεται ότι, ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας κ.Στυλιανός Μπλέτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ.Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ.Αδάμ Βλαχογιάννης, η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας κ.Βάσω Νταουσάνη, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου κ.Διονύσης Παπαδημητρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας κ.Κωνσταντίνος Μπουζινέκης, ο πρώην Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας κ.Μένιος Χάρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας κ.Αποστόλης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αντιρρίου και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Θέμης Δαβανέλλος, ο εκπρόσωπος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας κ.Θανάσης Καλαβρουζιώτης, Πρόεδροι, μέλη και εκπρόσωποι Κοινοτήτων, Σωματείων, Επαγγελματικών Ενώσεων, Συνδέσμων, Αλιέων και Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και πολίτες. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Άγγελος Σταυρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, Ντίνος Τσουκαλάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Νίκος Ραυτόπουλος, Γρηγόρης Δελημάρης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.Γιώργος Σιαμαντάς και κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος κ.Μαρίνα Πατακοπούλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας και της Δωρίδας.
Αγανάκτηση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών
Δήμοι και φορείς διατράνωσαν την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι στο σχεδιασμό εγκατάστασης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου, εκφράζοντας κυρίως την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι τόσο σημαντικές και σοβαρές παρεμβάσεις αποφασίζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Ψηφίσματα κατά των υπεράκτιων αιολικών από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε ότι «ο Πατραϊκός Κόλπος πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο», ενώ ενημέρωσε ότι, μετά από σχετικές εισηγήσεις του Δήμου Ναυπακτίας, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας με ψηφίσματα που έλαβαν αυτές τις ημέρες τάσσονται στο πλευρό των Δημάρχων και των φορέων κατά του σχεδιασμού ανάπτυξης πλωτών και υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Συντονισμού
Με κοινή απόφαση των παρισταμένων συγκροτήθηκε Επιτροπή Συντονισμού Δράσεων, στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις Δήμαρχοι Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου και Δωρίδος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας-Δωρίδας. Η Επιτροπή θα αναλάβει να συντονίσει και να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές, αλλά και να αποφασίσει τις επόμενες κινητοποιήσεις. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας ενημέρωσε ότι ήδη γίνεται προετοιμασία ώστε να υπάρξουν νομικές προσφυγές, όταν αυτές απαιτηθούν, σε συνεργασία πάντα με τα Τεχνικά Επιμελητήρια.
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας:
Το ΕΚΝΔ χαιρετίζει και στηρίζει με σημερινή απόφαση του ΔΣ, την απόφαση των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να ταχθεί ενάντια στην ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου.
Η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι ήδη σημαντικά επιβαρυμένη από τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην Αχαΐα.
Ο δρομολογούμενος σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση περισσότερων από 50 πλωτών και σταθερής βάσης ανεμογεννητριών δεσμεύοντας για τη χρήση αυτή μία πολύ μεγάλη περιοχή στον Πατραϊκό Κόλπο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την περιοχή. Η Ναυπακτία έχει πληρώσει το πιο βαρύ κόστος από τις ανεμογεννήτριες ενισχύοντας συμφέροντα που πλουτίζουν από την ενέργεια σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Οι συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την ευρύτερη περιοχή για το περιβάλλον (προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, Ramsar κτλ), τον τουρισμό (παραθεριστικές περιοχές, παραλίες κτλ), την οικονομία (αλιεία), τις μεταφορές (διέλευση πλοίων και σκαφών αναψυχής) και αλλού.
Το ΕΚΝΔ υπεραμύνεται του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο για ό,τι τους αφορά. Σχεδιασμός για τις τοπικές κοινωνίες χωρίς αυτές δεν δύναται να είναι βιώσιμος.
Το ΕΚΝΔ συντάσσεται με τον Δήμο Ναυπακτίας, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ ζητώντας την άμεση ανάκληση οποιουδήποτε σχεδιασμού για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Πατραϊκό Κόλπο.
Δήμος Ναυπακτίας:
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024, εισηγήθηκε το ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας απέναντι στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, το οποίο και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το σώμα.
Αναλυτικά, η εισήγηση του Δημάρχου κ.Βασίλη Γκίζα:
«Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προβλέποντας τη δημιουργία 25 Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 km2. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 km2 στον Πατραϊκό.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες, που έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εξόχως επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τις πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα.
Ως εκ τούτου, η προοπτική εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών θα οδηγήσει άμεσα σε υπέρβαση της τοπικής φέρουσας ικανότητας.
Ως Δήμος Ναυπακτίας, σε συνέχεια της 149/2020 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:
Η υφιστάμενη πυκνότητα των αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Ναυπακτίας υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τη μέγιστη επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και πρακτικά δεν υπάρχουν περιθώρια για εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών.
Δεν νοείται να κάνουμε λόγο για τουριστική ανάπτυξη, κάτι στο οποίο ως Δήμος Ναυπακτίας επενδύουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, και ταυτόχρονα να υπάρχει ανεξέλεγκτη, αλόγιστη και χωρίς σχέδιο χωροθέτηση και εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας, χωρίς μάλιστα τη συγκατάθεση ή γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών.
Η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στον Πατραϊκό Κόλπο εφάπτεται με:
· 15 θεσμοθετημένες ακτές κολύμβησης
· 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές, όπως 7 περιοχές Natura 2000, 2 Ramsar (Παγκόσμια συνθήκη για τη διατήρηση και την βιώσιμη χρήση των υγροτόπων) 2 Σημαντικών Περιοχών για Πουλιά (ΣΠΠ) και 2 Εθνικά Πάρκα και ιδιαιτέρως με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού (πλήρης ονομασία: Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κάτω Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων), το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο μωσαϊκό ψηφίων χέρσου, ακτών, γλυκών και αλμυρών υδάτων τεράστιας βιολογικής, οικολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και περιβαλλοντικής αξίας. Πρόκειται δε για τον μεγαλύτερο υγρότοπο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου.
Και ειδικότερα ότι, για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι σοβαρότατες επιπτώσεις, όπως αυτές έχουν διαπιστωθεί από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο τομέας της αλιείας, ένας από τους βασικότερους κλάδους απασχόλησης και πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κινδυνεύει σοβαρά ακόμη και να εκλείψει, λόγω των σημαντικότατων επιπτώσεων που δύνανται να επιφέρουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο οικοσύστημα, τα ιχθυοποθέματα και τη βιοποικιλότητα.
Η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι «κλειστή» και εξαιρετικά «πιεσμένη» λόγω της μεγάλης διέλευσης επιβατικών πλοίων, των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, της έρευνας και εκμετάλλευσης χερσαίων υδρογονανθράκων, της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου της EastMed, τον οποίο μάλιστα τέμνει στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας προς παραλιακή περιοχή Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που συγκρούεται με τα αναφερόμενα στην υπό εξέταση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που προβλέπει ότι, οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) χωροθετούνται εκτός όδευσης υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων έργων μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά ότι, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ η οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΑΠ). Ειδικώς δε, όσον αφορά στον Δήμο Ναυπακτίας και την Δ.Ε.Χάλκειας (παραλία από ακτές Ευήνου έως Κρυονέρι).
Και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ οποιασδήποτε σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.
Την άμεση διαμόρφωση και ολοκλήρωση ενός νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, η ολοκλήρωσή του παίρνει διαρκώς παράταση με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης για τους μελετητές να έχει οριστεί πλέον η 27η Δεκεμβρίου 2024) σε συσχέτιση με τον υποκείμενο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας. Το προηγούμενο Ειδικό Χωροταξικό του 2009 είχε λάβει υπ’ όψιν δεδομένα της δεκαετίας του 2000 και έχει κλείσει τον κύκλο του, οπότε θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα και σύγχρονα δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έως τώρα εμπειρία στην πράξη.
Το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ να συσχετίζεται με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ Τουρισμού), σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για χαρακτηρισμένες ως Περιοχές με Δυνατότητες Ανάπτυξης (όπως έχουν χαρακτηριστεί οι ΔΕ Ναυπάκτου και ΔΕ Αντιρρίου), όπως επίσης και ειδικές προβλέψεις για χαρακτηρισμένες ως Μη Ανεπτυγμένες Περιοχές (ΔΕ Χάλκειας, ΔΕ Πλατάνου, ΔΕ Αποδοτίας και ΔΕ Πυλήνης).
Η οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικό-οικονομικής φύσεως.
Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται με την αιτιολογημένη και υποχρεωτική έκφραση συγκατάθεσης των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή των Συμβουλίων της Περιφέρειας και των Δήμων. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι επόμενες γενιές των είναι αυτές που επωμίζονται τις σοβαρές επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών.
Να υπάρξει ειδικότερη μελέτη αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ των, λόγω της πυκνότητάς τους τόσο στον Δήμο μας όσο και ευρύτερα στον Πατραϊκό Κόλπο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανίας όσο και την Αχαΐα, εξασφαλίζοντας πάντα την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Να ΜΗΝ προχωρούν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ σε περιοχές υψηλής αισθητικής, τουριστικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας απειλώντας την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν ξεκινήσει από χρόνια και υλοποιούνται στο Δήμο μας με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και υποδομές. Ιδιαιτέρως δε, και όσον αφορά στην ανάπτυξη των πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων Δυτικής Ελλάδας που προβλέπεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις και στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό».
Ομοσπονδία επαγγελματικών βιοτεχνικών & εμπορικών σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει θύελλα αντιδράσεων για την εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραικό κόλπο , τόσον από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας όσον και από τους δήμους Πάτρας και Αιτωλοακαρνανίας. Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία της κοινής συνάντησης, ίσως για πρώτη φορά, όλων των δημάρχων και των μητροπολιτών της Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό την χάραξη κοινών δράσεων ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη , αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που γίνεται χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και απουσία των τοπικών κοινωνιών. Βεβαίως και υπάρχουν ερωτηματικά για τον χρόνο αντίδρασης , αν υπολογίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα βγήκε σε δημόσια διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023. Ο Δήμος Ναυπακτίας είχε σχετική ενημέρωση ; Η ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας , περιμένοντας πλήρη ενημέρωση από τον Δήμο Ναυπακτίας, στέκεται αλληλέγγυα σε κάθε μορφή από κοινού αντίδρασης με όλους του φορείς και Δήμους, την συσταθείσα επιτροπή αγώνα και ειδικά με τους συλλόγους επαγγελματιών αλιέων οι οποίοι αυτονόητα πρέπει να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους .
Είναι ευκαιρία για πρώτη φορά, με την μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας να αντιληφθούν και να απαιτήσουμε, σε σοβαρά θέματα να λαμβάνεται υπ’ όψιν η άποψη μας, οι ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και για το συγκεκριμένο θέμα ,για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις σε όλη η Ελλάδα, να υπάρξει μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς ένα εθνικό χωροταξικό σχέδιο βάσει του οποίου θα δρομολογούνται οι όποιες αποφάσεις για την ανάπτυξη τέτοιων ενεργειακών πάρκων.
Οικολογική Κίνηση Πάτρας:
Η σχεδιαζόμενη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Πάρκων, έφερε ξανά στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ.
Πάγια θέση της ΟΙΚΙΠΑ από ιδρύσεώς της, παραμένει η ανάπτυξη των ΑΠΕ ως η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με παράλληλη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου) ιδιαίτερα μετά και τις δραματικές μεταβολές στην μέση αύξηση της θερμοκρασίας της γης.
Στο παρελθόν δεν διστάσαμε να πάρουμε θετική θέση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, ερχόμενοι σε αντίθεση με κοντόφθαλμες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα όμως εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το θαλάσσιο πάρκο στον Πατραϊκό και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία του.
Το μέγεθος του πάρκου, η τοποθέτηση των ύψους 280 μέτρων ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, αλλά κυρίως η γειτνίασή του με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς και οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα των πάρκων, δεν μας επιτρέπουν να συναινέσουμε στη δημιουργία του.
Η ΟΙΚΙΠΑ συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της περιοχής που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό, αν και κανένας από τους Δήμους της περιοχής (Δήμος Πατρέων, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Μεσολογγίου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας) δεν έλαβε θέση κατά αυτής της εξέλιξης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ήταν σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας, η οποία εξασφαλίζεται με ορθή χωροθέτηση. Γι’ αυτό και επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε και ο στόχος της σχεδόν πλήρους κάλυψης της ηλεκτροπαραγωγής με ΑΠΕ να επιτευχθεί και μη αντιστρεπτές βλάβες στην άγρια ζωή και τους οικοτόπους να μην προκληθούν.
Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
https://www.youtube.com/watch?v=LTLYC5ZDRZU
Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Χωρίς την ολοκλήρωση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων προχωράει η κυβέρνηση στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωράει στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και συγκεκριμένα για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση αιολικών πάρκων από την Πάτρα και τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι το Μεσολόγγι και το Ακρωτήρι του Άραξου. Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν ύψος έως 280 μέτρα και ισχύ 15 MW. Σε μια περιοχή δηλαδή που είναι ήδη επιβαρυμένη με μεγάλο αριθμό χερσαίων ανεμογεννητριών επιλέγεται να προστεθούν και άλλες.
Αυτό που συμβαίνει στον Πατραϊκό Κόλπο δεν είναι πράσινη ανάπτυξη, είναι μια εκμετάλλευση της πράσινης ατζέντας προς όφελος λίγων και σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε την ενεργειακή δικαιοσύνη ούτε την ενεργειακή δημοκρατία. Η κυβέρνηση, αντί να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, αφήνει την κατάσταση να εκτροχιάζεται εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΝ συνεχίζει την άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των ΑΠΕ και μάλιστα ακόμα και σε απόσταση 2,3 ναυτικά μίλια από την ακτή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις 500 μέτρα από προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και οι εκβολές του ποταμού Εύηνου και επειδή οι ανεμογεννήτριες θα είναι σταθερής έδρασης οι τσιμεντένιες βάσεις θα μείνουν εκεί για πάντα.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – ο οποίος είναι απαραίτητος για τον καθορισμό των κατάλληλων χρήσεων και ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής – το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρά στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αγνοώντας τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις.
Η εν λόγω καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς τα έργα που σχεδιάζονται ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Αντιδράσεις για τον σχεδιασμό αυτό έχουν εκφράσει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι δήμοι της περιοχής καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σε Ειδική Έκθεση διαπιστώνει ότι πολυάριθμες περιβαλλοντικές πτυχές που συνδέονται με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, ενώ το σημαντικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στη θαλάσσια ζωή δεν έχει συνεκτιμηθεί επαρκώς.Οι επιπτώσεις αυτών των φαραωνικών έργων θα είναι αδιανόητες και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για τον τουρισμό και για την αλιεία.
Παρά τις συνεχόμενες ερωτήσεις του βουλευτή προς τον Υπουργό για τους λόγους καθυστέρησης των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδίων, ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει όπως δεν απάντησε και στις ερωτήσεις του βουλευτή για την καθυστέρηση στους όρους σύνδεσης των ενεργειακών κοινοτήτων των 12 Δήμων της Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνοντας των ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθεί τους μεγάλους επιχειρηματίες της ενέργειας και όχι τις ενεργειακές κοινότητες.
ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου:
Μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει τη δημιουργία
πλωτού αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο, με την τοποθέτηση 40-50
ανεμογεννητριών. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 695 Μεγαβάτ και θα βρίσκεται στη
θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Αντιρρίου και των εκβολών του Ευήνου, σε απόσταση 1
ναυτικού μιλίου από τις ακτές της Αιτωλοκαρνανίας.
Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε τόσο μικρή απόσταση από
την ακτογραμμή, και μάλιστα εντός μίας κλειστής θαλάσσιας περιοχής θα προκαλέσει
σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, η οποία γειτνιάζει άλλωστε με το
ιδιαίτερα ευαίσθητο και προστατευμένο από διεθνείς συνθήκες, οικοσύστημα της
λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής θα δεχθεί
σημαντικό πλήγμα, ενώ σημαντικές παραλίες στον θαλάσσιο άξονα μεταξύ Μεσολογγίου
και Ναυπάκτου θα υποβαθμιστούν αισθητά.
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη δημιουργία τετελεσμένων
στην περιοχή χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Για μια ακόμη
φορά η κυβέρνηση της ΝΔ υποβαθμίζει την Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα την ευρύτερη
περιοχή του Μεσολογγίου.
Προφανώς και η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί αναγκαία συνθήκη στη σύγχρονη
εποχή. Μόνο που αυτή δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της
τοπικής παραγωγής και προς όφελος λίγων και ισχυρών, σε βάρος της μεγάλής
πλειοψηφίας των πολιτών.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες τις Ενεργειακές Κοινότητες
οι οποίες θα αποτελούσαν μια λύση για το ενεργειακό πρόβλημα των Δήμων, των ΔΕΥΑ και
των αγροτών της περιοχής, προχωρά σε πλωτά αιολικά πάρκα – μαμούθ αγνοώντας τις
εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στη δημιουργία του
πλωτού Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο και καλεί όλους τους φορείς της περιοχής
σε συστράτευση για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
Στη Βουλή των Ελλήνων φέρνει το ζήτημα της εγκατάστασης θαλάσσιων ανεμογεννητριών (από το Αντίρριο ως τις εκβολές του Ευήνου) στην περιοχή του Πατραϊκού ο Μίλτος Ζαμπάρας. Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, σηκώνει ψηλά το ζήτημα φέρνοντας το θέμα στη Βουλή τη Δευτέρα 30/9 στις 16:30, με Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κο Σκυλακάκη. Ο Βουλευτής επισημαίνει:
«Στον Πατραϊκό κόλπο (από το Αντίρριο ως τις εκβολές του Ευήνου) σχεδιάζεται η εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών, χωρίς να υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ΑΠΕ. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο πως στη χώρα μας η “πράσινη ανάπτυξη” δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κενό σύνθημα».
Στην Ελλάδα βλέπουμε σήμερα ένα θλιβερό σκηνικό απόλυτης ασυδοσίας, όπου οι ΑΠΕ χωροθετούνται με όρους που βλάπτουν τις τοπικές κοινωνίες και καταστρέφουν τις οικονομικές δραστηριότητες και το φυσικό περιβάλλον.
Αυτό που συμβαίνει στον Πατραϊκό δεν είναι πράσινη ανάπτυξη. Είναι μια εκμετάλλευση της πράσινης ατζέντας προς όφελος λίγων και σίγουρα δεν εξυπηρετεί ούτε την ενεργειακή δικαιοσύνη, ούτε την ενεργειακή δημοκρατία. Η κυβέρνηση, αντί να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, αφήνει την κατάσταση να εκτροχιάζεται εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος”.
Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές. Να απαιτήσουμε έναν σωστό και δίκαιο σχεδιασμό, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα. Καλούμε όλους τους πολίτες να πάρουν θέση, να υψώσουν τη φωνή τους και να προστατεύσουν το φυσικό μας πλούτο.
Ο Πατραϊκός κόλπος είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας καταστροφικής πολιτικής που δεν σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε τους πολίτες. Αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το μονοπάτι, θα δούμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας να θυσιάζονται στον βωμό μιας ψευδοπράσινης ανάπτυξης, που υπονομεύει τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνική συνοχή.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την ασυδοσία. Οι πολίτες έχουν φωνή και δύναμη. Η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής μας. Ας αντισταθούμε στη λογική της “ανάπτυξης με κάθε κόστος”. Ας αγωνιστούμε για μια δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, που θα βάζει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τη φύση.
Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας:
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου
Κατά της εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου τάσσεται με ευρύτατη πλειοψηφία το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, το Σώμα εξέδωσε ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε από τις τρεις εκ των τεσσάρων παρατάξεων του Συμβουλίου, γεγονός που πιστοποιεί την καθολική αντίδραση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.
Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού κόλπου εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως θα δημιουργηθούν 25 Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων εντός του Ελλαδικού Χώρου από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 km2 .
Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει οι διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και η οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 km2 στον Πατραϊκό.
Καθίσταται σαφές πως η δέσμευση μιας τέτοιας ευρείας, θαλάσσιας περιοχής, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην επιφάνεια της θάλασσας, μαζί με την προβλεπόμενη αναγκαία υποδομή, που θα κατασκευαστεί για την υποστήριξη, συντήρηση και δικτύωση των γιγάντιων ανεμογεννητριών θα έχει αποκλειστικά και μόνο αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Ενδεχόμενη υλοποίηση ενός αιολικού πάρκου με αυτά τα χωρικά και τεχνικά χαρακτηριστικά στην περιοχή, που εκτείνεται από το Αντίρριο και τη Ναύπακτο έως το Ρίο και τον Ψαθόπυργο, θα υποβαθμίσει σε εκτεταμένο βαθμό τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών, τα οικοσυστήματα του Κόλπου, την αλιεία, καθώς και το αισθητικό περιβάλλον μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής με πολυάριθμα εγκαταστημένα αιολικά πάρκα στα όμορα όρη της ενδοχώρας ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής
Δεν πρέπει επ’ ουδενί να αγνοηθεί το γεγονός, πως τα όρια του σχεδιαζόμενου υπεράκτιου, αιολικού πάρκου εφάπτονται με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, καθώς και ότι γειτνιάζει με 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και Ramsar, ενώ η περιοχή είναι «πιεσμένη» λόγω μεγάλης διέλευσης πλοίων, ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού και προγραμματισμένης μελλοντικής διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Τέλος, χρήζει εμφατικής υπόμνησης για πολλοστή φορά μάλιστα, η παντελής απουσία σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού από την Πολιτεία για τις ΑΠΕ που η εγκατάστασή τους προγραμματίζεται είτε στο χερσαίο είτε στο θαλάσσιο χώρο.
Τούτων δοθέντων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την απόλυτη και έντονη αντίθεσή της στην παραπάνω επιχειρούμενη παρέμβαση εντός του Πατραϊκού κόλπου και καλεί την Πολιτεία
1. Να αναστείλει τον καταστροφικό, αντιεπιστημονικό, αντιπεριβαλλοντικό και -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- εκ του προχείρου σχεδιασμό για την οριοθέτηση υπεράκτιου αιολικού πάρκου.
2. Να αποσύρει άμεσα τη ΣΜΠΕ και να μην προβεί σε καμία οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
3. Να τροποποιήσει το νομικό καθεστώς εγκρίσεων, ώστε η γνωμοδότηση της εκάστοτε περιφερειακής αρχής να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας.
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου:
Αν γίνει το ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ, «Ξεχνάμε» τον ΠΑΤΡΑΙΚΟ!
Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου
Η κατάσταση είναι άκρως επείγουσα. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σε απόσταση 1.850 μέτρων από τις ακτές του παραλιακού μετώπου από το Αντίρριο έως και την περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ευήνου, ήτοι σε θαλάσσια έκταση 139 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επίκειται η τοποθέτηση «συστήματος σταθερής έδρασης» υπεράκτιων ανεμογεννητριών με δυναμικό μέγιστης ισχύος μέχρι 695 MW. Γνωρίζοντας πως οι μεγαλύτερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες είναι των 15 MW, τότε δύναται να τοποθετηθούν έως 46 στην περιοχή μας, λίαν συντόμως!
Τι είναι το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο;
Η πρότυπη ανεμογεννήτρια αυτού του προγράμματος είναι η Vestas V-236 δυναμικότητας 15 MW. Έχει συνολικό ύψος 280 μέτρα, διάμετρο ρότορα 236 μ. και επιφάνεια σάρωσης 43,7 στρ. Ήτοι 100 μέτρα πιο πάνω από τη ψηλότερη ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα σήμερα, τη Vestas V-150. Το ύψος της πλησιάζει το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Στη Γερμανία για παράδειγμα, το ύψος των ανεμογεννητριών περιορίζεται στα 125 μέτρα όταν είναι ορατές από τις ακτές.
Προκρίνεται ο Πατραϊκός γιατί έχει μικρό βάθος πυθμένα (69μ), ενώ οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας «προτιμούνται» λόγω του λιμανιού της Πάτρας. Όσον αφορά δε το γιατί τόσο κοντά στις ακτές μας, η απάντηση είναι απλή και κυνική. Γιατί εσκεμμένα δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο. Μέχρι το 2050 οι ανεμογεννήτριες μαμούθ θα τοποθετηθούν σε απόσταση από 1 ναυτικό μίλι (ΝΜ), δηλ. 1.852 μ., έως 6 ΝΜ από τις ακτές του Αιγαίου, σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απόστασης από τις ακτές, που το 2020 ήτοι 23,3 χιλιόμετρα. Όμως στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο και τα αναγκαία Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια!
Οι επιπτώσεις;
Ο Πατραϊκός είναι μια κλειστή θάλασσα που περιβάλλεται από μια ευρύτερη περιοχή στην οποία ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών (Παναχαϊκό, Κλόκοβα, βουνά Ορεινής Ναυπακτίας). Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που γειτνιάζει με περιοχές Natura (Εκβολές Εύηνου, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου).
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μαμούθ στον Πατραϊκό θα επιφέρει αλλοίωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και διαταραχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της αλιείας, της ναυσιπλοΐας και του τουρισμού που είναι σημαντικές για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια ΣΜΠΕ δεν το κρύβει.
Τα οφέλη;
Στην «ελεύθερη αγορά» παρά την είσοδο τόσων ΑΠΕ στο σύστημα και εκ των 3 δις εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν στα ύψη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 34% των Ελλήνων δεν ζει σε επαρκώς κλιματιζόμενο σπίτι τους θερινούς μήνες.
Τι κάνουμε;
Είναι θετικό πως όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, 14 Δήμοι του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου), έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις. Έπεται η σειρά μας αύριο.
Όμως αυτές οι αποφάσεις Θα φέρουν αποτέλεσμα μόνο αν οι πολίτες και οι φορείς κινητοποιηθούν. Η πρώτη Επιτροπή Αγώνα στην Αχαΐα είναι γεγονός και αντίστοιχη Επιτροπή πρέπει άμεσα να υπάρξει στην Αιτωλοακαρνανία, με άξονα τους δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.
Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου:
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που εκπονήθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), το 2024 ξεκινήσαν οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 περιοχές με συνολική δυναμικότητα 12,4 GW.
Στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου.
Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία.
Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας, οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.
Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό.
Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών. Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.