Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων σε εκτροφές της Βόνιτσας και της Ηλείας την Παρασκευή 2Αυγούστου 2024, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοσήματος στην περιοχή.
Ήδη έχουν θανατωθεί 280 ζώα στις δύο πρώτες θετικές εκτροφές σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία με την τήρηση όλων των αυστηρών διαδικασιών που προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Επίσης, έχουν ξεκινήσει επιτόπιες επισκέψεις κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για κλινική εξέταση σε εκτροφές των ζωνών προστασίας που ορίστηκαν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Παράλληλα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαϊας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση, οι οποίοι άλλωστε οδήγησαν στον γρήγορο εντοπισμό της εμφάνισης των κρουσμάτων.
Έχει ζητηθεί και χορηγείται άμεσα συνδρομή σε κτηνιάτρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις συγκεκριμένες περιοχές θα επισκεφθεί μέσα στην ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Τονίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ήδη υποβάλει αίτημα προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της Περιφέρειας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της εμφάνισης του νοσήματος.
Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, θέτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της κτηνοτροφίας και της τοπικής οικονομίας από την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης (Π.Ε. Αχαΐας), Νίκος Κοτρωνιάς, κατέθεσε σχετική επερώτηση, ζητώντας άμεση ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ανδρέα Φίλια.
Η επερώτηση του κ. Κοτρωνιά αναφέρει τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας για την εξάπλωση της νόσου στην περιοχή μας και καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για αδιαφορία και γενικόλογες ενημερώσεις.
Κατόπιν τούτου, ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
Ποια ακριβώς είναι η πορεία της νόσου στη Δυτική Ελλάδα;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της νόσου;
Είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας μας επαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση της νόσου;
Έχουν ορισθεί από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων;
Τι μέτρα θα ληφθούν και από την Περιφέρεια για την αποζημίωση και την ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων;»