stdimitrioskatochi1

Η εορτή της Πεντηκοστής & του Αγίου Πνεύματος

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, εορτή και του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην μεταβυζαντινή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Ιερεύς π. Γεώργιος Γεωργάτος και ο Διάκονος π. Παΐσιος Παρασκευάς.

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στον λόγο του ότι το Άγιο Πνεύμα που εορτάζουμε παράγει καρπούς, δεν είναι κάτι αφηρημένο, και, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος, «ο καρπός του πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια» (Γαλ. ε΄, 22). Όποιο έργο κάνουμε παράγει αποτελέσματα, και το Άγιον Πνεύμα παράγει καρπούς.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα στο οποίο παρουσιάζεται από τον Απόστολο Παύλο η νοερά προσευχή ως ένδειξη παρουσίας του Αγίου Πνεύματος: «πληρούσθε εν Πνεύματι, λαλούντες εαυτοίς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία υμών τω Κυρίω» (Εφεσ. ε΄, 18-19). Αυτή είναι η νοερά προσευχή στην καρδιά.

Έπειτα είπε ότι ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, το Γενέσιο του οποίου εορτάζουμε στην Ιερά αυτή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ναυπάκτου, έλαβε το Άγιον Πνεύμα έξι μηνών έμβρυο στην κοιλία της μητέρας του, ανεγνώρισε τον Χριστό και «εσκίρτησε εν αγαλλιάσει». Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος από έμβρυο έγινε Προφήτης και μετέδωσε το προφητικό χάρισμα στην μητέρα του Ελισάβετ για να αναγνωρίση και εκείνη την μητέρα του Χριστού.

Ακόμη ανέφερε ότι και ο άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, που πριν τέσσερα χρόνια (2020) σαν χθες (23 Ιουνίου) συγκαταριθμήθηκε στο αγιολόγιο της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν «πλήρης Πνεύματος Αγίου», όπως έδειξε η ασκητική του ζωή, η πίστη του, η αγάπη του, η υπομονή του, η Χριστοειδής ζωή του, η μαρτυρική αντιμετώπιση της ασθενείας του, το θαυματουργικό του χάρισμα, η εκδίωξη των δαιμονίων από τους ανθρώπους.

Καταλήγοντας είπε ότι δεν πρέπει να εορτάζουμε την Πεντηκοστή, όπως οι Εβραίοι εόρταζαν τυπικά και θρησκευτικά την δική τους Πεντηκοστή, την παράδοση του Νόμου του Θεού στο Σινά με τα μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα, αλλά εμείς πρέπει να την εορτάζουμε με επίγνωση της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος μέσα στην καρδιά μας και την ζωή μας, με την κάθαρση των παθών και τον φωτισμό του νού. Αυτό έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα, διότι χωρίς τον νόμο του Θεού και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, η κοινωνία αποθηριούται και τα πάθη εξάπτονται.


Με λαμπρότητα και με αθρόα συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Πνεύματος στους πανηγυρίζοντες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αγρινίου.

Στο πλαίσιο της ετήσιας πανήγυρης της Ενορίας μεταφέρθηκε και τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, από την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, η χαριτόβρυτος δεξιά χείρ του εν αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.
Τον θείο λόγο, κατά την Θεία Λειτουργία, κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπογδάνος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χθες, Πεντηκοστή εορτάσαμε, σήμερα την Αγία Τριάδα τιμούμε. Χθες εν υπερώω τόπω κατήλθε το Πνεύμα το Άγιο και ανέδειξε τους αγραμμάτους σε πανσόφους. Σήμερα το Πανάγιο Πνεύμα εν υπερώω τόπω κατήλθε και μετέβαλε τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Χθες εορτάσαμε την κάθοδο του Παναγίου Πνεύματος και μάλιστα με ήχο βιαίας πνοής, σήμερα αισθανόμαστε την είσοδο του Παναγίου Πνεύματος ως αύρα μυστική μέσα στις καρδιές μας».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Νεκτάριο Τριάντη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, τους ευλαβεστάτους Ιερείς, π. Κωνσταντίνο Σουλιώτη και π. Νεκτάριο Καττή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τις κυρίες της Φιλοπτώχου Διακονίας, τους Ιεροψάλτες και όλα τα στελέχη της Ενορίας για την άρτια και οργανωμένη πανήγυρη που προετοίμασαν επί ένα δεκαήμερο.
Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος για την μεταφορά της Τιμίας Χειρός του Αγίου και ιδιαιτέρως τον π. Γεώργιο Μπογδάνο για την διακονία του θείο λόγου κατά την Θεία Λειτουργία.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας και τον ευχαρίστησε λέγοντας: «Θέλω και από της θέσεως αυτής, πάλιν και πολλάκις να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, γιατί με την κανονική του άδεια και ευλογία μεταφέρθηκε το ιερό θησαύρισμα από τον Πανίερο Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας εδώ στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου».

Τέλος, ευχήθηκε στους πιστούς που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία: «να επιθυμείτε, να λαχταράτε και να εργάζεστε πνευματικά για την έλευση του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή σας. Να ποθείτε την έλευση του Παρακλήτου. Να επιθυμείτε σφόδρα να σας ζωοποιήσει, να σας καταστήσει ναούς Του και να σας τελειώσει, διότι ο άνθρωπος, μόνο όταν γίνει ένας έμψυχος ναός του Παναγίου Πνεύματος μπορεί να ολοκληρώσει την προοπτική του, που είναι να λάβει ζωή και περισσόν ζωής και να καλλιεργήσει τα χαρίσματα, που του προσέφερε ο Άγιος Θεός και με τον τρόπο αυτό να κοσμεί την Εκκλησία, να διακονεί την κοινωνία, να προσφέρει στο συνάνθρωπο, αλλά και να προγεύεται την μεγίστη χαρά και την ολοκλήρωση την πνευματική, που δεν είναι άλλη από την απόλαυση των αιωνίων αγαθών στην επουράνιο Βασιλεία του Θεού και Πατρός».


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Κατοχή Μεσολογγίου.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την τάξη της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε τα εξής: «Σπουδαία θέση κατέχει η σημερινή αλλά και η αυριανή ημέρα στον εορταστικό κύκλο της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Τόσο η Κυριακή της Πεντηκοστής όσο και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος εντάσσονται στις δεσποτικές εορτές και έχουν ως κεντρικό πρόσωπο το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο, Κύριο και Ζωοποιό Πανάγιο Πνεύμα, το συμπροσκυνούμενο και συνδοξαζόμενο με τον Πατέρα και τον Υιό. Και, όπως το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ευδόκησε να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο μέσω της ενανθρωπήσεώς Του, έτσι και το Πανάγιο Πνεύμα ευδόκησε να αποκαλυφθεί σε εμάς τους ανθρώπους, κατ’ αρχάς μέσω της καθόδου Του επί της κεφαλής των Μαθητών κατά την ημέρα της Πεντηκοστής και στη συνέχεια, μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας, να παραμένει μέσα στους κόλπους της ως θησαυρός πολύτιμος, διαρκώς και για πάντα.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για τον κόσμο εκπλήρωση της υποσχέσεως που έδωσε ο Χριστός στους μαθητές Του, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει τον μαρτυρικό δρόμο, ο οποίος Τον οδήγησε στα φρικτά Πάθη και την ζωηφόρο Ανάστασή Του. Ήταν εκείνες οι στιγμές, κατά τις οποίες ο Κύριος σπεύδει να απαλύνει την οδύνη του επερχόμενου χωρισμού που θα γευτούν ο Μαθητές Του με την χαρά μιας νέας, επικείμενης συναντήσεως, η οποία, την φορά αυτή, δεν θα είναι προσωρινή, αλλά διαρκής, χαροποιός και παρηγορητική.
«Εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας δώσει άλλον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αληθείας, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας. Δεν θα σας αφήσω ορφανούς∙ θα ξανάρθω κοντά σας. Σε λίγο ο κόσμος δεν θα με βλέπει πια, εσείς όμως θα με βλέπετε, γιατί εγώ εξακολουθώ να ζω».

Την εκπλήρωση αυτής της υποσχέσεως θυμόμαστε σήμερα, αδελφοί μου. Την διαρκή παρουσία της χαράς, της ζωής και της ελπίδος συνεορτάζουμε. Το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Ομοούσιο και Ομόθρονο με τον Πατέρα και τον Υιό, Άγιο Πνεύμα, επικαλούμαστε. Αυτός είναι ο «άλλος Παράκλητος», η δύναμη της ενότητος της Εκκλησίας, η πηγή της ζωής της, αλλά και των χαρισμάτων, γενικών αλλά και προσωπικών, με τα οποία προικίζεται ο κάθε άνθρωπος.

Η ουσία της Εκκλησίας παραμένει βέβαια μυστήριο, όπως μυστήριο παραμένει και η ουσία του Τριαδικού Θεού, ο Οποίος αποτελεί θεμέλιο και στήριγμά Της. Έχουμε όμως γι’ αυτήν μία περιγραφή, η οποία μας αποκαλύπτει τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και την ιδιαίτερη αξία την οποία κατέχει ο καθένας από μας ως μέλος της. Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος μας παρουσιάζει την Εκκλησία ως σώμα, με κεφαλή τον Χριστό και μέλη όλους εμάς. Όλοι ανήκουμε στο δικό Του σώμα. Η Εκκλησία λοιπόν είναι η αληθινή μας οικογένεια, μέσα στην οποία, πρωτότοκο αδελφό έχουμε τον Χριστό.

Πόσα υπέροχα μηνύματα εκπέμπει η παρομοίωση αυτή! Το πρώτο είναι πως, κανείς από μας δεν μπορεί να ζήσει αποκομμένος από τον Χριστό, όπως κανένα μέλος του σώματος δεν μπορεί να ζήσει αποκομμένο από την κεφαλή. Κανείς όμως από εμάς δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς την στενή σχέση αγάπης και συνεργασίας με τους αδελφούς του, όπως ακριβώς, κανένα μέλος του σώματος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποκομμένο από τα υπόλοιπα μέλη. Η ενότητα αποτελεί , λοιπόν, τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας, μία ενότητα όμως που δεν καταργεί την ιδιοπροσωπεία του καθενός. Ο Παράκλητος δεν οδηγεί τα μέλη της Εκκλησίας στην ομοιομορφία και την εξομοίωση. Η λειτουργία του σώματος της Εκκλησίας στηρίζεται στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρισμάτων του κάθε ανθρώπου. Βέβαια, και εκτός της Εκκλησίας, τα ιδιαίτερα χαρίσματα που χαρακτηρίζουν τον κάθε άνθρωπο ενεργοποιούνται. Μόνον που, έξω από την Χάρη του Θεού, τα χαρίσματα αυτά μεταβάλλονται σε εργαλεία εγωισμού και επικρατήσεως επί των άλλων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον ο κόσμος μας έχει βυθιστεί στην ανομία και την βία. Αυτό το γεγονός ώθησε και τον σοφό Πλάτωνα να πει: «Πάσά τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».

Αυτά τα ίδια χαρίσματα όμως, μέσα στην Εκκλησία, με την Χάρη του Θεού, μεταβάλλονται σε εργαλεία αγάπης, καθιστώντας όλους μας ικανούς να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, να ενισχύουμε διαρκώς την αρμονία της λειτουργίας του σώματος του Χριστού και να βρισκόμαστε συντονισμένοι στην εκπλήρωση του μεγάλου σκοπού που δεν είναι άλλος από την σωτηρία όλων μας.

Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί μόνον γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας μας αλλά και πρόσκληση προς τον καθένα από εμάς να ενισχύσει τους δεσμούς του με το μυστήριο της Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ύπαρξή του και να τα προσφέρει στην ενορία του, στην τοπική Εκκλησία και σε κάθε κοινότητα που αναγνωρίζει τον Κύριό μας ως κεφαλή και πηγή ζωής. Επιβάλλεται όμως και το αντίθετο: Ως μέλη του σώματος του Χριστού, οφείλουμε να εκτιμούμε στον κάθε αδελφό μας τα ιδιαίτερα τάλαντά του, προκειμένου, χωρίς ανταγωνισμούς και διαγκωνισμούς, να του προσφέρουμε χώρο και ρόλο, ώστε να τα πολλαπλασιάσει προς όφελος δικό του, αλλά και της κοινότητος.

Σε έναν κόσμο αυτονομήσεως και αλαζονικής διεκδικήσεως δικαιωμάτων, η σημερινή εορτή μας προσκαλεί να δοξολογήσουμε το Άγιο Πνεύμα και να αναζητήσουμε το νόημα και την χαρά της ζωής στην συνεργασία και την αλληλοσυμπλήρωση. Είναι τόσος ο πόνος γύρω μας και τόσο αβέβαιη η έκβαση των καταιγιστικών γεγονότων που μας γεμίζουν καθημερινά ανησυχία και φόβο, ώστε μόνον η ενότητα και η διαρκής διαθεσιμότητα του εαυτού μας στην διακονία του αδελφού μας μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.

«Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε» μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος. Σήμερα είναι η ημέρα, ώστε, όλοι ενωμένοι, όπως ομοθυμαδόν βρέθηκαν οι Απόστολοι στο υπερώον, κατά την ευλογημένη εκείνη ώρα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, να υποδεχθούμε το Πανάγιο Πνεύμα ως ακλόνητη πηγή ζωής και χορηγό πολύτιμων δωρεών, εναποθέτοντας στην Χάρη Του όλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας.