Κ. Πιστιόλας: με μικρές, χαμηλού κόστους, κινήσεις μπορούμε να μετατρέψουμε το Αγρίνιο απ’ το γνωστό μας «καμίνι» σε όαση δροσιάς και πολιτισμού.
Οι πρώτες πραγματικά «καυτές» ημέρες για το εφετινό καλοκαίρι μας μονοπωλούν τις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών στις παρέες, με τους Αγρινιώτες να σκέφτονται μόνο το πως θα καταφέρουν να αποδράσουν.
Καθ’ υπερβολήν ίσως η παραπάνω διαπίστωση, η οποία όμως δεν απέχει πολύ από αυτό που πραγματικά συνοδεύει το «καλοκαιρινό» Αγρίνιο, το οποίο και συχνά θυμίζει «έρημη πόλη» και … «καμίνι».
Το δημοτικό πάρκο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ώστε να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναψυχής και στην πραγματικότητα ως όαση δροσιάς έχει απομείνει μόνο το «Ελληνίς», που αποτελεί πράγματι το καμάρι της πόλης. Ένας ολόκληρος κόσμος, για τον οποίο δηλώνουμε υπερήφανοι…
Φανταστείτε, όμως, να … «είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά, νύχτες που περνούν, που δε θα ξαναρθούν, μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά», στην Τριχωνίδα λίμνη.
Τί πιο όμορφο, τί πιο δυνατό;
Έχουμε το φυσικό σκηνικό για έναν υπέροχο κόσμο, γεμάτο όνειρα και εικόνες που μπορούν να ταξιδέψουν το ίδιο το Αγρίνιο πολύ μακριά. Να το πάνε ψηλά….
Το κόστος για τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου είναι μηδαμινό και για τις δυνατότητες του δήμου Αγρινίου αστείο. Το ίδιο ισχύει και για το «ανοιχτό θεατράκι» που στον ίδιο χώρο μπορεί να λειτουργήσει, δίνοντας νέες διεξόδους στην καλλιτεχνική δημιουργία και στο ίδιο το ΔΗΠΕΘΕ, για το οποίο επίσης δηλώνουμε περήφανοι.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει, όμως, να μένουμε στάσιμοι. Και δεν δικαιούμαστε να αδικούμε τον τόπο μας, μη αξιοποιώντας τα όσα υπέροχα έχει να μας προσφέρει και μη αναδεικνύοντας τις πραγματικά μεγάλες του δυνάμεις.
Για την Τριχωνίδα έχουν χυθεί τόνοι μελάνης τις δεκαετίες που πέρασαν. Μελέτες, άρθρα, προτάσεις, σκέψεις… Και δεν διαφωνούμε σε τίποτα, παρά μόνο επισημαίνουμε πως πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει.
Και αυτό που εδώ καταθέτουμε είναι κάτι άμεσα υλοποιήσιμο, κατά την άποψή μας με εξίσου άμεσο αντίκτυπο, καθώς ο στόχος είναι διττός: ουσιαστική ενίσχυση της τέχνης και παράλληλή ανάδειξη της λίμνης.
Μια ξύλινη κατασκευή, φιλική προ το περιβάλλον, σε σημείο που δεν θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της λίμνης και δεν θα επηρεάσει το οικοσύστημα, όπου θα χτυπά η καρδιά του πολιτισμού κάθε καλοκαίρι. Φυσικά στο χώρο, που θα επιλεγεί ανάμεσα στα πάμπολλα σημεία που ενδείκνυνται, θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές παράλληλες δράσεις. Και γιατί όχι, ο χώρος να εξελιχθεί σε μια όμορφη «καλλιτεχνιούπολη», προσδίδοντας στο Αγρίνιο έναν διαφορετικό χαρακτήρα.
Για τη δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» είναι μέγιστη προτεραιότητα ο πολιτισμός και η με μικρές παρεμβάσεις ουσιαστική ανάπτυξη και η παραπάνω πρόταση θα είναι από τις πρώτες που θα υλοποιηθούν, αν εν τω μεταξύ, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν την αποδεχθεί, πράγμα που απευχόμαστε, καθώς είναι κρίμα να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Απάντηση στο σχετικό άρθρο του κ. Πιστιολα με τίτλο: «Πως θα μετατραπεί το Αγρίνιο από «καμίνι» σε όαση δροσιάς και πολιτισμού»
Ο κ. Πιστιόλας αγνοεί ότι η πρότασή του έχει ήδη υλοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Θεστιέων η οποία, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας – Τουριστικές Υποδομές”, είχε δημιουργήσει μεταξύ άλλων έργων που υλοποίησε από το εν λόγω Πρόγραμμα και ανοιχτό θέατρο κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμπάρια Παναιτωλίου, πρώτη και σημαντικότερη κάθετη πρόσβαση προς τη λίμνη και έμπροσθεν του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.. )
Στο μικρό αυτό θέατρο πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα κάθε χρόνο στα οποία όμως ο κ. Πιστιόλας ουδέποτε παρευρέθηκε και γι’ αυτό προφανώς αγνοεί την ύπαρξή του.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χώρος αυτός έχει εγκαταλειφθεί από τον Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου (σημερινή και προηγούμενη Δημοτική Αρχή διευρυμένου Δήμου Αγρινίου) και κάθε χρόνο, όταν πρόκειται να διεξαχθεί κάποιο πολιτιστικό δρώμενο ή θεατρική παράσταση, ο εν λόγω χώρος τακτοποιείται και ευπρεπίζεται με πρωτοβουλία τοπικών φορέων.
Αντί λοιπόν ο κ. Πιστιόλας να ενημερωθεί για τις υπάρχουσες υποδομές στο Δήμο Αγρινίου και να απαιτήσει ως Αντιπολίτευση τη συντήρησή και αναβάθμισή τους, προτείνει με προχειρότητα, γενικά και αόριστα επαναλαμβάνοντας ιδέες που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Πιστιόλα ότι η πρότασή του πέρα από το γεγονός ότι είναι πρόχειρη είναι και ανεδαφική διότι για την περιοχή της Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας εκκρεμεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) που έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (2019) καθώς και η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τις δράσεις και τα έργα που μπορεί να γίνουν στην περιοχή. Η πρότασή του δηλώνει μια ακόμα φορά άγνοια και γίνεται προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο.
Κωνσταντία Αγγελική (Τζίνα) Τραμπάζαλη, μέλος της Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ -ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»