Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες» και διανομή του ομώνυμου λευκώματος, πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στο Αγρίνιο, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Αναπληρωτής προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης κ. Ιωάννης Σελιμάς παρουσίασε τις διαχειριστικές δράσεις που υλοποίησε η Μονάδα στις 2 λίμνες, καθώς και τις δράσεις παρακολούθησης ειδών άγριας ζωής, όπως ο νανογωβιός, η βίδρα και το εισβλητικό είδος του μυοκάστορα. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Μία έξοδος στο Αλωνάκι της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου».
Στη συνέχεια, στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης παρουσίασε τους οικότοπους των 2 λιμνών και ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγόρης Τσούνης -Βιολόγος – Συγγραφέας, παρουσίασε την ορνιθοπανίδα της λίμνης Τριχωνίδας και της λίμνης Λυσιμαχίας. Έπειτα ο κ. Γεώργιος Κατσέλης -Καθηγητής του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην ιχθυοπανίδα των 2 λιμνών. Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας – Ειδικός επιστήμονας στρατηγικού σχεδιασμού, καινοτομίας και ανάπτυξης και υποψήφιος Διδάκτορας Καινοτομίας και Σχεδιασμού, παρουσίασε τις περιβαλλοντικές υποδομές της λίμνης Τριχωνίδας.
Την ημερίδα «έντυσε» μουσικά το σχήμα ‘’ trio Sonus ‘’ με συναυλία με τίτλο «Η λίμνη και τον ποταμό της».
ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.