Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο ροές του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Μαθητές και καθηγητές μαζί για ένα σύγχρονο ψηφιακό εκπαιδευτικό κόσμο”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus+ που σχεδίασε το ΣΔΕ Μεσολογγίου.
Στην πρώτη ροή οκτώ (8) εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων μετέβησαν στη πόλη Βρόκλαου της Πολωνίας 7-14 Μαΐου 2024. Οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν σχολικές μονάδες στο Βρόκλαου, οι οποίες εξειδικεύονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και τη μάθηση, αλλά να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Βρόκλαου και υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ψηφιακής εκπαίδευσης στη Πολωνία.
Η δεύτερη ροή του προγράμματος υλοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας από 23/5/2024 έως 3/6/2024. Το πρόγραμμα στόχευε στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων και τα μαθήματα αφορούσαν το ψηφιακό μάρκετινγκ, την εικονική πραγματικότητα και άλλες εφαρμογές του σύγχρονου κόσμου. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους φορείς, ινστιτούτα της πόλης και τμήματα του Πανεπιστημίου του Βίλνιους. Είκοσι (20) εκπαιδευόμενοι και δύο (2) συνοδοί εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Μεσολογγίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε θέματα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, να συμμετέχουν σε δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και να γνωρίσουν τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν η εταιρεία JSC EU Trade, Lithuania Vilniaus apskritis Vilnius (www.eu-trade.org) και η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως αυτό του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η ομάδα επισκέφθηκε την πόλη Τρακάι και το κάστρο του Τρακάι, παρακολούθησε ξενάγηση στη παλιά πόλη του Βίλνιους, επισκέφθηκε μουσεία της πόλης του Βίλνιους και έμαθε για την ιστορία και τον πολιτισμό μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, της Λιθουανίας. Οι εκπαιδευόμενοι, για να κινηθούν και μόνοι τους στη πόλη, χρησιμοποίησαν ψηφιακά μέσα, όπως το Google maps, το Google translate και άλλες ψηφιακές εφαρμογές της πόλης και έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία μετακίνησης με τα μεταφορικά μέσα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι βελτίωσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, ανέπτυξαν κοινωνικές και ψηφιακές δεξιότητες, ευαισθητοποιήθηκαν σε τεχνολογικά ζητήματα, εξασκώντας την κριτικής τους σκέψη, αισθάνθηκαν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και βελτίωσαν την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα τους. Συγχαρητήρια στην ομάδα εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων που συμμετείχε στις δύο ροές του προγράμματος Erasmus+ για την συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη και την ενσυναίσθηση που επέδειξε.