tee10

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας & ο οδικός άξονας Αγρινίου Καρπενησίου

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας μελέτης που αφορά την προτεινόμενη χάραξη για τον οδικό άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι παρευρέθηκε στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και παρακολούθησε την πρόταση της ομάδας εργασίας που προέκυψε έπειτα από συλλογή στοιχείων μελετών και κατασκευών του έργου.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο οδικός άξονας Αγρίνιο – Καρπενήσι αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς θα συνδέει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας με τον ανατολικό άξονα της χώρας. «Πρόκειται για μια οδική σύνδεση που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν από το 1997 αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκό Δικτύου Μεταφορών, που σημαίνει ότι είναι αναγνωρισμένη η αξία του για τις διασυνδεδεμένες μεταφορές, ιδιαίτερα το μέρος που περιλαμβάνει και το Πλατυγιάλι».

Ο κ. Φαρμάκης συνεχάρη τα μέλη της ομάδας εργασίας για το πόρισμα που παρουσίασαν, τονίζοντας ότι «με σοβαρή τεκμηρίωση και ενότητα θα συνεχιστεί η διεκδίκηση έως ότου αυτός ο δρόμος αποτελέσει προτεραιότητα».Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στo πλαίσιo του ρόλου του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, προχώρησε στην σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την εξέταση της πορείας του έργου του οδικού άξονα «Αγρίνιο – Καρπενήσι», συλλογή στοιχείων μελετών & κατασκευών του έργου, προβλήματα που αντιμετωπίζει και προτάσεις θεραπείας και στοιχειοθέτηση προτεινόμενης χάραξης των υπόλοιπων τμημάτων.

Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που σε 4 μέρη έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Οι μηχανικοί, με συγκεκριμένα στοιχεία, κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση επαναχάραξης, όπου αυτό είναι επιβεβλημένο, με τήρηση των απαιτούμενων κανόνων ασφαλείας και με μείωση της των αποστάσεων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δήλωσε τα εξής:

«Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, παίρνοντας τα μηνύματα της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών, στάθηκε σήμερα στο ύψος των περιστάσεων. Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε καμία κυβέρνηση για να μην εντχαθεί το έργο στις άμεσες προτεραιότητες και να μην ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του.
Για μια ακόμη φορά καλώ τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου να σταματήσει να κρύβεται, πότε πίσω από αρμοδιότητες και πότε πίσω από πολίτες, και να κάνει ότι δεν θέλησε επί δέκα ολόκληρα χρόνια, να αναλάβει, δηλαδή, πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν το έργο απ’ τα αζήτητα, που θα βγάλουν την περιοχή απ’ την υπανάπτυξη. Το ΤΕΕ προσέθεσε σήμερα ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της. Ας το αξιοποιήσει».


Ανακοίνωση του συντονιστικού:

Τα μέλη του συντονιστικού για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι χαιρετίζουν τη σημερινή πρόταση του ΤΕΕ (17/4/2024) για μείωση κόστους του έργου και της διαδρομής.
Συγχαίρουν τα ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και Ανατολικής Στερεάς για την συνεργασία τους μέχρι σήμερα για το έργο αυτό και επίσης την ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας για την αναλυτική παρουσίαση της πρότασής του για τον δρόμο .Επίσης, ευχαριστουν για την παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση και τη στήριξή του τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό.

Συμφωνούμε ότι πλέον μπορεί το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας να επισκεφθεί το Υπουργείο και να διεκδικήσει το έργο με επιστημονικά τεκμηριωμένο φάκελο. Δεν υπάρχει πλέον το άλλοθι ότι το έργο είναι ασύμφορο.
Γι’ αυτό, καλούμε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει το πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας & Ευρυτανίας με θέμα τη σύσταση επιτροπής διεκδίκησης του έργου.Με χρονοδιάγραμμα και διακριτές φάσεις.

Είναι η απόρροια της συγκέντρωσης της 31ης Μαρτίου όπου η πρόταση του συντονιστικού για σύσταση επιτροπής έγινε άμεσα αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους που παρευρίσκονταν εκεί στέλνοντας το μήνυμα: ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Είναι κάτι που περιμένει ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας εδώ και δύο χρόνια τώρα, όταν το θέμα αυτό τέθηκε στη σύσκεψη του Μαρτίου του 2022 . Ήρθε η ώρα το πολιτικό προσωπικό να διεκδικήσει και δε χωρά καμία άλλη αναβολή και δικαιολογία.
Το συντονιστικό για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι