diexodos15

Έναρξη Εορτών Εξόδου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Την έναρξη των εορτασμών για την 198η επέτειο από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου κήρυξε χθες Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, από το Μουσείο της «Διεξόδου» ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπυρίδων Διαμαντόπουλος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της «Διεξόδου» κ. Νίκος Κορδόσης, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στα 25 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς της «Διεξόδου», ένα τέταρτο του αιώνα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις στο χώρο, και όχι μόνο, που κάποτε αποτελούσε την οικία του Αρχηγού της Φρουράς του Μεσολογγίου Αθανασίου Ραζή-Κότσικα.

Στη συνέχεια, κηρύττοντας επισήμως την έναρξη των Εορτών Εξόδου για το 2024, ο Δήμαρχος κ. Διαμαντόπουλος απεύθυνε καλωσόρισμα στους εορτασμούς σε «συνέλληνες, φιλέλληνες και προσκυνητές της Ιερής Πόλης», τόνισε την 25ετή προσφορά της «Διεξόδου», την οποία χαρακτήρισε «αναπόσπαστο και μονάκριβο» μέλος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, και αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που ξεδιπλώνεται έμπροσθεν με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Έξοδο το 2026 να αναδειχθεί το Μεσολόγγι ως «παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας».

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Δημάρχου, τον λόγο πήρε η εικαστικός, συγγραφέας και ποιήτρια Ηρώ Νικοπούλου, η οποία εκθέτει στο Μουσείο της «Διεξόδου» την έκθεσή της με τίτλο «Το σβηστό Μανουάλι: Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει», η οποία αποτελεί και την εναρκτήρια έκθεση των φετινών Εορτών Εξόδου.

Προτού ο Δήμαρχος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κόψουν την παραδοσιακή κορδέλα, εγκαινιάζοντας την έκθεση, η κα Νικοπούλου μίλησε για τη συγκεκριμένη δημιουργία της και την έμπνευση που οδήγησε στη σύλληψή της, ενώ στη συνέχεια, ξενάγησε τους επισήμους και λοιπούς παραβρισκόμενους στο χώρο του Μουσείου, επεξηγώντας κάθε μια από τις τρεις ενότητες οι οποίες απαρτίζουν αυτό το έργο της.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομάτης, Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα των εορτών εξόδου συνεχίζεται σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 20:00 με την εκδήλωση: «Τι έχει να πει ο Λόρδος Βύρων στον 21ο αιώνα – Η βάση για σύγχρονο φιλελληνισμό» και τη συναυλία: «Φιλελληνική Μούσα για το Μεσολόγγι και τον Λόρδο Βύρωνα», στην Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Οργάνωση: Σύλλογος «Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου).


Με την έκθεση «ΤΟ ΣΒΗΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ – Εικόνες για έναν Κόσμο που Περιμένει» που διοργανώνει ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» ξεκίνησαν οι ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ 2024 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024 στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» και ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος κήρυξε την έναρξη των δεκαπενθήμερων καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων για την 198η επέτειο της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρουσία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και των Τοπικών Στρατιωτικών, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός εξερχόμενος του Μουσείου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με αυτή την σεμνή, αλλά τόσο περιεκτική σε μηνύματα εκδήλωση άνοιξε η αυλαία των φετινών λαμπρών εκδηλώσεων για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Βρεθήκαμε όλοι μαζί σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, που χάρη στον εκλεκτό Μεσολογγίτη κ. Νικόλαο Κορδόση έχει μετατραπεί σε μία εστία πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Απόψε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κήρυξε την έναρξη των Εορτών Εξόδου και όλοι μαζί ξεναγηθήκαμε στην ειδική αυτή έκθεση που θα φιλοξενηθεί σε αυτόν το χώρο και έχει τίτλο «Το Σβηστό Μανουάλι». Νομίζω ότι χρέος όλων μας είναι να λειτουργήσουμε ενωτικά και δυναμικά, έτσι ώστε οι φετινές εκδηλώσεις να είναι αντάξιες της θυσίας των προγόνων μας, αλλά και να ανάψουμε αυτό το μανουάλι με την φλόγα της ελευθερίας, της θυσίας και της αγάπης, που πάντοτε ξεκινούσε από το Μεσολόγγι για να καταυγάσει όχι μονάχα την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο».