olives3

Ιστορική ημέρα για την ελιά Καλαμών

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την ελιά Καλαμών εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς συνιστά δικαίωση για το το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «ΚalamataΟlives», νόμιμα και μόνιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών».

«Η απόφαση βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας, διασφαλίζοντας εξαγωγές που φτάνουν στα 250 εκ. ευρώ ετησίως. Αισθανόμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη αυτή, που βάζει τέλος σε μία περίοδο αβεβαιότητας και σε μία έριδα που ποτέ δεν έπρεπε να έχει υπάρξει, ανοίγοντας νέους δρόμους βιώσιμης προκοπής για όλους. Η απόφαση της Δικαιοσύνης συνιστά μια δικαίωση για όλους όσους πιστέψαμε σε αυτό το σπουδαίο εθνικό προϊόν που δεν έπρεπε να χαθεί για τη χώρα» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή προσέγγισαν το ζήτημα εθνικά και τάχθηκαν απέναντι σε τοπικισμούς, διεκδικώντας μία καθαρή και δίκαιη λύση που θα δικαιώνει χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας.


Ιστορική νίκη για το εθνικό προϊόν μας την ελιά Καλαμών, τους ελαιοπαραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μια απόφαση δίκαιη που διασφαλίζει τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά που εκδόθηκε μετά από την κοινού Αίτηση των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ, νόμιμα καταχώρισε την ονομασία Kalamata, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, και Φθιώτιδας από το 2020 ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τις εθνικές οργανώσεις, παραγωγούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ελιάς καλαμών με σκοπό την ανεύρεση λύσης στην προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό και με συνεχείς προσπάθειες ένταξης στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό τη θωράκιση του προϊόντος και την ομαλή εξαγωγή του.

Σε όλες τις εκδηλώσεις για το θέμα προσκαλούνταν όλοι οι εμπλεκόμενοι και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά αντιθέτως, είχε τεθεί ως στρατηγική η προστασία του προϊόντος και αναζητείτο κοινή δράση και εθνικό σχέδιο προώθησής του. Στη βάση αυτή μελανό σημείο ήταν η απουσία συμμετοχής εκπροσώπων της Μεσσηνίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 12/11/2022, ώστε να λυθεί από κοινού το φλέγον ζήτημα της προώθησης ενός εθνικού προϊόντος.

Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την προσπάθεια και τον συντονισμό για την προώθηση της ελιάς Καλαμών και τη δημιουργία βάσης στήριξης σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την αναγνώρισή του ως εθνικού προϊόντος και τη συλλογική στήριξή του ως τέτοιου.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την πρώτη απόφαση ένταξης της ονομασίας Kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών και τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση και δίκαιη λύση που έδωσε – μετά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου από το ΣτΕ – με τη νέα τεκμηριωμένη απόφασή του, την δικηγόρο κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου για τη νομική εκπροσώπησή μας στο ΣτΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους δήμους Ευρώτα, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας, τους φορείς και τις εξαγωγικές εταιρείες που στήριξαν την προσπάθεια.

Για τα Επιμελητήρια

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Ιωάννης Παναρίτης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λακωνίας

Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας


Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ για την αναγνώριση της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά, προέβη στην εξής δήλωση:

Το προϊόν «Κalamata olives» εξάγεται με την ονομασία αυτή από το 1930 με κύριους παραγωγούς την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία και τη Φθιώτιδα που εκπροσωπούν το 98% της εθνικής παραγωγής. Το προϊόν ΠΟΠ αναγνωρίστηκε πολλές δεκαετίες αργότερα και αντιπροσώπευε μέχρι χθες μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.

Από το 2018 ο σύλλογος που εκπροσωπεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας καταφεύγει στο ΣτΕ προσπαθώντας να ακυρώσει εξαγωγές που αποφέρουν στη χώρα περισσότερα από 200 εκ ευρώ τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ιστορική δικαίωση του 98% των ελαιοπαραγωγών και εξαγωγέων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας! Με την απόφαση του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, βάζει οριστικό τέλος στη διαμάχη μεταξύ των Μεσσηνίων παραγωγών και των παραγωγών της υπόλοιπης Ελλάδας για το προϊόν της Επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών. Επιτρέπει έτσι την απρόσκοπτη συνέχιση των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος, αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών της χώρας μας και του νομού μας που εκπροσωπεί το 45% των εξαγωγών της Ελιάς Καλαμών. Ενός προϊόντος που μας κάνει εθνικά υπερηφάνους και γνωστούς σε όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη δικηγόρο που στήριξε την προσπάθεια των εκπροσώπων του 98% των παραγωγών και εξαγωγέων της χώρας μας, την αναπληρώτρια Τομεάρχη του Τομέα Αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κα Λίνα Αγγελοπούλου. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σταθερά δίπλα στον πρωτογενή τομέα και τον εξαγωγικό κλάδο με μοναδικό στόχο την περαιτέρω θωράκιση συνολικά του εθνικού μας προϊόντος και την εξεύρεση κοινής πορείας.


Την ικανοποίησή του για την απόφαση του  ΣτΕ σχετικά με τηνΕλιά Καλαμών εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου :

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι πρωτίστως μια δίκαιη απόφαση που ανακουφίζει χιλιάδες παραγωγούς και αποκαθιστά μια τεράστια αδικία συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του εθνικού προϊόντος μας. Για τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξη και την εξέλιξη της καλλιέργειας βάζοντας τέλος στο αδιέξοδο της απώλειας εξαγωγικής δυνατότητας. Δικαιώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλαμε στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών και ανοίγει μια νέα εποχή που αλλάζει τα δεδομένα και διασφαλίζει την επιτυχία των ελληνικών εξαγωγών. Η στήριξή μας σε όλους τους φορείς και τους παραγωγούς είναι σταθερή και δεδομένη».


Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσω της οποίας αναγνωρίζεται οριστικά το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας “Καλαμών/Καλαμάτα” και για τους εκτός Μεσσηνίας παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς, βάζοντας τέλος σε μια πολυετή διαμάχη και διασφαλίζοντας τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών ελιάς Καλαμών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση του αγώνα των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, υπεύθυνους για πάνω από το 40% της εγχώριας παραγωγής ελιάς Καλαμών.

Απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια στην ΠΕΜΕΤΕ, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα και τους φορείς για τη συμβολή τους προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό, επιθυμητό αποτέλεσμα που συνιστά μεγάλη νίκη για τον τόπο μας και το οποίο πρόκειται να δώσει υπεραξία στην ελιά Καλαμών, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής μας.


Κ. Πιστιόλας για Καλαμών: χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δίνεται

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη νίκη για την Αιτωλοακαρνανία και όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία της ελιάς “Καλαμών”. Είναι ένας οδηγός για το μέλλον. Είναι η δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν υποχωρούμε στα δίκαια αιτήματά μας. Διεκδικούμε. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Σχεδιάζουμε. Υλοποιούμε».

Η παραπάνω δήλωση του Κώστα Πιστιόλα, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το βασικό δόγμα που πρεσβεύει και σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται ο ίδιος και η δημοτική παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», ως αντίσταση στην «παραίτηση» που χαρακτηρίζει τον τόπο.
Η σημερινή εξέλιξη μπορεί πράγματι να αποτελέσει το εφαλτήριο για να περάσουμε απ’ αυτή την παραίτηση στη διεκδίκηση. Για όλα όσα έχουμε ονειρευτεί, για όλα όσα μας έχουν στερήσει. Για αυτά που ο τόπος αξίζει. Για όσα δικαιούται.

Με καλή πίστη, με ένωση δυνάμεων και συνέργειες που πράγματι μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Όχι μόνο σε ότι αφορά μια σειρά από εξαιρετικά προϊόντα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ακόμη και αλιείας, που επί χρόνια αναμένουν την αναγνώριση, την πιστοποίηση και την ανάδειξή τους, αλλά για τη συνολική ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και την άρση της απομόνωσης, σε επιστημονικό -τεχνολογικό, πολιτιστικό – τουριστικό, επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό ακόμη επίπεδο.

Ως γνωστόν, η νίκη έχει πολλούς πατέρες! Δεν θα σταθούμε, όμως, σε αυτό. Διότι σήμερα η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο δικαιούται να χαρεί.
Επισημαίνουμε, μόνο, ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς και δύσκολος. Απαιτεί αντοχές και δυνάμεις, που η σημερινή δημοτική αρχή δεν δείχνει να διαθέτει…


Τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της Ελιάς Καλαμών θέλει να δηλώσει τα πιο κάτω:

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που από κοινού έκαναν τα Επιμελητήρια Αιτωλ/νίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας σε μια προσπάθεια στήριξης των ελαιοπαραγωγών και των Εξαγωγέων και με την παρούσα επιστολή θέλουμε να συγχαρούμε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Παναγιώτη Τσιχριτζή για τις συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων χρόνων και την τελική δικαίωση των, καθώς επίσης τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Λακωνίας και Φθιώτιδας και για την σύμπλευση που έκαναν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΜΕΤΑ και όλους τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

Ευχόμαστε πάντα να επικρατεί πνεύμα και διάθεση συνεργασίας και να έχουμε ανάλογες επιτυχίες για το καλό όλων!


Την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η «Kalamata Olives» διατηρεί την ονομασία της και θα θεωρείται πλέον συνώνυμη της ποικιλίας «Καλαμών», εκφράζει ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Η απόφαση αυτή συνιστά μια μεγάλη δικαίωση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών ελιάς τύπου Καλαμών, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται και στην περιοχή του Δήμου μας, ενώ παράλληλα ξεπερνιούνται χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τους εξαγωγείς ελιάς αυτού του τύπου, δίνοντας έτσι τέλος στην υπερεικοσαετή αγωνία χιλιάδων παραγωγών και εμπόρων.

Οι ελιές τύπου Καλαμών που παράγονται στην περιοχή του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως αποδεικνύεται τόσο από τους σχετικούς ελέγχους όσο και από την εντός και εκτός χώρας κατανάλωσή τους και ευελπιστούμε ότι η άρση των έως τώρα περιορισμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγής τους.


«Απόφαση υπέρ του Δικαίου, της διασφάλισης των ελαιοπαραγωγών και των εξαγωγέων της χώρας μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ.

Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ελιά Καλαμών και δικαίωση για το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «Κalamata Οlives», νόμιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών». Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας το ΣτΕ ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά νόμιμα καταχώρισε την ονομασία kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

«Επιτέλους μπαίνει τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας. Η διασφάλιση του εθνικού αυτού προϊόντος αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη καθώς δικαιώνονται το 98% των ελαιοπαραγωγών της χώρας και εξασφαλίζονται εξαγωγές άνω των 250 εκ.ευρώ ετησίως για την Ελλάδα. Εξάλλου δικαιώνονται και οι παραγωγοί του νομού μας όπου παράγεται το 50% της ελιάς Καλαμών της χώρας.

Η συνδρομή όλων των θεσμικών φορέων ήταν καθοριστική. Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δίκαιο αίτημα για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την χώρα μας. Η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά έβαλε τις ισχυρές βάσεις για την δίκαιη λύση και την διασφάλιση του Εθνικού μας προϊόντος.

Όταν οι προσπάθειες είναι συντονισμένες και είμαστε ενωμένοι τα αποτελέσματα είναι θετικά» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.


Ιστορική δικαίωση αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών (Kalamata ollives), η οποία έκρινε οριστικά, ότι η ονομασία Kalamata olives, νόμιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι το ΣΤΕ επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας Kalamata olives (85.000 τόνοι κατά μέσο όρο ετησίως και εξαγωγές, που η αξία τους ξεπερνά τα 250 εκ. Ευρώ ετησίως) και της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (277 τόνοι κατά μέσο όρο).
Η απόφαση αυτή ανακόπτει την υποβάθμιση του εθνικού προϊόντος της ελιάς (επιτραπέζιας) σε προϊόν δύο ταχυτήτων και “θωρακίζει” την απρόσκοπτη διακίνηση και εμπορία του.

Θυμίζουμε, ότι για πρώτη φορά το 2018, με την Υπουργική Απόφαση 331/20735, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 648/Β στις 26/2/2018 (απόφαση Β. Αποστόλου) δόθηκε η δυνατότητα χρήσης του ονόματος “Καλαμάτα” σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας και όχι μόνο στους παραγωγούς της Μεσσηνίας. Με εκείνη την απόφαση επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, που εμπόδιζε τους ελαιοπαραγωγούς, που δεν “κατείχαν” το ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και που αποτελούσαν το 90% της παραγωγής , να εξάγουν .

Όταν η ΥΑ Αποστόλου ακυρώθηκε από το ΣΤΕ για τυπικές πλημμέλειες, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς επανέφερε σχεδόν αυτούσια την ΥΑ Αποστόλου, δηλ. να καταχωρήσει εκ νέου στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας “Καλαμών”. Ακολουθώντας αυτόν τον δίκαιο μονόδρομο, επετεύχθη η σημερινή λύση.

Το παράδειγμα της ελιάς Καλαμών είναι ενδεικτικό των χρόνιων παθογενειών, αλλά και των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στην παραγωγική αποσάρθρωση.
Η Παραγωγική Ανασυγκρότηση πρέπει να στηριχτεί στη συλλογικότητα και στο συνεταιρισμό, να σχεδιαστεί σε εθνική κλίμακα και να συνδέσει τη γνώση και την πράξη.

Για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πανελλαδικά η απόφαση αυτή αποτελεί την πιο ευτυχή κατάληξη των αγώνων πολλών ετών, των ελαιοπαραγωγών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια!

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ποικιλία ελιάς Καλαμών και την κατοχύρωση του ονόματος σαν Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), συνώνυμης της ΠΟΠ Καλαμάτα, αποκαθιστά το σωστό και το δίκαιο και ιδιαίτερα για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος έχει μία τεράστια παραγωγή, την μεγαλύτερη στην Ελλάδα και δίκαια οι συμπατριώτες μας παραγωγοί μέχρι να κριθεί αυτή η υπόθεση ένιωθαν να βρίσκονται στον αέρα.

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν και η Αιτωλοακαρνανία και το Ξηρόμερο της μεγάλης παραγωγής του εξαιρετικού προϊόντος ελιάς Καλαμών, μπορούν απρόσκοπτα να μας το προσφέρουν σε εμάς και σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Δήμος Ξηρομέρου