epsypea1

Ενημερωτική δράση για τον αυτισμό στο Μεσολόγγι

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί σύμφωνα με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2007) ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος-ΔΑΦ , αλλά και να κινητοποιήσει πρωτοβουλίες και δράσεις υποστήριξης, αποδοχής, με στόχο την ομαλή ένταξη των ατόμων με ΔΑΦ στην κοινωνία.

Το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της ΕΨΥΠΕΑ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Αιτωλοακαρνανίας “Η Ανεμώνη”, θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 από τις 10:00-13:00 δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας της ΕΨΥΠΕΑ, σχετικά με την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και την σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπευτικής παρέμβασης στην προσχολική ηλικία. Επιπλέον θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της τοπικής κοινότητας σε αυτό το σημαντικό δρώμενο, που αποτελεί μόνο την αρχή μιας συνεχούς προσπάθειας, για την προαγωγή της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της διασύνδεσης επαγγελματιών, το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ) διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: “Αυτισμός: Σύγχρονα Δεδομένα & Παρεμβάσεις. Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού”. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (ΕΨΥΠΕΑ) και το φορέα ΠΛΟΕΣ – ΕΨΥΜΕ.

Η οργάνωση και ο συντονισμός του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από την κ. Κατερίνα Γουργουρίνη, γενική γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας ΣΚΛΕ, με τη συμβολή του κ. Ιωάννη Κατσιμπούρη, αναπληρωτή γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος.Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες, ως επί το πλείστον κοινωνικοί λειτουργοί, από διαφορετικές περιοχές και υπηρεσίες.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Γεράσιμος Τουλιάτος, διοικητικός υπεύθυνος της ΕΨΥΠΕΑ. Ακολούθησαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της κ. Κατερίνας Καραιβάζογλου, παιδοψυχιάτρου-επιστημονικής υπεύθυνης της ΕΨΥΠΕΑ, της κ. Αναστασίας Γεωργίου, κοινωνιολόγου – ειδικής παιδαγωγού στο Κέντρο Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ και τέλος, της κ. Σιμέλας Δυναμίδη, κοινωνικής λειτουργού – προέδρου Δ.Σ. του φορέα ΠΛΟΕΣ – ΕΨΥΜΕ. Οι εισηγήσεις προσέφεραν πλούσιο επιστημονικό υλικό, σε επίπεδο θεραπευτικών παρεμβάσεων, ψυχοεκπαίδευσηςκαι ολοκληρωμένης υποστήριξης ατόμων και οικογενειών, με έμφαση στο ρόλο του κοινωνικού λειτουργού. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν καλές πρακτικές, απόψεις και απορίες των συμμετεχόντων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ΣΚΛΕ εκφράζει τις ευχαριστίες του προςόλους τους συμμετέχοντες και κυρίως, προς τους φορείς ΕΨΥΠΕΑ και ΠΛΟΕΣ – ΕΨΥΜΕ για την επιστημονική συμβολή και την άρτια συνεργασία.