kontos2

Η Αιτωλοακαρνανία φτωχότερη δίχως τον Παναγιώτη Κοντό

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Την λύπη του για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης σημειώνει τα εξής: «Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος και ένας σπάνιος λάτρης της ελληνικής παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων με πολύ σημαντική προσφορά στο πανελλήνιο, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανία.

Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του, έχουν ήδη αποτυπωθεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ελληνική εκπαίδευση. Ο αγώνας του για την αναβάθμιση των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, αλλά και για αποκεντρωμένη ακαδημαϊκή γνώση με την προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες. Αλλά και η δράση του για τον Κυπριακό Ελληνισμό και την ανάδειξη του αγώνα του Κυπριακού Λαού, συνιστά ένα μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση έναν μεγάλο Αιτωλοακαρνάνα, έναν μεγάλο Έλληνα, που σε όλη του τη ζωή μετέτρεπε τη γνώση σε φως και αγάπη για όλους.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.»


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Μεσολογγίτη Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού.

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε ο πρώτος που δίδαξε στην Ελλάδα το αντικείμενο της Κοινωνιογλωσσολογίας, ενώ υπήρξε επί 40 χρόνια διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Παράλληλα, υπηρέτησε επί σειρά ετών το Πανεπιστήμιο από τη θέση του Προϊσταμένου της Γραμματείας, ενώ διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας.

Ίσως περισσότερο απ’ όλα όμως, θα θυμόμαστε τον Παναγιώτη Κοντό ως έναν προσηνή ακαδημαϊκό, ιδιαίτερα αγαπητό από τους φοιτητές του που, δίχως να εκλαϊκεύει ή να απλοποιεί το επιστημονικό του αντικείμενο, προσπαθούσε πάντα να το καταστήσει προσιτό σε όλους, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, καθώς και για την ανιδιοτελή προσφορά του προς την Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι.

Στην οικογένειά του, του οικείους του και τον ακαδημαϊκό κόσμο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλειά του.


Δήμος Αγρινίου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου τήρησε ενός λεπτού σιγή στην είδηση του θανάτου του Παναγιώτη Κοντού.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε για την απώλεια του :

«Με οδύνη ενημερωθήκαμε το χαμό ενός αξιοσέβαστου και ικανού συμπατριώτη μας.
Ο Παναγιώτης Κοντός προσέφερε με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα του.

Ο εκλιπών δήλωνε παρών σε όλα τα κορυφαία γεγονότα του τόπου μας και δρούσε με πάθος για τις διεκδικήσεις της Αιτωλοακαρνανίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι διακρίθηκε για τους αγώνες του ώστε να γίνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την συχνή επικοινωνία μας και την ειλικρινή αγωνία του για τα μεγάλα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».


Δήμος Ξηρομέρου:

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού, ενός σπουδαίου και φωτεινού ανθρώπου, ενός σπουδαίου ακαδημαϊκού, ενός λάτρη των Ελληνικών Γραμμάτων και ακραιφνή υποστηρικτή της Ελληνικής Παιδείας, ενός σπουδαίου Έλληνα και Αιτωλοακαρνάνα.

Το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό, είναι η μεγάλη του παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Εμείς οι Ξηρομερίτες έχουμε άλλον ένα λόγο να αισθανόμαστε την μεγάλη απώλεια.

Ο Παναγιώτης Κοντός ήταν ένας γνήσιος φίλος του Ξηρομέρου και ιδιαιτέρως των εν Αθήναις ετεροδημοτών, με συνεχείς συνεργασίες με τους πολιτιστικούς συλλόγους, την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ).
Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση έναν φίλο του Ξηρομέρου, ένα σπουδαίο Αιτωλοακαρνάνα, έναν μεγάλο Έλληνα, που είχε την αποδοχή όλων με το χαρακτήρα, το ήθος και το έργο του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.


Δημήτρης Τραπεζιώτης, Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων:

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής και Προϊσταμένου της Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών, καθηγητή Παναγιώτη Κοντού . Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του στην Ανώτατη Eκπαίδευση.

Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με καταγωγή από τη Γουριά, ο Παναγιώτης Κοντός, αγαπούσε ιδιαίτερα την Αιτωλοακαρνανία και ήταν πάντα ενεργός με την παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα που αφορούσαν στο νομό μας. Ήταν ένας πρωτοπόρος με γνήσια αγωνιστική δράση για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.


Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Μια μεγάλη απώλεια για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τον πανεπιστημιακό και πνευματικό κόσμο της χώρας συνιστά η απώλεια του Παναγιώτη Κοντού, με τον οποίο μας συνέδεε και προσωπική φιλία.

Πρωτοπόρος, οραματιστής, ένα οξυδερκές και ανήσυχο πνεύμα, ο Μεσολογγίτης ακαδημαϊκός δάσκαλος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα γενικότερα. Ο Παναγιώτης Κοντός προσέφερε ταυτόχρονα πολλά στον τόπο του στο Μεσολόγγι και συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία, απ’ όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε. Τόσο με τη συμβολή του στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Όσο και ως πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και με την ενασχόληση του με την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών.

Η κορυφαία του συνεισφορά στην εκπαίδευση και η λαμπρή προσωπικότητα του θα μας μείνουν αξέχαστες.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.


 Εργαστήριο Παναγία Ελεούσα:

Η Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Νομού Αιτωλ/νίας, Μεσολόγγι – Αγρίνιο, στην είδηση του θανάτου του εκλεκτού συμπολίτη μας Παναγιώτη Κοντού αισθανθήκαμε βαθύτατη θλίψη.

Ο εκλιπών υπηρέτησε την ακαδημαϊκή διδασκαλία για πάνω από 40 χρόνια, η πολυδιάστατη επιστημονική και ερευνητική προσφορά του υπήρξε μεγάλη και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του χαρακτηριστική. Στάθηκε αρωγός στο Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» και με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες του συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις μας.

Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του.

Είθε η Παναγία μας η Υπερευλογημένη να τους στηρίζει στις δύσκολες αυτές στιγμές, να απαλύνει τον πόνο και το πένθος της ψυχής τους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Μεσολογγίτικης γης που θα τον σκεπάσει.


Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Με βαθιά οδύνη η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά τη μνήμη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Προϊσταμένου Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών Παναγιώτη Κοντού, ο οποίος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και την Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα.

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας πολύτιμη αρωγή και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία). Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του δίδαξε δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Δίδαξε επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας, το οποίο είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας. Είναι ο πρώτος που εισήγαγε και δίδαξε το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας. Επέβλεψε ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών ή επιτροπών κρίσεως 26 διδακτορικές διατριβές και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος πολλών διπλωματικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών.

Συνέγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή πολλών βιβλίων και δεκάδων άρθρων και διδακτικών εγχειριδίων που αναφέρονται κυρίως στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας και στη Νεοελληνική Διαλεκτολογία. Ήταν από τους ιδρυτές της εκδοτικής σειράς βιβλίων του Πανεπιστημίου για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας.

Σημαντική, ως καθοριστική, υπήρξε η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του Ε.Κ.Π.Α. (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.).

Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).

Η μέριμνα του Παναγιώτη Κοντού για την προώθηση των σχέσεων του Πανεπιστημίου με ξένα ιδρύματα, καθώς και για την προβολή της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν επί σειρά ετών ο βασικός οργανωτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (του γνωστού ως Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.), το οποίο λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.500 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο.

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

Πρωτοπόρος, αγωνιστής και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για το Πανεπιστήμιο και τους συνανθρώπους του, ο Παναγιώτης Κοντός σμίλεψε σπάνιο πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου.

Ως ένδειξη πένθους θα κυματίζει μεσίστια η σημαία του Κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου και της Φιλοσοφικής Σχολής.


Η Περιφερειακή Παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την απώλεια του αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, μέλους του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με καταγωγή από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κοντού.

Πρωτοπόρος, αγωνιστής και οραματιστής, με γνήσια αγάπη για την επιστήμη του, τη νέα γενιά και τους συνανθρώπους του, ο Παναγιώτης Κοντός υπηρέτησε με ήθος την ακαδημαϊκή κοινότητα επί σαράντα χρόνια, στην οποία προσέφερε πιστά και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις. Παράλληλα διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική και ερευνητική προσφορά του.
Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία.

Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε και διδάξει το σημαντικό γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιογλωσσολογίας, ενώ είχε αναπτύξει και έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ακόμη σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985), καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Η παράταξή μας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με βαθειά λύπη και συγκίνηση αποχαιρετά τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά ετών, Παναγιώτη Κοντό, με καταγωγή από την Γουριά Μεσολογγίου.
Ο Παναγιώτης Κοντός συνέβαλε καταλυτικά στην ανάδειξη και διάσωση του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της Αιτωλίας. Πέρα από το πολυσχιδές έργο του στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την προβολή και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αρκετές φορές συμμετείχε σε ημερίδες και δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2013, τα Πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν από την Εφορεία σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, Πρόεδρος της οποίας διατέλεσε ο Π. Κοντός. Επίσης στενή υπήρξε η συνεργασία και σε πολλά άλλα επίπεδα, ενώ πολλά άρθρα σχετικά με το έργο της Εφορείας συμπεριλήφθηκαν στην επιστημονική έκδοση «ΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΑ», της οποίας υπήρξε εκδότης και διευθυντής.
Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς η προσφορά του παραμένει εις το διηνεκές.
Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκφράζουν τη βαθειά τους λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.