menidi3

Γυναίκες του Αμβρακικού

Ο Δήμος Αμφιλοχίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 24 Μαρτίου την πολυθεματική εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Γυναίκες του Αμβρακικού» στην παραλία στο Μενίδι του Δήμου Αμφιλοχίας.

Η ημερίδα περιλάμβανε ομιλίες από εκπροσώπους ομάδων και θεσμικών φορέων, έκθεση τοπικών προϊόντων διατροφής από συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, μουσική και χορούς.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Περιφερειακή Σύμβουλο Δυτικής Ελλάδος- Εντεταλμένη σε θέματα Ισότητας και Κοινωνικής Πολιτικής κα Βούλγαρη Αμαλία, την Αντιδήμαρχο Αμφιλοχίας κα Αγρογιάννη Ελένη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Αμφιλοχίας κο Γαλάνη Κων/νο και την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Μενιδίου “Ερωδιός” κα Σκεντέρη Ναυσικά. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η εισηγήτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονιου Πανεπιστημίου- κα Μίρκα Παλιούρα η οποία μίλησε για “Τις Περιηγήτριες Γυναίκες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα” και ακολούθησε η Καθηγήτρια της Μουσικής κα Χρυσάνθη Αρβάλη, παρέα με την μαθήτρια Βικτώρια Πετσινού που μας ταξίδεψε με μουσικές νότες και μελωδίες. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Χαρίτου Παρθενία.

Στον χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμφιλοχίας, που απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Ελένη Αγρογιάννη επισήμανε τους σημαντικούς ρόλους για την κοινωνία μας, τους οποίους αναλαμβάνουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα για την ύπαιθρο και περιοχές της περιφέρειας.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Μενίδι και στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Μενιδίου «Ερωδιός» που αφορά τις «Γυναίκες του Αμβρακικού».

Τις γυναίκες του τόπου μας που μέσα από τον πολυδιάστατο ρόλο τους εγγυώνται την κοινωνική συνοχή και την τοπική ανάπτυξη. Θέλω να επισημάνω πόσο σημαντικοι είναι αυτοί οι ρόλοι για την κοινωνία μας, ιδιαίτερα για την ύπαιθρο και περιοχές της περιφέρειας όπως η δική μας.Με την εργασία τους εντός και εκτός του σπιτιού. Με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν και σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το οικογενειακό εισόδημα, την εργασία, την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα των γηραιότερων. Είναι οι διαχειρίστριες του περιβαλλοντικού και πολιτισμικού πλούτου μας. Μεριμνούν για τη συνέχιση των παραδοσιακών γνώσεων και τεχνικών, φροντίζουν τη γη, τα παραγόμενα προϊόντα της, διαχειρίζονται το νοικοκυριό τους και αδιαμφισβήτητα αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη. Το οξύμωρο είναι ότι ακόμη χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, περί κοινών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και πράγματι βλέπουμε και σήμερα, ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θέματα λήψης αποφάσεων, δε συμμετέχουν στην τοπική διακυβέρνηση στα ίδια ποσοστά όπως οι άντρες και μέχρι σήμερα ο πολυσήμαντος ρόλος τους και η προσφορά τους δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως. Χρέος μας είναι καθημερινά να ανατρέπουμε τις προκαταλήψεις και να αλλάξουμε μέσα από τις ενέργειες μας και το παράδειγμά μας στερεότυπα και νοοτροπίες. Να τους δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Να υποστηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία και κάθε εγχείρημα που τις αφορά, που ενδυναμώνει τον ρόλο τους και ενισχύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες τους.», ανέφερε μεταξύ άλλων.