expo10

Συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στην έκθεση Food expo

Κέρδισε τις εντυπώσεις η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην έκθεση FOOD EXPO 2024 που συμμετείχε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
Η ΠΔΕ βρέθηκε στην μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με 30 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου που μέσα από το κοινό τους περίπτερο κατάφεραν να αναδείξουν τα ποιοτικά προϊόντα, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο βαθμό την επιδότηση που έλαβαν από την ΠΔΕ.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες τις στο κοινό το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και υποδέχθηκε περισσότερους από 600 μικρούς παραγωγούς, 280 διεθνείς εκθέτες από 30 χώρες καθώς και χιλιάδες επαγγελματίες της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Φιλοξενίας και της Μαζικής Εστίασης. Συνολικά, πάνω 50.000 εκλεκτές πρώτες ύλες, καινοτόμα προϊόντα και τρόφιμα παρουσιάστηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης στις 11 Μαρτίου.

Οι εργασίες της έκθεσης ξεκίνησαν με το “Mezé Project” που πραγματοποιήθηκε στο FoodStage και γευστικοί μεζέδες με άρωμα και υλικά Δυτικής Ελλάδας παρουσιάστηκαν στο κοινό. Παράλληλα, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το περίπτερο της ΠΔΕ και είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον γαστρονομικό πλούτο της ΠΔΕ.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη στο περίπτερο της ΠΔΕ και των Επιμελητηρίων, όπου συνομίλησε με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και δοκίμασε τα ποιοτικά προϊόντα της Ολυμπιακής Γης.

Στη συνέχεια, στο Room for Growth πραγματοποιήθηκε συζήτηση που διοργάνωσε η ΠΔΕ σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και αφορούσε τα προγράμματα και τις δράσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού κλάδου. Στη συζήτηση συμμετείχαν, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, Ανδρέας Φίλιας και οι Πρόεδροι των τριών επιμελητηρίων, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πλάτων Μαρλαφέκας και Κων/νος Νικολούτσος.

Πολλά και σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα της συζήτησης για το μέλλον του αγροδιατροφικού κλάδου και της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν, οι πρωτοβουλίες των φορέων για την τόνωση της εξωστρέφειας, ενώ τέθηκε επιτακτικά η αναγκαιότητα για το σχεδιασμό συγκεκριμένης πολιτικής νερού και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Στελέχη του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι φορέων και επισκέπτες της έκθεσης παρακολούθησαν τη συζήτηση, μεταξύ άλλων και οι Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας, ενώ την συνεδρία συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Ανδριέλου.

Τέλος, εκ μέρους της ΠΔΕ την έκθεση επισκέφθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρόματης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Κοντογιάννης, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Περιφερειάρχη σε θέματα αγροτικής οικονομίας , Θεοφάνης Ζαχαράτος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη.


Εξαιρετική και δυναμική η παρουσία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, για έβδομη χρονιά, στην μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών στην Ν.Α. Ευρώπη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας.

Η “FOOD EXPO 2024” που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 11 Μάρτιου 2024, αποτελεί τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό και το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη συνεργασιών στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως ανταποκρίνεται στην αυξανομένη ανάγκη για εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Χίλιοι αγοραστές από 80 χώρες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο Hosted Buyer program, πραγματοποίησαν περισσότερα από 18.000 προγραμματισμένα επιχειρηματικά ραντεβού (b2b meetings) με τους εκθέτες, ανοίγοντας νέους εξαγωγικούς δρόμους, καταγράφοντας εντυπωσιακές σε ποσότητα αλλά και ποιότητα εμπορικές συμφωνίες, αφήνοντας ικανοποιημένες στο σύνολό τους τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. 50.000 επισκέπτες, 30.000 επιχειρήσεις της οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Μαζικής Εστίασης, των Ξενοδοχείων και του Τουριστικού κλάδου εν γένει, επισκέφτηκαν την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα προϊόντα 1.300 και πλέον ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να επικαιροποιήσουν συνεργασίες, να αναπτύξουν νέες επικερδείς συνεργασίες και φυσικά να συζητήσουν για το μέλλον και τις νέες τάσεις του αγροδιατροφικου κλάδου.

Τα στελέχη του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξαν την διοργάνωση και τη συμμετοχή 11 επιχειρήσεων μελών του, που κάλυψαν 95 τ.μ. σε ένα περίπτερο που καταλάμβανε 260.5 τ.μ., στο σύνολό του, αξιοποιώντας την επιδότηση της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο την δυναμική τους παρουσία, την βελτίωση του εξαγωγικού προφίλ τους και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συνεργασιών και μελλοντικών εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
Πόλος έλξης αποτέλεσε για άλλη μια φορά το άρτιο και καλαίσθητο περίπτερο του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας και τα διεθνώς πολυβραβευμένα προϊόντα αριστείας των Αιτωλοακαρνανικών επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου για χιλιάδες επισκέπτες που εντυπωσιάστηκαν από την καινοτομία στην παραγωγή και στη συσκευασία των προϊόντων μας καθώς και την γαστρονομική γευστική ποιότητα των αγαθών της Αιτωλοακαρνανικής Γης.

Κατά τη διάρκεια της FOOD EXPO 2024 διοργανώθηκε και δράση γαστρονομικής παρουσίασης και προβολής συνταγών τοπικών προϊόντων με τίτλο «Mediterranean Meze Project», κατά την οποία ο υπεύθυνος εκθέσεων Γεώργιος Ρόμπολας παρουσίασε τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα των επιχειρήσεων από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν χρησιμοποιώντας τα προϊόντα δημιουργώντας εκλεκτούς γαστρονομικούς μεζέδες, πλημμυρίζοντας το Mediterranean Food Stage της Food Expo με αρώματα, γεύσεις και εικόνες της πλούσιας γης και θάλασσας της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης την δεύτερη ημέρα διοργανώθηκε από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας εκδήλωση συζήτησης με θέμα “Προγράμματα και δράσεις τόνωσης της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού κλάδου : Η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” και ομιλητές τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο.

Ο Προέδρος Παναγιώτης Τσιχριτζής παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας αναδεικνύοντας τα τρία μεγάλα προγράμματα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία για την υποστήριξη του κλάδου της Αγροδιατροφής, μέσω ενεργειών :
– Κατάρτισης και Πιστοποίησης Εργαζομένων του Τομέα Αγροδιατροφής και Βιομηχανίας Τροφίμων,
– Δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού Εξαγωγικού Σήματος προβολής των αλιευμάτων αριστείας της Αιτωλοακαρνανίας και της προώθησής τους, συμμετέχοντας σε 5 διεθνείς εμβληματικές εκθέσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τις εξαγωγικές προοπτικές του κλάδου.
– Δημιουργίας ψηφιακών καινοτόμων υπηρεσιών διαμόρφωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών οι οποίες θα διασυνδέουν τον επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής, την επιχειρηματικότητα των τοπικών προϊόντων, τη γαστρονομία και την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα εξωστρεφών δράσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για το έτος 2023, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο εκθεσιακό πρόγραμμα εξωστρέφειας που έχει υλοποιηθεί από Ελληνικό Επιμελητήριο, με την παρουσία σε 11 Διεθνείς Εκθέσεις, σε 4 Διεθνείς Δράσεις επιχειρηματικών συναντήσεων και σε 5 Τοπικές Δράσεις υποστήριξης του αγροδιατροφικού κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία.

Στην εν λόγω πολύ σημαντική έκθεση, συμμετείχαν με φυσική παρουσία στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας οι παρακάτω έντεκα επιχειρήσεις:
Κουτέρης Β. Πέτρος – CORONA COOKIES, Νταβέλη Ιωάννα-ΤΟ ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙ, Μυργιάννης Χρήστος – CAKE SECRET COMPANY, ΤΑΥΡΟΣ ΙΚΕ, XIROS Αλάτι Μεσολογγίου Μ.ΙΚΕ, Ντούλια Ευφροσύνη – Το Παστελάκι Αγρίνιου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχαία Ωλένεια, Κουβέλη Αρετή του Αλεξάνδρου – ETOLEA OLIVE OIL, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αιτωλοακαρνανίας AETOLEA OLIVES, Αφοί Στέφου & ΣΙΑ Ε.Ε. Παραδοσιακό Αυγοτάραχο και ΚΤΗΜΑ ΚΑΚΚΑΒΟΣ ΙΚΕ.

Με χορηγία προϊόντων για τις δράσεις φιλοξενίας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο περίπτερο, πλέον των ανωτέρω συμμετείχαν οι : ΝΙΑΜΑ Gluten Free, Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος, Οινοποιείο Αφοί Γρίβα – Grivas Wines, Παπαθανασόπουλος Κώστας του Σπυρίδωνα – «Το Πέτρινο Χωριό», ΟΥΖΟ ΤΡΙΚΕΝΕ, ΗΛΙΔΑ Α.Ε., Τσικριτέας Αθανάσιος -KOKA ΗΟΝΕΥ, ΦΛΩΡΟΣ Φυσικό αλάτι Μεσολογγίου.

Παράλληλα ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας επισκέφτηκε και όλες τις παρακάτω αναφερόμενες επιχειρήσεις από την Αιτωλοακαρνανία που συμμετείχαν με δικό τους περίπτερο: ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΒΕΕ, ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΓΗ, ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΑΧΤΙΑΡΗΣ ΑΒΕΕ, ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., ΤΡΟΦΙΚΟ Α.Ε., ΗΛΙΔΑ Α.Ε. , AGRINO, STYLIARAS HONEY – ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΣΤΕΦΟΣ.