schoolagrinio2

H πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δήμο Αγρινίου

Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέματα της σχολικής στέγης και της αγροτικής οικονομίας, τονίζοντας συνοπτικά για το καθένα:

Α) Σχολική στέγη
Επιδίωξή μας είναι η συνολική συζήτηση επί του θέματος αυτού κι όχι η αποσπασματικότητα κι επιλεκτικότητα.
Κατά τη γνώμη μας η δημοτική αρχή στα 9 χρόνια θητείας της δεν έχει ασχοληθεί όσο χρειάζεται κι απαιτείται με το κρίσιμο αυτό θέμα.
Υπάρχει κτιριακό πρόβλημα στον δήμο μας;
Φυσικά και ΥΠΑΡΧΕΙ και είναι τεράστιο.
Έλλειψη σχολικής στέγης. Ενδεικτικά: λιγοστά Νηπιαγωγεία σε δημόσια κτίρια – σχολεία που για τη λειτουργία τους καταφεύγουν και στην ενοικίαση αιθουσών σε ακατάλληλα κτίρια (βλέπε 4ο Δημοτικό Αγρινίου).
Κτίρια πεπαλαιωμένα, κατασκευασμένα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς βοηθητικούς χώρους, πολλές φορές και αναγκαίους πχ τουαλέτες (όπως επισημαίνει και σχετική έκθεση της Υγειονομικής Επιτροπής για το Νηπιαγωγείο Καινουργίου).
Σχολικές μονάδες σε κτίρια μισθωμένα και ακατάλληλα(νηπιαγωγεία).
Ελλιπής συντήρηση σχολείων, Κτίρια αμφίβολης καταλληλότητας (3ο Γ/σιο & Νυχτερινό)
Αντισεισμικός έλεγχος υποτυπώδης – αντισεισμική θωράκιση ζητούμενο.
Καμία πρόνοια για εξασφάλιση οικοπέδων, για κτίσιμο καινούργιων μονάδων. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι θα γίνει.
Η έλλειψη κονδυλίων για καινούργιες σχολικές μονάδες δε γίνεται ορατή στο δήμο μας, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχα αιτήματα για κτίσιμο σχολείων.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής αναδεικνύεται και μέσω των πιστώσεων που δίνονται στις σχολικές επιτροπές για να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και να μπορούν αυτά να συντηρηθούν. Τρανή απόδειξη η κατανομή πιστώσεων στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου.
Φειδωλή η κυβέρνηση όταν πρόκειται για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, λόγω «δημοσιονομικών αντοχών» , όπως ισχυρίζεται και πακτωλός χρημάτων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» ή για να είμαστε πρωτοπόροι στο ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτουμε για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες των ιμπεριαλιστών.
Φυσικά σ’ αυτές τις πολιτικές η κυβέρνηση έχει την αμέριστη στήριξη και της δημοτικής αρχής.
Οι όποιες προσπάθειες και ενέργειες γίνονται από την πλευρά της για να λυθούν επιμέρους προβλήματα και να λειτουργήσουν τα σχολεία δεν μπορούν να γίνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ που θα την απαλλάξουν των ευθυνών της αφού δεν σχεδιάζονται όλα αυτά που έχει ανάγκη ο Δήμος μας, δεν διεκδικούνται και δεν απαιτούνται τα κονδύλια που χρειάζονται για αγορά οικοπέδων, κτίσιμο και συντήρηση σχολείων, για αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση όλων των σχολικών μονάδων.
Η όποια φραστική και μόνο φραστική εναντίωσή της για την έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορεί να συγκαλύψει τη βασική της στόχευση μην τσαλακωθεί η εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ.
Τέλος τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και για τη συντήρηση των κτιρίων σχολικών μονάδων που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, κυρίως σε χωριά, να μείνουν λειτουργικά ζωντανά κι όχι να καταντήσουν κουφάρια. Πρόκειται για κτίρια που εκτός των άλλων εμπεριέχουν και την ιστορία του συγκεκριμένου τόπου, γεμάτα αναμνήσεις για τη ζωή κάποτε.

Β) Αγροτική οικονομία
Η οικονομία του Δήμου μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Δεν υπάρχουν μεγάλες βιομηχανίες και οι όποιες μονάδες κυρίως ασχολούνται με την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Ο πρωτογενής τομέας δίνει μεροκάματο σε μια σειρά επαγγέλματα, στηρίζει το εμπόριο και υπηρεσίες.
Τονίσαμε ότι μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή Παπαναστασίου μόνο προσχηματική στήριξη έχουμε των αγροτών μας, που εξαντλείται στην έκδοση κάποιου ψηφίσματος, σε κάποιες ανέξοδες δηλώσεις στήριξης των αγώνων των αγροτών ή ακόμα και σε μια αποστολή επιστολής προς κάποιο υπουργό, όπως έγινε προς συμπατριώτη μας τότε υπουργό Γεωργίας που παρά τα χρόνια που πέρασαν ακόμη περιμένουμε την απάντησή του.
Όλα αυτά γίνονται φύλλο και φτερό στον άνεμο που κυνηγά τις ανάγκες των αγροτών μας και σκορπά τις ζωές τους.
Ούτε η διοργάνωση κάποιας ημερίδας προδιαγεγραμμένης αναποτελεσματικότητας μπορεί να συσκοτίσει τον ολοφάνερο προσανατολισμό της δημοτικής αρχής στη στήριξη της ακολουθούμενης πολιτικής που βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα των μικρών , φτωχών αγροτών του Δήμου μας.
Η εν τοις πράγμασι ισχνή, ανεπαρκής έως μηδενική στήριξη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από προφάσεις περί αναρμοδιότητας και μετατόπισης των ευθυνών.
Στο Δήμο του «νερού» με τις έξι λίμνες και τον Αχελώο ποταμό , τα χωράφια παραμένουν ξερικά και οι διοικούντες κυβέρνησης – περιφέρειας – δήμου θυμούνται τα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους. Καμιά επί της ουσίας μέριμνα, διεκδίκηση, στήριξη των αγροτών για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος.
Στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας η παρέμβαση της δημοτικής αρχής υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών, με αποτέλεσμα χωράφια να γίνονται δυσπρόσιτα για τους αγρότες. Ζημιές που είχαν προκληθεί από τις πλημμύρες του 2017 σε χωριά, αποστραγγιστικούς αύλακες και αγροτικούς δρόμους ακόμη περιμένουν την αποκατάστασή τους μετά από μια επταετία.
Καμία προσπάθεια στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων με επιστημονικό προσωπικό του Δήμου, όπως γεωπόνων – κτηνιάτρων – αναλυτών δεδομένων, που θα βρίσκονται δίπλα στον παραγωγό και αναπόσπαστο στήριγμα της παραγωγής.
«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει» από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την ασυδοσία των εμπόρων που πωλούν πανάκριβα τα αγροτοεφόδια και αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα. Είναι πρόκληση ο κτηνοτρόφος που παράγει το γάλα να μην μπορεί να απολαύσει τη φέτα που παράγεται από το γάλα του, ο γεωργός να βρίσκει στα supermarket το προϊόν του σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που το πούλησε.
Βέβαια μπροστά στη θεότητα της ελεύθερης αγοράς θεωρείται παραλογισμός κι αμάρτημα να μιλάς για ελάχιστες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, μείωση του ενεργειακού κόστους, μέτρα που θα κρατήσουν τους αγρότες στα χωριά, στα χωράφια και τις στάνες τους.
Κουβέντα δεν λένε όχι μόνο η δημοτική αρχή , αλλά και οι άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για το ρόλο και την αποστολή της ΕΕ , την πολιτική της και στον αγροτικό τομέα που εκδηλώνεται και μέσω της ΚΑΠ και ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία και όχι για την επιβίωση των φτωχών και μεσαίων αγροτών.
Οι λάτρεις και οι ευαγγελιστές της ΕΕ δεν μπορούν να είναι συμπαραστάτες των αγροτών.
Τέλος η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι η πραγματική στήριξη του αγώνα των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας είναι συνυφασμένη με τη στήριξη της ζωής στο Δήμο μας κατά της συντελούμενης ερημοποίησης όπως έδειξαν και τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Παπανικολάου Τίμος
Μπλέτσας Δημήτρης