deyaagriniou1

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Αγρινίου

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 26-2-24 πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ για το 2024. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ και ακολούθησε στις 5-3-24 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου, η οποία αν και έπρεπε να προηγηθεί της συνεδρίασης του ΔΣ δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετείχε και στις τρεις συνεδριάσεις , αν και δικαίωμα ψήφου είχε μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ από τα άλλα όργανα έχει αποκλειστεί. Καταγγείλαμε και στα τρία όργανα τις αυξήσεις των τιμολογίων του νερού που σε πολλές Δημοτικές κοινότητες ξεπερνά και τα εξωφρενικά όρια με αυξήσεις μέχρι και πάνω από 200%, ενώ δεν υπάρχει Δ.Ε. χωρίς αύξηση του τιμολογίου.

Η Δημοτική Αρχή επιστράτευσε διάφορα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την πρότασή της , η οποία πέρασε και μάλιστα χωρίς καμία τροποποίηση, που αποδεικνύει και την αποφασιστικότητά της για να υλοποιηθεί μια άκρως αντιλαϊκή πολιτική επιλογή αδιαφορώντας για προβλήματα που θα προκαλέσει σε λαϊκές οικογένειες.

Επικαλέστηκε την αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς και του κόστους συντήρησης και διενέργειας νέων έργων. Ισχυρίστηκε ότι με την πρότασή της προωθείται η εξομοίωση της τιμής του νερού για όλες τις Δ.Ε. Λες και εξομοίωση δεν μπορεί να υπάρξει προς τα κάτω, αλλά μόνο προς τα πάνω. Έφτασε μέχρι το αμίμητο επιχείρημα ότι οι αυξήσεις που προτεινόταν ήταν και αίτημα πάρα πολλών προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Ντράπηκε και η ντροπή….

Τσιμουδιά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος για το χρηματιστήριο ενέργειας, τα υπέρογκα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, την «πράσινη ανάπτυξή» τους που τελικά πληρώνει πανάκριβα ο ελληνικός λαός.
Ούτε καν περνά από το μυαλό των διοικούντων να απαιτήσουν από την κυβέρνηση οι ΔΕΥΑ να πληρώνουν το ρεύμα στο κόστος παραγωγής αυτού.
Αδιαφορούν για τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη της επιχείρησης ΔΕΥΑ.

Η παράταξη του κ. Πιστιόλα συμφώνησε με τις αυξήσεις στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καταψήφισε τις αυξήσεις στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.
Τις αυξήσεις καταψήφισε και η παράταξη του κ. Τραπεζιώτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου..

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή στο ΔΣ της ΔΕΥΑ (κι όχι κατόπιν εορτής) απέρριψε τις αυξήσεις των τιμολογίων ως απαράδεκτες.

Η δημοτική αρχή στις αρχές του 2022 είχε προχωρήσει και πάλι σε τριπλασιασμό του τέλους χρήσης αποχέτευσης στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ, αύξηση που θα μεγαλώσει ακόμη πιο πολύ την σημερινή αύξηση. Και εκείνη την αύξηση είχε αποκαλύψει στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, όταν και εκείνη την αύξηση, όπως και την τωρινή, εκτός της παράταξης του κ. Δημάρχου κι άλλη παράταξη στο ΔΣ της ΔΕΥΑ την είχε υπερψηφίσει και στη συνέχεια και στις δυο περιπτώσεις επικαλέστηκε ότι παραπλανήθηκε. Ζητήσαμε η όποια αύξηση του κόστους λειτουργίας της ΔΕΥΑ να απαιτηθεί από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η κυβέρνηση αποδίδει στους Δήμους μόνο το 30% αυτών που με βάση τους νόμους έπρεπε να αποδίδει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα και από εκεί κατ’ ακολουθία δίνονται και οι απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα, όπως:
η ΔΕΥΑ προσφέρει κοινωνικό έργο ή λειτουργεί με εμπορικά κριτήρια;
θα παρέχεται νερό με βάση το κόστος και το κέρδος ή για να υπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες;
θα γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια με γνώμονα τα κέρδη της επιχείρησης αδιαφορώντας για τις οικονομικές δυνατότητες των λαϊκών νοικοκυριών;

Στο βασικό ερώτημα οι άλλες παρατάξεις απαντούν επί της ουσίας ότι το νερό είναι εμπόρευμα και όχι αγαθό. Κι αυτή δεν είναι σημερινή απάντηση. Το 2017 όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το ερώτημα αν η ΔΕΥΑ θα ήταν υπηρεσία ή επιχείρηση, οι άλλες παρατάξεις , εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης και το Ανυπότακτο Αγρίνιο, που συμμετείχε τότε στο ΔΣ, ψήφισαν να είναι επιχείρηση.
Ε, ας μη σχίζουν τα ιμάτιά τους σήμερα γιατί η δημοτική αρχή την λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και καταφεύγει ακόμη και σε ανάλγητες αυξήσεις των τιμολογίων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παπανικολάου Τίμος
Μπλέτσας Δημήτρης


Για «κρυφή ατζέντα» κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», Κώστας Πιστιόλας, καταγγέλλοντας τόσο την απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας, πού μόνο αυτή ψήφισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις στο νερό (η παράταξη Πιστιόλα απουσίαζε διαμαρτυρόμενη για τη μεθόδευση της λογοδοσίας) όσο και την ίδια τη διαδικασία, την οποία και χαρακτήρισε άκυρη, καθώς δεν είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πιστιόλας, είναι πραγματικά εντυπωσιακό για μια παράταξη που διοικεί το Δήμο επί μια δεκαετία να μην γνωρίζει καν τα διαδικαστικά. «Είναι ταυτόχρονα τραγικό να έρχεται η δημοτική αρχή λίγο μετά την επανεκλογή της και να αποκαλύπτει με τόσο δυσάρεστο για τους δημότες τρόπο την κρυφή της ατζέντα. Είναι σαφές, με τα κατασχετήρια και τις απίστευτες αυξήσεις της ΔΕΥΑ, ότι προεκλογικά εξαπάτησε τους δημότες. Και δεν ξέρουμε τι άλλο μας επιφυλάσσει…».

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις και την εν γένει στάση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Πιστιόλας υπήρξε εξίσου καυστικός: «Ενοχλήθηκαν από ένα λάθος σκεπτικό ενός μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, που καμία πολιτική δεν παρήγαγε και καμία αξία δεν έχει, διότι ήταν απλώς μια εισήγηση που για να αποκτήσει ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή, κάτι στο οποίο η παράταξή «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» ούτε συναίνεσε ούτε και πρόκειται ποτέ να συναινέσει. Στοχοποίησαν έτσι την μείζονα αντιπολίτευση, αφήνοντας στο απυρόβλητο εκείνους που προεκλογικά εξαπάτησαν τους δημότες και που μετεκλογικά υλοποιούν το επαχθές σχέδιό τους».

Νωρίτερα στη Δημοτική Επιτροπή, στην οποία εισήχθη επιτέλους νομίμως το θέμα, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» ομόφωνα καταψήφισε και ο κ. Πιστιόλας εξήγησε πως όχι μόνο αυξήσεις δεν δικαιολογούνται, αλλά στις κοινότητες (ιδιαίτερα σε όσες υδρεύονται με φυσική ροή, όπως π.χ. στις Δημοτικές Ενότητες Παρακαμπυλίων, Παραβόλας, Παναιτωλικού) και σε πολλές περιοχές (όπου υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ύδρευσης – αποχέτευσης και όπου το κόστος για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ είναι μικρό, όπως π.χ. στις Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου), θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια για τους δημότες.

Υποστήριξε δε ότι η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιβάλει μια τέτοια μείωση και υπενθύμισε ότι πέρυσι, όταν το κόστος της ενέργειας ήταν στα ύψη, η Δημοτική Αρχή δεν εισηγήθηκε και δεν ψήφισε καμία αύξηση: «…Μόνο που πέρυσι ήταν προεκλογική χρονιά και η δημοτική πλειοψηφία έπρεπε να υποκριθεί ότι κατανοεί τις ανάγκες και τις δυσκολίες των πολιτών, για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Και τώρα που οι εκλογές πέρασαν, ορισμένοι ανελέητα αποφασίζουν αυξήσεις που σε καμία λογική δεν μπορούν να σταθούν».

Σε σχετική του δήλωση ο κ. Πιστιόλας επισημαίνει πως ο ίδιος και η παράταξή του θα συνεχίσουν, όσο κι αν αυτό ενοχλεί, να υπερασπίζονται τους δημότες και να αναδεικνύουν αστοχίες και αδυναμίες της δημοτικής αρχής. Επισημαίνει την κακοδιοίκηση στη ΔΕΥΑ, που έχει συσσωρεύσει υπέρογκα χρέη, κάτι που θα ελεγχθεί με αφορμή και τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει, τονίζει τη γενικότερη δυσλειτουργία της Επιχείρησης και την αδυναμία ανταπόκρισης σε βασικές ανάγκες των δημοτών, αλλά και προσαρμογής στη νέα, ψηφιακή εποχή και συμπληρώνει: «Είμαστε εδώ για να βάλουμε το δικό μας θετικό λιθαράκι σε ότι κινείται προς μια σωστή κατεύθυνση, αλλά κυρίως για να αναδείξουμε στρεβλώσεις και να καταγγείλουμε κακές πρακτικές, λανθασμένες πολιτικές, αρνητικές αποφάσεις. Είμαστε εδώ για να αμυνθούμε στην αδιαφορία. Για να εργαστούμε για ένα καλύτερο Δήμο Αγρινίου, που θα σέβεται τους δημότες και θα υπηρετεί τον τόπο».